(صفحه(6(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(12(صفحه(9(صفحه(4(صفحه (2.3.10


دوشنبه 14 مرداد 1392 - شماره 20559 

اسراف به بهانه ضیافت افطار در تالارهای مجلل ( بخش اول)
میهماني خدا در سالن هاي مجلل !
   


گروه گزارش
با يك حساب سر انگشتي براي مهمان كردن حدود صد نفربراي افطار در یکی از هتل های بزرگ تهران بايد چيزي نزديك به 15 تا 22 ميليون تومان هزينه كرد !
بعد ازدست به كار شدن براي نوشتن اين گزارش خيلي زودتر ازآنچه كه فكر مي كرديم به نتايج باورنكردني رسيديم.به راستي جاي تعجب و تاسف دارد اينكه ما مسلمانيم و خودمان را پيرو كتابي مي دانيم كه به صراحت درآن اسراف نهي شده اما درست در همين ماه كه ماه تمرين بندگي ومهماني خداست با واقعيت هايي روبه رو مي شويم كه قطعا در راستای فرامین الهی نیست و در مسیر اسراف قرار دارد.
سنت مهمان كردن روزه دار بر سر سفره افطارازآن دست سفارش هاي پيامبر اسلام‌(ص) است كه مسلمانان و به خصوص ايرانيان به شدت طرفدار آن هستند.به طوري كه برگزاري افطاري هاي دسته جمعي به يكي ازآداب ورسوم ثابت ما تبديل شده است اما عجيب است كه اين سفارش و سنت پسنديده چند سالي است كه در برخی میهمانی ها از وجه الهي خود خارج و تبديل به دروازه اي براي ورود به گناه شده است.
در گزارش امروز و فردای کیهان به زواياي مختلفي از اين موضوع از منظر واقعيت و نگاه كارشناسان مي پردازیم.
دو ميليون تومان ورودي سالن
همه ساله با آغاز ماه مبارك رمضان بسياري ازروزه داران وافراد مختلف مهمانان خود را به صورت گروهي به صرف افطار دعوت مي كنندوچند سالي هم هست كه برگزاري اين دست مراسم ها از منزل به تالارها و سالن‌هاي مجلل تغيير كرده است.مراسم هايي كه با گشت كوتاهي در بعضي ازآنها با واقعيت هاي عجيبي روبه رو مي شويد.
براي تهيه اين گزارش در قالب مشتري به بعضي از معروف ترين هتل ها،تالارها وباشگاه‌هاي برگزاري مراسم تهران سري زديم تا از چگونگي و قيمت مهماني هاي افطاردر اين مكان ها مطلع شويم.
به هتل معروف و5 ستاره اي در حوالي ميدان ولي عصر مراجعه كرده ايم.هتلي كه ظرفيت سالن هايش از 200 نفر شروع مي‌شود وبه دليل حضور آشپزهاي بين‌المللي‌شان مي توانند براي هر نوع مليتي غذا و افطارسرو كنند.
خانم جواني كه متصدي تشريفات و برگزاري مراسم است با حوصله و روي گشاده تمام سالن ها را نشان مي دهد و معرفي مي‌كند.ظاهرش نشان مي دهد كه انگار كمي دودل است كه روز مورد نظر ما ظرفيت خالي داشته باشند يا نه !
منوي مهماني افطار در يكي از سالن‌هاي نسبتا معمولي اين هتل چنین است: نان تازه، کره، عسل، مربا، چای ،شیر گرم،نسکافه‌،پنیر،سبزی خوردن،مغز گردو، خرما،زولبیا و باميه ،شله زرد یا شیر برنج یا فرنی، آش رشته یا آش جو یا سوپ جو .
غذاي اصلي و اردور هم باقلا پلو با گوشت بره ، زرشک پلو با مرغ ، جوجه چینی،لازانیا ،پلو مکزیکی ،ماهی قزل آلا یا شیر ،جوجه کباب ، کباب لقمه ،ته چین مرغ ، خوراک زبان ،انواع خورش هاي انتخابی وسالاد ميگو‌،سالاد شیرازی ، سالاد کلم ، سالاد فصل، سالاد الویه ، سالاد سیب زمینی، برانی ماست و خيار است. همين طور طبق اين منو قرار است با دسرهايي مثل موس شكلات،سالاد ميوه ،كارامل و انواع نوشيدني هاي طبيعي از مهمان افطار شما پذيرايي كنند .
قيمت اين منوي افطار براي هركدام از مهمانان 103 هزارتومان است كه سرويس و ماليات هم بايد به آن اضافه كرد.
اما قسمت عجيب ماجرا ورودي سالن ها بود كه به گفته خانم متصدي براي در اختيار گرفتن يك سالن نسبتا معمولي برای مهماني افطار بايد مبلغ دو ميليون تومان بابت ورودي پرداخت شود! و اين به جز هزينه منوي افطار است.
با يك حساب سر انگشتي دستمان مي‌آيد كه براي مهمان كردن حدود صد نفربراي افطار در اين هتل بزرگ بايد چيزي نزديك به 15 ميليون تومان هزينه كرد !
بازكردن روزه
با بوقلمون و سس آناناس !
بساط افطاري هاي پر سروصدا همه ساله در سالن معروف ديگري حوالي خيابان فرمانيه هم داغ است.
البته براي مهماني دادن در اين سالن خيلي زودتر از اينها بايد دست به كار شويد چون تقريبا تا روزهاي پاياني ماه رمضان ظرفيت سالن هاي آن تكميل شده است .
در اين سالن ها علاوه بر منوي مفصل افطار براي مهمانان منوي ويژه شام هم وجود دارد .منويي كه درآن غذاهاي متفاوتي به چشم مي خورد. غذاهايي مثل سوفله کلم - لازانيا - بيف استروگانف - رولت گوشت - سيني قرقاول با تزیینات ویژه - خوراك زبان با سس ترخون - استرفرای سبزیجات - ماهي درسته با تزیین مخصوص - فيش فینگر - قزل آلای سرخ شده به همراه سبزیجات - ماهی آزاد ( سالمون ) سرخ شده با تزیینات مخصوص - جوجه چيني - بال مرغ كنجدي - بوقلمون درسته با تزیین آناناس -چیکن آلاشریمپ به روش فرانسوی-بره درسته با سس گریوی (هر صد نفر یک عدد ) - چیکن فینگر ، پلوي مكزيكي با ميگو، باقالی پلو با گوشت بره - شیرین پلو با مرغ - آلبالو پلو - ته چين مرغ ،كباب مكزيكي از فيله گوساله - كباب لقمه -فيله کباب -ماهی شیر کبابی و خورش هندي. . .
البته تنوع سالاد ها و دسرهاي اين سالن هم قابل توجه است .سالاد فصل - سالاد آمريكايي - سالاد فرانسه - سالاد کلم روس - سالاد ماکارونی - قارچ سرخ شده - بوراني اسفناج يا ماست و خیار - سالاد براكلي - سالاد سيب زميني و پيازچه - سيني سبزي‌های پخته ايراني و فرنگي - کوکتل میگو با سس تار تاروانواع ترشي .
اما نكته قابل توجه اينجاست كه تمام اين غذا ها وخوراك ها و دسرها دريك بسته ارائه مي شود و شما به هيچ عنوان نمي توانيد تعداد آنها را كمتر كنيد.
جالب تر اینکه كه بسياري از اين غذاها مثل سيني قرقاوول و بوقلمون با سس آناناس قرار است سرسفره افطار و شام مهمانان روزه‌دار و ويژه شما قرار بگيرد! روزه دارانی که با روزه داری خود در این ماه رمضان قرار است به فکر تشنگی و گرسنگی روز قیامت باشند!
افطاردرباغ هاي مجلل
هتل بزرگ ديگري هم حوالي چهارراه پارك وي به برگزاري مراسم هاي افطار مجلل شهرت زيادي دارد.
اين هتل براي برگزاري ضيافت هاي افطار و شام ،سالن ها و رستوران هاي مجللي از سرپوشيده و سرباز و از غذاهای اروپایی و غربی گرفته تا عربي و کشورهای شرقی و حتي باغ رستوران هاي زيبايي دارد كه مي تواند براي پذيرايي گسترده ازمهمانان مهيا شود.
ليست منوي افطار اين هتل هم بسيارمفصل است اما گذشته ازآن ،منوي شام هاي تشريفاتي كه در ليست ديده مي‌شود به راستي تعجب انگيز است.
قيمت شام مفصل اين هتل با احتساب سرويس و ماليات چيزي نزديك به 120 هزار تومان براي هر نفر است و قيمت مفصل‌ترين افطارآن هم با احتساب اين موارد چيزي نزديك به 100هزار تومان براي هر نفر ! يعني بازهم با يك حساب و كتاب ساده مي توان به اين نتيجه رسيد كه براي برگزاري يك افطار و شام 100 نفره در اين هتل بايد چيزي نزديك به 22 ميليون تومان پرداخت كرد !
و البته باز هم جالب تر مي شود زماني كه مي بينيم اين هتل هم مثل بقيه جاهايي كه به نظر مي رسد به دليل هزينه بالايي كه دارند كسي سراغ آنها نمي رود،غرق در متقاضياني است كه مي خواهند ضيافت افطارشان را در اين محل ها برگزار كنند.اين را تكميل بودن ظرفيت بعضي از سالن ها مي گويد .سالن‌هايي كه براي يك ضيافت افطار بايد هزينه هاي ميليوني بابت آن پرداخت !
افطاری های مجلل
توسط برخی مسئولان
برگزاري افطارهاي مجلل واشرافي در سالن های آنچنانی از سوي نهادها و ادارات دولتي و غیر دولتی درسالهاي اخيربه معضل جديدي در اين خصوص تبديل شده است.
به راستی چرا نهادها و مسئولاني كه خودشان بايد سرلوحه ومشوقي براي محو چنين رفتارهاي افراطي باشند ،برعكس به مروجين اين رفتارها تبديل شده اند .
به طور كلي برگزاري افطارهاي ميليوني باورنكردني و طبيعتا اسراف كارانه در سطح شهرها نه تنها واقعيت دارد بلكه به شدت درحال گسترش است.
فلسفه روزه داري يادكردن ازگرسنگان وتشنگان است،حال چطورمي توان دركنار چنین تشریفات رنگانگ به ياد سختي ها و رنج گرسنگان وتشنگان هم بود؟
دكتر محمد تقي مبشري ،عضوهيئت علمي پژوهشگاه فرهنگ ومعارف اسلامي درخصوص ريشه اجتماعي واعتقادي بروز چنين رفتارهاي افراطي از سوي برخي ها به گزارشگر روزنامه كيهان مي گويد :”به نظرمي‌رسد مشكل عمده در ديد وسيع تراين باشد كه برخی ها با فلسفه وجودی ماه مبارک رمضان آشنایی ندارند،این در حالی است که متون ديني و اسلامی ما اولويت هاي زيادي را در خصوص پرهيزاز اسراف يادآور شده است.حتي در متن قرآن هم به صراحت به اين موضوع اشاره شده است كه خداوند اسراف‌كاران را برادران شيطان معرفي مي‌كند.خب زماني كه ما چنين فرهنگ غني ديني داريم نبايد دردامان شيطان قراربگيريم.”
اين استاد علوم قرآني وتفسير در ادامه می گوید: تمام بزرگان ديني به جلوگيري از بحث اسراف تاكيد دارند اما عجيب است كه برخی متوليان و مسئولان جامعه فرائضي اين چنيني را از ياد برده اند.اگر امروزعده قليلي ازمردم دچاراسراف وتبذیر شده اند در واقع علت آن اين است كه بخش بزرگي ازمسئولان و دستگاه های دولتی و غیر دولتی اين مسير را شروع كرده اند .واقعا چطور مي توان چنين رفتارهايي را به اين سرعت ترويج كرد؟آن هم رفتارهايي را كه با هيچ كدام ازمعيارهاي ديني ،عقلاني ودستوري ما مطابقت ندارد.”
وی تاکید می کند: “در جامعه اي كه نظام اسلامی حاکم است نباید اجازه داد که عده اي بيايند وبا پهن كردن سفره هاي افطار اشرافي ومجلل مناسك روزه داري را به جابياورند؟درحالي كه ماه مبارك رمضان ماه رحمت الهي است اما با چنين رفتارهايي خداوند بزرگ نه تنها رحمت خود را بر سر ما نازل نمي كند كه موجبات خشم وغضب الهي را هم فراهم مي كنيم.”
حجت الاسلام والمسلمين سيدمرتضي اديب يزدي كارشناس مذهبي درباره زيان‌هاي روحي ورواني اسراف دراين ماه مبارك درگفت‌وگو با گزارشگر روزنامه كيهان مي‌گويد:” در روایات مختلف به اين موضوع اشاره شده كه اگر در جايي مشاهده كرديد اسراف ومصرف بي رويه اي رواج پيدا كرده،يقين كنيد حقي ازگلوي مظلومي بريده شده يا آن حق برهنه اي بوده يا گرسنه اي درجايي گرسنه ترشده است.”
وی می گوید: “ بايد سعي شود چشم وهم چشمي ورقابت بي جا رواج پيدا نكند،آن هم براي جوامع اسلامي كه الگوي آنها دررفتارهاي ديني ائمه وبزرگان دين است.مثلا دريكي ازروايت هايي كه اززندگي رسول اكرم (ص)نقل شده،آمده كه ديده نشده كه حضرت به مجلسي برود كه برسرسفره آن دونوع خورش باشد.درمورد حضرت علي(ع) هم مانند همين روايات ذكر شده كه ايشان اغلب با نان و نمك افطارمي كردند وبه طور كلي تمام ائمه ما گرفتارشدن درگرداب اسراف را به شدت نهي مي كردند.”
گزارش روز





 

(صفحه(6(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(12(صفحه(9(صفحه(4(صفحه (2.3.10