(صفحه(12(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14


چهارشنبه 14 اردیبهشت 1390- شماره 19918

2 ليوان شير به جاي مصرف قرص هاي كلسيم
راهكاري جديد براي تشخيص زود هنگام آلزايمر
ويتامين ها روند پيري را كند مي كنند
دردسرهاي آلرژي غذايي
ريواس مليني قوي
مصرف بي رويه آنتي بيوتيك ها باعث مقاومت ميكروبي مي شود
سوزش سردل
5 رژيم غذايي رايج دنيا
توليد شير انسان از گاو



2 ليوان شير به جاي مصرف قرص هاي كلسيم

تحقيقات نشان مي دهد با نوشيدن 2 ليوان (نيم ليتر) شير در روز صددرصد كلسيم و فسفر و 50 درصد پروتئين مورد نياز بدن تامين مي شود و افرادي كه به اين ميزان شير مي نوشند، احتياجي به مصرف قرص هاي كلسيم ندارند.
به گزارش بهسايت ايران، دكتر علي خلوت، استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران با اعلام اين مطلب افزود: شير علاوه بر كلسيم داراي ويتامين هاي A، B1، B2، B3 (نياسين)، B5 (اسيد پانتوتنيك)، B6، B12، D، اسيد فوليك، كلسيم، فسفر، منيزيم و روي نيز هست.
وي يادآور شد: اگر شير در رژيم غذايي روزانه وجود داشته باشد، هيچ احتياجي به مكمل هاي ويتاميني و ديگر فاكتورهاي مورد اشاره فوق نيست.
كلسيم مهم ترين املاح معدني است كه براي ساختار استخوان به كار رفته است و براي سلامت بعضي ارگان ها ضروري است. كلسيم در بدن توليد نمي شود بلكه بايد بدن به طور مرتب آن را دريافت كند. بنابراين بهترين راه دريافت آن در رژيم غذايي روزانه است. رژيم غذايي حاوي شير، غني ترين منبع كلسيم است كه در تمام مراحل زندگي مفيد است.
دكتر خلوت يادآور شد: دريافت كلسيم براي استخوان هاي در حال رشد و در استخوان هاي تكامل يافته براي نگهداري وضعيت مطلوب ضروري است.
وي ادامه داد: آنچه باعث حفظ تراكم استخوان، قدرت و سلامت اسكلت بدن مي شود، رژيم هاي غذايي غني از كلسيم است كه در اين مورد شير در راس رژيم غذايي روزانه قرار دارد، زيرا بهترين شكل كلسيم توام با ويتامين D در شير موجود است.
ويتامين D در ماست و پنير به علت تغييرات آنزيمي از بين مي رود و اين ويتامين تنها در شير وجود دارد.
وي با اشاره به اينكه قرص هاي كلسيم به دلايلي ممكن است با تركيبات غذايي موجود در روده تركيب و به صورت غيرقابل جذب از روده دفع مي شود، تصريح كرد: بهترين شكل تامين كلسيم، مصرف روزانه حداقل نيم ليتر شير است، زيرا تركيب شير حاوي بهترين شكل كلسيم توام با ويتامين D است.

 



راهكاري جديد براي تشخيص زود هنگام آلزايمر

محققان اعلام كردند با استفاده از اسكن مغزي مي توان احتمال ابتلاي بيماران به آلزايمر را سالها قبل از شكل گيري نشانه هاي بيماري تعيين كرد و زمينه تشخيص زودهنگام بيماري را به وجود آورد.
محققان در مطالعه اي جديد نشان دادند بخشهايي از مغز برخي بيماران پيش از اينكه حتي نشانه هاي ابتلا به آلزايمر در آنها ظاهر شود، چروكيده شده و رو به انحطاط مي گذارد. دانشمندان معتقدند شواهد محكمي وجود دارد كه نشان مي دهد اين بيماري در زمان ميانسالي آغاز مي شود.
شايد روزي تشخيص زودهنگام اين بيماري بتواند در درمان مؤثر آن تأثيرگذار باشد از اين رو دانشمندان بيمارستان عمومي ماساچوست و دانشگاه علوم پزشكي راش براي انجام اين مطالعه 67 بيمار را كه در ابتدا از عملكرد مغزي سالمي برخوردار بودند به كار گرفتند. سپس با استفاده از اسكنر MRI ضخامت نواحي مختلفي از مغز را مورد محاسبه قرار دادند، نتايج نشان داد 20 درصد بيماراني كه ضخامت مغز آنها در حد ميانگين قرار داشت، به آلزايمر مبتلا شده اند. همچنين بيماراني كه از مغزهايي با ضخامت بالا برخوردار بودند به اين بيماري مبتلا نشدند و 55درصد افراد با مغزهاي كم ضخامت به بيماري دچار شدند.
براساس گزارش بي بي سي، محققان اكنون معتقدند از آنجايي كه اين بيماري از چندين سال قبل از قابل مشاهده شدن نشانه هايش، پيشرفت خود را آغاز مي كند، از اين رو بايد درمان آن را از ميانسالي آغاز كرد.

 



ويتامين ها روند پيري را كند مي كنند

شايد بارها از خود پرسيده ايد كه پيري به طور طبيعي از چه سني آنها مي شود؟
پيري قبل از هر چيز يك باور است و هرگز به معناي پيدا شدن چند خط روي پيشاني يا اطراف چشم ها و همين طور سفيد شدن چند تار مو نيست.
باور ما از پيري است كه موجب مي شود پيري زودرس به سراغمان بيايد. پيري زودرس به اين معناست كه باور كنيم در 60سالگي چاق و فربه شويم! باور كنيم فشار خون بالا، چربي، اسيداوريك و ديابت داشته باشيم. باور كنيم كه ديگر جسم از قدرت و توان لازم برخوردار نيست.
به عقيده «گيلما هادسون» روانشناس دانشگاه اكسفورد همه اين ها از تصور و باورهاي ما سرچشمه مي گيرد. باورها در پس هر آنچه مي انديشيم وجود دارند. مي توانند نيروي خلاقه يا ويرانگر و بازدارنده باشند! انسان اين توانمندي شگفت انگيز را دارد تا براي هر چيزي به باور عميق و نيرومندي برسد.
باورها فقط روي احساسات و اعمال ما تاثير نمي گذارند. آنها قادرند در زمان كوتاهي بر جسم ما نيز اثر بگذارند و آن را تغيير دهند. نيروي باورها به حدي است كه با فرمان هاي واضحي به دستگاه عصبي مغزي وارد مي شوند و تغييرات قابل توجهي در سيستم بيوشيميايي بدن ايجاد مي كنند. سفيد شدن يك دست موي سر و چروك هاي دور چشم و صورت يكي از پيامدهاي باور داشتن به پديده پيري زودرس است.
اما آيا نبايد بپذيريم، پيري در سير طبيعي بدن انسان يك واقعيت است؟
دكتر هادسون مي گويد: منظور من انكار پيري نيست. دوره رشد انسان از دوران جنيني كه زمان شكل گيري اندام هاي بدن است، شروع مي شود و تا سنين پيري عمر طبيعي اين اعضا به تدريج رو به پايان مي رود. اين سن براي زنان به دليل تجربه زايمان هاي متعدد 75 سال و براي مردان 85 سال است. هر چند اين ها تازه ميان سني است اما حتي اين هم ملاك نيست. منظور بيش از همه اين باور غلط است كه مثلا در 50سالگي درد گرفتن زانو، دست يا پا را طبيعي بدانيم. در 40سالگي به فشار خون بالا مبتلا شويم يا با بالا رفتن از چند پله، در قفسه سينه احساس خس خس كنيم. در واقع انتقاد من به نوع نگاه مان به پيري و باور پيري زودرس است.
پيدايش بيماري پيري زودرس به عوامل متعددي بستگي دارد كه در اين ميان طرز نگرش و باور ما به سلامتي، عمر و زندگي نقش اساسي دارد. اما مورد بعدي و مهم ديگر نحوه مصرف مواد غذايي است.
با نوع رژيم غذايي روزانه قادريم اين بيماري و چه بسا بسياري از بيماري ها را عقب برانيم يا از بروز آنها جلوگيري كنيم. بدن انسان مثل يك مولكول بزرگ و پيچيده شيميايي است كه عناصر خاصي در ساختمان آن به كار رفته است. نبود هر يك از اين مواد مي تواند تمام سيستم بدن را در هم بريزد و امپراتوري سلامت فرد را واژگون كند.
ويتامين ها، مواد كاني يا مينرال ها مهم ترين سهم را در سلامتي اين مولكول بزرگ شيميايي برعهده دارند. ويتامين هاي محلول در چربي (و كاني هاي مهمي چون آهن، مس، روي، منيزيم، پتاسيم و كروم) همچنين ويتامين هاي D، E و A نقش اساسي و كليدي در ايجاد سلامتي و به عقب انداختن پيري و كهولت دارند.
كمبود يا نبود پاره اي از اين مكمل هاي مواد غذايي آن قدر مهم است كه شخص حتي باور نمي كند چه طور و چگونه در دام بيماري گرفتار مي شود. ماده كاني و آرام ساز كلسيم از مهم ترين اين عناصر به شمار مي آيد.
ويتامين ها و كاني ها جزو مكمل هاي مواد غذايي هستند، ترديدي نيست كه در نبود هر يك از آنها، بدن چنان دچار ضايعه و آسيب مي شود كه گاهي حتي پزشكان متخصص هم با معاينه هاي كلينيكال درباره اين بيماري ها دچار ترديد مي شوند.
به عنوان مثال كمبود شديد ويتامين 6B پاها را چنان دچار ضعف و سستي مي كند كه بيمار احساس مي كند به بيماري لاعلاجي مبتلا شده است. درباره كاني هاي مهم نيز همين پيش آمد غيرقابل باور رخ مي دهد. به عنوان مثال وقتي پتاسيم مورد نياز بدن تامين نباشد، باز هم بيمار از ناحيه پاها، به قدري دچار ناتواني و ضعف مي شود كه قبل از مراجعه به پزشك متخصص به اين نتيجه مي رسد كه به بيماري ام.اس مبتلا شده است.
همين طور بر اثر كمبود كاني هاي مهمي مثل منيزيم، فرد به گونه اي دچار فراموشي مي شود كه باور مي كند به بيماري آلزايمر مبتلاست. شايد دوباره لازم به يادآوري است كه ويتامين ها و كاني ها جانشين ندارند. به اين معنا كه هيچ ويتاميني قادر نيست نقش و وظيفه ويتامين ديگر را برعهده بگيرد. اين موضوع درباره كاني ها و مينرال ها هم صدق مي كند.
در واقع ويتامين ها و كاني ها جايگزين ندارند، در عين حال كه جزو مكمل هاي مواد غذايي هستند. به اين معنا كه مصرف يك يا 2بار در هفته ويتامين هاي D و A الزامي است. ويتامين-هاي پراهميت با فاكتور جذب، در آب هويج و مركبات به وفور وجود دارد و مصرف روزانه قرص كلسيم و ويتامينE نقش كليدي در تعويق روند پيري دارد.
به طور كلي مصرف مواد غذايي موجب جايگزيني ويتامين ها و كاني ها و تامين آنها در بدن نمي شود. از اين رو براي رفع نياز بدن حتما بايد قرص هاي ويتامين مصرف كرد.
همه مواد غذايي، چنانچه به طور متعادل و به شكل طبيعي مصرف شوند، پيامدهاي ناگوار براي سلامتي بدن نخواهند داشت، مگر مصرف كربوهيدرات هاي سريع جذب شونده مثل قند و شكر، فرآورده هاي آنها و شيريني ها كه مي توان گفت حتي مصرف اندك آنها نيز زيان آور است. هر چند قندها يكي از مهم ترين فاكتورهاي ايجاد سلامتي براي اندام هاي حساسي چون مغز، قلب و سيستم عصبي اند اما به شرط آن كه قند آن از نوع طبيعي بوده و فرآوري نشده باشد. مثل انواع ميوه ها، عسل طبيعي، خرما، انجير و تمام مواد غذايي كه كربوهيدرات هاي طبيعي دارند.
مصرف حتي اندك شيريني و بستني آرام آرام سلول ها را به سوي پيري زودرس مي برند. بدترين پيامد مصرف شيريني ها، قليايي شدن محيط معده و هضم نشدن كاني هاي پرارزشي مثل آهن، مس، پتاسيم و منيزيم است كه در نبود هر يك از آنها نه فقط پيري زودرس پيش مي آيد، بلكه بسياري از بيماري ها نيز بروز مي كنند مثل درد استخوان ها، عفونت لثه و دندان ها، ريزش موها و بيماري چاقي كه به تنهايي مبدا همه بيماري ها است.
ترجمه:
عليرضا سزاوار

 



دردسرهاي آلرژي غذايي

اگر هنگام خوردن كيوي، گردو يا بادمجان لب هايتان قرمز و دچار خارش شده اند، به آلرژي غذايي مبتلا هستيد زيرا آلرژي غذايي از واكنش بيش از اندازه دستگاه ايمني به برخي غذاها يا موادي كه معمولاً بي خطرند، به وجود مي آيد.
به گزارش شبكه ايران، آلرژي هاي غذايي زماني اتفاق مي افتد كه فرد نسبت به تركيبات غذايي خاص مانند پروتئين ها حساسيت پيدا مي كند كه واكنش سيستم ايمني بدن هر فرد به طور خفيف يا شديد خواهد بود كه حتي گاهي موجب حمله هاي آنافيلاكتيك يا شوك حساسيتي شده و در نهايت منجر به مرگ مي شود؛ اين حمله ها گاهي به قدري شديد است كه راه عبور هواي تنفسي بسته مي شود.
به عقيده متخصصان، مواد غذايي مانند بادام زميني، شير و تخم مرغ، شيرگاو، تخم مرغ، شكلات، كاكائو، ادويه جات، ماهي و غذاهاي دريايي، غذاهاي سرخ كرده، گوجه، پياز، بادمجان، ميوه جات ترش، توت فرنگي، آجيل، سبزيجات، گوشت گاو، سوسيس، و كالباس، گندم و جو، حبوبات، سويا، انواع سس، كنسروها، نوشابه، خربزه، هندوانه، هلو، انگور و گوشت مانده در افرادي كه استعداد ابتلا به آلرژي را دارند، بيش از ساير غذاها ايجاد حساسيت مي كنند.
علائم
علائم آلرژي غذايي به صورت عطسه، خارش، استفراغ، تهوع، سردرد، انقباض عضلات، آسم، اسهال، درد شكمي، بثورات پوستي، نفخ و باد شكم، كهير، تورم صورت به خصوص در لب ها، سرفه، غش يا حالت نزديك به غش و... ظاهر مي شود.
اين علائم ممكن است در عرض چند دقيقه يا تا 2ساعت پس از خوردن آن غذاي به خصوص بروز كنند كه در بعضي موارد، امكان دارد علايم تا يك تا دو روز بعد نيز ظاهر نشوند؛ كه آلرژي هاي فوري بلافاصله پس از چند دقيقه ظاهر مي شود و معمولاً از انواع خطرناك و شديد هستند و آلرژي هاي تأخيري معمولاً تا 48 ساعت پس از صرف مواد غذايي ظاهر مي شوند.
پزشكان بر اين باورند كه علايم آلرژي غذايي هم مي تواند در معده و روده ها و هم در ساير اندام هاي بدن، به ويژه پوست و دستگاه تنفس ظاهر شود و نيز گاهي كهير و خارش در اطراف دهان بلافاصله بروز مي كند.
علايم تهوع، استفراغ، درد شكم يا اسهال ظرف 30دقيقه پس از خوردن غذاهاي دريايي يا تخم مرغ عارض مي شود و مي تواند همراه با سردرد، برافروختگي صورت، خارش پوست و تپش قلب باشد كه معمولاً بعد از 2-1 ساعت برطرف مي شود.
علايم تنفسي مانند عطسه، آبريزش بيني، لارنژيت، بروز حمله آسم يا تشديد بيماري در مبتلايان به آسم نيز به علت حساسيت به شير گاو، بادام زميني و مواد افزودني مجاز به غذاهاي آماده مصرف در افراد مستعد مي تواند بروز كند.
كهير تكرار شونده علامت ويژه آلرژي نسبت به پروتئين مواد غذايي به ويژه ماهي است و در موارد شديد، ورم صورت و اسهال شديد نيز مي تواند ظاهر شود.
نگهداري غيربهداشتي ماهي ها در سردخانه و همچنين نگهداري پنير به مدت طولاني مي تواند منجر به ايجاد هيستامين در آنها شود كه پس از مصرف، علايم آلرژي غذايي را در بدن ايجاد مي كند.
روش هاي تشخيص آلرژي
آزمايش پوست كه با خراشيدن آن و تماس عصاره اي غذا و بررسي ميزان حساسيت آن با تظاهر دانه هاي قرمز رنگ تشخيص داده مي شود؛ آزمايش راديوآلرژو سوربنت يا (RAST) با استفاده از نمونه خون انجام مي شود كه هر دو آزمايش ممكن است با خطاي نسبي روبرو باشد و بايد با نظر پزشك انجام شود.
گرفتن تاريخچه مناسب از داشتن سابقه آلرژي غذايي در گذشته حدود 2تا4 هفته قبل يا در بين افراد خانواده از ميان انواع مختلف غذا و نوشابه ضروري است.
بيماران معمولاً نه به يك غذا بلكه به چند نوع غذا آلرژي دارند و هر نوع غذا هم مي تواند چندين ماه حساسيت زا يا آلرژن در خود داشته باشد بنابراين با نظر پزشك متخصص آلرژي، رژيم غذايي ويژه اي مشتمل بر: برنج، گوشت بوقلمون يا بره، روغن زيتون، سيب سفيد (پخته شده)، سيب زميني، ريواس و هويج(پخته شده) به مدت چند هفته تجويز مي شود و چنانچه علايم آلرژي برطرف شد، غذاهاي ديگر را يك به يك و هر كدام به مدت يك هفته (حداقل سه روز) به رژيم غذايي اضافه مي كنيم؛ تا اگر علايم آلرژي مجدداً پيدا شد، نوع غذايي را كه حساسيت زاست تشخيص دهيم و از رژيم غذايي بيمار حذف كنيم.
درمان آلرژي غذايي
آلرژي غذايي در شيرخواران معمولاً بعد از 4-2سالگي برطرف مي شود ولي بزرگسالاني كه به بعضي از غذاها به خصوص شير، ماهي، يا آجيل آلرژي دارند با احتمال بيشتري اين آلرژي را براي سال ها حفظ مي كنند.
حذف غذاهاي مورد شك از رژيم غذايي براي مدت دو هفته (يا تا زماني كه علايم آلرژي ناپديد شوند) و سپس اضافه نمودن غذاهاي مورد شك به صورت تك تك به رژيم غذايي. به اين ترتيب مشخص مي شود كه كدام غذاها در ايجاد آلرژي شما نقش دارند.
به عقيده متخصصان هيچ دارويي براي درمان آلرژي غذايي وجود ندارد، اما از برخي داروها مي توان براي تخفيف يا رفع علايم استفاده كرد؛ آلرژي معمولاً با روش حساسيت زدايي در بيشتر افراد از بين مي رود كه به صورت مصرف تدريجي و كم كم و مداوم مواد غذايي انجام مي شود يا به طريق پزشكي با تزريق مواد آلرژن در پوست، در مراكز خاصي صورت مي گيرد.

 



ريواس مليني قوي

ريواس در گياه شناسي با عنوان rhabarbarum شناخته مي شود و عضوي از خانواده گندم سياه (polygonaceae) است.
برگهاي ريواس سمي و تلخ هستند و نبايد آنها را مصرف كرد.
ساقه هاي ريواس با ساقه هاي قرمز تيره هم در غذاهاي شيرين و هم در غذاهاي ترش مورد استفاده قرار مي گيرند و بخش خوردني گياه را تشكيل مي دهند. غالبا تصور مي شود كه ريواس، ميوه است؛ زيرا استفاده از آن در غذاهاي شيريني چون پاي، مربا و تارت مرسوم تر است. اما در واقع يك نوع سبزي است. ريواس معمولا در طول تابستان و در مناطق خنك رشد مي كند، اما مي توان آن را در طول سال و به دور از سرما و يخبندان در گلخانه كاشت و پرورش داد. زادگاه اين سبزي چين است.
ريواس منبع خوب ويتامين C بوده و همچنين داراي كلسيم و فيبر است. علاوه بر اين، داراي ويتامين A، E، K و گروه B است. ريواس از چربي پاييني برخوردار بوده و حاوي منيزيم، فسفر، پتاسيم، روي، آهن، منگنز، مس و سديم نيز هست .
معمولا با ميوه هاي شيريني چون سيب يا توت مخلوط مي شود.
پاي ريواس و سيب بسيار معروف است. ريواس به تنهايي طعمي گزنده دارد از اين رو اگر مي خواهيد آن را خالي بخوريد، كمي شكر يا عسل به آن اضافه كنيد.
ريواس مليني قوي است و چيني ها در طول قرن ها از آن براي دفع منظم استفاده مي كردند. اين سبزي همچنين براي قلب مفيد است و به كاهش كلسترول خون نيز كمك مي كند.

 



مصرف بي رويه آنتي بيوتيك ها باعث مقاومت ميكروبي مي شود

دبير علمي دومين همايش داروسازي باليني ايران با تأكيد بر اينكه مصرف بي رويه آنتي بيوتيك ها باعث بروز مقاومت هاي ميكروبي مي شود، خاطرنشان كرد: مصرف آنتي بيوتيك ها در اكثر عفونت هاي ويروسي مؤثر نيست و منجر به بروز عوارض مي شود.
دكتر حسين خليلي عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: ايران طبق آمار سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت داراي مصرف بالاي آنتي بيوتيك است به طوري كه «كپسول آموكسي سيلين» هم از نظر تعداد و هم به لحاظ قيمت در رتبه هاي اول ليست دارويي كشور است از سوي ديگر تقريبا 30تا 50درصد نسخه پزشكان داراي آنتي بيوتيك هستند.
وي با بيان اينكه در مصرف آنتي بيوتيك ها مقاومت هاي ميكروبي در مصرف كنندگان بروز مي كند، خاطرنشان كرد: روند توليد آنتي بيوتيك هاي جديد در بازارهاي جهاني بسيار كمتر از داروهاي قلبي عروقي، اعصاب و روان و حتي داروهاي شيمي درماني است و كمپاني هاي دارويي تمايل چنداني براي سرمايه گذاري بروي آنتي بيوتيك ها ندارند چرا كه دوره مصرف آنتي بيوتيك ها محدود بوده و داراي هزينه هاي بسيار بالا در توليد هستند.
دبير علمي دومين همايش داروسازي باليني ايران با بيان اينكه آنتي بيوتيك ها براي درمان بسياري از عفونت ها استفاده مي شوند، افزود: اين در حالي است كه بسياري از عفونت هايي كه بيمار براي درمان آن به پزشك مراجعه مي كند نياز به تجويز آنتي بيوتيك ندارد از جمله موارد استفاده زياد آنتي بيوتيك در عفونت هاي تنفسي فوقاني مانند فارنژايت، عفونت گوش مياني، سينوزيت و برونشيت است اما اكثر اين عفونت ها داراي علل ويروسي بوده و نيازي به مصرف آنتي بيوتيك ندارند.
وي ادامه داد: بنابراين مصرف آنتي بيوتيك در عفونت هاي ويروسي نه تنها مؤثر نيست بلكه خطر بروز عوارض در عفونت هاي ويروسي را چند برابر مي كند.
دكتر خليلي با اشاره به اينكه پني سيلين به عنوان اولين آنتي بيوتيك كشف شده است، گفت: اين دارو بسيار ارزان قيمت و كم عارضه است اما ميكروب ها به تدريج به اين آنتي بيوتيك مقاوم شدند كه باعث سوق پيدا كردن شركتهاي دارويي به توليد آنتي بيوتيك شد و در حال حاضر به جايي رسيده ايم كه سرعت بروز مقاومت هاي ميكروبي بيشتر از سرعت توليد آنتي بيوتيك هاي جديد است.
به گفته وي در برخي عفونت هاي بيمارستاني و بيماراني كه در بيمارستان بستري مي شوند، هيچ يك از آنتي بيوتيك ها مؤثر نيستند.
دكتر خليلي ادامه داد: در حال حاضر يكي از دلايل اصلي مرگ و مير بيماران در بخش هاي مراقبت هاي ويژه ، عفونت هاي مقاوم به درمان است.

 



سوزش سردل

«سوزش سردل» عبارت است از احساس ناراحتي در قسمت فوقاني دستگاه گوارش، سوزش سر دل كه با نام برگشت محتويات معده به مري نيز شناخته مي شود يك علامت است نه يك بيماري.
سوزش سر دل ربطي به قلب ندارد. اين مشكل مي تواند در هر سني رخ دهد، اما در افراد بالاي 60 سال شايع تر است و علايم آن غالبا با حمله قلبي اشتباه گرفته مي شوند.
علايم شايع سوزش سر دل عبارتند از:
- آروغ زدن يا برگشت مختصر محتويات معده به دهان، كه باعث ترش كردن مي شود.
- احساس سنگيني، سوزش يا ناراحتي در قفسه سينه
- مشكل در بلع
- درد خفيف يا احساس نفخ
- ندرتا استفراغ
علل سوزش سردل:
سوزش سر دل، همان طور كه گفته شد ربطي به قلب ندارد. اين حالت به دليل برگشت اسيد از معده به مري رخ مي دهد. عضلاتي كه قسمت بالايي معده را مي بندند شل مي شوند و به اين ترتيب، مقداري از محتويات معده وارد مري شده و پوشش مخاطي آن را آزرده مي كند.
عوامل افزايش دهنده خطر
فتق معده (قسمتي از معده به درون قفسه سينه مي رود)، زخم مري، استرس، رژيم غذايي نامناسب؛ پرخوري، چاقي، سيگار كشيدن، مصرف الكل و داروهايي مثل آسپيرين، داروهاي مورد استفاده در آرتريت (التهاب مفصل)، يا كورتيزول.
براي پيشگيري بايد از پرخوري و استعمال دخانيات و الكل خودداري شود. مقدار چربي ها، غذاهاي سرخ شده، ادويه جات، قهوه، چاي، و رب گوجه فرنگي را در رژيم غذايي خود كم كنيد. بلافاصله پس از غذا خوردن خم نشويد، دراز نكشيد، يا ورزش نكنيد. لباس تنگ نپوشيد. زير سر خود را به هنگام خوابيدن بالا ببريد يا پايه هاي سر تخت را حدود
15-10 سانتي متر بالا آوريد. اگر اضافه وزن داريد، وزن خود را كم كنيد. علايم را مي توان با درمان كنترل نمود اما عود اين حالت شايع است.
عوارض احتمالي:
معمولا انتظار نمي رود عارضه اي رخ دهد. سوزش سر دل كه به طور مكرر و به مدت طولاني تكرار شود، ممكن است نشان دهنده ساير بيماري ها مثل زخم معده يا دوازدهه باشد. و اسيد معده به مري آسيب وارد كند.
درمان:
سوزش سر دل معمولا يك ساعت پس از خوردن غذا آغاز مي شود و ممكن است تا چندين ساعت ادامه داشته باشد. معمولا نيازي به مراقبت پزشكي نيست. خوردن ضداسيد به هنگام بروز سوزش سر دل و رعايت نكات پيشگيري قاعدتا باعث كنترل علايم مي شوند.
داروها:
براي ناراحتي خفيف مي توان از شربت معده (ضداسيد) استفاده كرد. شربت معده روي مخاط مري را مي پوشاند و اسيد معده را خنثي مي كند. دوز معمول عبارت است از يك قاشق غذاخوري يك ساعت پس از هر وعده غذايي و نيز قبل از خواب.
رژيم غذايي:
از غذاها و نوشيدني هايي كه باعث ترشح زياد اسيد مي شوند پرهيز كنيد، از جمله غذاهاي پرادويه، قهوه، آب ميوه ترش، بايد كنار گذاشته شود و مصرف غذاهاي چرب نيز محدود شود.
غذا را در وعده هاي بيشتر و حجم كمتر ميل كنيد.
در چه شرايطي بايد به پزشك مراجعه نمود؟
اگر بلع غذا مشكل تر شود.
اگر به هنگام سوزش سر دل خون بالا آورده شود.
اگر سوزش سر دل علي رغم درمان هاي خانگي ادامه يابد.
براساس گزارش دفتر آموزش و ارتقاء سلامت وزارت بهداشت، در صورتي كه علايمي مانند تنگي نفس، تعريق، درد در فك، گردن و دست، تهوع يا استفراغ، احساس سرما و رطوبت همراه سوزش سر دل وجود داشته باشند، ممكن است واقعا حمله قلبي رخ داده باشد. در هر شرايط و در مورد مصرف هرگونه داروئي، با پزشك خود مشورت كرده و از خود درماني پرهيز كنيد.

 



5 رژيم غذايي رايج دنيا

هر ساله افراد زيادي اعم از زن و مرد، راه حل هاي متعددي را مورد بررسي قرار مي دهند تا براساس آن وزن خود را كاهش دهند و به تناسب اندام ايده آل دست يابند.
رژيم هاي غذايي زيادي در حال حاضر براي لاغر شدن وجود دارد اما هيچ كدام از آنها معتبر نيستند در زير 5 رژيم غذايي معروف مورد بررسي قرار مي گيرد:
¤ اتكينز (Atkinz): در اين رژيم غذايي مصرف زياد پروتئين همراه با مقدار كمي كربوهيدرات پيشنهاد مي شود. اين فرآيند به حفظ سطح انسولين در جريان خون كمك مي كند. كربوهيدرات ها باعث كاهش و افزايش سريع انسولين مي شوند و در نتيجه به واسطه فرآيند سوخت و ساز مقدار زيادي از چربي ها ذخيره شده از بين مي روند.
¤ ويت واتچر (Weight Watcher): «ويت واتچر» نام يك برنامه خانوادگي و پرطرفدار است و عمر آن به چندين دهه مي رسد. اين برنامه بر رژيم غذايي و ورزش تمركز دارد. اما ويژگي اصلي آن حمايت از كساني است كه از رژيم غذايي پيروي مي كنند.
¤ زون (Zone): در اين برنامه، سطح انسولين به شدت كنترل مي شود. هر چند كربوهيدراتها همانند برنامه اتكينز محدود نمي شوند، ولي كربوهيدرات هاي خام، چربي ها و روغن هاي سالم مانند روغن زيتون از اهميت بالايي برخوردارند.
¤ ساوت بيچ (South Beach): اين رژيم در سال 90 توسط يك متخصص قلب پيشنهاد شد، وي از رژيم هاي غذايي ارائه شده توسط انجمن بهداشت آمريكا (AHA) راضي نبود. رژيم غذايي AHA مصرف مقدار كمي چربي و مقدار بسيار زياد كربوهيدرات را براي توليد كالري پيشنهاد مي كرد. رژيم غذايي ساوت بيچ بر روي اصلاح مشكل فوق تمركز مي نمايد و برنامه هاي غذايي را مدنظر قرار مي دهد كه حاوي كربوهيدرات ها و چربي هاي كمي هستند.
¤ راو فود (Raw Food): همان طور كه حدس زده ايد، اين رژيم غذايي بر روي موادغذايي خام تاكيد مي نمايد و عنوان مي كند كه بايد 4/3 غذاي مصرفي در هر روز از منابع ارگانيك و خام تشكيل شده باشد. پس افرادي كه از اين رژيم غذايي پيروي مي نمايند، عمدتا گياه خوار هستند و در نتيجه چون منابع حيواني و بويژه گوشت مصرف نمي كنند ، چربي هاي اشباع شده از برنامه غذايي آنها حذف مي شود.
تمامي رژيم هاي غذايي فوق داراي معايب و مزيت هايي هستند. افرادي كه از برنامه هاي فوق استفاده كرده اند، بر خوب بودن آنها تاكيد مي نمايند ولي با اين حال هر كدام از اين برنامه ها بايد مورد بررسي و تحقيقات زيادي قرار گيرند تا فرد بتواند براساس آنها انتخاب صحيحي داشته باشد.

 



توليد شير انسان از گاو

دانشمندان موفق شدند در گاوها به نحوي اصلاح ژنتيكي به عمل آورند كه شير آنها خواص شير انسان را داشته باشد.
دانشمندان موفق شده اند با اصلاح ژنتيكي 300 رأس گاو شيرده با استفاده از ژنهاي انساني در شير آنها همان خواص شير انسان را ايجاد كنند.
شير انسان حاوي مقادير بالايي موادمغذي اصلي است كه مي تواند به تقويت سيستم ايمني نوزادان و كاهش خطر عفونت در آنها كمك كند.
دانشمنداني كه اين تحقيق را انجام دادند، معتقدند شير گاوهاي اصلاح ژنتيكي شده مي تواند جايگزين شير انسان و نيز شيرخشك براي نوزادان باشد كه اغلب بدل بي كيفيت شيرمادر تلقي مي شود.
آنها اميدوارند فرآورده هاي لبني اصلاح ژنتيكي شده گاوهاي مشابه را بتوانند در فروشگاه ها عرضه كنند.
اين اقدام احتمالا مخالفت با محصولات اصلاح ژنتيكي شده را تشديد خواهد كرد. منتقدان اين فن آوري و گروههاي حمايت از حيوانات واكنش خشمگينانه اي به اين تحقيق داشته اند و سلامت شير حيوانات اصلاح ژنتيكي شده و نيز تاثير آن بر سلامت دام را زير سؤال برده اند.
اما پروفسور نيگ لي، مدير اين پروژه تحقيقاتي و رئيس آزمايشگاههاي مهم دولتي براي فن آوري زارعي زيستي در دانشگاه كشاورزي چين، اصرار دارد كه شير اصلاح ژنتيكي شده از همان سلامت شير گاوهاي معمولي برخوردار است.
وي گفت: طي سه سال آينده تحقيقات بيشتري در اين زمينه انجام خواهد شد و 10 سال يا بيشتر طول خواهد كشيد تا اين شير غني شده شبيه شير انسان قابل مصرف شود.
چين هم اكنون سردمدار تحقيقات در زمينه غذاهاي اصلاح ژنتيكي شده است و قوانين حاكم بر اين فناوري در اين كشور سهل تر از قوانين حاكم در اروپا است.
غذاهاي اصلاح ژنتيكي شده به يك موضوع بسيار جنجالي تبديل شده است و هم اكنون فقط در صورتي در انگليس و اروپا قابل فروشند كه به لحاظ سلامت مورد آزمايش هاي وسيعي قرار گرفته باشند. واكنش مصرف كنندگان نيز به غذاهاي اصلاح ژنتيكي شده بسيا رمنفي بوده است.
فعالان ادعا مي كنند فناوري اصلاح ژنتيكي تهديدي براي محيط زيست است چون امكان سرايت ژنهاي گياهان اصلاح شده به طبيعت وحشي وجود دارد و درباره سلامت چنين غذاهايي نيز ابراز ترديد دارند.

 

(صفحه(12(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14