(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14


چهارشنبه 15 ارديبهشت 1389- شماره 19637

روبات هاي پليس مي آيند
كاهش فشارهاي عصبي با يوگا
مخترع واقعي تلفن كيست؟
لطفاً بلندتربخنديد!
جنين هاي دختر مقاوم ترند!



روبات هاي پليس مي آيند

با آغاز همكاري يك سازنده دستگاه هاي خودكار تميزكننده زمين و يك توليدكننده اسلحه شوك دهنده و غيركشنده (stungun) براي مسلح كردن ردياب هاي چرخدار روباتيك براي نيروهاي پليس و پنتاگون، (روياي پليس نيمه روبات/ نيمه انسان) يك قدم به واقعيت نزديك تر شدند.
كمپاني iRobot Corp. اميدوار است با افزودن «تيزر» (اسلحه اي كه با پرتاب قلاب هايي متصل به باتري به سوي مجرمان و فرستادن شوك الكتريكي به آنها عمل كند).ابزاري دفاعي و غيركشنده براي سربازان و نيروهاي قانون تهيه كند. اما از نظر عده اي، اين نگراني وجود دارد كه چنين روش هايي درنهايت به توليد روبات هايي منجر شود كه خودشان براي شليك و از پا درآوردن افراد تصميم بگيرند.
«جان پايك»، رئيس يك سازمان تحقيقات نظامي به نام Global Securityn org واقع در ويرجينيا، با اشاره به مجموعه فيلم هاي علمي- تخيلي محبوب دهه 80 مي گويد: «اين روبات واقعا گامي در همين مسير است، اما اولين گام هم نيست، ولي به تصور من ما احتمالا تا پايان همين دهه شاهد روبوكاپ ها و حتي يك نابودگر (Terminator) خواهيم بود. ممكن است روبات هاي مستقلي را ببينيم كه قادر به وارد كردن نيروهايي مرگ آور نيز باشند.»
«جيم ريماركسوك» نايب رئيس توسعه اقتصادي شركت iRobot گفت؛ تصورات موجود درباره روبات هاي مسلحي كه خودسرانه عمل كنند بسيار دورتر از چيزي است كه اين شركت هنگام همكاري با سازنده تيزر درنظر داشته است. او مي گويد: «درحال حاضر، ما براي فرستادن روباتي كه بتواند با اسلحه كشنده كار كند، هيچ برنامه اي نداريم. براي سيستم فعلي و تمام سيستم هايي كه تدارك ديده ايم، همواره يك انسان در مقام تصميم گيرنده حاضر بوده است. استفاده از اين روش به هيچ وجه به معناي دادن اختيار و قدرت كامل و بي قيد و شرط به روبات نيست.» تاكنون درباره زماني كه اين سيستم براي فروش عرضه مي شود و همچنين بهاي آن، گزارشي عرضه نشده است.
ساختن اين سيستم به طور كلي يك كار بي سابقه به شمار نمي آيد. شركت «فاستر- ميلر» يكي از رقيبان iRobot، پيش از اين با يك مدل از روبات ردياب چرخ دار خود به نام تالون را عرضه كرده بود كه قابل تجهيز شدن با تيزر و قابليت هدف گيري با پرتو ليزر را دارد . تيزر كه توسط هزاران شعبه نيروهاي مجري قانون مورد استفاده قرار مي گيرد، نوعي اسلحه الكتريكي است كه به افراد نيروي انتظامي كمك مي كند مظنونان خشن و مهاجم را بدون استفاده از با توم و اسلحه گرم دستگير كنند.
با اين وجود بنا به نظر عده اي از منتقدان، اين اسلحه مي تواند مرگبار هم باشد، به خصوص اگر در برابر مظنوناني به كار رود كه موادمخدر مصرف كرده اند يا دچار مشكلات قلبي باشند. بنا به گفته شركت Taser International و نيروهاي پليس، هيچ اسلحه اي بدون خطر نيست و تيزر با جلوگيري از به كار بردن اسلحه هاي خطرناك تر توسط افراد پليس، جان آنان را در معرض خطر كمتري قرار مي دهد.
اين سيستم مجهز به تيزر اولين روباتي است كه مي تواند براي ناتوان كردن يك انسان به جاي بمب از نيروي خود كمك بگيرد. اين شركت 17 ساله بيش از همه به خاطر توليد روبات هاي متحرك براي بازار عمومي (از جمله يك روبات ديسك مانند به نام رومبا براي تميز كردن قالي) شهرت دارد.
اما تنها 60 درصد از سود اين شركت حاصل از فروش اين روبات هاي خانگي است و باقي درآمد آن از مشتريان دولتي و صنعتي از جمله ارتش و نيروهاي پليس تأمين مي شود. مدل هاي قبلي روبات هاي كنترل از راه دور يا PackBot شركت iRobot را براي خنثي كردن بمب هاي كنار جاده اي، جست وجوي غارها و ساختمان ها در عراق و افغانستان به كار برده اند و تعدادي از آنها پيش از ورود سربازان يا مأموران اورژانس به مكان هاي خطرناك، براي عمليات اكتشافي به منطقه فرستاده شده اند.
«پايك» حدس مي زند كه اين روبات هاي مجهز به تيزر در مواجهه با موقعيت هاي گروگانگيري و برخورد با زندانيان سركش، مورد استفاده گروه هاي SWAT (گروه هاي ويژه پليس تعليم يافته با تسليحات و فنون خاص) و نگهبانان زندان قرار بگيرد. او حتي انتظار دارد كه اين روبات ها بتوانند نگهبانان املاك و اراضي را نيز تجهيز كرده يا اصلا جانشين آنان شوند. به گفته پايك «اين روبات ها هنوز تا تبديل شدن به ماشين هاي قاتل فاصله بسياري دارند. اگر چنين اتفاقي بيفتد، ما بايد به قوانين كلاسيك داستان هاي علمي- تخيلي «آيزاك آسيموف» متوسل شويم؛ هيچ روباتي نمي تواند به انسان صدمه وارد كند.» (لازم به يادآوري است كه آسيموف براي اولين بار اين قوانين را در كتاب «من، روبات» معرفي كرد كه اين كمپاني، نام خود را از آن وام گرفته است).
وي در ادامه مي افزايد: «درحال حاضر، به محض اينكه دسته فرمان را رها كني، روبات از كار مي افتد و همانجايي كه بود، باقي مي ماند. اما با پيشرفت بيشتر، هنگامي كه اين خودروهاي رهنورد به استقلال بيشتري دست يافتند، ديگر اين سؤال مطرح نمي شود كه چه كسي دسته فرمان را در دست دارد؟ بلكه نكته اين خواهد بود كه آيا اين دسته فرمان در دست انسان خواهد بود؟»

 



كاهش فشارهاي عصبي با يوگا

براساس پژوهش هاي جديد، يوگا مي تواند احساس سلامت را در افراد سالم افزايش دهد و عوارض ناشي از سندرم متابوليك را كاهش دهد.
براساس اين تحقيقات كه در هندوستان و سوئد انجام شده است عوامل مؤثر در ابتلا به حمله قلبي از جمله فشار خون بالا، چاقي مفرط و قندخون كه تحت عنوان سندرم متابوليك شناخته مي شوند را مي توان با يوگا پيشگيري كرد. دكتر آرپي آلراوال از كالج پزشكي اس پي در هندوستان با بررسي 101 بزرگسال دريافت يوگا مي تواند تأثيرات مثبتي بر پيشگيري و درمان عوارض سندرم متابوليك داشته باشد. در اين بررسي 55 بزرگسال واداشته شدند در كنار درمان دارويي سه ماه روزانه به مديتيشن و يوگا بپردازند و بقيه افراد تنها تحت درمان هاي معمولي پزشكي قرار گرفتند.
به گزارش آسوشيتدپرس، دسته اول در پايان دوره فشار خون، قند و تري گليسيريدي بسيار پايين تر از دسته دوم داشتند و ميزان كلسترول مفيد در خون افرادي كه يوگا كار مي كردند بيشتر از سايرين بود. در پژوهش بعدي كه در دانشگاه كارلستاد سوئد انجام شد محققان تأثير روش تنفس ويژه يوگسيت ها را روي داوطلبان عادي امتحان كردند. 55بزرگسال در اين آزمايش تحت سيستم تنفس «سودارشان كريا» قرار گرفتند. به اين ترتيب آنها به مدت 6هفته، 6روز و در هر روز يك ساعت با اين سيستم تنفس تمرين كردند. در پايان دوره ميزان عصبانيت و استرس و افسردگي در اين افراد به طور فاحشي كمتر از ساير افراد تحت آزمايش شناخته شد.
يوگا نوعي سيستم ريلكسيشن است كه در آن از فشارهاي سيستم عصبي كاسته و كاركرد اين سيستم تسهيل مي شود. در نتيجه نه تنها نقش پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي روان تني را دارد بلكه در صورت ابتلا به بيماري مي تواند به عنوان يك عامل كمكي در درمان به كار گرفته شود. اخيراً سيستم هاي درماني غربي به وضوح به اين سيستم درماني شرقي جلب شده اند و در تلاشند از آن بهره بگيرند.

 



مخترع واقعي تلفن كيست؟

ترجمه: عليرضا سزاوار
در كتابي كه به تازگي در مونيخ آلمان منتشر شده، ادعا شده شواهد قطعي در دست است كه نشان مي دهد «الكساندر گراهام بل» مخترع واقعي تلفن نيست و ايده ساخت تلفن را از دانشمندي ديگر به نام «اليشاگري» ربوده است.
هر چند كه موضوع اين بحث جديد و تازه نيست و اين سرقت ايده از مدت ها پيش موضوع بحث مورخان علم و تكنولوژي بود، اما ست شولمان نويسنده كتاب تصميم گرفته بود با تأليف يك كتاب شواهدي براي اين ادعا عرضه كند و اكنون چنين كرده است.
پيش از اين گفته مي شد الكساندر گراهام بل تلفن را اختراع كرده است، بل در «ادينبورو» اسكاتلند به دنيا آمد و در دانشگاه هاي ادينبورو و لندن تحصيل كرد و در سال 1870 به كانادا رفت و مقيم بستون شد. گراهام بل به كر و لال ها آموزش مي داد كه چگونه صحبت كنند و در مورد ابزارهايي كه بتوان با آن حرف زد يا به آن گوش داد نيز پژوهش هايي انجام داده بود. گفته مي شود كه هم مادر و هم همسر وي كر بودند. مجموعه اين عوامل باعث شده بود كه وي در روياي ساخت ابزاري باشد كه سخن گفتن و شنيدن را آسان تر كند. وي در دهم مارس 1876 در شهر بستون كانادا اختراع تلفن را به ثبت رساند. كاركرد تلفن بل بسيار ساده بود و يك ابزار هم نقش گوشي را داشت و هم نقش ميكروفن. به همين دليل طرف هاي گفت وگو بايد به نوبت صحبت مي كردند. در عين حال ميكروفن ساخت بل چندان هم كارآمد نبود. بعدها اديسون، مخترع نامدار آمريكايي با استفاده از خواص كربن، ميكروفن كارآمدي ساخت كه تحولي در ساختار و كاركرد تلفن محسوب مي شود.
مكانيسم اصلي تلفن براي اين ايده مبتني است كه بر اثر ايجاد صوت و تغيير فشار هوا، ميكروفن اين صوت يا تغيير فشار را به جريان الكتريكي تبديل مي كند كه به آساني قابل انتقال، تقويت و... است. در مقصد نيز اين جريان هاي الكتريكي در گوشي دوباره به صوت تبديل مي شود.
پس از اختراع تلفن، ديگر نيازي نبود كه براي فرستادن و دريافت پيام از دستگاه مورس استفاده كرد كه بسيار پرزحمت، وقت گير و دشوار بود و نياز به جدول الفباي مورس و افراد كارآزموده داشت، اما با اختراع تلفن، ارتباط مردمي كه فرسنگ ها از يكديگر با هم فاصله داشتند، به سادگي امكان پذير شد. گفته مي شود در دهم مارس سال 1876 كه بل ساخت تلفن را به پايان رساند، با استفاده از آن به دستيارش واتسون كه در اتاق ديگر بود، گفت: «آقاي واتسون بياييد با شما كار دارم.» تلفن پس از اختراع همه گير شد و استفاده از آن به سرعت گسترش يافت و شبكه اي از سيم هاي تلفن در همه شهرها ريشه دواند. در سال 1890 يعني 14 سال پس از اختراع تلفن شركت استروجر سيستم، تلفن خودكار را عرضه كرد. در سال 1891 ارتباط تلفني بين لندن و پاريس برقرار شد و دو قاره اروپا و آمريكا ارتباطي را تجربه كردند كه روز به روز گسترش يافت. بل در سال 1922 درگذشت و براي احترام او و نكوداشت اختراع وي، ارتباط تلفني در شبكه وسيعي كه داراي 17 ميليون مشترك بود، به مدت يك دقيقه قطع شد.
هرچند كه تلگراف وتلفن ارتباط سريع و آني از راه دور ميان دو نقطه داراي سيم كشي را ممكن ساخت، دانشمندان در سال 1896 توانستند حتي بين دو نقطه اي كه سيم كشي هم نشده بود، ارتباط آني برقرار كنند و بدين ترتيب تلفن بي سيم اختراع شد.
اما اينها كه گفته شد داستان رسمي اختراع تلفن است كه حاشيه هايي هم دارد. از جمله مهمترين اين حاشيه ها، سرقت ايده ساخت آن است. به گزارش آسوشيتدپرس ست شولمان كتابي نوشته است با نام «سرآغاز تلفن؛ در جست وجوي راز الكساندر گراهام بل». وي در اين كتاب تشريح مي كند كه چگونه بل توانست با كمك وكلاي كاركشته و كارمند فاسد اداره ثبت اختراع، به اسنادي كه گري به اداره ثبت ارائه كرده بود، دسترسي پيدا كند.
به گفته شولمان، شاهد قطعي اين ادعا دفترچه آزمايشگاه بل است كه تا سال 1976 در اختيار خانواده بل بود، اما از سال 1999 كه به صورت ديجيتال عرضه شد، به سرعت در دسترس همگان قرار گرفت.اين دفترچه نشان مي دهد بل و دستيارش توماس واتسون براي انتقال صدا به شيوه الكترومغناطيس، اشتباه عمل كرده بودند. اما 12 روز بعد (در فاصله اي كه بل به واشنگتن رفته بود تا پرسشنامه مربوط به اختراع خود را تكميل كند) به يكباره استفاده از نوع ديگري از ابزار انتقال صدا را آزمود. همين شيوه بود كه درست كار كرد.
بل براي تشريح شيوه نوين خود، نموداري رسم كرد و در آن تصوير شخصي را نشان مي داد كه در حال صحبت كردن با يك تلفن است. جالب آنكه اسناد ثبت اختراع گري كه شيوه مشابهي را ارائه كرده بود، داراي نموداري شبيه به همين نمودار بود. اما استدلال شولمان به همين جا ختم نمي شود و نكات ديگري را ذكر مي كند كه شك برانگيز است، از جمله طرح دستگاه بل عجولانه بوده و در حاشيه پروانه ثبت اختراع نوشته شده است، بل از ارائه ابزار خود در حضور گري دچار حالت عصبي شد، از حضور و شهادت دادن در دادگاهي كه براي رسيدگي به اين موضوع تشكيل شده بود خودداري كرد و از ثبت انحصار تلفن به نام خود امتناع نمود كه شايد شرمساري وي از عملش دليل آن بود.
اما شايد آموزنده ترين درس اين كتاب، آن بخشي است كه شولمان بررسي مي كند كه چرا تاريخ «بل» را به خاطر دارد، اما گري و فيليپس رايس (مخترع آلماني كه در دهه 1880 يعني 10 سال پيش از بل و گري با به كارگيري اصول متفاوت، صوت را منتقل كرده بود) را به خاطر ندارد. يك دليلش آن است كه بل تلفني را كه صدا را منتقل مي كرد، عملا ارائه كرد، اما گري دستگاهش را عرضه نكرد، در عوض گري همه توجه خود را به مهمترين موضوع فناوري رو زميني ارسال همزمان چند پيام به وسيله يك سيم معطوف كرده بود. كما اينكه گري يك بار با عصبانيت به وكيل خود گفته بود؛ «مي خواهم ببينم بل مي تواند با استفاده از دستگاهش اين كار را انجام دهد؟»

 



لطفاً بلندتربخنديد!

پژوهشگران به اين نتيجه رسيده اند كه نوع خنده در هر فرد با افزايش طول عمر وي رابطه مستقيم دارد.
به گزارش مجله علوم رواني (Psychological Science)، پژوهشگران با بررسي تصاوير 230 ورزشكار مشهور كه هم اكنون درقيد حيات نيستند نحوه خنديدن اين افراد را به سه بخش لبخندهاي جزئي (كوچك)، خنديدن ميانه (متوسط) وقهقهه (درهنگام خنديدن) تقسيم كرده اند.
بنابراين نتايج اين پژوهش كساني كه در زمره سومين گروه قرارگرفته اند از دو گروه ديگر بيشتر عمر كرده اند. براساس اين پـژوهش، ميانگين طول عمر افراد داراي خنده هاي كوچك تنها به 45 سال رسيده است. درحالي كه اين ميانگين در افراد داراي خنده هاي متوسط 5/72 سال و درگروه قهقهه زنان به 9/79 سال (نزديك به دو برابر گروه اول) رسيده است.
پس توصيه پژوهشگران را جدي بگيريد و تا مي توانيد بيشتر و بلندتر بخنديد.

 



جنين هاي دختر مقاوم ترند!

پژوهشگران استراليايي در تحقيقات خود نشان دادند كه جنين هاي دختر كوچكتر و به خصوص مقاومتر از جنين هاي پسر هستند و بنابراين استرسهاي طولاني مدت دوران بارداري را بهتر تحمل مي كنند.
محققان دانشگاه آدلايد در تحقيقات خود تفاوتهاي جنين هاي دختر و پسر را در مبارزه با استرس هاي مادر در دوران بارداري مورد بررسي قرار دادند.نتيجه اين تحقيقات نشان مي دهد در حالي كه جنين هاي پسر در ابتدا مقاومت خوبي در مقابل فاكتورهاي استرس زاي كوتاه مدت مثل آسم و يا عفونتها از خود نشان مي دهند، جنين هاي دختر روند رشد خود را با ثبات بيشتري در زمان استرسهاي طولاني مدت حفظ مي كنند.بنابراين جنين هاي پسر به مراقبت بيشتري نياز دارند چون مي توانند با خطر توقف رشد، تولد نارس و در موارد شديدتر با مرگ مواجه شوند.
اين دانشمندان در اين خصوص اظهار داشتند: «ما مشاهده كرديم زماني كه زن در دوره بارداري تحت يك فشار استرسي قرار مي گيرد، جنين هاي پسر به سرعت رشد مي كنند در حالي كه جنين هاي دختر كوچكتر باقي مي مانند و به اين ترتيب در صورتي كه در طول بارداري اتفاق بسيار حادي روي دهد احتمال بيشتري براي حفظ حيات خود دارند. در حقيقت جنين هاي دختر كوچكتر و مقاوم ترند و توانايي بهتري براي ادامه زندگي دارند.»
براساس گزارش ABC NEWS، اين تفاوتها به دليل گردش هورمونهاي استرس در جفت است. دخترها در حضور اين هورمونها پايداري و سازگاري بيشتري از خود نشان مي دهند در حالي كه پسرها در تلاش براي حذف اين هورمونها هستند و همين مسئله موجب مي شود كه شانس آنها براي يك فرآيند توسعه جنيني طبيعي كاهش يابد و براي اين جنين ها پس از تولد مشكلات زيادي ايجاد شود.
اين محققان در ادامه افزودند: «نتايج بررسي هاي ما مي تواند به توسعه درمانهاي ويژه از اين دست كمك كرده و به علاوه راهكارهاي پيشگيرانه اي براي رشد و توسعه جنين هاي در معرض خطر ارائه كند.»

 

(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14