(صفحه(12(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14


چهارشنبه 5  آبان 1389- شماره 19774

15 توصيه كليدي براي كاهش فشار خون
گرمي يا سردي! بدن شما با كداميك سازگار است؟
مصرف بي رويه دارو شايع ترين علت مسموميت در جهان
آلودگي هوا ابتلا به سرطان سينه را 2 برابر مي كند
راز طول عمر تنوع در وعده هاي غذايي
رصد بزرگترين خوشه كهكشان
بيماري هاي گوش؛ علت اصلي سرگيجه
تغذيه مناسب براي پيشگيري از شكستگي استخوان



15 توصيه كليدي براي كاهش فشار خون

فشار خون يكي از علائم اصلي حيات است، هنگامي كه سرخرگ هاي بزرگ، قابليت ارتجاع و استحكام طبيعي خود را از دست بدهند و عروق كوچك نيز باريكتر شوند، فشار خون بالا مي رود.
فشار خون بالا گاهي كشنده بي سر و صدا ناميده مي شود، زيرا تا مراحل انتهايي اكثراً هيچ علامتي ندارد. فشار خون به طور طبيعي بر اثر استرس و فعاليت بدني بالا مي رود، اما فردي كه دچار بيماري فشار خون بالا است، به هنگام استراحت نيز فشار خونش بالاتر از حد طبيعي است.
اندازه گيري فشار خون
اصولا فشار خون در بخش هاي مختلف سيستم گردش خون متفاوت است ولي در اندازه گيري، فشار خون به دو نوع فشار خون سيستولي و دياستولي مجزا مي شود.
فشار خون سيستولي معمولا به فشار خوني كه در سرخرگ ها است گفته مي شود و فشار خون دياستولي به فشار خون وريد گفته مي شود. معمول ترين روش اندازه گيري فشار خون به وسيله فشارسنج است كه با استفاده از ارتفاع جيوه براي اندازه گيري فشار خون در حال چرخش در رگ ها استفاده مي كند. فشار خون طبيعي براساس قرارداد براي فشار خون سيستولي پائين تر از 120 ميلي متر جيوه و براي فشار خون دياستولي پائين تر از 80 ميلي ليتر جيوه است. شيوع فشار خون بالا در جوامع گوناگون متفاوت است.
فشار خون بالا در چه كساني ديده مي شود؟
فشار خون بالا خصوصاً در افراد مسن بسيار شايع است. تقريباً در حدود يك نفر از هر چهار نفر از فشار خون بالا رنج مي برند. در بيماران جوان تر در مردان شايعتر است ولي در سنين بالاتر در زنان بيشتر از مردان ديده مي شود. به طور كلي با افزايش سن خطر ابتلا افزايش مي يابد.
علل ايجاد فشار خون بالا
علل بروز اين بيماري هنوز به طور كامل شناخته نشده است ولي برخي عوامل فرد را مستعد ابتلا به فشار خون مي كنند از جمله:
1- سن بالاي 60 سال با افزايش سن احتمال بروز فشار خون افزايش مي يابد.
2- چاقي و اضافه وزن
3- استعمال سيگار
4- رژيم غذايي حاوي نمك زياد يا چربي اشباع شده و مصرف نكردن ميوه و سبزي
5- كم تحركي و نداشتن فعاليت بدني كافي
6- استرس
7- عوامل ژنتيكي (اگر يكي از والدين يا هر دو دچار فشار خون بالا باشند، خطر ابتلاي فرد به فشار خون بيشتر است.)
8- مصرف قرصهاي ضدحاملگي (استروييدها و بعضي از انواع داروهاي مهاركننده اشتها)
9- پشت ميزنشيني
10- نژاد (سفيدپوستان و نژاد هند و اروپايي بيشتر دچار افزايش فشار خون مي شوند.)
پيشگيري از بيماري فشار خون
1- كنترل وزن، كم كردن حتي يك كيلوگرم از وزن براي كنترل فشار خون مفيد است.
2- انجام ورزش مرتب، 30 دقيقه ورزش در هر روز بهترين راه مبارزه با پرفشاري خون است.
3- كم كردن مصرف نمك و غذاهاي پرچرب.
4- داشتن رژيم غذايي حاوي ميوه و سبزيجات، لبنيات كم چرب و غذاهاي حاوي پتاسيم نظير دانه هاي سبوس دار و خشكبار استفاده كنيد.
5- عدم استعمال سيگار
6- اندازه گيري مداوم فشار خون
7- زنان باردار بايد مرتب براي معاينه پيش از زايمان به پايگاه هاي بهداشتي درمان و خانه بهداشت مراجعه كنند تا كارشناسان بهداشت بتوانند به پرفشاري احتمالي خون پي ببرند و به موقع كنترل كنند.
8- خانم هايي كه قرصهاي پيشگيري از بارداري استفاده مي كنند بايد فشار خون خود را مرتب كنترل كنند.
9- پرهيز از مصرف سوسيس، كالباس، كنسرو گوشت، برگرها و ساير فرآورده هاي گوشتي همچنين پرهيز از سبزي هاي كنسرو شده در آب نمك، زيتون شور، چيپس و ساير تنقلات شور.
اعتدال در مصرف
10- مواد حاوي كافئين از قبيل قهوه، چاي، نوشابه هاي كولا و شكلات.
11- اجتناب ازخوردن غذاهاي سرخ كرده يا غذاهايي كه در درجه حرارت هاي بسيار بالا و يا با مدت زمان طولاني تهيه مي شوند.
12- استفاده از گوشت سفيد به جاي گوشت هاي قرمز
13- كنترل استرس، زيرا يكي از عوامل بالا بردن فشار خون كه بسيار سريع هم عمل مي كند، استرس و عصبانيت است.
14- استراحت به ميزان كافي هر روز زيرا كار كردن بي وقفه بيشترين فشار را بر سلامتي فرد وارد خواهد كرد.
15- انجام ورزش هايي مثل پياده روي، شنا، دوچرخه سواري براي پايين آوردن فشار خون مفيد هستند بنابر اين حداقل سه بار در هفته و هر بار حداقل 30 دقيقه بايد ورزش كرد.
عوارض فشار خون بالا
سكته مغزي، حمله قلبي، نارسايي احتقاني قلب و ورم ريه، نارسايي كليه و آسيب چشمي و مشكل بينايي از عوارض اصلي فشار خون بالا هستند.
براساس گزارش دفتر آموزش و ارتقاي سلامت وزارت بهداشت، هر چه فشار خون بالاتر باشد، ميزان اميد به زندگي پايين تر خواهد بود.
درمان
اهداف درمان با توجه به ويژگيهاي هر فرد تعيين خواهند شد و ممكن است شامل كم كردن وزن، ترك دخانيات، كنترل فشار خون بصورت روزانه، استفاده از داروهاي ضد فشار خون تحت نظر پزشك، كاستن از استرس، برنامه ورزش مناسب و تغيير شيوه زندگي براي كاهش استرس باشند.

 



گرمي يا سردي! بدن شما با كداميك سازگار است؟

سال ها پيش دانشمندان بزرگي چون ابن سينا و ذكرياي رازي علم الادويه يا گياه شناسي دارويي را كه اصول طبابت آن بر چهار طبيعت مزاج آدمي يا اخلاط اربعه يعني بلغم، صفرا، سودا، خون و همچنين گرمي و سردي استوار بود، براي تشخيص و درمان بيماري ها بكار گرفتند.
در طب سنتي، غذاها را براساس اثراتي كه بر بدن مي گذارند به دو گروه سرد و گرم تقسيم مي كردند و اعتقاد بر اين بود كه خوراكي هاي سرد ارزش غذايي منفي در شخص ايجاد كرده و خوردن آنها سبب رخوت، سستي، ضعف عمومي، رنگ پريدگي، بي حالي، كم حوصلگي، كاهش نيروي جنسي، سردي بدن، خميازه، خواب آلودگي، كم حوصلگي، اضطراب، سرگيجه، افسردگي، سردرد، آبريزش از دهان، تهوع، تكرار ادرار، نفخ معده و افكار وسواسي مي شود و برعكس خوردن غذاهاي گرم باعث بالا رفتن فشارخون، برافروختگي چهره، كم خوابي، جوش صورت و احتمالا كهير، سرعت در سخن گفتن، بي تابي، آشفتگي، چالاكي، خشم، بي خوابي، زود فهمي، تندي نبض، نمايان شدن رگ ها و... خواهد شد بنابراين هر فرد مي بايستي حالت و طبيعت مزاج يا ارگانيسم بدن خود را نسبت به غذاهاي سرد يا گرم تشخيص مي داد و در مصرف آنها رعايت اعتدال را مي نمود تا دچار عوارض گوارشي نگردد؛ زيرا ناهماهنگي بين مزاج و غذا موجب اختلال در اندام هاي داخلي مي گرديد.
هر چند در عصر جديد نمي توان به طور كاملا دقيق واژه هايي را كه در طب سنتي بكار مي رفتند تعبير كرد و با پيشرفت علم پزشكي و كشف علت بيماري ها، اين عقايد سنتي تا حدودي كنار گذاشته شده و كمتر مورد استفاده قرار مي گيرند اما شايد نزديكترين معني به اخلاط اربعه با نام PH خون يا اسيدي، بازي و گرمي و سردي با واژه-هاي پركالري و كم كالري خوانده مي-شوند كه البته هيچ كدام از اين تعابير بازگوكننده جامعي به شمار نمي-روند و تعريف غذاهاي گرم و سرد در اعتقاد عامه مردم به عنوان غذاهاي پركالري و كم كالري نمي باشد.
محققاني كه در اين زمينه تحقيق كرده اند، معتقدند افراد گرم مزاج به مصرف مواد غذايي سرد تمايل دارند و در صورت مصرف غذاهاي گرم دچار التهاب و گرگرفتگي مي شوند و همچنين افرادي كه سرد مزاج هستند، با مصرف غذاهاي سرد دچار ناراحتي هايي نظير درد استخوان ها يا ضعف و بي حالي مي شوند و بر اين اساس است كه توصيه مي شود افرادي كه طبيعت گرم صفراوي يا دموي دارند، غذاهاي سرد مصرف كنند تا گرمي آنان تعديل شود و افرادي كه طبع سرد بلغمي يا سوداوي دارند، غذاهاي گرم مصرف كنند يا با مخلوط غذاهاي سرد و گرم، اثر سردي و گرمي را خنثي نمايند.
طبق يافته هاي متخصصان موسسه طب اسلامي كشورمان مزاج افراد يا مادرزادي است يا اكتسابي. صفات مادرزادي مزاج انسان، حاصل تركيب صفات كيفيتي مزاج والدين و تاثير محيط در دوران رشد جنيني است كه به معناي عام و كلي شامل محيط جغرافيايي و شرايط اقليمي، تغذيه، ميزان خواب و بيداري و فعاليت و استراحت مادر و رويدادهاي رواني است. همچنين نوع طبيعت افراد وراثتي است و باتوجه به اينكه در فلسفه طب سنتي، گرمي و سردي كيفيت هاي فاعله هستند، بايد آنها را در فرآيند توارث ژني، صفات غالب بدانيم؛ بنابراين مزاج فرزند يك زوج كه هر دو مزاج گرم دارند، گرم خواهد بود (و تنها در صورتي مزاج فرزند آن ها سرد خواهد شد كه مادر در دوران بارداري به شدت تحت تأثير عوامل سردي آور قرار داشته و به برخي بيماري ها دچار شده باشد). البته ممكن است فردي كه گرم مزاج مادرزادي بوده است، در دوران زندگي اش تحت تأثير شرايط زيستي يا روحي و رواني و عارضه هاي ديگر تغيير مزاج دهد و مزاج جديدي را اكتساب كند. از سوي ديگر طبق نظر حكماي طب سنتي ايران، بدن همه موجودات و انسان ها از چهار ماده اصلي خاك، آب، هوا و آتش ساخته شده است؛ كه هركدام از اين اركان داراي كيفيت خاص خود هستند، به طوري كه كيفيت خاك را سرد و خشك، آب، سرد و تر، هوا، گرم و تر و آتش را گرم و خشك مي دانند و اگر بدن انسان از مقادير متناسب خاك، آب، هوا و آتش تركيب شده باشد، مزاج معتدل به وجود مي آيد و اگر يكي بر ديگري برتري داشته باشد، مزاج هاي چهارگانه اصلي ايجاد مي شوند. به گفته اين متخصصان در شخص سوداوي، خشكي، در بلغمي، سردي و تري و در فرد دموي، گرمي و تري و نهايتاً در شخص صفراوي گرمي و خشكي غلبه دارد كه اين كيفيات يعني سردي، گرمي، تري و خشكي موجب بروز علائمي در فرد مي شود.
براساس برخي يافته هاي علمي و تحقيقات متخصصان طب سنتي و تئوري بنيادي اخلاط چهارگانه، (صفراوي، دموي، بلغمي و سوداوي) غذايي كه مي خوريم در كبد تغيير ماهيت داده و فعل و انفعالاتي روي آن صورت مي گيرد و به چهار شكل درمي آيد: تركيبي قرمز متمايل به زرد به نام صفرا كه به هضم غذا كمك مي كند و كاركرد مغزي را افزايش مي دهد؛ تركيب ديگر سرخ رنگ است به نام دم يا خلط خون كه اكسيژن و موادغذايي را به بافت ها و سلول هاي بدن مي رساند؛ تركيب سوم كه بلغم نام دارد، قرمز كم رنگ است و وظيفه تسهيل كار مكانيكي و لغزش مفاصل روي هم و تشكيل بافت عصبي و سلول هاي مغزي را دارد و بالاخره تركيب چهارم قرمز و جگري رنگ است كه سودا نام دارد و وظيفه طبيعي تحريك اشتها و تشكيل بافت استخواني را دارد. به اين ترتيب هر ماده غذايي وقتي وارد بدن مي شود، بسته به مزاجش موجب توليد اخلاط چهارگانه مي شود و البته يكي را بيشتر توليد مي كند.
در ادامه بايد گفت كه دانش تجربي تفكيك مواد غذايي به انواع ميوه ها و دانه هاي گرم وتر (انجير، انگور، بادام زميني، بادام شيرين، بادام كوهي، به، انواع توت ها، خربزه، هويج، سيب، شلغم، كدو، كنجد، گلاب، لوبيا قرمز)، ميوه ها و دانه هاي گرم و خشك (انبه، بادام كاغذي، بادمجان، تخم شربتي، پرتقال، پسته، پونه، پياز، ترب، تره، جعفري، خردل ها، خرما، خرمالو، دارچين، ريحان، زردچوبه، زعفران، زنجبيل، زيتون، سير، شنبليله، فلفل، فندق، كرفس، مويز، كلم، كنگر، گردو، گل سرخ، موسير، موم عسل، نارگيل، نعناع) غذاهاي گرم و تر (عسل، نخود، آب آبگوشت، گوشت بوقلمون، شير ميش، گوشت غاز، گوشت گوسفند، گوشت مرغ خانگي، گوشت مرغابي و اردك، ميگو، گوشت بلدرچين، جگر، خورشت بادمجان، خورش قورمه سبزي، كره، خامه، روغن، نيمرو، تخم مرغ)، غذاهاي گرم و خشك (شير شتر، گوشت شتر، گوشت شتر مرغ، نمك طعام، گوشت اردك، خورش فسنجان)، ميوه ها و دانه هاي معتدل (برنج، تمشك، چغندر، عدس، عناب، گرمك، گندم، قهوه، كاسني، كاهو، موز)، غذاهاي معتدل (شيرگاو، گوشت، كبك، كوكوي سبز، فرني، كوفته، كشك بادمجان، شيربرنج، نان فطير)، ميوه ها و دانه هاي سرد و تر (اسفناج، آلو، انار، باقلا، بالنگ، باميه، خرفه، پنير، خيار، زردآلو، كدو حلوايي، گلابي، هلو، هندوانه)، ميوه و دانه هاي سرد وخشك (ازگيل، انار ترش، تمبر هندي، جو، ذرت، ريواس، زرشك، سركه، سنجد، شاه بلوط، گشنيز، گيلاس، ليمو اماني، ليمو ترش، ليمو شيرين، ماش، نارنج، نشاسته)، غذاهاي سرد وتر (ماست، دوغ، شير بز، ماهي)، غذاهاي سرد و خشك (كشك، گوشت گاو) و يا اين قوانين كه اگر پنير مي خوريد حتما با گردو خورده شود، اگر ماست و دوغ مي خوريد حتما با يك قاشق چايخوري زنيان خورده شود، بعد از خوردن ماهي خرما خورده شود، برنج را با زيره بخوريد و يا وقتي آش رشته، كشك بادمجان و كله جوش را با نعناع داغ مي پزند يا اين كه برخي افراد با تجربه هنگام بروز
سوء هاضمه و دل درد شديد كه پـيامد خوردن گوجه سبز، چغاله، هندوانه، دوغ و... است بي درنگ عرق نعناع و نبات تجويز مي كنند كه گرمي، اثر هولناك و رنج آور آن سردي ها را خنثي مي سازد در واقع برآيند يافته هاي دانشمندان طب سنتي ايران است كه با تكيه بر صدها سال تجربه بر روي مواد غذايي، بدست آمده است.

 



مصرف بي رويه دارو شايع ترين علت مسموميت در جهان

مسموميت ها براثر مصرف موادغذايي و آب آلوده يا از طريق خوردن گياهان سمي ايجاد مي شوند و بيماري هاي ناشي از مصرف موادغذايي آلوده مي تواند در كودكان، افراد مسن يا افرادي كه سيستم ايمني بدن آنها ضعيف است، منجر به بستري شدن در بيمارستان يا مرگ شود.
براي پيشگيري از مسموميت هاي غذايي و مسموميت هاي ناشي از تماس با گياهان سمي لازم است از مصرف كنسروهايي كه در قوطي آنها آثار نشت، برآمدگي، فرورفتگي و زنگ زدگي دارد خودداري كرد، زيرا موادغذايي موجود در چنين قوطي هايي به احتمال بسيار فاسد هستند.
مصرف يك گياه توسط حيوانات، دليلي موجهي بر غيرسمي بودن آن گياه براي انسان نيست و ممكن است تاثير گياه سمي بر انسان و حيوان متفاوت باشد.
مسموميت با گياهاني مانند خرزهره، ديفن باخيا و كرچك نيز مي تواند كشنده باشد. در صورت وقوع مسموميت با اين گياهان، لازم است بيمار در اسرع وقت به نزديك ترين مركز درماني منتقل شود.
مسموميت ناشي از گزيدگي
مسموميت هاي ناشي از گزش معمولا توسط مار و عقرب اتفاق مي افتد. مارها معمولا در فصل بهار، تابستان و پاييز در مكان هاي سايه دار و خنك و در فصل زمستان در مكان هايي مانند درون غارها و تونل معادن زندگي مي كنند.
72 درصد از مارگزيدگي ها در تاريكي (نيم ساعت قبل از غروب آفتاب تا 2 ساعت بعداز آن) اتفاق مي افتد، لذا هيچ گاه نبايد براي به دام انداختن مارها يا تخريب لانه آنها تلاش كرد و بهتر است به جاي اين كار هرچه سريع تر بيمار را به نزديك ترين مركز درماني رساند. همچنين لازم است تا رساندن بيمار مارگزيده به بيمارستان، او را آرام كرده و از حركات بيش از حد وي جلوگيري شود.
در زمان مارگزيدگي، بستن تسمه لاستيكي (گارو)، ريسمان يا طناب در محل بالاي گزيدگي، به ويژه اگر محل گزيدگي در ناحيه دست ها يا پاها باشد مفيد است. بايد به اين نكته توجه شود كه گارو نبايد آنقدر سفت بسته شود كه جريان خون اندام را مختل كند.
مسموميت با مواد شوينده
مسموميت با سموم خانگي معمولا بر اثر خوردن اتفاقي ماده شوينده در اطفال و گاهي هم با هدف خودكشي ايجاد مي شود. سوزش در ناحيه دهان و مري، توليد گاز كلر در معده، آسيب به شش ها و پنوموني شيميايي از عوارض مسموميت با موادشوينده و خانگي است.
براي پيشگيري از بروز مسموميت هاي ناشي از مواد شوينده لازم است هنگام استفاده از موادشيميايي و فرآورده هاي آن پنجره ها را باز كرده تا هوا به خوبي در محيط جريان يابد.
لازم به توضيح است كه اختلاط موادشيميايي مانند جوهرنمك با فرآورده هاي سفيدكننده كار درستي نيست. زيرا بخارها و گازهاي ناشي از اين اختلاط مي تواند بسيار سمي و خفه كننده باشد.
مسموميت با منواكسيد كربن
هرساله تعداد زيادي مرگ و مير براثر مسموميت با گازها به ويژه گاز منواكسيد كربن (co) دركشور اتفاق مي افتد كه شيوع آن در فصل زمستان بيشتر است.
منواكسيدكربن گازي بي رنگ، بي بو، بي مزه و غيرمحرك است كه در اثر سوختن ناقص سوخت هاي فسيلي مانند نفت، گاز، بنزين، گازوييل و ذغال چوب ايجاد مي شود. سردرد، گيجي و خواب آلودگي از عوارض تماس طولاني مدت با اين گاز است. تماس با مقادير بالاي CO مي تواند موجب كاهش هوشياري و مرگ شود.
استفاده از بخاري هاي بدون دودكش تنها در محيط هاي با تهويه و جريان مناسب هوا مجاز است و بكاربردن اين وسايل در محيط هاي بسته و فاقد جريان هوا موجب مسموميت مي شود.
تماس طولاني مدت با مقادير كم گاز منواكسيدكربن مي تواند فرد را به بيماري هاي قلبي و عروقي مبتلا كند.
مسموميت هاي دارويي
مصرف مقادير بالاي برخي داروهاي به ظاهر كم خطر، مي تواند موجب بروز مسموميت دارويي و حتي مرگ شود. مسموميت هاي دارويي گاهي بر اثر سوء مصرف و گاهي به علت مصرف بيش از حد داروها اتفاق مي افتد.
مصرف داروها بيش از مقادير درماني شايع ترين علت بروز مسموميت درجهان است و بيشترين عامل مسموميت هاي دارويي ناشي از مصرف بيش از حد داروهاي مسكن است.
مسموميت دارويي اگرچه ممكن است منجر به مرگ نشود، ولي مصرف مقادير بالاي اين داروها مي تواند منجر به صدمات دائمي كبد و كليه فرد مسموم گردد.
مصرف خودسرانه داروها بدون مجوز پزشك، سلامت انسان را به خطر مي اندازد و بايد از اين كار پرهيز كرد.
نظارت بر مصرف داروي افراد مسن خانواده بسيار ضروريست، زيرا افراد مسن به دلايلي مانند تشابه ظاهري شكل داروها، ابتلا به فراموشي، اطلاع نداشتن از نام داروها، بي سوادي يا كم سوادي و يا خوانا نبودن مقادير مصرفي دارو مندرج روي جعبه ممكن است داروي خود را به اشتباه يا تكراري مصرف كنند.
در برخورد با فرد مسموم غيرهوشياري كه در كنارش بسته هاي داروي خورده شده وجود دارد، بسته هاي دارويي به همراه بيمار بايد به بيمارستان آورده شوند.
براي اطلاع از نحوه انجام اقدامات اوليه درهنگام مواجهه با مسموميت هاي دارويي اتفاقي يا تعمدي مي توان با مركز اطلاع رساني داروها و سموم به شماره 09646 تماس گرفت.
مسموميت در كودكان
مسموميت دومين عامل مرگ و مير دركودكان در زير6 سال است، اطلاع رساني به والدين و افزايش سطح آگاهي آنها در مورد مواد سمي و اقدامات اوليه در زمان بروز مسموميت بسيار مهم است.
كودكان خردسال به دليل درك كم از محيط اطرافشان، ممكن است هرچيزي را به دهان ببرند كه اين عمل زمينه ساز بروز مسموميت است.
براين اساس، عمده ترين موارد مسموميت در كودكان بر اثر خوردن داروها، مواد شيميايي و محصولات خانگي همچون مواد آرايشي بهداشتي، فرآورده هاي شوينده، سفيدكننده و لوله بازكن، لاك پاك كن (استون) و گياهان آپارتماني رخ مي دهد.
براساس اعلام وزارت بهداشت، والدين بايد كيف دستي، ساك خريد و كيسه هاي نايلوني را دور از دسترس كودكان قرار دهند زيرا ممكن است داخل آنها وسايلي باشد كه توسط كودك بلعيده شود يا كودك ضمن بازي، آنها را روي سر خود كشيده و سبب خفگي وي شود.
همچنين گل ها و گياهان آپارتماني، گاهي باعث بروز مسموميت دركودكان مي شوند. بنابراين گل ها و گياهان آپارتماني بايد دور از دسترس كودكان قرار داده شود و هنگام بازي كودكان در فضاي باز مراقب آنها بوده تا توسط گل ها و گياهان سمي، مسموم نشوند.
مركز اطلاع رساني داروها وسموم معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي همچنين به والدين توصيه كرد: داروهاي خود را مقابل چشمان كودكان نخورند، چرا كه كودكان از رفتار بزرگسالان تقليد مي كنند و ممكن است دور از چشم والدين داروها را به دهان ببرند، علاوه بر آن هنگام بروز مسائل و مشكلات خانوادگي، بيشتر مراقب كودكان باشند چرا كه دراين شرايط كودكان در برابر حوادث و مسموميت اتفاقي، آسيب پذيرترند.
براساس اعلام مركز يادشده، در صورتي كه كودكي ماده اي غيرخوراكي را بلعيد، بايد با اورژانس يا مركز كنترل مسموميت ها به شماره 09646 تماس بگيرند.

 



آلودگي هوا ابتلا به سرطان سينه را 2 برابر مي كند

پژوهشگران كانادايي مي گويند: آلودگي هوايي كه در نتيجه ترافيك وسايل نقليه موتوري ايجاد مي شود، ممكن است زنان را در معرض خطر ابتلا به سرطان سينه قرار دهد.
پژوهشگران مركز بهداشت دانشگاه مك گيل مونترال كانادا، به رابطه بين سرطان سينه پس از يائسگي و قرار گرفتن در معرض دي اكسيد نيتروژن كه يك شاخص آلودگي هواي مرتبط با ترافيك است، پي بردند.
اين مطالعه نشان داد: خطر سرطان سينه با افزايش هر 5 واحد دي اكسيد نيتروژن، حدود 25درصد افزايش مي يابد.
دكتر «مارك گلدبرگ»، سرپرست اين تحقيق، گفت: به بيان ديگر زناني كه در مناطقي با بالاترين ميزان آلودگي زندگي مي كنند، دو برابر نسبت به زناني كه در مناطقي با حداقل آلودگي زندگي مي كنند، به سرطان سينه مبتلا مي شوند.
در اين مطالعه دكتر گلدبرگ و همكارانش، نقشه اي از ميزان آلودگي دي اكسيد نيتروژن را در بخش هاي مختلف مونترال از سال 1986 تا 1996 تهيه كردند. آنها سپس زناني كه در اين مناطق زندگي مي كردند و به سرطان سينه مبتلا شدند، را تحت بررسي قرار دادند.نتيجه تحقيقات نشان داد: ميزان شيوع سرطان سينه در مناطقي كه آلودگي هوا بيشتر است، زيادتر از ساير مناطق است.

 



راز طول عمر تنوع در وعده هاي غذايي

متخصصان تغذيه و سلامت در انگليس تاكيد كردند: اگر رژيم غذايي متنوعي را انتخاب كنيد كه حاوي تركيبي از آنتي اكسيدان ها، غلات سبوس دار و اسيدهاي چرب ضروري براي بدن باشد، مي توانيد خطر ابتلا به بيماري هاي جدي و مهم مثل ديابت، آلزايمر و بيماري هاي قلبي را كاهش دهيد و در نتيجه طول عمر خود را تضمين كنيد.
اين متخصصان مي گويند: يك رژيم غذايي با اين ويژگي ها مي تواند ميزان كلسترول خود را كه عامل اصلي بروز بيماري هاي قلبي است تا يك سوم كاهش دهد و تا حدود يك دهم از سطح فشار خون بكاهد.
به گزارش روزنامه اكسپرس چاپ انگليس، يك رژيم غذايي سالم و متنوع بايد حاوي مقادير زيادي از ميوه ها و سبزيجات و مغز خشكبار و نيز ماهي حاوي اسيدهاي چرب ضروري و همچنين غلات سبوس دار باشد.
به گفته متخصصان تغذيه كليد موفقيت در يك تغذيه كامل و سالم اين است كه انواع خوراكي ها را به رژيم غذايي روزانه خود وارد كنيد.
اين رژيم غذايي زماني باعث سلامتي وتقويت بدن مي شود كه همه اين موادغذايي با هم مصرف شوند و فقط مصرف يكي از آنها نمي تواند ريز مغذي هاي ضروري براي بدن را به ميزان كافي تامين كند.

 



رصد بزرگترين خوشه كهكشان

اخترشناساني كه درجستجوي بزرگترين و دور افتاده ترين گروه كهكشاني بودند موفق به كشف خوشه اي غول پيكر با ابعادي 800تريليون بزرگتر از خورشيد درمحدوده زماني شده اند كه در آن جهان نيمي از سن كنوني خود را داشته است.
اين خوشه كهكشاني به نام SPT-CLJO546-5345 به اندازه اي از زمين دور است كه درخشش آن پس از هفت ميليارد سال به سياره زمين مي رسد.
اخترشناسان از اين رو مجذوب چنين ساختارهاي كيهاني غول پيكري هستند كه اين ساختارها مي توانند آنچه در جرمگين ترين بخشهاي جهان رخ مي دهد را نمايان كنند.كيهان شناسان كنجكاو در جستجوي اطلاعاتي هستند كه به آنها كمك كند چگونگي متولد شدن جهان هستي را دريابند و نقش انرژي تاريك را در روند سرعت گرفتن رشد جهان درك كنند. همچنين چنين اطلاعاتي مي تواند به اخترشناسان در درك نحوه شكل گيري كهكشانها نيز كمك كند.
از اين رو زماني كه گروهي از محققان درحال بررسي محتوي و ابعاد SPT-CLJO546-5345 هستند، ديگر محققان هنوز درحال شكار به سر مي برند، به ويژه از زماني كه كاربردي بودن تكنيك جديدي كه خوشه كهكشاني «اوبر» را كشف كرده، به اثبات رسيده است.
كشف SPT-CLJO546-5345 و تاييد آن به عنوان يكي از بزرگترين خوشه هاي كهكشاني كه تا به حال در فاصله هفت ميليارد سال نوري كشف شده، نشان مي دهد شيوه هاي جديد اكتشافي، از قبيل تلسكوپهاي جديد پرتو ايكس يا پرتو فروسرخ، كاملا موفقيت آميز عمل مي كنند.
براساس گزارش ديسكاوري، خوشه هاي بسيار عظيم، به شدت كميابند از اين رو براي يافتن آنها بايد بخش بزرگي از آسمان را مورد جستجو قرار داد. ابعاد خوشه ها با درك چگونگي شكل گيري آنها در ارتباطند و از اين رو يافتن بزرگترين خوشه ها مي تواند در درك نهايت چنين ارتباطي بسيار تاثيرگذار باشد. از سويي ديگر تعداد و ابعاد ابر خوشه هاي كهكشاني در شفاف سازي درك نظري از چگونگي شكل گيري جهان نيز نقش خواهد داشت.

 



بيماري هاي گوش؛ علت اصلي سرگيجه

دبيرعلمي دوازدهمين كنگره بين المللي انجمن علمي جراحان گوش، گلو، بيني و سر و گردن ايران گفت: بيش از 90 درصد علل سرگيجه بيماريهاي گوش است، حال آنكه بيماران از مدتها در بخش هاي قلب و عروق و اعصاب به دنبال درمان مي روند.
دكتر مسعود متصدي زرندي كه به مناسبت برپايي دوازدهمين كنگره بين المللي انجمن جراحان گوش، گلو، بيني و سرو گردن ايران (10تا 14آبان ماه امسال) سخن مي گفت، با اعلام اين خبر افزود: عفونت هاي گوش هنوز شايع ترين علل ناشنوايي يا افت شنوايي در كشور به شمار مي رود.
وي با اشاره به اينكه علل ژنتيك ناشي از ازدواج هاي خويشاوندي نيز در كشور از علل عمده كاهش شنوايي نوزادان متولدشده است، بر نقش اطلاع رساني رسانه هاي گروهي تاكيد كرد.
دكتر متصدي يادآورشد؛ از آنجايي كه در كشور به علت شيوع اين بيماري ها، متخصصان و جراحان داراي تجربه ارزشمندي هستند در دوازدهمين كنگره بين المللي انجمن جراحان گوش، گلو، بيني و سر و گردن ايران سعي بر ارائه اين نتايج و استفاده از تجربيات دانشمندان آمريكايي، كانادايي، اروپايي و آسيايي شده است.
وي با تاكيد براينكه با پيشرفت تكنولوژي و روش هاي نوين جراحي مي توان شنوايي را ريشه كن كرد، گفت: تمامي انواع كاهش شنوايي در كشور قابل درمان است.
دبير علمي در دوازدهمين كنگره بين المللي انجمن جراحان گوش، گلو، بيني و سرو گردن ايران اضافه كرد: از سالها پيش در ايران- به عنوان اولين كشور خاورميانه- با انجام جراحي هاي كاشت حلزون به بخش وسيعي از ناشنوايان مادرزادي كمك شده و هم اينكه شاهد نتايج مثبت و قابل قبول اين اعمال هستيم، به گونه اي كه بسياري از كودكاني كه در دهه اخير با اين جراحي تحت عمل قرارگرفته اند، امروز نه تنها در مراكز ناشنوايان نگهداري نمي شوند بلكه همانند هم سن و سالان خود به دبستان- دبيرستان و دانشگاه مي روند.
وي خاطرنشان كرد: برنامه ريزي بخش سلامت در كشور در زمينه تشخيص به موقع كم شنوايي يا ناشنوايي و ارجاع به موقع افراد داراي مشكل به مراكز درماني و پشتيباني كافي اين مراكز سبب مي شود درسالهاي آتي ديگر شاهد بيمار ناشنوا در كشور نباشيم.
دكتر متصدي اظهارداشت: در دوازدهمين كنگره بين المللي انجمن جراحان گوش، گلو، بيني و سر و گردن ايران نتايج پژوهش ها و تجربيات متخصصان ايراني و ساير كشورهاي پيشرفته جهان در علوم شنوايي شناسي (اتولوژي) ارائه مي شود.
دبير علمي در دوازدهمين كنگره بين المللي انجمن جراحان گوش، گلو، بيني و سر و گردن ايران گفت: بسياري از علائم گوش همچون كاهش شنوايي، وزوز و ترشح از گوش، كم اهميت تلقي مي شود، درحالي كه اين علائم گاهي نشانه بيماري هاي بسيارمهمي همچون تومورهاي گوش- اعم از خوش خيم و بدخيم- بوده كه توجه اوليه به آنها مي تواند، باعث درمان كامل بيماري شود.
گفتني است دوازدهمين كنگره بين المللي انجمن جراحان گوش، گلو، بيني و سر و گردن ايران 10تا14آبان ماه امسال درمركز همايش هاي رازي تهران برپا مي شود.

 



تغذيه مناسب براي پيشگيري از شكستگي استخوان

رئيس دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: دو ميليون نفر در ايران به علت پوكي استخوان در معرض خطر شكستگي استخوان هستند و پوكي استخوان سالانه 36 هزار سال از عمر مفيد را از بين مي برد.
دكتر محمد باقر لاريجاني به مناسبت فرارسيدن روز جهاني پوكي استخوان و همزمان با برگزاري پنجمين كارگاه بين المللي استئوپروز افزود: ابتلاي 40درصد افراد 20 تا 69 سال كشور به درجه هاي مختلف پوكي استخوان و كمبود ويتامين دي در كشور لزوم توجه به تغذيه مناسب را مي طلبد.
لاريجاني اضافه كرد: 40 تا 80درصد از مردم كشور هم با درجه هاي مختلف دچار كمبود ويتامين دي هستند.
وي با اعلام راه اندازي شبكه ملي پوكي استخوان در كشور گفت: يكي از بزرگترين پروژه هاي تحقيقاتي پژوهشكده غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشكي تهران پروژه غني سازي شير با ويتامين دي است كه با كمك وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در دست انجام است. رئيس دانشگاه با اعلام راه اندازي يك سايت براي ارايه اطلاعات در زمينه پوكي استخوان به مردم افزود: تاكنون توسط اين مركز 150 مقاله علمي به چاپ رسيده و دو برابر اين تعداد مقاله در كنفرانس هاي علمي عرضه شده است. همچنين درمانگاه پوكي استخوان و دو مركز سنجش پوكي استخوان هم راه اندازي شده است.
دكتر لاريجاني با اشاره به همكاري گسترده اين مركز با انجمن استئوپروز ايران افزود: دو سمينار بين المللي در زمينه پوكي استخوان امسال در تهران برگزار مي شود.
وي با اشاره به اينكه بيماري پوكي استخوان يكي از جدي ترين بيماري هاي متابوليك است به دلايل ايجاد اين بيماري پرداخت و گفت؛ مصرف غذاهاي فست فود، كمبود مصرف ويتامين دي و نداشتن تحرك، پوكي استخوان را به يكي از مسايل اصلي بهداشتي كشور تبديل كرده و با توجه به اينكه جامعه ما در مسير سالمندي قرار دارد، توجه به اين موضوع از اهميت بيشتري برخوردار است.

 

(صفحه(12(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14