(صفحه(6(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(12(صفحه(9(صفحه(4(صفحه (2.3.10


سه‌شنبه 18 تـیـر 1392 - شماره 20537

با این مواد غذایی
عطش روزه داری را پشت سر بگذارید
آمارها سخن می گویند:
یک طلاق به ازای هر 6 ازدواج ثبت می شود
سلامت خود را در «بانک خون بندناف» پس‌انداز کنید
   


این روزها مسلمانان سراسر دنیا پای سفره‌های نورانی افطار و سحر می‌نشینند تا از برکات آن بهره ببرند و تنی به دریای رحمت الهی بزنند.
توجه داشته باشید روزه‌داری نیز اصول خود را دارد. برای همه آن‌هایی که در این روزهای بلند تابستانی از خوردن و آشامیدن خودداری می‌کنند و دل به رحمت الهی می‌سپارند توصیه می‌کنیم با رعایت این اصول سلامت خود را تضمین کنند.
امسال با توجه به مصادف شدن فصل گرما و تابستان با ماه رمضان روزه‌داران می‌بایست از تحمل بیشتری برخوردار شوند که این مسئله هم در گرو تغذیه غذایی مناسب در هنگام افطار، سحر و شام است تا بتوانیم بدون هیچ‌گونه مشکلی از مزایای این ماه پربرکت بهره‌مند شویم و به مشکلاتی مانند ضعف بدنی، افت فشار، تشنگی و گرسنگی دچار نشویم.
دکتر مجید حاجی‌فرجی، رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور و رئیس انجمن تغذیه ایران در گفت‌وگو با کیهان می‌گوید: در ماه مبارک رمضان چنانچه درصد زیادی از کالری روزانه به خصوص قندهای ساده با چربی تأمین شود باعث افزایش چاقی افراد در این ماه می‌شود. البته با توجه به اینکه امسال در ماه رمضان با گرسنگی و تشنگی بیشتری مواجه هستیم برای مقابله با این احساس مصرف سبزی تغییر مطلوبی در بدن ما ایجاد می‌کند.
وی اضافه می‌کند: متأسفانه برخی افراد روزه‌دار با حذف وعده سحری مشکلاتی را برای بدنشان ایجاد می‌کنند که می‌بایست این وعده را در ماه مبارک رمضان در رژیم غذایی خود بگنجانند.
وعده افطاری
افراد روزه‌دار می‌بایست وعده افطاری خود را با مایع مغذی و گرم مانند شیر و حجم کمی از نان و نیزغلات، پنیر، گردو و سبزی و سوپ‌های نرم شروع کنند. همچنین جداسازی زمان افطار تا وعده شام از آنجا که روزه‌داران در ماه رمضان و روزهای گرم از وعده افطار تا شام با فواصل زمانی کم رو‌به‌رو می‌شوند پس مصرف غذای سبک به عنوان وعده شام یا افطار حاوی سبزی ها، پروتئین و غلات و یک میان وعده کوتاه قبل از خواب به عنوان شام باید در تغذیه آنان گنجانده شود که در آن ترکیبی از سبزی ها و میوه‌ ها مصرف می‌شود.
تبعات حذف وعده سحری در ماه مبارک رمضان
معمولا وعده سحری روزه‌داران در ماه رمضان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. چون علاوه بر اثرات معنوی، مصرف یک وعده کامل قبل از شروع روزه‌داری سبب تأمین انرژی بدن در طول روز این ماه می‌شود.
حاجی فرجی در ادامه بیان می‌کند: برای تأمین آب بدن، روزه‌داران معمولا با کاهش مصرف مایعات در فصل تابستان و در نتیجه کاهش آب بدن و فعالیت‌های داخل سلولی مواجه هستند که سبب می‌شود حرکات مواد در روده سبب اختلال و تغییر شود. همچنین در برخی از افراد یبوست در بدن ظاهر می‌شود که افراد می‌توانند با مصرف تدریجی آب از زمان افطار تا موقع خواب این کمبود را جبران نمایند تا مشکلی در بدن ایجاد نشود.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور می‌افزاید: وعده سحر مهم‌ترین وعده است که روزه‌داران می‌توانند با مصرف سبزی ها و مواد نشاسته‌ای به مقدار مناسب جذب و هضم روده‌ای را کنترل کنند. چون آرد سبوس‌دار و فیبرهای معمولی مانند سبزی ها و میوه‌ها کمک شایانی به تأمین آب در بدن افراد روزه‌دار می‌کند.
وی تأکید می‌کند: نباید آب و چایی را زیاد مصرف کنیم. البته گنجاندن وعده سحر برای روزه‌داران سبب نگهداری آب در بدن می‌شود چون آب این مایع ضروری در فاصله کوتاه دفع می‌شود و باعث احساس تشنگی در بدن افراد روزه‌دار می‌شود.
استفاده از تمامی گروه‌های غذایی در ماه رمضان
به کارگیری تمامی گروه‌های غذایی در وعده سحر، افطار و شام می‌تواند تأثیر بسزایی در تغذیه بدن افراد روزه‌دار داشته باشد.
گنجاندن گروه غذایی غلات مانند نان، سیب‌زمینی، ماکارونی، مواد نشاسته‌ای و غذاهای تهیه شده از گوشت کم چرب مانند سفید و قرمز بی‌چربی و کم‌چربی در تغذیه ماه رمضان از اهمیت خاصی برای تغذیه روزه‌داران برخوردار است. چون پروتئین بیشتر بدن از گوشت و غلات تأمین می‌شود و گروه میوه، سبزی و لبنیات نیز می‌بایست کم‌چرب استفاده شود زیرا در غیر این صورت اختلال هاضمه ایجاد می‌کند.
رئیس انجمن تغذیه ایران در ادامه می‌گوید: روزه‌داران باید تمامی پروتئین‌های گوشتی بدون چربی و کم‌چرب را در برنامه غذایی خود قرار دهند و روزه‌داران نباید از غذاهای پرچرب به خصوص سرخ کردنی در این ماه مصرف کنند.
وی اشاره می‌کند: کاهش مصرف نمک به ویژه سدیم باید در غذاهای پخته و فرآوری شده قرار داده شود. البته افراد می‌بایست در وعده سحر و افطار از لبنیات مانند شیر و ماست کم‌چرب و همچنین دوغ کم‌نمک را در وعده افطار بگنجانند.
مصرف مواد قندی مناسب در وعده افطار
افراد در طول ماه رمضان به دلیل کاهش قند خون در وعده افطار می‌بایست از مواد قندی مانند خرما، عسل، غلات، شیر کم‌چرب و خوراک‌های ساده از قبیل عدسی وحلیم‌های سبک و سوپ جو استفاده کنند. چون افراد بلافاصله بعد از افطار دچار ضعف و ناتوانی می‌شوند و ضعف کاذب در بدن افراد روزه‌دار ایجاد می‌شود که علتش افت قند است. پس با مصرف این گروه از مواد غذایی روزه‌داران می‌توانند توان جسمانی خویش را افزایش دهند.
حاجی فرجی اضافه می‌کند: مصرف ماده قندی ساده‌ای را چایی شیرین سبب می‌شود که در بدن انسولین کاذب ایجاد و فرد دچار افزایش سریع قند خون شود.
زمان مصرف آب در ماه مبارک رمضان
زمان مصرف آب در ماه مبارک رمضان براساس نیاز افراد روزه‌دار متغیر است. چون استفاده از این مایع حیاتی و ضروری برای بدن مانند آب بین 6 تا 8 لیوان در روز منسوخ شده است.
رئیس انجمن تغذیه ایران اشاره می‌کند: روزه‌داران می‌بایست براساس نیاز بدنشان آب بخورند. لذا افراد می‌بایست قبل از تشنگی مفرط آب را مصرف کنند چون پیام تشنگی از مغز مخابره می‌شود و سبب کاهش آب بدن می‌شود. پس می‌بایست براساس نیاز بدن در ایام روزه‌داری آب را استفاده کنیم.
حاجی فرجی با بیان اینکه برای ایام ماه مبارک رمضان افراد روزه‌دار می‌بایست از افطار تا قبل از سحر آب لازم بدن را تامین کنند می‌گوید: در این فاصله زمانی افطار تا قبل از سحر آب و مایعاتی مانند آب میوه طبیعی، دوغ ومیوه استفاده کنیم. البته در وعده سحری افراد روزه‌دار می‌توانند از سبزی و میوه به جای آب مصرف کنند چون استفاده از آب سبب دفع سریع آن از بدن می‌شود.
تامین غذایی مناسب در وعده‌ها وگروه‌های سنی مختلف
از آنجا که نیازهای تغذیه‌ای در سنین مختلف متفاوت است وگروه‌های مختلف سنی براساس نیازهای بدنشان می‌بایست تغذیه‌ای مناسب در طول ماه مبارک رمضان داشته باشند.
لذا وعده سحری برای روزه‌داران برای همه گروه‌های سنی الزامی است. لازم به ذکر است که حذف وعده سحری برای نوجوانان سبب اختلال در فعل وانفعالات بدنشان شده و سبب سوزش سر دل، ناراحتی‌های گاستریک، التهاب و زخم معده در این گروه سنی می‌شود. پس عدم دسترسی به آب در طول روز به دلیل حذف وعده سحری مقدار کافی آب در بدن تامین نمی‌شود. در نهایت سبب عدم تمرکز فکری، سردرد، سرگیجه، ضعف عمومی، بی‌حالی، عصبانیت و پرخاشگری در نوجوانان و سالمندان می‌شود. البته درگروه‌های سنی نوجوانان و جوانان می‌بایست مواد مغذی سرشار از پروتئین‌های حیوانی به ویژه گروه‌های سبزی و میوه حاوی ویتامین C جذب عناصر ریز مغذی در بدن روزه‌داران را افزایش می‌دهند.
حاجی فرجی در مورد تغذیه افراد سالمند اضافه می‌کند: سالمندانی که می‌توانند روزه بگیرند، می‌توانند فقط میزان پروتئین نه انرژی را مشابه نوجوانان در بدن افزایش دهند. پس می‌بایست از گوشت‌های کم چرب استفاده کنند. وی تاکید می‌کند: روزه کله‌گنجشکی برای کودکان در واقع آشنایی کودکان با وظیفه معنوی روزه‌داری است. همچنین برای تغذیه این گروه سنی یک وعده غذایی بین روز و دو میان وعده سبب تامین غذاهای مناسب در طول روز می‌شود. همچنین تغذیه در وعده سحری با تامین غذا یا وعده کم‌حجم سبب آشنایی این گروه سنی با روزه‌داری می‌شود. پس با تغذیه میان وعده غذایی ناهار تا افطار را توصیه می‌کنیم. چون وعده افطار همراه با خانواده مانند لبنیات، مغزها، میوه‌ها برای کودکان مناسب است. البته در وعده ناهار هم می‌توان از گروه‌های پروتئین‌ها، غلات و سبزی و میوه ولی با حجم کمتر برای کودکان در طول ماه رمضان استفاده کرد.
توصیه‌های مختلف تغذیه برای کلیه گروه‌های سنی
تغذیه مناسب در طول ماه رمضان همراه با مصرف صحیح تغذیه‌ای افراد روزه‌دار همانند زمانی که روزه‌دار نیستند، باید سه وعده غذا شامل سحر، افطار و شام باشد.
پس مصرف غذا در دو وعده سحری و افطار بسیار ضرورت دارد و بهتر است غذای مصرفی در سحر ویژگی وعده ناهار را داشته باشد.
حاجی‌فرجی در این‌باره توصیه می‌کند: افطار سبک در همه گروه‌های سنی سبب استراحت کامل سیستم گوارشی می‌شود. چون خون‌رسانی در اندام‌های دیگر بدن افزایش یافته و به محض شروع مصرف غذایی در افطار حجم خون بالعکس به گوارش راه می‌یابد. البته شروع افطار با گروه‌های غذایی مناسب مانند غلات، لبنیات و غذاهای کم‌چرب سبب می‌شود که مواد غذایی به آرامی وارد بدن شود که تا موقع خواب به تدریج می‌توانیم سفره غذا را گسترش دهیم. در واقع با میان وعده کوچک از زمان وعده افطار تا شام غذا را به خوبی مصرف کنیم تا بدن فرصت بازیابی خون‌رسانی بیشتر را داشته باشد. در نهایت جلوگیری از مصرف زولبیا، بامیه و آش‌رشته که در تغذیه روزه‌داران مرسوم است. همچنین روزه‌داران می‌توانند با مصرف آش‌های کم‌حجم از انباشت حبوبات با نفخ معده مواجه نشوند. همچنین از مواد نشاسته‌ای سالم یا شیر، غلات، شیربرنج که ترکیبات خوب و ساده‌ای برای شروع افطار است بهره ببرند. لازم به ذکر است تمامی روزه‌داران باید وعده سحری را در برنامه غذایی خود داشته باشند، زیرا حذف این وعده، سلامت آنها را به خطر می‌اندازد.
معمولاً تحمل گرسنگی در ماه مبارک رمضان ساده‌تر از تحمل تشنگی است. ولی برای در امان بودن از تشنگی نیز راه‌حل‌هایی وجود دارد:
- هرگز افطار خود را با نوشیدن آب سرد، نوشابه و مانند این‌ها شروع نکنید. حتی اگر تشنه‌اید به جای آب سرد، کمی آب گرم یا چای میل نمایید.
- مناسب‌ترین زمان نوشیدن آب حداقل یک ساعت و نیم بعد از خوردن است. نوشیدن آب خیلی سرد و به قولی «تگری» حتی در این فاصله زمانی هم بسیار مضر و آسیب رساننده به سیستم گوارشی، کبدی و هضمی است. پس بعد از گذشتن زمان مناسب از غذا خوردن، نوشیدن آبی که خیلی سرد نباشد مانند نوشیدن برخی از شربت‌های سنتی بلامانع است.
- اگر نتوانید مواد مغذی و مواد معدنی از دست رفته از طریق تعریق را جایگزین کنید، ادامه این روند سبب تضعیف بدن شما در پایان ماه مبارک رمضان خواهد شد. حتی از دست دادن مقدار کمی آب بدن می‌تواند سبب خستگی، سرگیجه و سردرد و عدم تمرکز شود. تأمین این مواد شدنی نیست مگر با وعده‌های افطار و سحر سالم و اصولی.
با فاصله یک ساعت بعد از افطار سعی کنید 8 لیوان آب و مایعات خنک را به مرور تا هنگام خواب بنوشید و حتی‌الامکان از نوشیدن چای، قهوه و نوشابه‌ها، به دلیل دارا بودن سطح بالایی از کافئین و شکر خودداری کنید چرا که این مایعات باعث از دست رفتن سریع‌تر آب بدن می‌شوند.
- دقت داشته باشید که نوشیدن آب زیاد در هنگام سحر تأثیری در پیشگیری از تشنگی ندارد، زیرا در صورت نوشیدن آب بیش از حد نیاز، بدن آب اضافی را دفع می‌کند. پس، آب مورد نیاز بدن باید در فاصله میان افطار تا سحر به تدریج و از طریق مصرف آب و میوه‌های آب‌دار تأمین شود.
برخی مواد غذایی و شیرینی‌های مصنوعی مانند زولبیا و بامیه، غلظت مایعات بدن را افزایش می‌دهند و در نتیجه روزه‌دار احساس تشنگی می‌کند. توصیه می‌شود برای پیش‌گیری از افزایش غلظت مایعات بدن از قندهای گیاهی مانند خرما به جای زولبیا و بامیه استفاده شود.
- از میوه‌هایی چون زردآلو و هلو استفاده کنید، چراکه این میوه‌ها به‌طور چشمگیری در کاهش درد و ناراحتی ناشی از اسید معده کمک می‌کنند و تا حدودی مواد معدنی از دست رفته ناشی از تعریق را جبران خواهند کرد.
- جایگزین مواد مغذی از دست رفته از طریق نوشیدن آب‌میوه‌ها و مصرف سبزی ها و میوه‌های آبکی بسیار مفید است. میوه‌هایی چون مرکبات و توت‌فرنگی که می‌توانند علاوه بر آب مواد ضروری چون کلسیم و فیبر، آهن، پتاسیم و دیگر موادمعدنی و همچنین ویتامین‌هایC، و B1 B2 را تأمین کنند.
- میوه‌های آبدار مانند هندوانه و خربزه نیز نقش مهمی درتأمین مایعات بدن دارند و توصیه می‌شود در فاصله افطارو سحر این میوه‌ها مصرف شوند و دیگر این که مصرف لیموترش نیز در پیش‌گیری از تشنگی و گرمازدگی موثر است.
- خوردن چای مخصوصا چای پررنگ، برای رفع تشنگی پس از سحری اشتباه است. افراد دقت کنند که این باور که چای پس از سحری می‌تواند باعث رفع تشنگی شود درست نیست زیرا چای دفع مکرر کلیه را در بر دارد.
- در خصوص کودکان و نوجوانانی که برای اولین بار روزه می‌گیرند، بایدتمام مواد مغذی در رژیم غذایی آن‌ها گنجانده شود. این نوجوانان باید در وعده سحر به مقدار کافی غذا بخورند و آب میوه‌هایی مثل هویج و گوجه‌فرنگی را بسیار مصرف نمایند.
- از آشامیدن آب فراوان در وسط غذا خودداری کنید. آب دروسط غذا سبب رقیق شدن شیره گوارشی و اختلال در هضم می‌شود.
- در زمان بین افطار تا سحر، با رعایت فاصله با غذا، آب کافی بیاشامید.
- حتما در غذای افطار و به خصوص سحر میوه میل کنید. علاوه بر میوه‌های فصل، از خیسانده برگه‌‌آلو، زردآلو، انجیر و مانند این‌ها هم می‌توان به عنوان میوه استفاده کرد. گوجه‌فرنگی هم می‌تواند نقش میوه را داشته باشد.
- اگر در ماه رمضان دچار یبوست می‌شوید علاوه بر میوه از خورش‌های ملین مثل خورش آلو و خورش‌های سبزی‌دار بیشتر استفاده کنید.
- معده خالی درهنگام افطار تحمل غذای خشن را ندارد، لذا خوردن غذاهای سهل‌الهضم و تقریبا نرم برای افطار مناسب‌تر است.
- اگر تخم‌مرغ میل می‌کنید در درجه اول به صورت آب‌پز سفت و در درجه دوم به صورت نیم‌بند (به شرط آن که سفیده آن منعقد شده باشد و زرده کمی حالت سفتی به خود گرفته باشد) میل کنید. تخم‌مرغ نیمرو زیان‌بخش بوده و همچنین دیر هضم‌تر از تخم‌مرغ آب‌پز است.
- سالاد (بدون پیاز) مکمل خوبی برای غذاها در ماه مبارک رمضان است.
- بادنجان، فلفل و ادویه‌ها گاهی موجب احساس تشنگی درطول روز می‌شود.
- اگر به اقتضای فصل گرما یا فعالیت‌های بدنی، در طول روزه‌داری زیاد عرق کردید، نمک از دست رفته توسط عرق را، به صورت‌های مختلف در افطار و سحر جبران کنید.
مریم لشینی

 


مدیر کل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور گفت: در سال 91، یک میلیون و 421 هزار و 689 ولادت در کشور به ثبت رسیده است که از این تعداد 729 هزار و 334 مورد ولادت مربوط به پسرها و 692 هزار و 355 مورد نیز مربوط به دختران بوده است.
از میان ولادت‌های به ثبت رسیده یک میلیون و 129 هزار و 477 ولادت در شهرها و 292 هزار و 212 ولادت نیز در روستاها به ثبت رسیده است.
 بر همین اساس می‌توان گفت به طور متوسط 162 ولادت در هر ساعت و یا به عبارتی 3884 ولادت طی هر شبانه روز در کشور به ثبت رسیده است و نرخ ثبت ولادت بر اساس آمار 17.7 در هزار است.
محزون با بیان اینکه بیشترین نرخ ولادت ثبت شده در کشور به استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و کهگیلویه و بویراحمد اختصاص دارد، افزود: به ترتیب استان سیستان و بلوچستان با 34.3 در هزار، خراسان جنوبی با 24.5 در هزار و کهگیلویه با 23.7 در هزار بیشترین نرخ را به خود اختصاص داده است.
 درضمن استانهای گیلان، مازندران و تهران به ترتیب با 12.9 در هزار ، 14.2 و 14.5 کمترین نرخ جمعیت را به خود اختصاص داده‌اند که حتی از متوسط نرخ کشوری نیز بسیار کمتر است.
وی در مورد نسبت جنسی در بدو تولد در کشور نیز اظهارکرد: نسبت جنسی بین دختران و پسران 105.3 است که یعنی به ازای هر 100 دختر تولد 105 پسر به ثبت رسیده است.
بیشترین درصد ولادت‌ها در نقاط شهری مربوط به گروه سنی مادران 25 تا 29 ساله است، و در نقاط روستایی این آمار 20 تا 24 سال است.
در کمتر از 10 سال سن مادران در هنگام ولادت از گروه سنی 20 تا 24 سالگی به 25 تا 29 سالگی رسیده است که نشان از افزایش سن فرزند آوری در کشور دارد.
 در سال گذشته 32.3 درصد کل ولادت‌ها یعنی یک سوم مربوط به سن 25 تا 29 سالگی و 33.6 درصد مربوط به سن سی سالگی بوده و 11.8 درصد ولادت‌ها در سن 35 سالگی مادران صورت گرفته است.
 2.9 درصد زایمان‌ها در سال 91 مربوط به چند قلو زایی است
از 41 هزار و 819 تولد چند قلو زایی، استان‌های تهران با 2902 مورد، خراسان رضوی 1694 مورد و خوزستان با 1359 مورد بیشترین آمار دوقلوزایی را به خود اختصاص داده‌اند.
 در هر شبانه روز طی سال 91، 19هزار و 714 و یا به عبارتی 54 ولادت در هر ساعت در کشور به ثبت رسیده است. 16 ولادت نیز در خارج از کشور به ثبت رسیده که در پایگاه‌های ثبت احوال ثبت شده است.
 به گفته وی در سال 91، 748 مورد سه قلو در کشور به ثبت رسیده که در تمام استان‌های کشور بیشترین آمار مربوط به استان‌های تهران، فارس و اصفهان بوده است. همچنین 33 مورد ولادت چهارقلو نیز در کشور به ثبت رسیده که استان‌های تهران، اصفهان و آذربایجان غربی به ترتیب بیشترین آمار را به خود اختصاص داده‌اند.
 سه مورد ولادت پنج قلو نیز در سه استان تهران، گیلان و سمنان در سال 91 به ثبت رسیده است.
 ثبت 95 ازدواج در هر ساعت در کشور
مدیر کل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور با بیان اینکه سال 91 در هر ساعت 95 واقعه ازدواج در کشور به ثبت ‌رسید، افزود: در سال گذشته 831 هزار و 670 ازدواج در کل کشور صورت گرفته است که 682 هزار و 426 مورد آن در نقاط شهری و 149 هزار و 244 مورد نیز در نقاط روستایی به ثبت رسیده است.
 استانهای زنجان، اردبیل و کردستان بیشترین نرخ ثبت ازدواج را داشته‌اند، و به ترتیب استان زنجان با 17.5 در هزار، اردبیل با 14.5 و کردستان با 14.1 در هزار ازدواج بیشترین نرخ ازدواج را داشته‌اند.
 بیشترین ازدواج آقایان سال قبل در سن 20 تا 24 سالی با تعداد 312 هزار و 498 مورد و در خانم‌ها نیز مربوط به سن 20 تا 24 سالگی با تعداد 275 هزار و 873 مورد بوده است.
میانگین سنی ازدواج ثبت شده برای مردان 27.4 و برای خانم‌ها 22.1 در سال 91 بوده است که در کلان شهرها این رقم متفاوت بوده و در آقایان مثلا در شهر تهران میانگین سنی ازدواج 29.9 و میانگین خانم‌ها 25.1 است و همچنین در کرج نیز میانگین سنی آقایان 28.6 و میانگین سنی خانم‌ها 24.6 است.
 12.2 درصد ازدواج‌ها میان زوج‌های هم سن صورت می‌گیرد
مدیر کل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور با بیان اینکه 12.2 درصد ازدواج‌هایی که صورت می‌گیرد میان زوج‌های هم سن است، افزود: در 8.3 ازدواج‌ها زوج یک سال بزرگ تر از زوجه بوده و 9 درصد ازدواج‌ها نیز با اختلاف سنی 2 سال صورت می‌گیرد.
 بیشتر مرگ و میرها مربوط به بیماریهای قلبی است
‌ در هر ساعت طی سال 91، 42 واقعه فوت به ثبت رسیده است که بیشترین آمار فوت نیز مربوط به بیماریهای قلبی و عروقی با 122 هزار و 818 مورد یا به عبارتی 37 درصد کل آمار است.
 پس از بیماریهای قلبی، سرطان و تومور با 28 هزار و 937 مورد یا 8.7 درصد و حوادث غیر عمدی با 25 هزار و 536 مورد یا 7.7 درصد بیشترین علل مرگ و میر را به خود اختصاص داده‌اند.
 یک طلاق به ازای هر شش ازدواج
مدیر کل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور درباره اطلاعات آماری ازدواج و طلاق در سال 91 اظهار کرد: در سال گذشته از هر شش ازدواج یک مورد به طلاق ختم شده است یا به عبارتی از هر 100 ازدواج 17.3 طلاق داشته‌ایم.
از 143 هزار و 790 مورد طلاق در کشور 131 هزار و 17 مورد در نقاط شهری و 12 هزار و 773 مورد در نقاط روستایی صورت گرفته است.
 در هر ساعت 16 واقعه طلاق به ثبت رسیده است و یا به عبارتی در هر شبانه روز 393 طلاق صورت گرفته است.
 محزون در خصوص طول مدت ازدواج در طلاق‌های ثبت شده نیز اظهار کرد: 14.4 درصد طلاق‌ها در کمتر از یک سال پس از ازدواج صورت گرفته و 50.3 درصد نیز در طول مدت کمتر از پنج سال رخ داده است.
 وی درمورد آمار سه ماهه اول ولادت سال 92 نیز گفت: از ابتدای سال تا کنون 341 هزار و 400 مورد ولادت به ثبت رسیده است که از میان آنها 175 هزار و 579 مورد پسر و 165 هزار و 821 مورد دختر بوده‌ است که 273 هزار و 542 مورد از کل آمار در نقاط شهری و 67 هزار و 858 مورد نیز در نقاط روستایی صورت گرفته است. همچنین در سه ماهه اول سال 92، 90 هزار و 108 مورد نیز فوت اتفاق افتاده که از این تعداد 50 هزار و 884 مورد مربوط به مردان و 39 هزار و 232 مورد نیز مربوط به خانم‌ها بوده است.
 رشد 2.9 درصدی نرخ موالید
وی با بیان اینکه جمعیت کل کشور تاکنون 76 میلیون و 700 هزار نفر بوده است، افزود:‌ در سال 91 نسبت به سال قبل آن با 2.9 رشد نرخ موالید مواجه شده‌ایم که بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد که این رشد حاصل هشدارهایی بوده که در خصوص تک فرزندی خانواده‌ها داده شده است. اخیرا نیز لایحه اصلاح قانون تنظیم جمعیت و خانواده توسط دولت ابلاغ شده که اولین چیزی که در آن به تصویب رسیده حذف عدم ارائه خدمات به فرزندان چهارم به بعد است. همچنین مرخصی مادران به 9 ماه افزایش یافته است که می‌تواند بسیار موثر باشد. به گفته وی مهم ترین مسئله‌ای که در این مراسم مورد بحث قرار خواهد گرفت ارائه راهکارهایی برای پیشگیری از افزایش سن ازدواج و افزایش سن فرزند آوری است که در آینده کشور را با چالش‌های بسیاری روبرو خواهد کرد.  وی با بیان اینکه در 20 تا 30 سال آینده نرخ جمعیتی کشور به صفر می‌رسد، افزود: پس از این مدت نرخ جمعیتی کشور به سمت رشد منفی پیش رفته و جمعیت بالای 65 سال از 5.7 درصد به حدود 18 درصد افزایش خواهد یافت.

 


امروزه برای بسیاری از مردم این پرسش مطرح است که آیا ذخیره کردن خون بندناف فرزندانشان برای استفاده در آینده ضرورت دارد؟
سی سال پیش هرگز برای این پرسش پاسخی نداشتیم اما اکنون بسیاری از متخصصان برای این پرسش‌، پاسخ‌های مفید و کاربردی دارند.
«جیسکا ام. ‌سان» متخصص پیوند خون و مغز استخوان اطفال در مرکز پزشکی کودکان «دوک» در آمریکا با ارائه این مقاله تشریح می‌کند که چرا ذخیره خون بندناف نوزادان ضروری است.
به گفته پزشکان، خون برجای مانده از نوزاد در جفت که پس از تولد نوزاد و بریدن بندناف او باقی می‌ماند، خون بندناف گفته می‌شود. در گذشته، خون بندناف به همراه جفت به عنوان زباله پزشکی دفع می‌شد. با گذشت چند دهه، بررسی‌ها نشان داد که خون بندناف حاوی سلول‌های بنیادی و سلول‌های اولیه‌ای است که برای پیوندهای درمانی و نجات‌بخش سلول بنیادی در کودکان و افراد بزرگسال که نیازمند پیوند سلول بنیادی هستند، استفاده می‌شود.
موارد کاربرد خون بندناف در پزشکی
پیوند مغز استخوان می‌تواند درمان مناسبی برای کودکان و بزرگسالان مبتلا به بیماری‌های سرطان، نارسایی‌های سیستم ایمنی، سندرم نارسایی مغز استخوان و برخی بیماری‌های ژنتیکی باشد.
از مدت‌ها پیش سلول‌های بنیادی حاصل از مغز استخوان یا خون برای عمل پیوند کاربرد داشته است. اخیرا خون بندناف به منبع جایگزین سلول‌های بنیادی برای پیوند تبدیل شده است.
محدودیت اصلی در روش پیوند با سلول‌های بنیادی پیدا کردن اهداکننده متناسب با شرایط بیمار است. تنها 20 تا 25 درصد از بیماران نیازمند به پیوند، دارای بستگانی هستند که از شرایط لازم برخوردارند. همچنین از میان افرادی که اهداکننده مناسب در نزدیکان خود پیدا نمی‌کنند تنها 10 تا 15 درصد قادر هستند از افراد غیرخویشاوند پیوند مغز استخوان دریافت کنند.
در پیوند خون بندناف همچون پیوند مغز استخوان نیازمند همخوانی دقیق نیست بنابراین بسیاری از بیماران که نمی‌توانند اهداکننده مغز استخوان مشابه با شرایط خود پیدا کنند، می‌توانند اهداکننده خون بندناف پیدا کنند. متخصصان تخمین زده‌اند که سالانه بیش از 4000 مورد پیوند خون بندناف در جهان انجام می‌شود.
خون بندناف همچنین به عنوان منبعی مناسب از سلول‌های بنیادی برای اهداف دیگر پزشکی از جمله درمان‌های ترمیمی برای بافت‌های آسیب‌دیده بر اثر جراحت یا بیماری مورد استفاده قرار می‌گیرد. هرچند این کاربردها هنوز به لحاظ تخصصی اثبات نشده‌اند و اخیرا به عنوان موضوع تحقیقاتی به آنها پرداخته می‌شود.
جمع‌آوری و ذخیره خون بند ناف
خون بندناف بدون هیچ خطری برای مادر یا نوزاد اهداکننده جمع‌آوری می‌شود. خون بندناف از جفت در مرحله سوم زایمان یا 10 تا 15 دقیقه پس از خارج شدن جفت جمع‌آوری می‌شود. در واقع یکی از رگ‌های ناف با سوزن سوراخ می‌شود و خون بندناف داخل کیسه‌ای استریل جمع می‌شود.
برای نگهداری طولانی‌مدت این ذخیره خونی، گلبول‌ها تحت فرآیندهای مخصوص منجمد و تحت نیتروژن مایع در سردخانه‌های مخصوص ذخیره می‌شوند. حداکثر زمان نگهداری یا تاریخ انقضا مشخص نیست اما این ذخیره برای چند دهه قابل استفاده است. واحدهای خون بندناف از بانک خون‌های عمومی، پس از 18 سال نگهداری با موفقیت پیوند زده می‌شوند.
روش‌های اصلی نگهداری خون بندناف
در حال حاضر دو نوع اصلی بانک خون بندناف خصوصی و عمومی وجود دارد. به طور کلی، بانک‌های عمومی مراکزی هستند که با بودجه خصوصی یا دولتی حمایت می‌شوند. پس از کسب رضایت مادر، این بانک‌های عمومی خون بندناف را از گزینه‌های زایمان سالم و بدون هزینه‌ای برای خانواده اهداکننده جمع‌آوری می‌کنند. این ذخیره عمومی برای تمام افراد نیازمندی که درخواست می‌دهند قابل استفاده هستند.
بانک‌های نگهداری خون بندناف خصوصی به طور کلی شامل شرکت‌های انتفاعی هستند که خون بندناف را برای استفاده نوزاد یا اعضای خانواده‌اش در آینده نگهداری می‌کنند. والدین نوزاد برای جمع‌آوری خون بندناف و فرآوری آن، مبلغ اولیه‌ای را پرداخت کرده و سالانه مبلغی را برای نگهداری این ذخیره خصوصی خون بندناف می‌پردازند.
مطالعات جدید نشان می‌دهد که خون بندناف فواید منحصر به فردی نسبت به روش قبلی پیوند مغز استخوان به خصوص در کودکان دارد و می‌تواند در موارد نادری که اهداکننده‌ی مغز استخوان وجود ندارد، نجات‌بخش باشد. همچنین سلول‌های بنیادی حاصل از خون بندناف را می‌توان برای خواهر و برادر نوزاد یا دیگر اعضای خانواده او استفاده کرد.
خون بندناف و کاربرد پزشکی – ترمیمی
پزشکی – ترمیمی رشته‌ای از تحقیقات پزشکی است که شیوه‌های درمانی مختلف را برای احیا و ترمیم بافت‌های خاص در بدن مورد استفاده قرار می‌دهد. از آنجا که سلول‌های بنیادی حاصل از خون بندناف یک فرد می‌تواند بدون هیچ خطری مجدد با بافت‌های بدن وی آمیخته شود و نیز به دلیل اینکه از ویژگی‌های منحصر به فردی در مقایسه با دیگر منابع سلول‌های بنیادی برخوردار است، این روزها مرکز توجه تحقیقات پزشکی - ترمیمی قرار گرفته است.
متخصصان و محققان اخیرا در این زمینه به پیشرفت‌های قابل توجهی دست یافته‌اند که اثر بخشی و موارد استفاده از سلول‌های بنیادی حاصل از خون بندناف را برای کاربردهای درمانی و پزشکی فراتر از کاربرد صرف آنها برای سرطان‌ها و اختلال‌های خونی ارزیابی می‌کند.
به تازگی استفاده از سلولهای بنیادی خون بندناف در درمان مشکلاتی همچون جراحت مغزی و دیابت نوع یک در انسان مورد مطالعه قرار گرفته و همچنین مراحل اولیه تحقیق برای درمان سکته مغزی و از دست دادن شنوایی در حال انجام است.
برآوردهای اخیر نشان می‌دهد که تقریبا از هر سه آمریکایی یک نفر از پزشکی ترمیمی سود برده‌اند و کودکانی که سلول‌های خون بندنافشان برای استفاده‌ آنها در دسترس است می‌توانند از اولین افرادی باشند که از روش‌های درمانی جدید سود می‌برند.
محققان در حال بررسی استفاده سلول‌های بنیادی خون بندناف برای مصارف پزشکی - ترمیمی که در زیر به آنها اشاره شده، هستند:
دیابت نوع یک: آزمایش‌های بالینی که در دانشگاه فلوریدا در حال انجام هستند، بررسی می‌کنند که چگونه تزریق تدریجی سلول‌های بنیادی خون بندناف به کودکان مبتلا به دیابت نوع یک، بر کنترل سوخت‌وساز بدن این کودکان به مرور زمان در مقایسه با شیوه‌های درمانی انسولینی تاثیرگذارتر خواهد بود. نتایج اولیه این آزمایش‌ها نشان داد که روش فوق، شیوه‌ای ایمن است و ممکن است از فرآیند کاهش تولید انسولین در بدن کودکان مبتلا به دیابت نوع یک بکاهد.
بیماری قلبی - عروقی: سلول‌های بنیادی موجود در خون بندناف نوزاد دارای ترکیب‌هایی هستند که در درمان این بیماری‌ها نیز می‌توانند مورد استفاده قرار گیرد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که سلول‌های بنیادی حاصل از خون بندناف قابلیت بهبود عملکرد عروق و جریان خون در بافت‌های آسیب‌دیده قلب را دارد.
جراحت‌های مغزی: مطالعات اخیر روی حیوانات آزمایشگاهی همچنین نشان داده است که سلول‌های بنیادی حاصل از خون بندناف اگر به بدن تزریق شوند می‌توانند به تدریج خود را به نواحی مغزی آسیب‌دیده برسانند به ترمیم بافت‌های مغزی کمک کنند.
با تمام این مزیت‌ها متخصصان آکادمی اطفال آمریکا هشدار می‌دهند که اگر مرحله بستن بندناف نوزاد زودتر از زمان مناسب آن انجام شود این خطر وجود دارد که نوزاد از انتقال خون از طریق جفت محروم شود و در نتیجه خون به مقدار کافی به بدن نوزاد نرسیده و خطر ابتلای کودک به کم‌خونی افزایش می‌یابد.

 

(صفحه(6(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(12(صفحه(9(صفحه(4(صفحه (2.3.10