(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14


شنبه 25 ارديبهشت 1389- شماره 19645
 

حزب مخالف دولت ژاپن خواستار استعفاي نخست وزير شد
سازمان ملل 14 عضو جديد شوراي حقوق بشر را تعيين كرد
ابراز نگراني شخصيت هاي مذهبي باكو از تخريب مسجد حضرت فاطمه (س)
خشم محافل صهيونيستي از ديدار رئيس جمهور روسيه با خالد مشعل
محروميت 500 هزار دانشجوي محجبه از تحصيل در دانشگاه هاي تركيه
طرح جديد نوري مالكي براي مبارزه با تروريست ها در عراق
از سوي صليب سرخ جهاني زندان مخفي آمريكا در پايگاه بگرام لو رفت
سنگربندي در خيابان هاي بانكوك احتمال جنگ داخلي قوت گرفت
در پي اعترافات يك جاسوس موساد مشخص شد ترور رئيس جمهور لبنان نافرجام ماند
طرفداران رئيس جمهور رنگي قرقيزستان را به آشوب كشيدند
انتقاد گروه هاي ضد مبارك از تمديد قانون حالت فوق العاده
تركيه و خطر اسلام ميانه رو



حزب مخالف دولت ژاپن خواستار استعفاي نخست وزير شد

رهبر حزب مخالف دولت ژاپن خواستار استعفاي دولت اين كشور در صورت مشخص نكردن تكليف جابه جايي نظاميان آمريكايي شد.
به گزارش خبرگزاري جمهوري اسلامي به نقل از شبكه تلويزيوني «ا ن اچ كي» ژاپن، رهبر حزب ليبرال دموكراتيك، بزرگترين حزب مخالف دولت ژاپن خواستار استعفاي «يوكيو هاتوياما» نخست وزير اين كشور به خاطر بلاتكليفي در جابه جايي نظاميان آمريكايي از اوكيناوا به محلي ديگر شده است.
وي گفت نخست وزير ژاپن در صورتي كه در پايان مهلت تعيين شده براي اعلام تصميم دولت درباره اجراي طرح جابه جايي نظاميان آمريكايي در اوكيناوا نتواند تصميمي بگيرد بايد از سمت خود كناره گيري كند.وي همچنين افزود در اين صورت، نخست وزير ژاپن علاوه بر استعفا، بايد مجلس اين كشور را نيز براي برگزاري انتخابات مجدد منحل سازد.

 



سازمان ملل 14 عضو جديد شوراي حقوق بشر را تعيين كرد

چهارده كشور از سوي مجمع عمومي سازمان ملل به عنوان اعضاي جديد شوراي حقوق بشر اين سازمان انتخاب شدند.
به گزارش «ايسنا» كشورهاي ليبي، آنگولا، مالزي، تايلند، اوگاندا، موريتاني، قطر، مالديو، اكوادور، گواتمالا، اسپانيا، سوئيس، مولداوي و لهستان، 14كشوري هستند كه موفق شدند به عنوان اعضاي جديد شوراي حقوق بشر سازمان ملل كرسي هاي اين سازمان را به خود اختصاص دهند.
اين 14كشوري كه براي حضور در شوراي حقوق بشر سازمان ملل انتخاب شدند، در يك دوره سه ساله كه از 26 خردادماه (19ژوئن) آغاز مي شود، در اين شورا فعاليت خواهند كرد.
گفته مي شود انتخاب برخي از اين 14كشور كه خود ناقض حقوق بشر هستند اعتراضات زيادي را در پي داشته است.

 



ابراز نگراني شخصيت هاي مذهبي باكو از تخريب مسجد حضرت فاطمه (س)

شخصيت هاي مذهبي جمهوري آذربايجان در نامه اي به «الهام علي اف» خواستار مداخله وي براي جلوگيري از تخريب مسجد حضرت فاطمه (س) در باكو شدند.
به گزارش پايگاه خبري «فاكت»، جمعي از مقامات مذهبي جمهوري آذربايجان از جمله تعدادي از مسئولان اجماع ديني و تشكل هاي غير دولتي با ارسال نامه اي به رئيس جمهور آذربايجان، ضمن اعتراض به حكم دادگاه عالي اين كشور براي تخريب مسجد حضرت فاطمه (س)، خواستار مداخله وي و جلوگيري از اين اقدام شدند.
در بخشي از اين نامه آمده است:
با توجه به اينكه مدت زماني است كه پروسه تخريب مساجد در آذربايجان جامه عمل پوشيده و اين اقدام نه تنها ناراحتي مؤمنان آذري را موجب شده بلكه مسلمانان كشورهاي همسايه همجوار از جمله تركيه، ايران و ديگر كشورهاي مسلمان را در پي داشته است.
گفتني است مسجد مذكور از سال 1998 با اخذ مجوزهاي لازم در دست احداث بود كه در سال 2002 شهرداري منطقه ضمن ممانعت از تكميل، ساخت آن را غيرقانوني اعلام كرد و خواستار تخريب آن شد. طي اين مدت ماموران پليس از ادامه كار ساختماني آن جلوگيري كرده اند.

 



خشم محافل صهيونيستي از ديدار رئيس جمهور روسيه با خالد مشعل

در پي ديدار سه جانبه روساي جمهور روسيه، سوريه و رئيس دفتر سياسي جنبش مقاومت اسلامي «حماس» در دمشق، موجي از خشم و نگراني محافل رژيم صهيونيستي را فرا گرفت.
به گزارش خبرگزاري ها، ديمتري مدودف در ديدار خود با خالد مشعل، رئيس دفتر سياسي حماس را به تحقق آشتي ملي براساس اصول و موازين سازمان آزاديبخش فلسطين فرا خواند.
اما به گزارش مركز اطلاع رساني فلسطين به نقل از رسانه هاي گروهي اسرائيل، اين ديدار خشم محافل صهيونيستي را برانگيخته است.
روزنامه «اسرائيل اليوم» به نقل از مقامات سياسي عاليرتبه اين رژيم مدعي شد كه اين ديدار آمال و آرزوهاي اسرائيل را با شكست مواجه و باعث مشروعيت گروه هاي مقاومت در منطقه خاورميانه خواهد شد.
به نوشته اين روزنامه صهيونيستي، مقامات مذكور مدعي شدند: در چنين ديداري بايد مسئولان تشكيلات خودگردان فلسطيني نيز شركت مي كردند تا موضوع آزادي شاليت را بررسي كنند. اين درحالي است كه «ناتانيا تيماكوفا» مشاور مطبوعاتي مدودف اظهار داشت: محور اصلي اين ديدار، بررسي اوضاع ناگوار انساني نوار غزه و تصميم گيري در مورد ايجاد يك طرح حمايتي از ساكنان اين منطقه براي كاهش درد و رنج ناشي از محاصره و ارسال كمك هاي انساندوستانه بوده است.
بر پايه اين گزارش، دولت روسيه نيز در واكنش به انتقادات رژيم صهيونيستي، از روابط خود با حماس دفاع كرد.
«آندره نيستيرينكو» سخنگوي وزارت امور خارجه روسيه در بيانيه اي اعلام كرد: جنبش حماس، يك ساختار سياسي واقعي است كه بر اعتماد و محبوبيت بخش قابل توجهي از فلسطينيان تكيه دارد.
وي در بيانيه خود همچنين به تماس هاي منظم روسيه با جنبش حماس اشاره و خاطرنشان كرد: سران حماس با ساير اعضاي گروه چهار، ميانجي گران بين المللي خاورميانه روابط دارند.
در همين حال منابع خبري اعلام كردند: دولت آمريكا در پاسخ به درخواست رژيم صهيونيستي، كمك مالي به مبلغ 205 ميليون دلار را به منظور تكميل پروژه توسعه سامانه ضدموشكي خود موسوم به «گنبد آهنين» به اسرائيل اختصاص داد.
به نوشته روزنامه عبري زبان «يديعوت آحارونوت»، «ايهود باراك» وزير جنگ رژيم صهيونيستي در جريان سفر اخير خود به واشنگتن، از دولت آمريكا، خواسته بود كه علاوه بر كمك مالي سالانه خود در زمينه امنيتي، كمك مالي ديگري را نيز به وزارت جنگ ارائه دهد.
ارتش رژيم صهيونيستي، در حال حاضر دو سامانه ضدموشكي در اختيار دارد كه به دلايل فني، راه اندازي آنها را به ماه نوامبر سال جاري موكول كرده است.
براساس اين گزارش، ارتش صهيونيستي با استفاده از اين كمك مالي واشنگتن، مي تواند، بيش از 10 سامانه ضدموشكي در شمال و جنوب فلسطين اشغالي مستقر كند، تا بتواند با موشك هايي با برد 70 كيلومتر كه از سوي گروه هاي مقاومت شليك مي شود، مقابله كند.
از سوي ديگر در تازه ترين تحولات داخلي در سرزمين هاي اشغالي، شهرك نشينان صهيونيست، يك جوان فلسطيني را به ضرب گلوله به شهادت رساندند.
شهرك نشينان صهيونيست، در توجيه اقدام خود، پرتاب سنگ به سوي خودرويشان را دليل اين كار دانستند.
به گزارش شبكه خبري الجزيره، رژيم صهيونيستي طي تصميم جديد خود، ورود شيخ «عكرمه صبري» مفتي قدس و رئيس هيئت اعلاي اسلامي فلسطين را به مسجد الاقصي به مدت شش ماه ممنوع اعلام كرد.
اين تصميم اسرائيل به بهانه حفظ امنيت عمومي و امنيت رژيم صهيونيستي عنوان شده است.

 



محروميت 500 هزار دانشجوي محجبه از تحصيل در دانشگاه هاي تركيه

بيش از نيم ميليون نفر از دختران محجبه تركيه اي به دليل قانون منع حجاب در دانشگاه هاي اين كشور از ادامه تحصيل محروم هستند.
شبكه تلويزيوني الجزيره در گزارشي از تركيه اعلام كرد، بر اساس آمارهاي غيررسمي، بيش از نيم ميليون نفر از دختران در تركيه به دليل قانون منع حجاب در دانشگاه هاي اين كشور تنها به سبب رعايت حجاب اسلامي از حق آموزش در اين كشور محروم شده اند.
«سعادت» يك دختر محجبه ترك در گفت وگو با خبرنگار الجزيره گفت: «اين مسئله دردناكي است كه بتوانم در اروپا در حالي كه با حجاب هستم، تحصيل كنم ولي اين كار در كشورم ممنوع باشد.»
اين گزارش در حالي منتشر مي شود كه حزب حاكم عدالت و توسعه در لايحه پيشنهادي خود براي اصلاح قانون اساسي بندي را به آزادي استفاده از حجاب اختصاص داد.
البته مفادي از اين لايحه به دليل سنگ اندازي سكولارها در پارلمان به تصويب نرسيد و قرار است در تاريخ 21 شهريورماه طي رفراندومي به راي گذاشته شود. اكثر مردم مسلمان تركيه با اين اصلاحات موافقند و انتظار مي رود با راي «آري» به استقبال اين رفراندوم بروند.

 



در جلسه فرماندهان عراقي و آمريكايي ارائه شد
طرح جديد نوري مالكي براي مبارزه با تروريست ها در عراق

نوري مالكي طي نشست مشتركي با فرماندهان عراقي و آمريكايي مستقر در عراق، طرح جديدي را براي مقابله با تروريسم ارايه كرد.
به گزارش خبرگزاري مهر، نخست وزير عراق طي نشستي با فرماندهان امنيتي كشورش و فرماندهان ارشد نظامي آمريكا مستقر در عراق، حملات تروريستي اخير در بغداد و چند شهر ديگر را بررسي و طرح دولت را براي مقابله با اين حملات، تشريح كرد. به گفته مالكي، تروريست ها در اين حملات از تاكتيك هايي استفاده كردند كه براي دولت، ناآشنا بود.
در مورد چگونگي مقابله با حملات تروريستي، «عمار حكيم» رهبر مجلس اعلاي اسلامي عراق نيز با «جلال طالباني»، رئيس جمهوري عراق، ديدار و گفت وگو كرد.
در همين حال، «علي الموسوي»، مشاور مالكي گفت، دولت عراق به هيچ وجه قصد ندارد از طرف هاي خارجي براي حل مسئله تروريسم در عراق دعوت كند.
خبر ديگر اين كه، به گزارش ايلنا، فردي كه خود را رهبر جديد القاعده عراق و جانشين «ابوايوب المصري» مي خواند، طي بيانيه اي اعلام كرد: روزهاي خونيني در انتظار رهبران عراق است. «الناصر الله ابوسليمان» افزود كه حملات تازه اي در عراق انجام خواهد شد. القاعده عراق پيش از اين، كشته شدن المصري و «ابوعمر البغدادي» (دو رهبر اين گروه) را تاييد كرده بود.
انفجارهاي دوشنبه گذشته در شهرهاي عراق جمعاً، 117 شهيد و بيش از 300 مجروح بر جاي گذاشت. دستگاه اطلاعاتي عراق تنها توانست عوامل انفجار در بصره را دستگير كند. «شلناع عبود» ، استاندار بصره خاطرنشان كرد: تمامي تروريست هاي دستگير شده عضو سازمان القاعده (عراق) هستند. انفجار روز دوشنبه بصره كه در يك بازار شلوغ بصره روي داد، دست كم 15 شهيد و بيش از 80 مجروح در ميان غيرنظاميان بر جاي گذاشت.
پنج شنبه گذشته نيز شهرك صدر بغداد شاهد انفجار بمب در يك رستوران اين شهرك بود، كه 9 شهيد و 25 زخمي بر جاي گذشت. بمب ديگري هم در بغداد منفجر شد. اين انفجار هم به جراحت هفت نفر انجاميد.

 



از سوي صليب سرخ جهاني زندان مخفي آمريكا در پايگاه بگرام لو رفت

صليب سرخ جهاني از وجود يك زندان مخفي آمريكايي در پايگاه بگرام افغانستان خبر داد.
به گزارش ايلنا، صليب سرخ جهاني فاش كرد آمريكا يك زندان مخفي در پايگاه بزرگ بگرام در شمال كابل دارد.
اين افشاگري براي نخستين بار است كه توسط صليب سرخ انجام مي گيرد. در اين زندان حدود 650 زنداني به سر مي برند. بيشتر آنها در برخوردهاي نظامي آمريكايي ها و طالبان دستگير شده اند.
قبلاً نيز خبرهايي در مورد وجود چنين زنداني منتشر شده بود، ولي براي نخستين بار است كه صليب سرخ در اين مورد گزارش مي دهد.
به گفته زندانيان آزاد شده، آمريكايي ها با زندانيان بگرام مثل حيوانات رفتار مي كنند و درجه حرارت بسيار متفاوت (شديداً گرم و سرد) و همچنين صداهاي وحشتناك موسيقي را بر زندانيان تحميل مي كنند.
بسياري از كارشناسان معتقدند، ارتش آمريكا علاوه بر بگرام در مناطق ديگر افغانستان نيز زندان هاي مخفي دارد.
كشتار غيرنظاميان
به گزارش فارس، شبكه الجزيره از بمباران هوايي شهر جلال آباد در ولايت ننگرهاي افغانستان توسط اشغالگران خبر داد. براساس اين گزارش، تعدادي از شهروندان غيرنظامي از حمله كودكان و زنان، در اين حمله ناجوانمردانه، جان خود را از دست دادند. در مورد شمار دقيق تلفات اين حمله، گزارشي نرسيده است.
ساكنان اين منطقه صبح ديروز با برپايي تظاهراتي، اعتراض و خشم خود را نسبت به كشتار غيرنظاميان توسط آمريكايي ها و ناتو نشان دادند. يك نفر نيز در اين تظاهرات به دست آمريكايي ها كشته شد.

 



سنگربندي در خيابان هاي بانكوك احتمال جنگ داخلي قوت گرفت

موج جديد ناآرامي ها در تايلند، پايتخت اين كشور را به صحنه جنگ بين ارتش و مخالفان قرمزپوش تبديل كرد.
ساعاتي پس از اينكه «آبهيست وجاجيوا»، نخست وزير تايلند پيشنهاد انحلال پارلمان و برگزاري زودهنگام انتخابات را پس گرفت، قرمزپوشان طرفدار «تاكسين شيناواترا»، نخست وزير مخلوع اين كشور با نظاميان ارتش به درگيري پرداختند.به نوشته خبرگزاري ها، ارتش پس از رايزني با دولت و گرفتن دستور شليك، در حال سركوب قرمزپوشاني است كه خود را مجهز به موشك هاي دست ساز و انواع سلاح هاي سرد و گرم كرده است.
ارتش اعلام كرده، قصد پاكسازي بانكوك و مناطق تجاري را دارد كه همچنان در تصرف مخالفان است و در مقابل مخالفان نيز اعلام كرده اند، از وضعيت فوق العاده به وجود آمده هراسي ندارند و تا سرنگوني دولت حاكم مقاومت خواهند كرد.
شبكه خبري «بي بي سي» نيز در اين باره نوشت: پس از اينكه سه شنبه شب اعلام شد، دولت برگزاري انتخابات در 14 نوامبر را به علت شرايط موجود در كشور و اعتراضات مخالفين در بانكوك لغو كرده است، آرامش نسبي كه تنها چند روز در اين كشور حاكم شده بود، جاي خود را به جنگي خياباني داد كه تاكنون دستكم 3 كشته و بيش از 40 مجروح برجا گذاشته است.
از سوي ديگر، خبرگزاري فرانسه از تعطيلي سفارت كشورهاي انگليس، آمريكا، ژاپن و هلند به دليل نزديك بودن ساختمان سفارت خانه ها به محل درگيري خبر داد.
شبكه تلويزيوني العربيه نيز عصر روز گذشته طي يك خبر فوري از وقوع انفجاري مهيب در بانكوك خبر داد. اين شبكه خبري اعلام كرد، حدود 2000قرمزپوش با ساختن سنگر در خيابان هاي شهر، با سلاح گرم و سرد به درگيري با نظاميان ارتش مشغولند.
گفتني است، هفته گذشته نخست وزير تايلند وعده داد، در 14 نوامبر به درخواست معترضين جامه عمل پوشانده و انتخابات را برگزار خواهد كرد اما قرمزپوشان اعلام كردند، تا زمان برگزاري انتخابات در خيابان ها خواهند ماند، با اين حال موافق برگزاري اين انتخابات هستند.
خبر آخر اينكه، منابع بيمارستاني در تايلند روز گذشته از مصدوميت ژنرال سه دانگ، كه از ناحيه سر مورد هدف گلوله قرار گرفته است خبر داده و افزودند، حال اين فرمانده سابق نظامي، به شدت وخيم است. به نوشته خبرگزاري آسوشيتدپرس، «سه دانگ» عصر پنجشنبه هنگام مصاحبه با نيويورك تايمز مورد حمله يك تك تيرانداز قرار گرفت و راهي بيمارستان شد.

 



در پي اعترافات يك جاسوس موساد مشخص شد ترور رئيس جمهور لبنان نافرجام ماند

يك عنصر وابسته به رژيم صهيونيستي كه ظاهراً قصد ترور رئيس جمهور لبنان را داشته، پس از دستگيري، جزئيات طرح جمع آوري اطلاعات درباره رفت و آمدهاي «ميشل سليمان» را تشريح كرد.
به گزارش فارس، روزنامه لبناني «الاخبار» به نقل از منابع آگاه نوشت، فردي كه سرويس اطلاعاتي لبنان نزديك به 10 روز پيش به اتهام ارتباط با سرويس جاسوسي رژيم صهونيستي دستگير كرده بود در جريان بازجويي ها اعتراف كرد كه اخبار و اطلاعات منزل «ميشل سليمان» رئيس جمهور لبنان را به اطلاع صهيونيست ها مي رسانده است.
اين جاسوس در اعترافات خود تأكيد كرد كه مأمور زيرنظر گرفتن كشتي هايي كه وارد آب هاي منطقه اي لبنان مي شوند نيز بوده و اطلاعاتي را درباره تحركات كشتي باري بازرگانان نزديك به حزب الله به اسرائيل انتقال مي داده است.
پليس لبنان نزديك به 10 روز پيش اعلام كرد يك جاسوس سازمان جاسوسي رژيم صهيونيستي (موساد) را دستگير كرده و منزل فرد دستگير شده در منطقه امنيتي محل سكونت رئيس جمهور لبنان قرار دارد. متهم در تحقيقات اوليه به جاسوسي براي رژيم صهيونيستي اعتراف كرد و گفت: «از سال ها پيش تاكنون با موساد همكاري كرده و بيش از يك بار براي آموزش تجهيزات جاسوسي به فلسطين اشغالي سفر كرده است.»
متهم بازداشت شده، سه سال پيش از ارتش بازنشسته شده بود و پيش از اين در نيروهاي دريايي خدمت مي كرده و متخصص دستگاه رادار بوده است و اعتراف كرده است كه از خصوصيات و تحركات قايق ها و كشتي هايي كه در مالكيت مقامات سياسي لبنان از جريان هاي مختلف است كاملاً آگاه بوده است.
با توجه به سوابق نظامي فرد دستگير شده و نيز سابقه ترور يك رئيس جمهور در لبنان با هدف بحران آفريني براي جريان مقاومت، تحليل گران امنيتي بر اين باورند كه هدف اين طرح بي ترديد ترور ميشل سليمان بوده است.

 



طرفداران رئيس جمهور رنگي قرقيزستان را به آشوب كشيدند

صدها تن از طرفداران رئيس جمهور بر كنار شده قرقيزستان با حمله به ساختمان هاي دولتي وفرودگاه خواستار بازگشت رهبران سابق به قدرت شدند.
شماري از طرفداران «قربان بيك باقي اف»، رئيس جمهور رنگي قرقيزستان كه ماه آوريل به دنبال تظاهرات گسترده مردم از كشور گريخت، با تجمع در برخي شهرهاي اين كشور همچون بيشكك، جلال آباد و باتكن به زد و خورد با طرفداران دولت فعلي پرداخته و برخي ساختمان هاي دولتي از جمله ساختمان استانداري «اوش» را به تصرف خود درآوردند. اين ناآرامي ها كه از روز چهارشنبه و از پايتخت آغاز شد، رفته رفته به چند شهر ديگر كشيده شد.
برخي گزارش ها نيز حاكي است، طرفداران باقي اف، فرودگاه شهر «اوش» را نيز به تصرف خود درآورده اند.
خبرگزاري فرانسه نيز از «درگيري شديد بين طرفداران دو طرف» و شليك گلوله در اين شهرها خبر داد و نوشت: تيراندازي از ميدان اصلي شهر جلال آباد، زادگاه باقي اف، كه شمار طرفداران وي بيشتر است، آغاز شد و به ساير مناطق كشيده شد. منابع خبري چين نيز از مجروح شدن دستكم 40 تن در شهر جلال آباد بر اثر اين درگيري ها خبر داد و افزود: دستكم يك نفر نيز كشته شده است.
در همين حال، روز گذشته دولت موقت قرقيزستان به رياست خانم «رزا اتوبايوا» از تشكيل نشستي اضطراري براي بررسي اوضاع خبر داد. حكومت غربگراي «باقي اف» حدود يك ماه پيش و به دنبال وقوع درگيري هاي خونين دو روزه كه نزديك به 100 كشته و 1500 مجروح برجاي گذاشت سرنگون و رئيس جمهور اين كشور فقير نيز به بلاروس گريخت.
از سوي ديگر وزير دفاع جديد قرقيزستان شامگاه پنجشنبه به «اوش» رفت تا درباره علت حادثه و درخواست هاي مخالفان به گفت وگو با استاندار اين منطقه بپردازد كه مورد حمايت طرفداران باقي اف است.
خبر آخر اينكه شبكه تلويزيوني الجزيره به نقل از وزير كشور قرقيزستان از تصرف چندين ساختمان دولتي در استان باتكن و آشفته بودن اوضاع خبر داد و افزود: تلاش هاي گسترده اي در حال انجام است كه خواستار بازگشت دولت غربگراي سابق است.

 



انتقاد گروه هاي ضد مبارك از تمديد قانون حالت فوق العاده

سازمان هاي فعال در زمينه حقوق بشر در مصر از تمديد قانون حالت فوق العاده براي مدت دو سال در اين كشور انتقاد كردند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، 15 سازمان حقوق بشر مصر، اقدام پارلمان در تمديد حالت فوق العاده در اين كشور را كه از 29 سال پيش تاكنون مورد استفاده دولت حسني مبارك براي سركوب مخالفان حكومت قرار مي گيرد را محكوم كردند.
سازمان هاي فعال در زمينه حقوق بشر، دستاويز شدن دولت به قانون حالت فوق العاده براي سال 2012 را بي ارتباط با برگزاري انتخابات پارلماني و رياست جمهوري ندانسته و خواستار لغو آن شدند.
بر پايه اين گزارش، «حافظ ابوسعده» دبيركل سازمان هاي حقوقي مصر در يك كنفرانس مشترك با ناصرامين رئيس «مركز عربي قضات مستقل» اعلام كرد: ما از بكارگيري قانون حالت فوق العاده توسط دولت در انتخابات رياست جمهوري و پارلماني به شدت نگران هستيم.
اين دو فعال حقوقي مصري از احزاب مخالف دولت خواستند كه حضور خود در انتخابات آينده را به لغو حالت فوق العاده در مصر موكول كنند.
ابوسعده به حكومت حسني مبارك هشدار داد، در صورتي كه دولت نسبت به لغو قانون حالت فوق العاده پيش از برگزاري انتخابات پارلماني و رياست جمهوري در مصر اقدام نكند، انتخابات را تحريم خواهند كرد.

 



تركيه و خطر اسلام ميانه رو

سيدياسر جبرائيلي
كمتر كسي را امروز ياراي انكار موج تغييري است كه در آنكارا برخاسته و قصد برهم زدن نظم لائيك در تركيه را دارد. قصد نداريم مبسوط به سابقه تغيير و تحولاتي كه در طول هفت سال حاكميت حزب اسلامگراي «عدالت و توسعه» در تركيه رخ داده بپردازيم. درباره اهميت و جهت گيري اصلاحات مورد نظر اين حزب كافي است به روندي كه به آخرين اقدام آن يعني اصلاح قانون اساسي سكولار تركيه منتهي شد، اشاره كنيم. اما هدف اصلي يادداشت حاضر نه تمجيد مطلق، كه ضميمه كردن «يك تذكر» به نكات مثبت و فراوان اين حزب تقريبا «هم پيمان» با تهران است.
حزب عدالت و توسعه برخاسته از دل حزب اسلامگراي «سعادت» است كه سال ها پيش توسط دادگاه قانون اساسي سكولار تركيه به دليل داشتن گرايشات اسلامي منحل شد. «رجب طيب اردوغان» و «عبدالله گل» وقتي پس از اين انحلال تصميم به ايجاد يك حزب جديد گرفتند، بناي خود را بر اين گذاشتند كه ماهيت اسلامي خود را به هيچ رو علني نكنند و نكردند. اما در عمل، وقتي به عنوان مثال نوبت سياست گذاري در عرصه روابط خارجي رسيد، باز بدون آنكه حرفي از اسلام بزنند، سطح مناسبات خود با رژيم صهيونيستي را كاهش داده و در عوض سعي كردند در محور مقاومت منطقه عليه اشغالگري هاي اين رژيم به ايفاي نقش بپردازند. با ايران روابط تجاري- سياسي خود را در حد قابل تاملي تقويت و تا جايي پيش رفتند كه در آن سو برخي قراردادهاي نظامي و حتي رزمايش سالانه خود با رژيم صهيونيستي را لغو كردند.
مهم ترين مشكل حزب عدالت و توسعه اما در عرصه حاكميت تركيه وجود نهادهايي سكولار- مانند دادگاه قانون اساسي و ارتش- است كه نه تنها بي محابا دست به انحلال احزاب مخالف خود مي زنند كه نهادي چون ارتش خود را پاسدار قانون اساسي سكولار آنكارا مي داند و بر اساس همين قانون اساسي، از نوعي «كاپيتولاسيون درون سيستمي» بهره مي برند و در مقابل هيچ كس پاسخگو نيستند. اما اتفاقي كه اخيرا در تركيه افتاد، آغاز روند اصلاح اين قانون بود به طريقي كه اين دست مصونيت ها و اختيارات نهادهاي سكولار تا حد زيادي كاهش يابد. اگرچه مفادي از اين اصلاحات به دليل سنگ اندازي سكولارها در پارلمان از تصويب بازماند، اما حزب عدالت و توسعه با توسل به اختياراتي كه دارد، خواستار برگزاري رفراندوم درباره اين اصلاحات شده و قابل پيش بيني است كه مردم تركيه به اصلاحات مورد نظر اين حزب اسلامگرا «آري» بگويند.
اما سناريويي كه در اين ميان شواهدي احتمال تحقق آن را قابل توجه- و نه قطعي- ساخته، به آغاز فرآيند ديگري برمي گردد كه ممكن است پس از تصويب اصلاحات آغاز شود. حقيقت آن است كه پس از تصويب اصلاحات از طريق رفراندوم، حزب عدالت و توسعه ديگر ملاحظات سابق را ندارد و با آسودگي تمام مي تواند «اسلامگرا» بودن خود را علني كند. اما پرسش اينجاست كه در آينده، اين حزب «كدام اسلام» را نمايندگي خواهد كرد؟
منابع آگاه در تركيه خبر مي دهند كه برخي از اعضاي حزب عدالت و توسعه متعلق به جريان «فتح الله گولن» هستند و گولن، شخصيتي است كه داعيه «اسلام ميانه» را دارد. بهتر است توصيف اين «اسلام ميانه» را از گزارش موسسه آمريكايي رند (RAND) بخوانيم تا موضوع روشن تر شود. اين موسسه در گزارش سال 2007 خود درباره مسلمانان ميانه رو مي نويسد: «اين مسلمانان حامي دموكراسي، شايسته حمايت آمريكا هستند. حمايت از دموكراسي ]نيز[ به معناي مخالفت با مفهوم دولت اسلامي است. بايد ديد چه كساني خواهان اجراي قانون شريعت هستند. تفاسير محافظه كارانه از شريعت با دموكراسي و حقوق بشر پذيرفته شده از سوي جامعه بين المللي سازگاري ندارد. در نبرد ضداسلام راديكال، مسلمان ميانه رو، ليبرال و سكولار با ارزش هاي منطبق با ارزش هاي جهاني كه اساس تمامي جوامع ليبرال و مدرن هستند، شركاي بالقوه غرب خواهند بود.»
بنابراين، حذف «شريعت» و «دولت» ويژگي اين رقم مسلمانان است و فتح الله گولن، سكولار ترك نه تنها از سوي موسسه آمريكايي «رند» مسلمان ميانه رو تشخيص داده شده، بلكه براي غرب امتيازات ديگري نيز دارد: براساس گزارش همين موسسه وي «مخالف اجراي قانون اساسي»، «منتقد» حكومت ايران و «شريك» دولت آمريكاست. هفته نامه اكونوميست نيز در شماره8 مارس 2008 خود با اعلام اينكه جنبش گولن از نگاه غرب يك جنبش مطبوع بوده و مورد حمايت است، به گولن هشدار داد كه اين تمجيد و تائيدها «به معني آن نيست كه تمامي دولت هاي غربي اتوماتيك وار ادعاهاي او مبني بر «ميانه روي اسلامي» را مي پذيرند. يكي از نزديكان گولن به اكونوميست گفت، ما مي دانيم كه فعاليت هاي ما تحت نظارت سرويس هاي امنيتي غرب است.»
همانطوري كه مشاهده مي شود، جريان فتح الله گولن كه هم اكنون با حمايت هاي شديد مالي غرب توانسته در تركيه- و نيز ديگر كشورهاي اسلامي- دست به تبليغ «آئين» خود بزند، نه تنها نزديك به سرويس هاي اطلاعاتي غرب است كه از سوي آنها مورد نظارت و ارزيابي نيز قرار مي گيرد و روشن است كه اگر بنا باشد جريان گولن ستون هاي فكري يك دولت را بسازد، بايد منتظر يك «اسلام سكولار» در تركيه بود، يعني همان كبريت بي خطري كه آمريكا سالها در ايران نيز از طريق جريان اصلاحات به دنبال آن مي گشت. سند وابستگي گولن به غرب فقط در گزارش موسسه «رند» نيست. وي هم اكنون روزنامه اي پرتيراژ به نام «زمان امروز» در تركيه راه اندازي كرده و اتفاقا تمام قد از حزب عدالت و توسعه نيز حمايت مي كند. اما كافي است ماهيت و شناسنامه «زمان امروز» را بررسي كنيم تا بيابيم اين روزنامه رسما وابسته به موسسه مطبوعاتي انگليسي «تايمز» است كه اتفاقا «ليبرال» هم هست!
هم اكنون با روشن شدن بخشي از قضايا مي توان براي رابطه حزب عدالت و توسعه با جريان گولن دو حالت متصور بود. حالت اول اين هماني حزب اردوغان و جريان گولن است كه بررسي مواضع و اقدامات عدالت و توسعه از يك سو، و انديشه ها و برنامه هاي گولن از سوي ديگر، اين احتمال را تضعيف مي كند (براي نمونه افزايش روابط تجاري ايران و تركيه به 10برابر در سال هاي اخير نمي تواند در حد يك تاكتيك باشد و اين استراتژي قطعا مورد پسند گولن نيست).
اما در خوشبينانه ترين حالت ممكن، گولن به درون حزب اردوغان نفوذ كرده و چون در واژه «اسلام» با عدالت و توسعه اشتراك نظر دارد، توانسته باب همكاري با اين حزب حاكم را گشوده و با بنيه قوي مالي كه دارد، به اردوغان و حزبش كمك كند اصلاحات مورد نظر خود را پيش ببرند؛ اما نبايد انتظار داشت كه در فردا روزي كه جريان عدالت و توسعه به اهدافش رسيده باشد، گولن سهمي در نظام مستقر مطالبه نكند و حتي در صورت مقاومت «عدالت و توسعه»، به كمك صاحبان غربي خود دست به خرابكاري نزند. در صورت تباين اهداف و افكار دو جريان، گولن حتي به راحتي خواهد توانست با انشعاب از عدالت و توسعه و تشكيل حزبي به ظاهر اسلامگرا، در قامت يك اپوزيسيون ظاهر شده و در پي دردسرآفريني براي حزب اسلامگراي عدالت و توسعه برآيد.
اگر گولن يك جريان نفوذي در حزب عدالت و توسعه باشد، مي توان به راحتي سناريوي اخير را برنامه درازمدت غرب براي همسايه شمالغربي ايران دانست. نبايد غافل بود كه امروز، 98 درصد مردم تركيه مسلمانند و نشان داده اند كه تاب قوانين لائيك ها و سكولارها را ندارند. سياست در تركيه دير يا زود اسلامي خواهد شد، اما جريانات اصيل اسلامگراي اين كشور بايد مراقب باشند مبادا غرب همانگونه كه حكومت هاي عربستان و اردن و مصر مسلمان را مصادره كرده، درباره «تركيه مسلمان» نيز نقشه اي پياده كند. حزب عدالت و توسعه اگر پيوندي بنيادين با گولن ندارد، نه تنها بايد تكليف خود را با جريان وي روشن كند، كه راه خود را نيز از آن جدا كرده و حتي ماهيتش را براي مردم تركيه روشن سازد. حداقل، دوستان و هم پيمانان مسلمان آنكارا در فراسوي مرزهاي تركيه، به شفاف شدن اين رابطه و آن ماجرا علاقه دارند.

 

(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14