(صفحه(12(صفحه(10(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14


یکشنبه 19 دی 1389- شماره 19835

يك رژيم غذايي براي دوران يائسگي
پول هم سرطان زاست!
ارتباط طول عمر و درك طعم تلخي
روشي ساده براي كاهش وزن
داروهاي اعصاب اعتيادآور نيست
احتمال ابتلا به بيماري را پيش بيني كنيد
بالاي 45 ساله ها هر روز آسپرين بخورند



يك رژيم غذايي براي دوران يائسگي

يائسگي مرحله مهمي از زندگي يك زن است كه بايد همزمان با بروز ضعف جسمي و رواني مراقبت شديد در اين دوره به عمل آيد. علائم معمول يائسگي شامل دوره هاي نامنظم عادت ماهانه، افت باروري، گرگرفتگي، مشكلات ادراري، نوسانات و آشفتگي هاي خلقي و پوكي استخوان هستند.
به گزارش سايت اينترنتي زيگسيوتانگ كوئين سيتي، در رژيم غذايي يك زن يائسه حداقل بايد يك هزار و 200 تا يك هزار و 500ميلي گرم كلسيم گنجانده شود. بنابراين مصرف ماست، سبزيجات برگ پهن و سبز، شير و پنير حائز اهميت است. در اين دوره زنان كلسترول ذخيره مي كنند و به همين خاطر خطر ابتلا به امراض قلبي در آنها افزايش مي يابد. بنابراين در رژيم غذايي آنان بايد اسيدهاي چرب امگا-3 افزوده شود. غذاهاي غني از امگا-3 شامل ماهي و غذاهاي دريايي هستند.
در اين دوره افزودن ميوه به رژيم غذايي ضروري است، چون ميوه ها سرشار از ويتامين هاي مورد نياز زنان در زمان يائسگي به شمار مي روند. همچنين منابع غذايي غني از ويتامينB و B-12 بايد به رژيم آنها افزوده شود. رژيم غذايي دوره يائسگي همچنين بايد حاوي فيبر خوراكي فراوان باشد.
غذاهاي غني از فيبر خوراكي شامل گندم سبوس دار، ميوه ها و غلات هستند. اين فيبرخوراكي به هضم غذا كمك مي كند و در نتيجه كلسترول را كاهش مي دهند. خطر يبوست را برطرف مي كنند و قند خون را متعادل نگه مي دارند.
در پايان تأكيد مي شود كه سويا منبع بسيار خوبي براي مقابله با علائم يائسگي است. سويا حاوي نيتراستروژن است كه براي بهبود علائم يائسگي مثل گرگرفتگي و كمبود كلسيم مفيد است. همچنين انرژي بدن را تأمين مي كند.

 



پول هم سرطان زاست!

متخصصان آمريكايي هشدار دادند: كاغذ پول و رسيدهاي مالي به دليل اين كه حاوي ماده شيميايي بيسفنولA و BPA هستند، مي توانند سرطان زا باشند.
BPA نوعي ماده شيميايي است كه با بروز سرطان و همچنين بلوغ زودرس در ارتباط است.
به گفته متخصصان، اين ماده شيميايي در واقع از هورمون زنانه استروژن تقليد مي كند و پژشكان از مدت ها پيش مي دانسته اند كه BPA براي سلامتي به ويژه براي كودكان خطرناك است.
در بررسي هاي اخير گروهي از متخصصان آمريكايي در انجمن مواد سمي ايالت واشنگتن، روي كاغذهاي حرارتي رسيدهاي مالي و كاغذ پول آزمايش انجام دادند.
به گزارش روزنامه ديلي اكسپرس، اين گروه دريافتند كه نيمي از اين كاغذها در رسيدهاي مالي، آلوده به مقادير زيادي از BPA هستند.
اين ماده شيميايي براي مرئي كردن جوهر روي رسيدهاي حرارتي مورد استفاده قرارمي گيرد. بنابراين اگر فردي فقط 10 ثانيه چنين برگه اي را در دست خود نگه دارند،
5/2ميگروگرم از ماده BPA از كاغذ به انگشت وي منتقل مي شود. همچنين ماليده شدن اين برگه هاي مالي به يكديگر 15 برابر امكان انتقال BPA به دست كاربران را افزايش مي دهد.

 



ارتباط طول عمر و درك طعم تلخي

پژوهشگران ايتاليايي در بررسي هاي خود دريافتند افرادي كه توانايي بالايي در درك طعم تلخ دارند با احتمال بيشتري نسبت به ساير افراد مي توانند تا 100 سالگي عمر كنند.
محققان دپارتمان بيولوژي دانشگاه پيزا در بررسي هاي خود يك تغيير ويژه را بر روي يك ژن گيرنده طعم تلخي يافتند كه اين تغيير ژنتيكي در افراد 100 ساله وجود دارد.
اين محققان در اين خصوص اظهار داشتند: «ما مي توانيم پنج طعم بنيادي يعني شيريني، شوري، ترشي، تندي و تلخي را درك كنيم. اما در حقيقت بيشتر ژن هاي انسان كه در درك طعم دخالت دارند براي درك طعم تلخي هم متخصص شده اند.»
به گفته اين محققان، 25 طبقه از مواد تلخ وجود دارند كه انسان ها مي توانند اين 25 گروه را برپايه تغييرات ژنتيكي درك كنند. اين دگرگوني هاي ژنتيكي موجب مي شود كه اشكال مختلف تلخي با حساسيت هاي مختلفي درك شوند.
نتايج اين بررسي ها نشان داد كه هر يك از انسان ها طعم ها را به روش متفاوتي درك مي كنند و به همين علت است كه بعضي افراد كاملا از درك تلخي عاجزند و برخي ديگر حساسيت بسيار بالايي نسبت به درك اين طعم دارند.
ميراث ژنتيكي كه درك طعم ها را امكان پذير مي كند بر روي عادات غذايي و به روشي مثبت يا منفي بر روي بسياري از شاخص هاي سلامتي مثل كلسترول، وزن بدن و حتي طول عمر اثر مي گذارد.
اين محققان افزودند: «تاكنون تصور مي شد كه توانايي ما براي درك مواد تلخ براي جلوگيري از بلع مواد سمي است. درحالي كه به تازگي كشف شده است كه ژن هاي مسئول درك طعم تلخي حتي در روده و پانكراس نيز پيدا مي شوند و بسياري از عملكردهاي مهم فيزيولوژيكي مثل حركات حلقوي روده و معده، متابوليك و كنترل سطح انسولين خون را تنظيم مي كنند.»
اكنون نتايج اين تحقيقات جديد نشان مي دهد كه بين روشي كه افراد از طريق آن طعم تلخي را درك مي كنند و حالت سلامت آنها يك ارتباط نزديك وجود دارد.
براساس گزارش لاستمپا، اين دانشمندان با انجام تحقيقاتي بر روي 600 سالمند دريافتند كه يك تغيير ويژه بر روي يك گيرنده طعم تلخي در افراد بالاي 100 سال بسيار شايع است. به اين ترتيب اين تغيير ژنتيكي مي تواند اكسير طول عمر اين افراد باشد.

 



روشي ساده براي كاهش وزن

فكر كردن مداوم به غذا به شما كمك مي كند تا وزن خود را كاهش دهيد.
محققان متوجه شدند فكر كردن در مورد غذا واقعاً به شما كمك مي كند از خوردن آن اجتناب كنيد.
زماني كه شما در طول روز در مورد يك وعده غذايي خوشمزه فكر مي كنيد در حقيقت تمايل شما براي آن غذا كاهش پيدا مي كند.
در اين روش شما نبايد فقط در مورد غذا فكر كنيد، بلكه بايد مرتب خود را در حال خوردن آن تصور كنيد. به اين ترتيب مكانيسم هاي طبيعي كنترل اشتها و غذا خوردن در بدن به شكلي تحريك مي شوند كه در نهايت تمايل شما براي خوردن غذا كاهش مي يابد.
دكتر كري موروگ محقق ارشد اين مطالعات از دانشگاه كارنيگ ملون در پيتس بورگ در اين باره گفت: ما متوجه شديم افرادي كه مرتب خود را در حال خوردن غذا تصور مي كنند به مرور زمان تمايلشان براي مصرف آن غذا كمتر مي شود و در نهايت كمتر غذا مي خورند.
در اين مطالعات دانشمندان از گروهي داوطلب خواستند به طور مرتب به خوردن يك غذاي شيرين فكر كنند. در پايان يك ظرف شيريني در اختيار اين داوطلبان قرار گرفت و از آنها خواسته شد تا مي توانند از اين شيريني ها مصرف كنند. افرادي كه دفعات بيشتري خود را در حال خوردن اين شيريني ها تصور كرده بودند كمتر از ديگران توانستند شيريني بخورند.
اين يافته ها كه در نشريه ساينس به چاپ رسيده است، نشان مي دهد فكر كردن در مورد يك غذاي خاص داراي يك اثر رواني است كه از آن به عنوان عادت سازي ياد مي شود. با استفاده از اين روش تمايل غذا خوردن حتي تا 50درصد كاهش مي يابد.
در نتيجه با انجام اين تحقيقات مشخص مي شود اين باور قديمي كه فكر كردن در مورد غذا باعث افزايش اشتهاي انسان مي شود كاملا نادرست است و در اصل بايد گفت با اين شيوه انسان ها تمايل به غذا خوردن پيدا نمي كنند.

 



داروهاي اعصاب اعتيادآور نيست

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و فوق تخصص روانپزشكي گفت: داروهاي اعصاب اعتيادآور نيستند و بايد درباره باورهاي نادرست مردم در زمينه روانپزشكي و داروهاي اعصاب، اطلاع رساني و انگ زدايي شود.
«فريبا عربگل» در گفت وگو با ايرنا، افزود: اكنون بيماري هاي روانپزشكي با انگ ها و برچسب هاي اجتماعي همراه هستند بطور مثال برخي ها معتقدند داروهاي اعصاب اعتياد ايجاد مي كنند كه اين امر صحيح نيست. فوق متخصص روانپزشكي ادامه داد: تنها برخي داروها مورد استفاده در روانپزشكي مثل داروي هاي خانواده بنزوديازپين ها مانند كلونازپام و آلپرازولام چنانچه خارج از نظارت پزشك معالج و بيش از اندازه تجويز شده و فراتر از مدت تجويز شده استفاده شوند منجر به عوارض نامطلوب مي شوند.
به گفته عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، يك نگرش نادرست در مورد داروهاي روانپزشكي اين است كه شخص اگر شروع به مصرف آن كند تا آخر عمر محتاج آن داروها خواهد بود در صورتي كه بسياري از مواقع آن چيزي كه نياز به درمان را مشخص مي كند ماهيت بيماري است.
عربگل افزود: در برخي بيماري هاي روانپزشكي مانند وسواس، لازم است دارو در مدت زمان طولاني تري استفاده شود.
وي يادآور شد: برخي بيماري هاي روانپزشكي مانند بيماري دوقطبي، ماهيت حادكننده دارند و حتي در زماني كه شخص بيمار نيست براي پيشگيري از عود مجدد بيماري دارو استفاده مي شود.
استاد دانشگاه علوم پزشكي ادامه داد: در برخي ديگر از بيماري هاي روانپزشكي، دارو كنترل كننده علايم است و بيماري را ريشه كن نمي كند و از بين نمي برد بطور مثال در بيماري بيش فعالي - كم توجهي، ريتالين استفاده مي شود تا علايم بيماري كنترل شود اما بيماري را از بين نمي برد.
عربگل تصريح كرد: در بيماري ياد شده چنانچه دارو استفاده نشود پيامدهاي شديد منفي بر تحصيل، شغل و روابط اجتماعي كودك در آينده خواهد داشت.
وي يادآور شد: داروهاي روانپزشكي نيز مانند ساير داروهاي مورد استفاده در طب، عوارض دارند.

 



احتمال ابتلا به بيماري را پيش بيني كنيد

با يك آزمايش خون ساده از مادر مي توان خطر ابتلا به بسياري از ناهنجاري ها را در جنين درحال رشد در بدن مادر پيش بيني كرد.
دانشمندان معتقدند با يك نمونه بسيار كوچك از خون مادر مي توانند كدهاي ژنتيكي و نواقص موجود در دي ان اي جنين را بررسي كرده و قبل از تولد، برخي از بيماري ها مانند سندروم داون را پيش بيني كنند.
با وجود آنكه اين روش مي تواند فوايد زيادي به همراه داشته باشد اما در اين بين نگراني هايي نيز وجود دارد. براي مثال شايد با كمك آن بتوان خطر ابتلاي يك جنين را در آينده به بيماري هايي مانند آلزايمر، سرطان و حمله قلبي پيش بيني كرد و به اين ترتيب مادران حتي قبل از تولد فرزندشان دچار نگراني هاي زيادي شوند. از سوي ديگر شايد والدين از اين تكنولوژي سوءاستفاده كنند و فقط به نوزادان كامل و بي نقص خود امكان حيات بدهند.
درحال حاضر براي تشخيص سندروم داون در جنين درحال رشد در رحم مادر دو روش وجود دارد. در هر دو روش سوزني در رحم مادر وارد مي شود كه مي تواند خطر سقط جنين را افزايش دهد. براي كاهش اين خطرات، محققان در سراسر جهان به دنبال پيدا كردن روشي هستند تا اطلاعات ژنتيكي را از دي ان اي جنين به دست بياورند و در اين بين استفاده از نمونه خوني مادر بسيار مورد توجه است.
در آخرين روش، دانشمندان از يك مادر كه 12 هفته از شروع بارداريش مي گذرد نمونه خوني مي گيرند و به اين ترتيب مي توانند نواقص ژنتيكي كليدي را شناسايي كنند. درحال حاضر اين آزمايش نزديك به 125هزار پوند هزينه دربر دارد، اما دانشمندان اميدوارند به مرور زمان هزينه اين روش را به طور قابل توجهي كاهش دهند.

 



بالاي 45 ساله ها هر روز آسپرين بخورند

توصيه جديد پزشكان اين است كه افراد بالاي 45 سال هر روز مقادير كمي آسپيرين مصرف كنند تا بتوانند از خود برضد سرطان و بيماري هاي قلبي محافظت كنند.
مطالعات نشان مي دهد فوايد مصرف روزانه آسپيرين براي افراد ميانسال و مسن بسيار بيشتر از مضرات احتمالي آن است. خصوصا افرادي كه در معرض خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي هستند بايد مصرف آسپيرين را جدي بگيرند.
مطالعات دانشمندان دانشگاه آكسفورد نشان مي دهد مصرف روزانه 75 ميلي گرم آسپيرين به مدت 5 سال توانسته است خطر ابتلا به سرطان روده را تا 25 درصد و بيماري هاي ديگر را تا 30 درصد كاهش دهد. 75 ميلي گرم آسپيرين تقريبا معادل با يك چهارم قرص هاي معمولي آسپيرين است كه در داروخانه ها به فروش مي رسد.
مطالعات قبلي هم نشان داده بود مقادير كم آسپيرين در هر روز مي تواند خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي را كاهش دهد.
دانشمندان معتقدند نتايج اين تحقيقات به خصوص تاثير بسيار مهمي روي سلامت عمومي انسان ها دارد. سرطان روده يكي از كشنده ترين بيماري هاي جهان است و هر سال 39هزار نفر را در انگلستان به خود مبتلا كرده و 16 هزار نفر را دراين كشور مي كشد.
اين درحالي است كه مصرف روزانه آسپيرين مي تواند جان هزاران نفر را از مرگ نجات داده و از ابتلا به بيماري هاي خطرناكي مانند سرطان روده پيشگيري كند.
اما درحال حاضر مطالعاتي درحال انجام است تا مشخص شود آيا آسپيرين مي تواند درپيشگيري از بيماري هاي ديگر غير از مواردي كه در بالا اشاره شد، موثر باشد.

 

(صفحه(12(صفحه(10(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14