(صفحه(12(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14


چهارشنبه 15 دی 1389- شماره 19832

5 نكته براي محافظت از دندانهاي شيري
60درصد زنان تهراني كمبود ويتامينDدارند
چگونه قلب خود را سالم نگه داريم؟
آلودگي هوا پيري پوست را تسريع مي كند
هشدار درباره كاهش سن گرفتگي عروق
مسموميت غذايي
آب سياه؛ نابينايي پنهان
فاصله خود را با لامپهاي كم مصرف حفظ كنيد!
درمان قطعي ديابت



5 نكته براي محافظت از دندانهاي شيري

پوسيدگي دندان از جمله مشكلاتي است كه اگر چه با مراقبت هاي ويژه قابل پيشگيري اند اما يكي از مهم ترين بيماري ها در كودكان و نوجوانان به شمار مي رود.
به عبارت ديگر پوسيدگي دندان پنج برابر بيشتر از بيماري هاي تنفسي مانند آسم و هفت برابر بيشتر از آلرژي ها مانند تب يونجه براي كودكان خطرآفرين است. مطابق با آمارها بيش از 40 درصد كودكان در سنين 5 تا 6 سالگي پوسيدگي دندان دارند. بيماري هاي دهاني و ابتلا به عفونت هاي مختلف نيز از جمله عوارض بي توجهي به سلامت و بهداشت دهان و دندان كودكان است.
مراقبت هاي
دهان و دندان
هزينه استفاده از راهكارهاي پيشگيري كننده به منظور مراقبت از دندان هاي كودك حدود 40 درصد كمتر از هزينه درمان هاي پوسيدگي دندان است.
به توصيه متخصصان، مراقبت هاي بهداشت دهان و دندان بهتر است از يك سالگي كودك آغاز شده و او تحت نظر متخصص قرار گيرد.
مسواك زدن و استفاده از نخ دندان بايد براي كودكان عادت شده و در برنامه روزانه آنها قرار گيرد. آمارها نشان مي دهد، بسياري از والدين از اهميت مسواك زدن كودكانشان اطلاع كافي ندارند. والدين بايد حتي اگر كودك شان دندان ندارد لثه هاي او را تميز كنند. براي اين كار مي توان از آب و خميردندان حاوي فلورايد مخصص كودكان و گازهاي استريل استفاده كرد. زمان مسواك زدن بايد پس از دندان در آوردن كودك آغاز شود. با افزايش تعداد دندان هاي شيري كودك بهتر است از يك مسواك بزرگ تر و خمير دندان حاوي فلورايد مخصوص كودكان به مدت دوبار در روز استفاده كرد.
نخ دندان
نخ دندان زدن وقتي شروع مي شود كه دو دندان با يكديگر تماس پيدا مي كنند.
بهترين زمان استفاده از نخ وقتي است كه كودك توانايي خارج كردن آب دهان را به طور ارادي داشته باشد و رويش دندان ها كنار يكديگر مشاهده شود.
تغذيه قبل از خواب
سال هاست كه پزشكان ودندانپزشكان به والدين نسبت به استفاده نكردن كودكان هنگام خواب از شيشه شيرهاي حاوي آب ميوه يا شير تذكر مي دهند.
گفتني است مصرف شير يا آبميوه قبل از خواب، باعث خرابي دندان هاي كودكان و بيماري هاي دهان و دندان مي شود. ذرات موجود در آبميوه ها و شير به سطح دندان مي چسبند و زمينه را براي باكتري هايي كه در دهان زندگي مي كنند، فراهم مي كند. باكتري ها محيط دهان را اسيدي كرده و باعث پوسيدگي دندان مي شوند.
تحقيقات نشان مي دهد، بيماري هاي دهان و دندان روي رشد، يادگيري و حتي صحبت كردن كودكان تأثير منفي دارند. در صورتي كه كودك قبل از خواب، عادت دارد شير بنوشد، بهتر است آب جوشيده جايگزين آن شود. بسياري از والدين تصور مي كنند كه آبميوه يكي از نوشيدني هاي سالم براي كودك است، نوشيدن آبميوه بويژه قبل از خواب انتخاب مناسبي نيست. آبميوه هاي مصنوعي خطر بزرگي براي سلامت دندان ها بويژه دندان هاي نيش محسوب مي شود.
آبميوه هاي مصنوعي ارتباط مستقيم با چاقي كودكان و پوسيدگي دندان آنها دارد. پزشكان معتقدند كودكان نبايد بيشتر از يك ليوان در روز آب ميوه بخورند، آب ميوه بايد طبيعي و آن هم بين دو وعده غذايي روزانه باشد.
پستانك
استفاده از پستانك هنگام خواب علاوه بر ايجاد مشكلات تنفسي باعث پوسيدگي دندان شده و بر رويش دندان ها و شكل گيري فك اثر مي گذارد.
پزشكان توصيه مي كنند استفاده از پستانك به سنين پائين تر از 2سالگي محدود شود.
هشدار نسبت به مصرف داروها
برخي داروها حاوي قند يا برخي طعم دهنده ها هستند كه از طريق تخمير باكتري ها باعث پوسيدگي دندان مي شوند حتي مي توانند تبديل به عفونت هاي قارچي شده و مانند پلاك ها روي سطح زبان و اطراف دهان قرار بگيرند. داروهاي آسم، قلب و آنتي بيوتيك ها از آن دسته اند.
اگر كودك مجبور به استفاده از اين داروهاست بهتر است از دندانپزشك او پرسيده شود كه چند بار در روز مسواك بزند، ممكن است حتي 4بار در روز كودك مجبور به مسواك زدن باشد.
بهداشت دهان و دندان
در برخي موارد والدين اظهار مي كنند كه كودك آنها هنگام مسواك زدن گريه مي كند و در برابر مسواك زدن مقاومت مي كند.
بهتر است يك برنامه منظم براي مسواك زدن كودك طراحي شود. بايد توجه داشت، كودكان تا 6سالگي در مسواك زدن و تا 10سالگي در استفاده از نخ دندان مهارت كافي ندارند و والدين بايد به آنها كمك كنند.اگر كودك هنگام مسواك زدن بدخلقي مي كند مي توان از روش هاي زير بهره گرفت.
وقتي كه كودك خسته نيست بايد مهارت مسواك زدن به او آموزش داده شود و والدين او را همراهي كنند، از كودكان بزرگ تر نيز بهتر است كمك گرفته شود.
هنگام خريد مسواك به كودك اجازه دهيد كه خودش مسواكش را انتخاب كند. توصيه مي شود والدين سه نوع خميردندان با طعم هاي مختلف خريداري و از كودك بخواهند كه هر بار براي مسواك زدن يكي را انتخاب كند. والدين بايد توجه داشته باشند كودكان با تشويق برانگيخته مي شوند.
عكس يك كودك همسال هنگام خنديدن يا مسواك زدن درحالي كه دندان هاي سفيدش نمايان است به كودك انگيزه لازم براي مسواك زدن خواهد داد يا تهيه يك جدول هديه و براي هربار مسواك زدن اهداي يك برچسب ستاره طلايي مؤثر خواهد بود.

 



60درصد زنان تهراني كمبود ويتامينDدارند

استاد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي گفت: 60درصد زنان تهراني دچار كمبود ويتامين D هستند و آلودگي هوا، جذب اين ويتامين را از راه پوست كاهش مي دهد.
محمدحسين سلطان زاده در گفت وگو با فارس اظهار داشت: نگهداري اطفال در منزل، بستن در و پنجره ها، پرهيز از فعاليت هاي غيرضروري در خارج منزل، استفاده از ماسك هاي تنفسي و اجتناب از استعمال سيگار در هنگام افزايش سطح آلاينده ها در كاهش اثرات سوء ناشي از آلودگي هوا مؤثر است.
وي در ادامه گفت: براي كاهش آسيب هاي وارده به دستگاه تنفسي و جلوگيري از التهاب دستگاه گوارش ناشي از آلودگي هوا، مصرف شير و ديگر لبنيات ضروري است چرا كه مصرف اين مواد غذايي موجب نرم شدن مخاط تنفسي فوقاني، مري و معده مي شود؛ از سوي ديگر مصرف اين مواد به دليل وجود تركيبات مناسب براي رشد و نمو باكتري هاي مفيد كه عمل دفع ادرار و مدفوع و مواد آلاينده را تنظيم مي كنند، نقش مؤثري را ايفا مي كند.
اين استاد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، مصرف دوغ و ماست را براي مقابله با آلاينده هاي هوا مؤثر دانست و افزود: آلاينده ها در درازمدت پوكي استخوان را تشديد مي كند همچنين در هنگام آلودگي هوا جذب ويتامينD از راه پوست كاهش مي يابد.
وي با بيان اينكه براساس تحقيقات كشوري 60درصد زنان تهراني دچار كمبود ويتامينD هستند، ادامه داد: افرادي كه دچار كمبود كلسيم هستند، بيشتر در معرض خطر آلودگي با سرب قرار دارند همچنين در هنگام آلودگي هوا، مصرف شير بايد افزايش يابد چراكه اين ماده غذايي حاوي فسفر، منيزيم و كلسيم است و موجب خنثي شدن سموم ناشي از آلاينده ها مي شود.
سلطان زاده در پايان گفت: استفاده از سبزيجاتي نظير كدو تنبل، فلفل، اسفناج، كلم، غذاهاي دريايي، مرغ، نان، غلات سبوس دار و ويتامين C همچنين مصرف مايعات فراوان به دفع سرب كمك مي كند.

 



چگونه قلب خود را سالم نگه داريم؟

چربي هاي موجود در رژيم غذايي، تامين كننده مواد مورد نياز براي عملكرد مناسب بدن هستند. چربي ها را مي توان به عنوان غني ترين منبع توليد انرژي در بدن نام برد؛ چرا كه از سوخت هر گرم چربي در بدن حدود 9 كيلو كالري انرژي توليد مي شود. اين در حالي است كه كربوهيدرات ها و پروتئين ها به ازاي هر گرم تنها چهار كيلو كالري انرژي توليد مي كنند. چربي موجود در مواد غذايي علاوه بر تامين اسيدهاي چرب ضروري كه بدن قادر به ساخت آنها نيست، پيش ساز يا حامل برخي ويتامين ها مانند ويتامين هاي AEDK است.
به گزارش ايسنا، ثابت شده كه برخي از انواع چربي ها براي سلامت قلب مفيدند در حالي كه برخي ديگر ممكن است افزايش خطر بيماري هاي قلبي عروقي را سبب شوند.
تركيبات غذايي حاوي انواع مختلفي از چربي ها هستند كه از آن جمله مي توان چربي هاي غيراشباع، چربي هاي اشباع، چربي ترانس و كلسترول را نام برد.
چربي هاي غيراشباع را مي توان سالم ترين نوع چربي دانست. چربي هاي غيراشباع عمدتاً از منابع گياهي به دست مي آيند و دو نوع اصلي را شامل مي شوند؛ چربي هاي غيراشباع با يك باند مضاعف كه عمدتاً در روغن هاي گياهي وجود دارد مانند روغن زيتون، كانولا، بادام زميني، مغز دانه ها و آواكادو و چربي هاي غيراشباع با دو يا بيش از دو باند مضاعف كه در غذاهاي گياهي و برخي انواع ماهي ها يافت مي شوند.
روغن هاي گياهي مانند آفتابگردان، ذرت، كتان، پنبه دانه، كنجد، سويا و روغن ماهي سالمون و تن به عنوان منابع غني اين نوع چربي محسوب مي شوند.
براساس اعلام اداره قلب و عروق وزارت بهداشت، اسيدهاي چرب امگا 3 نيز گروهي از چربي هاي غيراشباع با دو يا بيش از دو باند مضاعف هستند كه به ويژه براي سلامت قلب و عروق بسيار مفيدند و موجب كاهش سطح «تري گليسيريد» و «كلسترول LDL سرم» مي شوند. ماهي ها مانند ماهي سالمون و ساردين و منابع گياهي مانند گردو و روغن گردو، روغن سويا و لوبياي سويا، بذر كتان و روغن كتان نيز از مهم ترين منابع اسيدهاي چرب امگا3 هستند. چربي هاي اشباع نيز عمدتاً در منابع حيواني مانند گوشت گاو و گوسفند پرچربي و لبنيات پرچرب يافت مي شوند؛ اگرچه برخي از روغن هاي گياهي مانند روغن نارگيل، كره كاكائو و ... نياز حاوي اين نوع چربي هستند. چربي هاي اشباع براي سلامت قلب مضر هستند و مصرف آنها موجب افزايش كلسترول LDL سرم (كلسترول بد) و كلسترول تام مي شود.
اسيدهاي چرب ترانس مضر براي قلب و عروق
و اما چربي هاي ترانس؛ اين چربي ها از نظر ساختماني شبيه چربي هاي اشباع هستند و به ويژه براي سلامت قلب و عروق مضرند و مصرف آنها موجب افزايش سطح كلسترول LDL، كلسترول تام و تري گليسريد سرم و كاهش سطح كلسترول HDL سرم (كلسترول خوب) مي شود. در برخي شرايط غيرطبيعي به عنوان مثال در فرآيند هيدروژناسيون براي تبديل روغن هاي مايع به جامد اسيد چرب ترانس توليد مي شود.
روغن هاي مايع فاقد اسيدهاي چرب ترانس هستند. اين در حالي است كه روغن جامد و مارگارين حاوي اين نوع اسيد هستند. از ديگر منابع اسيدهاي چرب ترانس مي توان به تنقلات مانند چيپس، كراكر، بيسكويت، شيريني، ذرت بوداده (پاپ كورن) و غذاهاي سرخ شده مانند ماهي سرخ شده، مرغ كنتاكي و سيب زميني سرخ شده اشاره كرد.
كلسترول هم نوعي چربي است كه در ساختمان غشاي سلول هاي بدن و ليپوپروتئين هاي خون وجود دارد و براي تشكيل برخي مواد ضروري بدن مانند هورمون جنسي و نمك هاي صفراوي ضروري است. غذاهاي حيواني به ويژه گوشت، لبنيات و زرده تخم مرغ منابع غني كلسترول هستند اما غذاهاي گياهي كلسترول ندارند.
كلسترول خون شامل كلسترول HDL (كلسترول خوب) و كلسترول LDL (كلسترول بد) است. افزايش كلسترول LDL خون موجب فراهم شدن زمينه براي ابتلا به فشار خون بالا و افزايش ابتلا به بيماري قلبي- عروقي مي شود. در حاليكه افزايش كلسترول HDL از ابتلا به بيماري قلبي- عروقي پيشگيري مي كند.
اسيدهاي چرب اشباع و به ويژه اسيدهاي چرب ترانس موجب افزايش كلسترول LDL خون مي شوند كه اثرات سوء اسيدهاي چرب ترانس به مراتب بيش از اسيدهاي چرب اشباع است. از طرف ديگر مصرف غذاهاي حاوي اسيدهاي چرب غيراشباع سطح كلسترول LDL خون را كاهش مي دهد.
توصيه هاي بهداشتي
- به منظور پيشگيري از عوارض سوءچربي هاي مضر و كاهش خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي بهتر است ميزان چربي رژيم غذايي بيش از 52 تا 53 درصد كالري روزانه نباشد.
- با توجه به برچسب موادغذايي، مصرف غذاهاي حاوي چربي غيراشباع جايگزين منابع غذايي حاوي چربي اشباع شده و چربي ترانس شود؛ به عنوان مثال مصرف روغن مايع به جاي روغن جامد يا استفاده از روغن زيتون در طبخ غذاها.
- حداقل دو بار در هفته از انواع ماهي ها بويژه ماهي قزل آلا، تون، ساردين، سالمون، خالي مخالي و... به دليل برخورداري از اسيدهاي چرب ضروري استفاده شود.
- مصرف غذاهاي پرچرب صنعتي مانند سوسيس، كالباس، پيتزا، چيپس، سيب زميني و... به حداقل كاهش يابد.
- تا حد امكان از سرخ كردن غذاها اجتناب كرده و در صورت سرخ كردن حتما از روغن مايع مخصوص سرخ كردني با حرارت و زمان كوتاه استفاده شود.

 



آلودگي هوا پيري پوست را تسريع مي كند

يك متخصص پوست و مو گفت: آلودگي هاي هوا، تغذيه بد و عادات غذايي نامناسب، استرس هاي رواني و بيماري هاي مزمن داخلي پيري پوست را تسريع مي بخشد.
حسين طباطبايي در گفت وگو با فارس افزود: پيري پوست يا AGING يك پديده اي است كه با تولد انسان آغاز مي شود، در جريان اين پديده، پوست نظير ساير ارگان هاي بدن با گذشت زمان دستخوش تغييرات بسياري مي شود كه مشهورترين آن بروز چين و چروك و اختلال در رنگ پوست (پيگمانتاسيون) است.
وي گفت: تغييرات پوست معمولا از 25 سالگي آغاز شده و در 70 سالگي به اوج خود مي رسد و براي پيشگيري از سرعت روند پيري و چين و چروك پوست از حدود 25 سالگي، باتوجه به نوع پوست و خصوصاً ژنتيكي و آب و هوائي با نظر پزشك متخصص پوست از كرم هاي ضدچروك مي توان استفاده كرد.
اين متخصص پوست و مو افزود: مشخصه اصلي پيري پوست شلي، افتادگي و چروك هاي خفيف و شديد است به 2 استاتيك و ويناميك ديده مي شود.
طباطبايي اضافه كرد: چين و چروك هاي پوستي از نوع استاتيك منشا پوستي داشته، با افزايش سن شدت مي يابند، ظريف هستند و به علت كاهش خاصيت كشاني بافت و كاهش كلاژن ها ايجاد شده اند و همواره وجود دارند كه با گذشت زمان و به تدريج بر شدت آن افزوده مي شود.
وي افزود: چين و چروك هائي كه منشا عضلاني (عضلات پوست) دارند و يا به دنبال آتوني پوست ايجاد مي شوند كه افتادگي و چين هاي عميق مشخص مي شود كه اين چين ها به دنبال شكل خاص صورت در حالت هاي مختلف چهره (ميميك) ايجاد مي شوند به اين چروك هاي پوستي ديناميك گفته مي شود.
اين متخصص پوست و مو گفت: پيري فيزيولوژيك پوست كه با افزايش سن شدت مي يابد يك روند طبيعي است و پس از 25 سالگي بطور متوسط به ازاي هر يك سال يك درصد از ژن هاي پوست كاسته مي شود در نتيجه با افزايش سن، پوست نازك تر و شكننده تر مي شود.
طباطبايي اضافه كرد: عواملي هستند كه اين پيري فيزيولوژيك را سرعت مي بخشند و پوستشان زودتر از ديگران پير مي شود كه شامل تماس طولاني با نور خورشيد (مانند ورزشكاران، كارگران ساختماني) الكل، سيگار، آلودگي هاي هوا، اثرات هورموني (گاهي استروژن در يائسگي)، تغذيه بد و عادات غذايي نامناسب، استرس هاي رواني و بيماري هاي مزمن داخلي است.

 



هشدار درباره كاهش سن گرفتگي عروق

رئيس انجمن پزشكان متخصص داخلي ايران گفت: حدود 20 تا 30درصد مردم از فست فودها (غذاهاي آماده) استفاده مي كنند كه اين امر باعث شده است، سن شروع گرفتگي رگ ها از 35 سالگي به 25 سالگي برسد.
دكتر ايرج خسرونيا در گفت وگو با ايسنا، با اشاره به اينكه سندرم متابوليك تهديدي جدي براي سلامتي مردم است، در خصوص علايم اين بيماري گفت: باتوجه به اينكه متأسفانه شيوع چاقي در جوانان رو به افزايش است، مشكلاتي مانند افزايش فشارخون، ديابت و بيماري هاي انسداد رگ ها خصوصاً گرفتگي عروق قلب گريبانگير جوانان شده است.
وي افزود: حدود 20 تا 30درصد مردم از فست فودها استفاده مي كنند كه اين امر باعث خواهد شد، در آينده اي نه چندان دور جواناني كه امروز به فكر چاقي خود نيستند و از اين موادغذايي پركالري استفاده مي كنند، دچار مشكلات عديده اي شوند.
به گفته رئيس انجمن پزشكان متخصص داخلي، مصرف غذاهاي آماده يكي از مهمترين عوامل ايجاد چاقي، ديابت و تنگي عروق است كه اين امر باعث شده سن گرفتگي رگ ها كه عمدتاً از سن 35 سالگي آغاز مي شود، به حدود سن 20 تا 25 سالگي برسد و بيماران قلبي كه سابقاً افراد بالاي سن 35 سال را شامل مي شدند، متأسفانه در بين جوانان 20 تا 25 ساله نيز ديده مي شود.
اين متخصص داخلي با بيان اينكه مصرف زياد نمك باعث بالا رفتن فشار خون و ناراحتي هاي كليوي مي شود، اولين راهكار تضمين سلامتي جوانان را مصرف نكردن غذاهاي آماده و فست فودها دانست و تأكيد نمود: بهتر است جوانان مصرف اين نوع غذاها را كه علاوه بر كالري زياد، داراي مقدار نمك بالايي هستند (كنسروها، سوسيس و كالباس) را به حداقل برسانند.
وي بالا رفتن و افزايش فشار خون و تنگي عروق را عوارض خطرناك رژيم غذايي دانست و گفت: استفاده از فست فودها باعث تجمع چربي در بدن و افزايش كلسترول بد خون (LDL) مي شود.
وي در ادامه يادآور شد: چاقي شكمي و كمري اولين زنگ خطري است كه باعث بروز گرفتگي و سختي رگ هاي بدن و عروق قلبي مي شود.
دكتر خسرونيا خاطرنشان كرد: علي رغم اينكه مصرف روغن هاي مايع بهتر از روغن هاي جامد است ولي بايد توجه داشت كه مصرف روغن مايع نيز باعث ورود كالري زياد به بدن مي شود كه بايد مصرف آن هم به حداقل برسد.
رئيس انجمن پزشكان متخصص داخلي بر مصرف روغن هاي گياهي تأكيد كرد و اظهار داشت: بهترين روغن گياهي، روغن هسته انگور است كه باعث افزايش HDL (كلسترول خوب خون) شده و از رسوب چربي ها در عروق جلوگيري مي كند.

 



مسموميت غذايي

به گفته يك پزشك، غذاهايي مانند گوشت، كنسرو، تخم مرغ، ماهي، شير، خامه، پنير و... بيش از ساير مواد غذايي ديگر احتمال آلودگي و فساد دارند و جزو علل شايع مسموميت هاي غذايي محسوب مي شوند.
دكتر مهناز برومند درگفت وگو با خبرنگار «شهر» با بيان اين كه مسموميت غذايي بيشتر بر اثر خوردن غذاهاي فاسد، مانده و آلوده ايجاد مي شود، اظهار داشت:رعايت اصول بهداشت فردي و استفاده نكردن از غذاهاي بين راهي و ظروف يكبار مصرف احتمالا ابتلا به مسموميت غذايي را تا حد زيادي كاهش مي دهد.
وي درباره علائم تشخيص مسموميت غذايي گفت: شكم درد، ضعف، سرگيجه، سردرد، تب، استفراغ، اسهال و... از مهمترين مواردي هستند كه بروز آن درفرد بطور معمول 3تا 10 ساعت پس از مصرف غذاي فاسد ايجاد مي شوند.
برومند، مسموميت غذايي را يكي از موارد شايع فوريت هاي پزشكي عنوان كرد و افزود: هر ماده اي كه پس از ورود به بدن قادر به مختل كردن سلامت يا از بين رفتن زندگي شود، زهر يا سم ناميده مي شود كه بدنبال ورود مواد سمي، اختلال دركار كرد دستگاه هاي مختلف بدن ايجاد مي شود.
وي با هشداربه اينكه ميكروب هاي بيماري زا داخل قوطي كنسرو سمي هم مي توانند علاوه بر ايجاد مسموميت، دستگاه تنفسي افراد را دچار خطر كند و 12 ساعت پس از مصرف، بي حالي، حالت تهوع و سرگيجه به سراغ فرد مي آيد، گفت:اين درحاليست كه با گذشت زمان حرف زدن و بلع غذا از سوي فرد مبتلا نيز با مشكل روبه رو مي شود كه چنانچه بيمار بلافاصله به مركز درماني رسانده نشود، از كارافتادن دستگاه تنفسي مي تواند منجر به مرگ شود.
همچنين بنابر اعلام مركز اطلاع رساني داروها و سموم معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت نيز اسهال از علائم شايع مسموميت هاي ناشي از مواد غذايي است.
اين مركز عنوان كرد: مسموميت با مواد غذايي مي تواند دراثر آلودگي غذا درجريان توليد فرآورده هاي غذايي، تهيه و نگهداري مواد غذايي ايجاد شود.
وزارت بهداشت با اشاره به نوعي از مسموميت غذايي موسوم به «بوتوليسم» عنوان كرد:بوتوليسم در اثر مصرف مواد غذايي مانند سوسيس، كالباس، كنسرو ماهي، كنسرو ذرت، كنسرو لوبيا، كشك خام و عسل طبيعي كه در شرايط نامناسب و غير بهداشتي تهيه ونگهداري شده اند، ايجاد مي شود.
علايم و نشانه هاي بوتوليسم، بصورت تاخيري (12 تا 24 ساعت بعد از مصرف غذاي آلوده به باكتري) بصورت تاري ديد، دوبيني، افتادگي پلك، ناتوانايي حركتي، سختي در بلع، اختلال تكلم و يبوست ظاهر خواهد شد.
براساس اين گزارش، توجه به توصيه هاي بهداشتي هنگام خريد مواد غذايي بسيار حايز اهميت است از جمله اين كه: از خريد مواد غذايي و بهداشتي فاقد شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت، تاريخ و توليد و انقضاء بطور جد خودداري كنيد.
همچنين كنسروهاي باد كرده، زنگ زده يا كنسروهايي كه لعاب داخلي قوطي آن خورده شده را هرگز مصرف نكنيد.
كره بسته بندي شده پاستوريزه تنها به مدت يك هفته داخل يخچال قابل نگهداري است، براي نگهداري به مدت بيشتر بايد داخل فريزر نگهداري شود.
از مصرف هرگونه بستني با رنگ مصنوعي خودداري كنيد.
شير پاستوريزه را بايد داخل يخچال 0تا 4 درجه سانتي گراد نگهداري كرد و بطور كلي درجه سرماي يخچال را همواره درهمين درجه حرارت حفظ كنيد.
قبل از گذاشتن سبزي داخل يخچال، آن را بشوئيد.
ميوه جات و مواد غذايي كپك زده، موجب آلودگي يخچال مي شود. در صورت مشاهده چنين مواردي، آنها را از يخچال خارج كرده و يخچال را ضد عفوني كنيد.
از مصرف مجدد روغني كه از آن براي سرخ كردن استفاده كرده ايد، خودداري كنيد و حين سرخ كردن مواد غذايي، از حرارت كم استفاده كنيد؛ ضمن اين كه روغن بايد در محل خنك، دور از نور و هوا و در ظرف بسته نگهداري شود.

 



آب سياه؛ نابينايي پنهان

استاد دانشگاه علوم پزشكي و پزشك متخصص گلوكوم- آب سياه- گفت: بيماري آب سياه در چشم به صورت پنهان و بدون هيچ علامتي، موجب نابينايي مي شود.
«شاهين يزداني» در گفت وگو با ايرنا افزود: آب سياه نخستين علت نابينايي غيرقابل برگشت در جهان و دومين علت نابينايي كامل در ايران است.
پزشك متخصص بيماري آب سياه توضيح داد: عصب بينايي در اين بيماري دچار تغييرات مي شود و مهمترين عامل زمينه ساز اين بيماري نيز فشار داخل چشم است.
عضو انجمن چشم پزشكي ايران ادامه داد: بيماري آب سياه به عنوان «دزد پنهان ديد» شناخته شده چرا كه بيمار، اغلب از بيماري خود اطلاعي ندارد و اين بيماري به طور تصادفي تشخيص داده مي شود.
به گفته يزداني تشخيص و درمان به موقع بيماري آب سياه، سير بيماري را آهسته و كند و از نابينايي جلوگيري مي كند.استاد دانشگاه علوم پزشكي يادآور شد: غربالگري و بيماريابي براي تشخيص بيماري آب سياه با اهميت بوده، چرا كه بيماري آب سياه به سن افراد بستگي دارد و با بالا رفتن سن شيوع آن به ويژه 60 تا 70 سالگي بيشتر مي شود وي تأكيد كرد: افراد از 40 سالگي به بعد بايد سالي يك بار به چشم پزشك مراجعه كنند.
اين پزشك متخصص، از سابقه فاميلي به عنوان يك عامل خطرساز بيماري آب سياه، ياد كرد و ادامه داد: افرادي كه يكي از وابستگان درجه يك و دو خانواده آنان به هر يك از انواع اين بيماري مبتلا شده اند، در معرض بيشتري از ابتلا قرار دارند.
يزداني افزود: افراد يادشده از 30 سالگي بايد دايما سلامت چشمان خود را با مراجعه به متخصص كنترل كنند.
استاد دانشگاه علوم پزشكي تصريح كرد: به رغم اينكه بيماري آب سياه بدون علامت بوده اما علايمي مانند تاري ديد، درد خفيف، و نيز بزرگي تيرگي- قرنيه- در كودكان مي تواند نشانه بروز اين بيماري باشد.وي ادامه داد: بيماري آب سياه، انواع مختلفي دارد و مي تواند به دنبال تأثير ضربه- تروما-، التهاب، خونريزي يا بيماري ديابت بروز كند.
يزداني يادآور شد: موارد خفيف بيماري آب سياه با دارو و موارد متوسط تا شديد آن با جراحي و ليزر، درمان مي شود كه تمام انواع درمان ها، قطعي نيست و بيماري تا آخر عمر، همراه فرد است اما مي توان با عوارض آن مقابله كرد.

 



فاصله خود را با لامپهاي كم مصرف حفظ كنيد!

كارشناس بهداشت كاربري انرژي هاي هسته اي و امواج الكترومغناطيس وزارت بهداشت گفت: فاصله بدن با انواع لامپ هاي كم مصرف نبايد كمتر از 30سانتي متر باشد.
مهندس علي گوراني در گفت وگو با ايسنا، افزود: مكانيزم عمده لامپ هاي كم مصرف (CFL)، تحريك الكتريكي اتم هاي جيوه است. به اين ترتيب كه پس از تحريك اتم هاي جيوه توسط برق، پرتو ماوراء بنفش توليد مي شود و اين پرتو پس از برخورد با لايه فلورسنت قسمت داخلي لامپ به نور مرئي تبديل مي شود.
وي افزود: بنابراين دو نكته در لامپ هاي كم مصرف (CFL) قابل توجه است؛ اول آن كه عمده نگراني بهداشتي اين لامپ ها مربوط به وجود بخارات جيوه است؛ چرا كه جيوه فلز سنگيني است كه مي تواند سيستم هاي عصبي را به شدت درگير كند. علاوه بر آن فلزات سنگين در بدن تجمع پذيرند و مي توانند عارضه شديد ايجاد كنند، بنابراين مردم بايد توجيه باشند كه لامپ هاي كم مصرف (CFL) نبايد شكسته شوند و در صورت شكستن نيز با پروتكل جمع آوري آن آشنا باشند.
گوراني نبود سيستم هاي جمع آوري زباله هاي خطرناك خانگي در كشور را از ديگر مشكلات بهداشتي مربوط به جمع آوري لامپ هاي شكسته و مستعمل عنوان كرد و افزود: بنابراين لازم است به اين موضوع نيز پرداخته شود.
كارشناس مسئول بهداشت پرتوهاي وزارت بهداشت با اشاره به بحث تشعشعات لامپ هاي كم مصرف گفت: بحث تشعشعات اين لامپ ها به جديت و خطرناكي مبحث بخارات جيوه نيست. هر چند پرتو ماوراء بنفش در داخل لامپ توليد مي شود اما لايه فلورسنت داخلي لامپ، نور مرئي را ايجاد مي كند، بنابراين ماوراءبنفش چندان به بيرون از لامپ نشت نمي كند. اما بي دقتي در توليد اين لامپ ها مي تواند پرتوگيري را افزايش و بدن را تحت تأثير قراردهد. بنابراين در بحث تشعشعات بايد به اين اصل توجه كرد كه تا حد امكان فاصله بدن از منابع اشعه زياد باشد.
وي ادامه داد: بر اين اساس تأكيد مي شود ترجيحا در مكان هاي داراي سقف كوتاه و به ويژه براي مدت طولاني از لامپ هاي كم مصرف استفاده نشود. در مورد چراغ هاي مطالعه نيز تأكيد مي شود لامپ هاي كم مصرف به كار گرفته نشوند؛ چرا كه فاصله چراغ مطالعه با دست و صورت كم است و احتمال پرتوگيري افزايش مي يابد.
كارشناس بهداشت كاربري تشعشعات وزارت بهداشت در پايان تأكيد كرد: همزمان با توزيع لامپ هاي كم مصرف بايد اقدامات آموزشي مربوط به نحوه استفاده و جمع آوري آنها نيز ارائه شود. وي گفت: هر لامپي براي مكاني خاص كاربري دارد و در مكان هايي نيز محدوديت مصرف وجود دارد. بنابراين لازم است تا مردم با بهداشت كاربري لامپها آشنا شوند.

 



درمان قطعي ديابت

محققان علوم پزشكي اعلام كردند اين امكان به وجود آمده كه بتوانند سلول هاي بنيادي را به سلول هاي لوز المعده تبديل كنند.
به گزارش واحد مركزي خبر گروهي از محققان علوم پزشكي موفق شدند سلول هاي نابالغ جنسي مردان را به سلول هاي پانكراس يا لوز المعده تبديل كنند.
از سوي ديگر، گروهي ديگر از محققان نيز موفق شدند سلول هاي بنيادي را به تركيبي از سلول هاي لايه روده تبديل كنند.
محققان دانشگاه جورج تاون در واشنگتن تحت سرپرستي دكتر يان گاليكانو، موفق شدند از سلول هاي جنسي نابالغ مردان، سلول هاي پانكراس بسازند كه اين يافته، آينده روشني براي درمان بيماري مهلك و خطرناك ديابت ترسيم مي كند.
محققان سپس، سلول هاي پانكراس توليدشده به اين روش را به موش هاي مبتلا به ديابت پيوند زدند و نتايج مثبتي گرفتند.
دكتر جيمز ولز و همكارانش در بيمارستان كودكان سين سيناتي نيز موفق شدند از سلول هاي بنيادي، سلول هاي روده بسازند.
محققان اميدوارند اين روش جديد بتواند به عنوان درمان گر گروهي از بيماري هاي روده و دستگاه گوارش مطرح شود.
نتايج بررسي اين محققان در شماره اخير نشريه نيچر Nature منتشر شده است.
ديابت يا مرض قند بر اثر نقص در ترشح يا نبود هورمون انسولين ايجاد مي شود.
اين هورمون از غده بزرگي در داخل بدن به نام لوز المعده يا پانكراس ترشح مي شود و وظيفه كنترل قند خون را برعهده دارد.
ديابت نوع دوم كه شايعترين نوع ديابت است معمولا در سنين ميان سالي و به علت عواملي همچون چاقي ايجاد مي شود.
بديهي است كه رژيم غذايي، نقش مهمي در تداوم روند بيماري يادشده ايفا مي كند.
در صورتي كه بيماران ديابتي، فعاليت ورزشي مناسب و رژيم غذايي خوبي داشته باشند مي توانند تا حد زيادي، روند بيماري خود را كنترل كنند و در واقع قندخون را در حد مناسبي ثابت نگاه دارند.
ميزان طبيعي قند خون، عدد كمتر از 126 ميلي گرم در دسي ليتر خون است و در صورتي كه كسي در سه آزمايش، عددي بيشتر از اين رقم را نشان دهد در واقع مبتلا به ديابت محسوب مي شود.
در مراحل اوليه ابتلا به بيماري ديابت نوع دوم مي توان با مصرف قرص، قند خون را كنترل كرد ولي در صورتي كه بيماري فرد كنترل نشود، مجبور به استفاده از انسولين خواهد بود.
انسولين نيز به صورت تزريق زير جلدي مصرف مي شود و در صورت تزريق نشدن به موقع يا بيش از حد، عواقب ناگواري متوجه بيمار خواهد شد.

 

(صفحه(12(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14