(صفحه(12(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14


پنجشنبه 18 فروردین 1390- شماره 19895

فرصت هاي از دست رفته
چگونه به كودكان قطره آهن بدهيم؟
دوران بارداري را با سلامت سپري كنيد
پاداشي براي تلاش و پيشرفت
فوايد باور نكردني دارچين
مراقب قلب خود باشيد



فرصت هاي از دست رفته

هميشه فكر مي كرد اگر دوران مدرسه تمام شود، به دانشگاه برود و فرصت آزاد بيشتري پيدا كند احساس خوشبختي خواهد كرد.
وقتي وارد دانشگاه شد منتظر بود تا دانشگاه تمام شود و گرفتاري هاي آن به پايان برسد.
و بعد از دانشگاه زماني كه تمام وقتش آزاد بود فكر مي كرد: اگر كار خوبي پيدا كند و زندگي اش برنامه پيدا كند همه چيز حل خواهد شد.
وقتي كار پيدا كرد، ديد كه باز مثل زمان مدرسه تمام روز خودش را بي آنكه مجبور باشد درگير گرفتاري كرده است.
آن جا بود كه دريافت اين برهه هاي مختلف جزو روال عادي زندگي هستند و او بايد بياموزد كه در كنار آن ها و با وجود مشكلات مختلف احساس خوشبختي كند و اوست كه بايد خوشبخت بودن را از خود بخواهد نه از عوامل بيروني؛ زيرا اگر خوشبختي خود را به عوامل بيروني مشروط سازد هرگز فرصت خوشبخت بودن پيدا نخواهد كرد. زيرا قانون زندگي اين است كه همواره مشكلي در سر راه ما وجود داشته باشد زيرا لذت زندگي در حل كردن همين مشكلات است و بي مشكلي هم خود مشكلي است.
بياييد خوشبختي را از خود بخواهيم. چه چيز مانع شما براي احساس خوشبختي كردن است؟
من دوستي داشتم كه عاشق طراحي كردن بود اما از زماني كه شاغل شده بود فرصت اين كار را پيدا نمي كرد و اين موضوع را بهانه اي يافته بود كه اندوهگين باشد و در طول روز موضوع اين محروميت مرتب فكرش را مشغول مي ساخت.
وقتي با من درباره مشكلش صحبت كرد به او گفتم خوب بيا ببينيم براي اين موضوع چه كاري مي توانيم انجام بدهيم.
راه حل او اين بود كه بايد تا زمان بازنشستگي اش صبر كند تا به علاقه اش بپردازد و اين سال هاي خسته كننده و طولاني و ساعت هاي ناتمام و كسالت آور را از زندگي كردن واقعي محروم باشد.
در صورتي كه اين فقط يك خطاي فكري بود و او براي پرداختن علاقه اش فقط به نيم ساعت وقت در طول روز نياز داشت و من يك راه حل ديگر داشتم.
تعدادي كاغذ و يك مداد طراحي به دستش دادم و گفتم همين حالا زمان خوبي است، بيا قدري طراحي كن. و او با بهت آن ها را از من گرفت و در عرض نيم ساعت طراحي زد و دلي از عزاي طراحي نكردن درآورد.
به همين سادگي
بياييد تمرين كنيم تا اجازه ندهيم موانع ما را در سرجاي خود متوقف كنند؛ چون مجبوريم با وجود آن ها زندگي كنيم و آنها را بپذيريم پس بايد براي آن چاره اي بينديشيم.
پس دست به كار شويد، مطمئن باشيد از آنچه گمان مي كنيد خيلي ساده تر است
مليكا بهزادي

 



چگونه به كودكان قطره آهن بدهيم؟

ذخيره آهن بدن شيرخواران در 6 ماه اول زندگي شان به پايان مي رسد و لازم است كودك شما براي رشد و تكامل مناسب از 6 ماهگي تا 2 سالگي مكمل آهن دريافت كند. كمبود آهن با مشكلات رفتاري، هوشي و حركتي در كودكان مرتبط است. شواهد علمي نشان مي دهد كه قطره آهن في نفسه موجب پوسيدگي دندان نمي شود. در حال حاضر شيرين كننده استفاده شده در قطره هاي آهن از شيرين كننده هاي غيرپوسيدگي زا (سديم ساخارين) است اما با اين وجود بسياري از والدين به دليل رنگ گرفتن دندان ها و با تصور اينكه اين قطره عامل پوسيدگي دندان هاست، از خوراندن اين قطره مهم به فرزندشان امتناع مي كنند توضيحات و راه حل هايي در اين خصوص براي شما داريم.
تنها عاملي كه مي تواند به مستعد شدن دندان براي پوسيدگي منجر شود، رنگ ايجاد شده به وسيله برخي تركيبات آهن روي دندان است. تجمع اين رنگ روي دندان - به خصوص دندان هاي جلويي فك بالا - سطح دندان را زبر مي كند اين زبري و ناصافي مي تواند محل خوبي براي تجمع پلاك ميكروبي پوسيدگي زا در روي دندان و زمينه مناسبي براي ايجاد پوسيدگي دنداني به خصوص در اطراف دندان هاي جلويي فك بالا شود.
راه حل ساده اين مسئله، ريختن قطره آهن در عقب دهان كودك است. به اين علت كه در هر صورت ممكن است مقداري آهن تركيب شده با بزاق روي دندان كودك بيايد، بهتر است پس از ريختن قطره كمي آب به كودك بنوشانيم و ياحتي روي دندان را با پنبه مرطوب پاك كنيم.
در نهايت، رعايت بهداشت دهان كودك به وسيله يك مسواك انگشتي يا مسواك مخصوص شيرخواران و نوپايان كه سركوچكي دارد باعث مي شود كه كودك با وجود مصرف قطره آهن دندان هاي سفيد و سلامت را در كنار بدني سالم داشته باشد.
در مواردي كه كودك كمي دندانش رنگي شده اما هنوز پوسيده نشده است مي توانيم به اندازه نصف ناخن انگشت كوچكش خمير دندان كودك روي مسواك استفاده كنيم و در شبانه روز 2 بار دندان هايش را مسواك بزنيم. با اين كار معمولا رنگ تيره و ظاهر نامطبوع دندان از بين مي رود و دندان تقريبا نماي طبيعي پيدا مي كند ضمن اينكه سلامت ساير دندان ها نيز حفظ مي شود.
اكثر خميردندان هاي كودكان فاقد فلورايد يا حاوي فلورايد كمي هستند اما اگر كودك هنوز قادر نيست كه آب دهانش را پس از مسواك به بيرون بريزد، بايد اضافه خمير دندان را پس از مسواك زدن با يك تكه پنبه از دهانش پاك كنيم.
با رعايت اين موارد، هم مي توانيد از رنگ گرفتن دندان كودك جلوگيري كنيد و هم او را از فوايد آهن بي نصيب نگذاريد.

 



دوران بارداري را با سلامت سپري كنيد

فاصله پنهاني تصميم به بچه دار شدن و آغاز بارداري، فرصت مناسبي براي مادر است تا كمبودهاي تغذيه اي خود را جبران كند تا دوران بارداري را با سلامتي سپري كند و نوزاد او نيز مشكلي نداشته باشد.معمولا اكثر مادران به تغذيه در دوران بارداري اهميت مي دهند اما همه، چندان به قبل از آن توجه ندارند درحالي كه تغذيه صحيح و مناسب قبل از بارداري بسيار مهم و ضروري است.
تغذيه دراين دوران بايد هم جوابگوي نيازهاي مادر و هم جنين باشد. نكته مهم دراين باره اين است كه خانم باردار نبايد به اندازه دو نفر غذا بخورد بلكه بايد دو برابر قبل، تغذيه بهتري داشته باشد.
ازاولين روزهاي حاملگي، چنين انرژي و نيازهاي غذايي خود را براي رشد، از بدن مادر جذب مي كند. در اغلب موارد مادر بايد چند ماه قبل از باردار شدن، كمبود خود به ويتامين ها و مواد معدني ضروري را جبران كند. براي اينكه مادر نه ماه پيش رو را به بهترين نحو سپري كند، مي بايست اصول تغذيه صحيح را رعايت كند. نياز مادر به آهن، كلسيم، يد، ويتامين ب 9 و ويتامين د با شروع دوران بارداري افزايش مي يابد. نكته اي كه خانم هاي حامله بايد به آن توجه كنند، خوردن سه وعده غذاي متناسب و دوميان وعده سبك است.
توجه به تعادل غذايي و دريافت نشاسته، آهن و كلسيم نيز بسيار مهم است. مكمل هاي دارويي كه پزشك تجويز كرده است را حتما منظم مصرف كنيد و هيچ ويتامين يا مكملي را خودسرانه نخوريد.
زنان باردار درسه ماهه اول دوران بارداري به 150 كيلو كالري انرژي در طول روز نياز دارند و اين مقدار در سه ماهه دوم به 350كيلو كالري مي رسد. مطمئنا اين نياز به اندام، مقدار فعاليت بدني و ديگر عوامل شخصي نيز بستگي دارد.
خانم هاي حامله بايد روزانه 70گرم پروتئين مصرف كنند و اين مقدار نياز آنها را برطرف مي كند. فقط كساني كه بيشتر درمعرض كمبود قراردارند، مانند خانم هايي كه از غذاهاي گياهي استفاده مي كنند، بايد بيشتر دقت داشته باشند. پروتئين هاي حيواني بايد دركنار پروتئين هاي گياهي مصرف شود.
سوخت و ساز قندها در دوران بارداري تغيير مي كند. قند (گلوكز) نقش بسيار مهمي در ساخت بافت هاي جنين دارد. بهتر است از قندهاي ساده مثل حبوبات وغلات استفاده شود و نياز بدن به قند در وعده هاي روزانه تقسيم شود. دروعده صبحانه حتما بايد قندهاي ساده مصرف شود، زيرا معمولا صبح مقدار قند خون پايين است. در چنين صبحانه اي بايد 40 تا 50گرم قند ساده مصرف شود كه اين مقدار معادل 80گرم نان يا 6عدد بيسكويت و يا 60 گرم غلات است.
ويتامين ب 9
(اسيد فوليك يا فولات)
ويتامين ب 9 تاثير بسيار مهمي درسلامت جنين دارد به طوري كه كمبود اين ويتامين، تاثيرات جدي بر رشد سيستم عصبي جنين مي گذارد. در فرانسه سالانه 800نوزاد با ناهنجاري هاي سيستم عصبي به دنيا مي آيند كه علت آن مصرف ناكافي ويتامين ب 9 است. مصرف كافي اين ويتامين حتي درابتداي دوران بارداري هم بسيار دير است. در واقع مادر بايد حداقل 4 ماه قبل از دوران بارداري مقدار كافي مصرف اين ماده را در برنامه غذايي خود بگنجاند و كمبود خود راجبران كند، زيرا جنين در اولين هفته هاي بارداري به اين ويتامين نياز دارد. با شروع حاملگي نياز زنان باردار به ويتامين ب 9، 30درصد افزايش مي يابد و به 400ميكروگرم در طول روز مي رسد. جگر، كاهو، سبزيجات سبز رنگ خصوصا سبزيجات برگ دار مانند اسفناج وكلم، لويبا سبز، نخود سبز، تخم مرغ، ميوه هاي نارنجي رنگ مانند زردالو، انبه، طالبي ودانه هاي روغني مانند گردو، پسته، دانه كاج و بادام سرشار از اين ويتامين هستند.
براي پيشگيري از كمبود اين ويتامين در طول بارداري، مصرف داروهاي مكمل ويتامين ب 9، حداقل يك ماه قبل از حاملگي و تا سه ماهه اول اين دوران، با نظر پزشك توصيه مي شود.
خانم هايي كه با فاصله كوتاه مدت از فرزند قبلي حامله شده اند، خانم هايي كه دو قلو باردار هستند، خانم هاي سيگاري و كساني كه يك فرزند مبتلا به ناهنجاري سيستم عصبي دارند، آسيب پذيرترند و بايد روزانه 5 ميلي گرم از اين ويتامين مصرف كنند.
آهن
بيش از 23درصد خانم هاي درسن بارداري كمبود آهن دارند. مصرف آهن در شش ماهه اول دوران بارداري براي تامين نيازهاي مادر و جنين ضروري است. كمبود اين عنصر چندان تاثيري دررشد جنين ندارد. اما مي تواند تاثيرات سويي در سلامت مادر داشته باشد. جنين مقدار آهن لازم براي رشد را از خون مادر جذب مي كند و اگر مادر ذخيره آهن به اندازه كافي نداشته باشد. درمعرض ابتلا به كم خوني قرار مي گيرد. ضعف عمومي، كاهش قدرت سيستم ايمني، كاهش تمركز و خستگي هاي مفرط از عوارض كم خوني است. اما
خوشبختانه با جبران اين كمبود و مصرف كافي آهن بدن به حالت طبيعي خود بازمي گردد. مصرف آهن يكي از ضروري ترين مواد در دوران بارداري است و در اين دوران، 3 تا 9 برابر بهتر از مواقع عادي جذب شده كه گاه حتي نياز به اين عنصر دوبرابر نيز مي شود. آهن موجود در گوشت قرمز و خصوصا جگر بهتر از تمام مواد غذايي، جذب مي شود. در هر وعده غذايي گوشت، ماهي يا تخم مرغ مصرف كنيد. با اين حال، سبزيجات و غلات نيز سرشار از آهن هستند. مصرف ويتامين ث نيز جذب آهن را تسريع مي كند. همراه با ماهي ليمو و جعفري ميل كنيد. نوشيدن آب پرتقال در صبح را نيز فراموش نكنيد.
خانم هاي نوجوان، خانم هايي كه حاملگي هاي متعدد يا با فاصله كوتاه داشتند، كساني كه رژيم گياهخواري دارند و خانم هايي كه فقر غذايي دارند، جزء افراد در معرض خطر هستند. تجويز داروهاي آهن براي خانم هايي كه كم خوني دارند يا فقط از غذاهاي گياهي مصرف مي كنند، توصيه مي شود. ويتامين ب 12 در تشكيل گلبول هاي قرمز؛ مسئول اكسيژن رساني به تمام سلول ها، نقش بسيار ضروري دارد و گوشت منبع غني اين ويتامين است. خانم هايي كه فقط سبزيجات مصرف مي كنند بايد با نظر پزشك، از مكمل هاي اين ويتامين نيز استفاده كنند.
يد و فرآورده هاي دريايي
با توجه به معيار سازمان بهداشت جهاني، حدود 12 تا 25 درصد زنان دچار كمبود يد هستند. اين كمبود با اختلالات غده تيروئيد و خصوصا بزرگ شدن گواتر بروز مي كند. كمبود يد در زنان باردار باعث تاخير در رشد ذهني، وزن پايين جنين و در موارد خيلي وخيم، عقب ماندگي ذهني مي شود.
نياز به يد در دوران بارداري بيشتر و به 150 تا 200 ميكروگرم در روز مي رسد. فرآورده هاي دريايي، شير، ماست، تخم مرغ و نمك يددار منبع غني اين عنصر محسوب مي شود. داروهاي مكمل يد نيز بايد تحت نظر پزشك مصرف شود.
ويتامين د
نياز بدن به ويتامين «د» در طول مدت بارداري دو برابر مي شود. اين ويتامين نقش مهمي در تحكيم استخوان ها دارد و به جذب كلسيم نيز كمك مي كند. ماهي هاي چرب، تخم مرغ و شير چرب سرشار از ويتامين «د» هستند. اين ويتامين همچنين از اشعه خورشيد نيز در پوست ساخته مي شود. به خانم هاي باردار توصيه مي شود از ماه هفتم بارداري، روزانه داروي مكمل اين ويتامين را از طريق تزريق آمپول دريافت كنند.
كلسيم
نياز بدن به كلسيم در دوران بارداري به حدود 1000 ميلي گرم در روز مي رسد. در طول اين دوران، جنين براي ساخت اسكلت، 30 گرم كلسيم از بدن مادر جذب مي كند. محصولات لبني منبع غني كلسيم به حساب مي آيند. زنان باردار بايد در طول روز 3 تا 4 بار از لبنيات استفاده كنند. ماست و پنير كم چرب بر پنيرهاي عادي ارجحيت دارد. نوشيدن شير نيز مفيد است. غذاهايي مانند شير برنج را نيز حتما در برنامه غذايي بگنجانيد. داروهاي كلسيم فقط براي كساني تجويز مي شود كه هيچ نوع لبنياتي مصرف نكرده اند و كمبود دارند. نكته ديگر اينكه؛ روي كلسيم سبزيجات حساب نكنيد، چون مقدار آن كمتر از نياز بدن است. مصرف كلسيم در زنان باردار از فشار خون، تشنج يا اغماء در طول بارداري و پس از آن و نيز افسردگي پيشگيري مي كند.
ويتامين آ
گرچه ويتامين آ يكي از نيازهاي بدن در طول دوران بارداري است، اما بايد در مصرف آن دقت كرد. مصرف بيش از حد اين ويتامين موجب ناهنجاري در جنين مي شود. جگر داراي مقادير بالايي از اين ويتامين است كه بايد در خوردن زياد آن دقت كرد.
امگا 3
تمام افراد بزرگسال به امگا 3 نياز دارند، اما اين نياز در زنان باردار افزايش مي يابد. امگا 3 تاثير مطلوبي بر روحيه مادر باردار و رشد سيستم عصبي جنين دارد. كمبود اين ماده در زنان باردار، باعث افسردگي بعد از زايمان مي شود. همچنين مصرف روزانه يك تخم مرغ غني از امگا 3، به طور متوسط طول دوران بارداري را 6 روز افزايش مي دهد كه براي حاملگي هاي پرخطر مانع از تولد زود هنگام نوزاد مي شود.
مصرف مواد غذايي حاوي امگا 3 قبل از بارداري نيز براي جنين بسيار مفيد است.
تقريبا از هفتم سوم بارداري رشد سيستم عصبي نوزاد شروع مي شود و اسيدهاي چرب امگا 3 و امگا 6، نقش بسيار مطلوبي در رشد اعصاب دارند. در سه ماه آخر، مغز جنين 3 تا 5 برابر بزرگ تر مي شود. مصرف غذاهاي حاوي اين ماده براي رشد سيستم عصبي، رشد رواني حركتي و بينايي جنين بسيار لازم است. همچنين فرزندان مادراني كه در طول دوران بارداري از منابع امگا3 استفاده كرده اند، از نظر يادگيري در سطح بهتري از ساير كودكان هستند.
ماهي هاي چرب، روغن كلزا و روغن گردو منبع غني امگا3 هستند
پس مادران باردار؛ فراموش نكنيد سلامت نوزادتان بسته به سلامت شماست.
غذاهاي ممنوعه
زنان باردار بايد در طول اين مدت كاملا مراقب تغذيه خود باشند. مصرف بعضي از مواد غذايي در دوران بارداري توصيه مي شود و بايد عوارض آنها را شناخت.
مسموميت هاي غذايي
بعضي از مسموميت هاي غذايي مي تواند براي خانم هاي حامله عواقب بسيار جدي در پي داشته باشد. از بين اين بيماري ها ليستريوز و توكسوپلاسمي بسيار خطرناك هستند. براي پيشگيري از اين مسموميت ها:
- گوشت كاملا پخته را ميل كنيد.
- از خوردن مواد غذايي خام مانند پنير يا شير نجوشيده و ماهي دودي خودداري كنيد.
- لايه روي پنير را جدا كنيد.
در بهداشت، نگهداري و تهيه مواد غذايي كاملا دقت كنيد.
در نوشيدن قهوه در دوران بارداري افراط نكنيد. احتمال دارد مصرف زياد قهوه در اين دوران موجب سقط جنين يا وزن پايين نوزاد شود.
در دوران حاملگي همچنين نبايد خيلي غذاهاي پركالري مصرف كرد. درواقع اضافه وزن مادر احتمال ابتلا به فشارخون، توكسمي، ديابت، عفونت ادراري و ترومبو آمبوليسم (انسداد يك رگ خوني) را هم براي مادر و هم براي نوزاد افزايش مي دهد. مادران چاق همچنين در وضع حمل نيز مشكل دارند و غالبا بايد سزارين شوند. اضافه وزن در دوران بارداري بايد كم و منظم باشد.
خانم هايي كه در سن نوجواني باردار مي شوند بايد بسيار مراقب تغذيه خود باشند، چون علاوه بر اهميت به تغذيه در دوران نوجواني، بايد به تغذيه مادران باردار نيز توجه كنند.
اختلالات گوارشي و حالت تهوع (ويار)
نيمي از زنان باردار در سه ماهه اول دوران بارداري دچار حالت تهوع مي شوند كه اين حالت معمولا صبح پس از بيدار شدن اتفاق مي افتد. بسياري از خانم ها فكر مي كنند بايد صبر كنند تا اين دوران سپري شود، اما توصيه هاي زير مي تواند تا حد زيادي اين مشكل را كم كند.
اگر نگران بيدار شدن از خواب و به موقع رسيدن به سركار هستيد، اين اضطراب و استرس حالت تهوع شما را بيشتر مي كند. به علاوه استرس براي جنين شما نيز بسيار مضر است. پس سعي كنيد هميشه آرامش داشته باشيد.
- هيچ وقت مدت زمان طولاني گرسنه نمانيد. صبحانه كامل، چاشت قبل از ناهار، ناهار، عصرانه، شام و احتمالا يك غذاي سبك قبل از خواب، بايد حتما ميل شود. معده خالي حالت تهوع را تشديد مي كند. به خاطر داشته باشيد پرخوري نكنيد و به اندازه مناسب غذا بخوريد.
- ماندن تمام روز در رختخواب مي تواند عاملي باشد كه مرتب حالت تهوع داشته باشيد. انجام ورزش هاي سبك مي تواند به شما كمك كند تا سرحال تر باشيد.
- از غذا، سس و پنيرهايي كه بوهاي خيلي تند دارند دوري كنيد، زيرا همين بوها نيز باعث حالت تهوع مي شوند.
- بسياري از خانم ها در هنگام پخت غذا يا برخي كارهاي منزل حالت تهوع پيدا مي كنند. پس بدنيست كه آقايان محترم كمي به همسرانشان كمك كنند.
- برنج، نان، ماكاروني و غلات موادغذايي پرانرژي هستند و درعين حال معده را تحريك نمي كند.
- انواع سوپ ها را در برنامه روزانه بگنجانيد. دراين صورت هم سبزيجات مصرف كرده ايد و هم دچار حالت تهوع نمي شويد.
- خودسرانه برخي داروهايي يا خوراكي هاي ضدحالت تهوع را مصرف نكنيد. حتما با پزشك خود مشورت كنيد. گاه پزشك با تجويز ويتامين ها اين مشكل شما را برطرف مي كند.
- از قرار گرفتن در محل هاي پر از دود خودداري كنيد. دود سيگار نه تنها حال تهوع شما را تشديد مي كند، بلكه براي جنين نيز بسيار خطرناك است.
- مصرف كافئين و قهوه را به حداقل برسانيد. بعضي از مادران براي بهبود حال خود نوشابه هاي گازدار مي نوشند كه بايد مراقب باشند.
اگر حالت تهوع خيلي شديد باشد يا پس از سه ماهگي نيز ادامه پيدا كند، حتما بايد با پزشك مشورت كرد.
اضافه وزن دوران بارداري
در يك بارداري عادي، مادر بين 9 تا 12كيلوگرم اضافه وزن پيدا مي كند. اين مقدار براي تامين نيازهاي يك نوزاد 3 تا 4 كيلوگرمي كافي است. بخش زيادي از اين اضافه وزن براي دوران شيردهي لازم است. دركنار تامين نيازهاي بدن و جبران كمبودهاي غذايي، بايد مراقب اضافه وزن نيز بود. زيرا اين اضافه وزن فايده اي ندارد و از طرفي نيز برگشت به وزن قبل بعد از زايمان، بسيار مشكل است.
در دوران حاملگي وزن به طور منظم افزايش نمي يابد. اين اضافه وزن در سه ماهه اول كم و به تدريج با نزديك شدن به زمان زايمان، بيشتر مي شود. خانم باردار از ماه چهارم به طور متوسط هر ماه 5/1كيلو اضافه وزن دارد. اين افزايش وزن در همه يكسان نيست، برخي بيشتر و برخي كمتر چاق مي شوند. اما زماني بايد نگران شد كه اضافه وزن خيلي زياد باشد. بسياري از مادران با توجيه اين كه بايد براي دو نفر غذا بخورند، رعايت اضافه وزن را نمي كنند. چاقي مي تواند زمينه ابتلا به ديابت دوران بارداري را به وجود آورد.
هورمون هاي دوران حاملگي باعث افزايش اشتها مي شوند. مقدار غذاي اضافي در هر وعده، بايد كاملا مورد توجه باشد درحالي كه غالبا از آن غفلت مي شود. به هرحال براي پيشگيري از اضافه وزن، نبايد خودسرانه رژيم گرفت؛ چون هم مشكلاتي براي مادر به وجود مي آورد و هم براي نوزاد خطرناك است.
و اما نكته آخر :
مادر عزيز هر غذايي را كه ميل داريد بخوريد؛ فقط به اندازه.
مريم سادات كاظمي

 



پاداشي براي تلاش و پيشرفت

روانشناسان، يادگيري را تغيير پايداري مي دانند كه بر اثر تجربه در توانايي هاي بالقوه فرد به وجود مي آيد. منظور از تغيير نسبتاً «پايدار» تغييري است كه كم و بيش دوام دارد نه تغيير موقتي و ناپايدار كه در اثر عواملي مانند خستگي، مصرف دارو و عادت به تاريكي به وجود مي آيد.
هدف از «توانايي بالقوه» عبارت است از توانايي كه در فرد وجود دارد، اما هنوز ظاهر نشده است، مثلا عده اي از ما اين توانايي را داريم كه خلبان ماهري شويم اما در حال حاضر نمي توانيم خلباني كنيم. در اين مورد گفته مي شود كه توانايي ما براي هدايت يك هواپيما بالقوه است و هنوز به فعل درنيامده است.
هدف از كاربرد كلمه «تجربه» اين است كه تغييراتي را مي توان به عنوان يادگيري به حساب آورد كه محصول تمرين باشد نه تغييراتي كه در اثر رشد و بلوغ، مثل رشد قد و وزن به وجود مي آيد.
بسياري از روانشناسان، يادگيري را در شرايط دقيق و كنترل شده مطالعه كرده اند تا ماهيت يادگيري را بهتر كشف كنند و چگونگي بهبود بخشيدن آن را دريابند. بدين ترتيب، بسياري از عوامل مؤثر در يادگيري شناخته شده است.
در اين ميان، آموزش شامل مجموعه فعاليت هايي است كه معمولا به يادگيري منجر مي شود. اين فعاليت ها مربوط به معلم و يادگيرنده است ولي در تجزيه و تحليل نهايي، يادگيري كه نتيجه آموزش است از سوي يادگيرنده انجام مي گيرد، در واقع معلم، روش يادگيري را آموزش مي دهد نه صرفاً موضوع درسي را.
موفقيت در امر آموزش به عواملي چون مهارت معلم، وسايل آموزشي و ويژگي هاي يادگيرنده و تعامل آنها با يكديگر مربوط است.
وجود تفاوت هاي فردي يك جوان در ابعاد ذهني، عاطفي، اجتماعي و حتي در آموخته هاي قبلي و ساير عوامل مؤثر در يادگيري، غيرقابل ترديد است. سن، هوش، تجربه اوليه، تمركز، داشتن تصوير ذهني، ارتباط دادن بين آموخته ها، فاصله گذاشتن بين يادگيري ها، استراحت پس از يادگيري و كل خواني از عوامل مؤثر در يادگيري بهتر و فراموشي كمتر است؛ ولي انگيزه، نخستين عنصر تشكيل دهنده رفتار و مهم ترين شرط يادگيري است.
سؤال اساسي در اين زمينه اين است كه فرزند ما در چه شرايطي براي يادگيري برانگيخته مي شوند؟
روانشناسان عواملي كه موجود زنده و از جمله انسان را به فعاليت وامي دارد و او را به جهت خاصي سوق مي دهد، انگيزه (motive) مي نامند.
پس مي توان گفت كه انگيزه جايگاه بسيار مهمي در زندگي موجود زنده دارد. زيرا نخستين عنصر تشكيل دهنده رفتار است.
پس مي توان گفت كه انگيزه جايگاه بسيار مهمي در زندگي موجود زنده دارد. زيرا نخستين عنصر تشكيل دهنده رفتار است. انگيزه است كه باعث مي شود دانش آموزي ساعت ها به مطالعه روانشناسي بپردازد و دانش آموز ديگري به ورزش يا هنر روي آورد و ديگري به فراگيري دروس رياضي بپردازد. انگيزه است كه يكي را به كسب ثروت و يكي را به تحصيل علم و دانش وامي دارد و ديگري را به سمت خدمت به مردم سوق مي دهد.
به عبارتي ديگر، انگيزه حالت هاي دروني ارگانيزم است كه انسان و به طور كلي موجود زنده را به حركت وامي دارد، رفتار وي را جهت مي دهد و به سوي هدف خاصي هدايت مي كند. انگيزش (motivation)، يعني حالتي كه در اثر دخالت يك انگيزه به ارگانيزم دست مي دهد. كمبود مواد غذايي بدن يا نياز به غذا «انگيزه» و حالت يا احساس گرسنگي «انگيزش» است. نياز به آب در بدن «انگيزه» و احساس تشنگي «انگيزش» است. در اين رابطه، تلاش موجود زنده براي به دست آوردن غذا يا آب «رفتار» ناميده مي شود.انگيزش، مهم ترين شرط يادگيري است. علاقه به يادگيري، محصول عواملي است كه به شخصيت و توانايي جوان، ويژگي هاي تكاليف، مشوق ها و ساير عوامل محيطي مربوط است.
جوانان با انگيزه به راحتي شناخته مي شوند. آنها به يادگيري اشتياق دارند و علاقه مند، كنجكاو، سختكوش و جدي هستند. اين افراد به راحتي موانع و مشكلات را از پيش پاي خود برمي دارند، زمان بيشتري براي مطالعه و انجام تكاليف مدرسه صرف مي كنند، مطالب بيشتري مي آموزند و پس از پايان دوره دبيرستان به تحصيلات ادامه مي دهند.
البته نمي توان انگيزش كسي را براي كسب موفقيت مشاهده كرد، اما مي توان، مشاركت روزانه در كلاس درس، انتخاب فعاليت ها و مطالعاتش را مشاهده كرد.
روان شناسان، انگيزش را تعبير، عامل يا مفهومي فرض مي كنند كه مي تواند بعضي از رفتارها را تبيين كند. با وجود اين، انگيزه قابل مشاهده نيست و يك سازه فرضي تلقي مي شود. انگيزش جوان ممكن است هم از لحاظ شدت و هم از لحاظ جهت متفاوت باشد.
همان طور كه معلمان براي ارتقاي انگيزش دروني دانش آموزان به منظور يادگيري موضوع هاي درسي آنها تلاش مي كنند، بايد به مشوق هاي يادگيري آنها نيز توجه كنند. به عبارت ديگر، هر موضوعي به طور ذاتي براي دانش آموزان جالب نيست و بايد براي انجام دادن كارهاي دشوار كه تسلط بر آنها ضروري است برانگيخته شوند.
بنابراين، انگيزش، مهم ترين شرط يادگيري است. علاقه به يادگيري محصول عواملي است كه به شخصيت و توانايي فرد، ويژگي هاي وي، مشوق ها و ساير عوامل محيطي مربوط است. استفاده از اين مشوق ها مي تواند به اين امر كمك كند:
-يك جوان به دانستن دقيق آنچه از آنها انتظار مي رود نيازمند است. فراگيران بايد بدانند چگونه ارزيابي مي شوند و موفقيت آنها چه پيامدهايي دارد.
-شرط بسيار مهم ديگر در ايجاد انگيزش اين است كه بازخورد بايد مستقيم به عملكرد فرزندتان مربوط باشد و تا حد امكان بعد از عملكرد او روي دهد.
-حمايت از تبادل انديشه در محيطي امن (محيط امن براي يادگيري محيطي است كه در آن، اشتباه جايزه شمرده و پاسخ هاي ناتمام نيز پذيرفته مي شود) در محيطي كه مهارت هاي تفكر آموزش داده مي شود تمام افراد به اشكال مختلف در فعاليت هاي جمعي شركت مي كنند و احساس خجالت يا ترس نمي كنند.
-پاداش دادن به تلاش و پيشرفت يعني همان طوركه از نظريه هاي مختلف برمي آيد، بازخوردها بايد بر تلاش متمركز باشد نه بر توانايي نوجوان. در اين شرايط بايد انتظار پيشرفت بيشتري داشت و به موفقيت او اميدوار بود.
سزاوار

 



فوايد باور نكردني دارچين

براساس اظهارات متخصصان يك قاشق چاي خوري دارچين حاوي 28 ميلي گرم كلسيم، 1 ميلي گرم آهن و بيش از يك گرم فيبر و مقدار زيادي ويتامين هاي C و K و منگنز است. همچنين مقدار 2/1 گرم كربوهيدرات دارد.
با اينكه دارچين چهار نوع مختلف دارد اما دارچين سيلان و كاسيا معروف ترين آنها هستند.
دارچين سيلان كه گاهي آن را دارچين واقعي مي نامند گران تر است و طعمي شيرين دارد. قلم هاي دارچين نرم تر هستند و راحت تر با چرخ قهوه آسياب مي شوند. دارچين سيلان در ادويه فروشي ها موجود است.
اكثر دارچين هايي كه در سوپرماركت ها به فروش مي رسد از انواع ارزان تر دارچين يعني دارچين كاسيا است. دارچين كاسيا برخلاف دارچين سيلان به راحتي قابل آسياب شدن با چرخ قهوه نيست.
چرا مردم از دارچين استفاده مي كنند؟
دارچين علاوه بر كاربردهايي كه در آشپزي دارد، فوايد بسياري نيز براي سلامتي دارد.
در داروسازي سنتي چين از دارچين كاسيا براي رفع سرماخوردگي، نفخ شكم، حالت تهوع، اسهال و درد عادت ماهيانه استفاده مي شده است. همچنين باور بر اين بوده كه دارچين انرژي، سرزندگي و گردش خود را تقويت كرده و به طور خاص براي افرادي كه در بالاتنه خود احساس گرما اما در پاهايشان احساس سرما مي كنند، مفيد است.
در آيورودا از دارچين براي درمان ديابت، گوارش و سرماخوردگي استفاده مي شود. همچنين تركيبي در چاي دارچيني وجود دارد كه گفته مي شود هضم و گوارش ميوه ها، شير و محصولات لبني را تقويت مي كند.
خواص دارويي:
دارچين رمز جواني است و مصرف روزانه آن انسان را سلامت و جوان نگه مي دارد.
دارچين براي زياد شدن و بازيافتن نيروي جنسي نيز به كار مي رود، كليه را گرم مي كند و ضعف كمر و پاها را از بين مي برد و كم خوني را درمان مي كند.
دارچين بهترين دارو براي دردهاي عضلاني است و به تازگي در آمريكاي شمالي و كانادا كرم هايي به بازار آمده كه داراي دارچين است و براي رفع درد بكار مي رود.
حتماً تا به حال متوجه شده ايد كه بعد از خوردن يك دونات دارچين دار و يا نوشيدن يك ليوان چاي دارچين همه چيز را زيبا مي بينيد و چقدر آرام هستيد. اين خاصيت دارچين است زيرا دارچين اثر آرام كننده و شادي آور دارد و از بسياري از داروهاي آرام بخش بهتر است و در حقيقت مي توان گفت دارچين واليوم گياهي است زيرا در دارچين ماده اي است به نام Cinnamodehyde كه روي حيوانات و انسان اثر آرام بخش دارد.
اثر مهم ديگر دارچين پايين آوردن تب است و حتي امروزه دارچين را به صورت قرص و كپسول درآورده اند كه به عنوان تب بر بكار مي رود. دارچين رگ ها را باز مي كند و اثر خوبي در گردش خون دارد.دارچين خاصيت عجيب ديگري دارد و آن قوي كردن مصونيت بدن در مقابل امراض است و حتي مي توان گفت كه اثر پني سيلين و آنتي بيوتيك را به مقدار زيادي دارا است. اگر حس كرديد كه ضعيف شده ايد و ممكن است مريض شويد چاي دارچين را فراموش نكنيد و حتي اگر سرما خورده ايد يا ضعف شديد داريد چاي دارچين بهترين دارو است.
تحقيقات جديد نشان داده است كه دارچين مي تواند بر قند خون نيز تأثير مثبت داشته باشد.
يكي از دانشمندان انگليسي در كتابي كه قرن نهم تأليف كرد مدعي است كه دارچين معده را تميز و آرام و قوي مي كند. بنابراين اگر ناراحتي معده داريد حتماً از دارچين استفاده كنيد.
با بررسي اثر دو گياه دارچين و سياه دانه بر روي نفخ معده، نتايجي كه به دست آمد نشان داد 60درصد افرادي كه سياه دانه، 90درصد افرادي كه مخلوط دارچين و سياه دانه و 10درصد افرادي كه دارچين استفاده كرده بودند، بهبود يافتند. از طرف ديگر درصد بهبوديافتگان با مصرف مخلوط دارچين و سياه دانه، در زنان و مردان يكسان بود.
ايمني مصرف:
افراديكه از داروهاي مربوط به ديابت يا هر داروي ديگر كه بر قند خون يا سطح انسولين اثر دارد استفاده مي كنند نبايد از دوزهاي درماني دارچين استفاده كنند مگر تحت تجويز پزشك. استفاده آنها با هم مي تواند اثر افزاينده داشته باشد و موجب پايين آمدن بيش از حد قند خون شود.
همچنين افرادي كه داروهايي براي آنها تجويز شده است كه قند خونشان راكنترل مي كند به هيچ وجه نبايد دوز مصرفي شان را كاهش داده يا قطع كنند و به جاي آن از دارچين استفاده كنند، مخصوصاً قبل از مشورت با پزشكشان. بيماري ديابت اگر به درستي تحت درمان قرار نگيرد مي تواند موجب بروز مشكلات بسياري مثل بيماري هاي قلبي، سكته، بيماري هاي كليوي و تخريبات عصبي شود.

 



مراقب قلب خود باشيد

يك كارشناس طب پيشگيري امراض قلبي و كارديولوژي آمريكايي در مقاله اي جديد به پنج راهكار ساده براي كاهش خطر بروز بيماري هاي قلبي اشاره كرده است.
دكتر اندرسون تأكيد دارد كه با چند راه كار ساده مي توان سلامت قلب را تا مدت زيادي در طول عمر تضمين كرد.
در اين مقاله تأكيد شده است كه همواره مهمترين فاكتورهاي عددي مربوط به وضعيت سلامت جسمي خود مثل فشارخون، كلسترول و تري گليسيريد را كنترل كنيد و از پزشك خود درخواست كنيد كه همواره اين فاكتورها را براي شما اندازه گيري كند.
گام بعدي اين است كه ورزش را آغاز كنيد. فقط براي 20تا 30دقيقه در روز و چند روز در هفته پياده روي كنيد چون اين روش مي تواند خطر مرگ زودرس را بيش از 50درصد كاهش دهد.
فعاليت فيزيكي فشار خون را پايين مي آورد، كلسترول را بهبود مي بخشد، موجب كاهش سطح استرس مي شود، كيفيت خواب را افزايش مي دهد، خلق و خوي فرد را تقويت مي كند و با افزايش قدرت ذهني از تحليل رفتن حافظه جلوگيري مي كند.
راهكار سوم خنديدن است، فقط 15دقيقه خنديدن در روز معادل حدود 30دقيقه ورزش آيروبيك براي سلامت قلب و عروق مفيد است.
تحقيقات نشان مي دهد كه خنده،درد و اضطراب را كاهش مي دهد، سلامت عملكرد عروق خوني را تقويت مي كند و با افزايش ميزان ترشح هورمون هاي مغزي موجب بهبود خلق و روحيه مثبت مي شود.
نكته مهم چهارم توجه بيشتر به اندازه دور كمر به جاي تمركز بر روي وزن است. اندازه دور كمر يك مقياس مناسبتر براي بررسي سلامت كلي بدن است چرا كه ميزان چربي دور شكم به طور مستقيم با افزايش فشار خون و افزايش مقدار كلسترول ارتباط دارد و مي تواند خطر ابتلا به ديابت را تشديد كند.
نكته پنجم كه البته بسيار ساده اما حائز اهميت است، خوابيدن به اندازه كافي است. فقدان و كمبود خواب موجب افزايش فشار خون، تشديد استرس، افزايش اشتها و كاهش متابوليسم و همچنين كاهش توان ذهني مي شود.

 

(صفحه(12(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14