(صفحه(12(صفحه(10(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14


شنبه 20 فروردین 1390- شماره 19896

علي رغم افزايش 30درصدي سفرهاي نوروزي
تصادفات و تلفات جاده اي 53 درصد كاهش يافت
استفاده بي رويه از كولرهاي گازي و قبض هاي نجومي
به بهانه اعزام كاروان راهيان نور به مناطق عملياتي ؛ سفري از جنس شور و شعور



علي رغم افزايش 30درصدي سفرهاي نوروزي
تصادفات و تلفات جاده اي 53 درصد كاهش يافت

انگار ديروز و شايد بهتر است بگويم لحظاتي پيش بود كه با دوستان خداحافظي مي كرديم، تعطيلات نوروزي داشت شروع مي شد و مردم به دنبال اين بودند كه تهران و ديگر شهرهاي بزرگ را با دود و دم آن رها كرده و مدتي را در سفر بگذرانند.
گويا زلزله ژاپن شبانه روز را نه به اندازه چند ثانيه كه به اندازه 13 روز كوتاه كرده است و ما هنوز گرمي دستمان به سردي نرسيده دوباره با دوستان روبوسي كرديم و پرسيديم عيد خوش گذشت؟
مسئولان امر براي تعطيلات نوروز برنامه ريزي هاي فراواني كرده بودند و همه تلاش داشتند تا بهار طبيعت براي عده اي از هموطنان غمبار نباشد و در اين ميان راهور نيروي انتظامي تلاشي درخور تحسين كرد تا امروز شاهد آن باشيم كه آمار تصادفات و تلفات در 13 روز عيد 53 درصد كاهش داشته باشد.
ابتدا لازم است به آمار سفرهاي نوروزي اشاره اي داشته باشيم تا مشخص شود با افزايش سفرهاي نوروزي ما شاهد كاهش تصادفات و تلفات جاده اي و... بوده ايم.
رئيس ستاد تسهيلات سفرهاي كشور از ثبت 149 ميليون نفر سفر تا پايان دوازدهم فروردين ماه 90 خبر داد و گفت: استان قم همچنان ركورددار سفرهاي نوروزي در كشور است.
شهباز يزداني گفت: از پايان بيست و هفتم اسفند تا پايان دوازدهم فروردين امسال 149 ميليون و 532 هزار نفر سفر در كشور به ثبت رسيده است كه نسبت به مشابه سال قبل از بيش از 115 ميليون و 959 هزار نفر سفر بوده شاهد رشد 29 درصدي هستيم.
وي در ادامه اظهار داشت: بيشترين مسافران نوروزي به ترتيب به استان هاي قم، مازندران، اصفهان، فارس و بوشهر سفر كرده اند.
رئيس ستاد تسهيلات سفرهاي كشور درباره اقامت هاي شبانه مسافران نوروزي نيز تصريح كرد: بيش از 50 ميليون و 563 هزار نفر شب اقامت در استان هاي مختلف كشور داشته ايم كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته كه رقمي معادل بيش از 39 ميليون و 610 هزار نفر شب اقامت بوده شاهد رشدي 6/27 درصدي هستيم.
يزداني افزود: در بخش اقامت هاي شبانه به ترتيب استان هاي مازندران، فارس، گيلان، بوشهر و خراسان رضوي ركورددار هستند.
¤ كاهش 24 درصدي شكايات مردمي
وي درباره ميزان شكايت هاي مردمي افزود: با توجه به افزايش نظارت هاي ستاد تسهيلات سفرهاي نوروزي شاهد كاهش 24 درصدي شكايات مردمي از خدمات گردشگري هستيم.
رئيس ستاد تسهيلات سفرهاي كشور ادامه داد: ميزان تعطيلي و تعليق مراكز خدمات گردشگري نسبت به سال گذشته 12درصد كاهش داشته است. به طوري كه در سال گذشته 26 مركز اقامتي، يك دفتر خدمات گردشگري و 39 مركز پذيرايي و امسال 27 مركز اقامتي، 5 دفتر خدمات گردشگري و 26 مركز پذيرايي به حالت تعليق يا تعطيل درآمده اند.
معاون گردشگري كشور ادامه داد: در بخش اخطارهاي كتبي
4/51 درصد رشد، در بخش تذكرها 76 درصد رشد و در ميزان تشويق ها 24 درصد افزايش داشته ايم.
يزداني درباره سفره هاي هفت سيني كه توسط مردم در سراسر استان هاي كشور برپا شد اظهار داشت: برخي از اين سفره ها به دليل داشتن ويژگي هاي خاص مورد تشويق قرار گرفته اند به طوري كه بزرگ ترين سفره كشور به طول 1700 متر در استان فارس، سفره هفت سين قرآني در خراسان شمالي و سفره هفت سين اقوام در استان گلستان مورد تشويق قرار گرفته اند.
308 كشته در حوادث نوروزي
جمعيت هلال احمر نيز اعلام كرد: براساس آمار ثبت شده در هلال احمر حوادث نوروزي در كشور از 25 اسفند تا صبح 14 فروردين امسال 308 نفر كشته و 5 هزار و 521 مجروح به جا گذاشت.
واحد مديريت كنترل و هماهنگي عمليات سازمان امداد و نجات جمعيت هلال احمر اعلام كرد: از آغاز طرح ملي امداد و نجات نوروزي سال 90 كه از 25 اسفند 89 تا صبح روز 14 فروردين آغاز شد، بالغ بر 2 هزار و 118 عمليات امدادي توسط امدادگران جمعيت هلال احمر در سراسر كشور انجام شده است.
براساس گزارش اين مركز، امدادگران جمعيت هلال احمر در ادامه خدمات نوروزي خود كه با آغاز طرح ملي امداد و نجات نوروزي سال 90 كه از 25 اسفند 89 در سراسر جاده ها و محورهاي مواصلاتي كشور شروع شد تا صبح 14 فروردين 7هزار و 766نفر را كه بر اثر حوادث مختلف دچار مشكل شده بودند، نجات دادند.
همچنين در اين مدت با آغاز طرح ملي امداد و نجات نوروزي در سراسر كشور تاكنون هزار و 999 خانوار شامل 8هزار و 74نفر به نوعي دچار حادثه تصادف رانندگي شده اند كه از اين بين 308 نفر فوت كردند و 5هزار و 521نفر نيز دچار آسيب هاي جدي شده اند.
در ادامه كمك رساني نيروهاي امدادي جمعيت هلال احمر 3هزار و 98نفر از درمان هاي سرپايي پايگاه هاي هلال احمر در سراسر كشور بهره مند شدند و در اين راستا نيز 2هزار و 423مجروح نيز براي درمان بيشتر توسط امدادگران به مراكز درماني انتقال يافتند.
در طرح ملي امداد و نجات نوروزي هلال احمر در سال 90كه تا پايان تعطيلات نوروزي ادامه خواهد داشت، تاكنون 4هزار و 811نفر از افرادي كه بر اثر حوادث رانندگي در جاده ها دچار مشكل شده بودند، اسكان اضطراري يافتند كه بين اين افراد نيز 3هزار و 117بسته اقلام زيستي و 3هزار و 339بسته اقلام غذايي توزيع شده است.
در اين راستا بالگردهاي امداد هوايي جمعيت هلال احمر نيز از تاريخ 26اسفند 89 تا صبح روز 14فروردين 90 در مجموع 290سورتي و 218 ساعت پرواز را براي نجات مصدومان حوادث رانندگي در سراسر كشور انجام دادند.
به گزارش واحد مديريت كنترل و هماهنگي عمليات سازمان امداد و نجات جمعيت هلال احمر آمار نيروهاي امدادي داوطلب حضور يافته از آغاز طرح ملي امداد نجات نوروزي سال 90 از 25 اسفند تا صبح 14 فروردين امسال بالغ بر 72هزار و 974 نفر روز است.
گفتني است آمار اعلام شده از سوي جمعيت هلال احمر فقط موارد ثبت شده توسط اين مركز است و آمار نهايي متوفيان حوادث نوروزي از سوي سازمان پزشكي قانوني اعلام مي شود.
كاهش 53 درصدي شمار تصادفات و تلفات
رييس پليس راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي از كاهش 15درصدي تصادفات در نوروز امسال خبر داد.
سردار اسكندر مومني با اشاره به اينكه تخلف «سرعت غيرمجاز» در نوروز امسال 50درصد نسبت به سال گذشته كاهش داشته است، از ابطال گواهينامه رانندگان متخلف در ايام نوروز كه بيش از 170 كيلومتر بر ساعت سرعت داشتند، خبر داد و گفت: براساس آمارهاي موجود بيش از 30درصد تصادفات فوتي و جرحي در نوروز امسال از نوع واژگوني بوده كه ناشي از خستگي و خواب آلودگي رانندگان بوده است.
وي با اشاره به افزايش تصادفات اتوبوس ها در نيمه اول نوروز امسال، گفت: خوشبختانه با اجراي طرح تشديد برخورد با رانندگان متخلف ناوگان بار و مسافر در نيمه دوم تعطيلات نوروز شاهد كاهش چشمگير تصادفات اين دسته از وسايط نقليه بوده ايم.
سرعت و سبقت غيرمجاز و صحبت با تلفن همراه، بيشترين تخلفات نوروزي
رييس پليس راهور ناجا سرعت و سبقت غيرمجاز و صحبت با تلفن همراه را بيشترين تخلفات نوروزي امسال عنوان و تصريح كرد: در عين حال به كارگيري بازرسان نامحسوس در ناوگان عمومي مسافربري به همراه شش ميليون هميار پليس توانست نقش موثري در كاهش تصادفات نوروز امسال ايفا كند.
وي يكي از تلخ ترين حوادث نوروز امسال را غرق شدن يك خانواده پنج نفره بر اثر سقوط خودروي آن ها در جاده رشت بعد از امامزاده هاشم به داخل يك مرداب عنوان كرد و گفت: متاسفانه به دليل نبود گاردريل در اين مسير و لغزندگي جاده در كنار سرعت غيرمجاز راننده اين خودروي پژو آردي، خودرو واژگون و تمامي سرنشينان آن در مردابي غرق شدند كه در اين خصوص موضوع ناايمن بودن راه نيز براي پيگيري مراجع قضايي در كروكي تصادف درج شده است.
مومني ضمن تقدير از همكاري خوب رانندگان در نوروز امسال از فعاليت تمامي دستگاه هاي امدادي و خدماتي كه در «طرح نوروزي» مشاركت داشتند، تشكر كرد و گفت: خوشبختانه از دو روز قبل بار بازگشت مسافران آغاز شد و در روز جمعه به اوج خود رسيد.
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ نيز از كاهش 53 درصدي شمار تصادفات و تلفات در نوروز امسال خبر داد و در عين حال گفت: ميزان توقيف خودروهاي متخلف 132 درصد، ضبط گواهينامه 98درصد و برخورد با تخلفات 39درصد در نوروز امسال نسبت به سال گذشته افزايش داشته است.
سردار حسين رحيمي با اشاره به اينكه طرح زوج و فرد و طرح ترافيك از فردا يكشنبه در تهران مجدداً به مرحله اجرا گذاشته مي شود، افزود: براين اساس طرح زوج و فرد در محدوده اي كه حدود آن در يك ماه آخر سال 89 تعيين و تابلوهاي آن نصب شده است ومحدوده طرح ترافيك نيز در همان محدوده قبلي به مرحله اجرا درمي آيد.
وي با اشاره به تمديد اعتبار آرم هاي طرح ترافيك سال 89 تا پايان فروردين ماه، گفت: آرم هاي سال 90 نيز از روز يكشنبه معتبر بوده و دارندگان آن ها مي توانند در داخل محدوده طرح ترافيك و زوج و فرد تردد كنند.
رئيس پليس راهور تهران مهمترين برنامه امسال را برخورد با تخلفات حادثه ساز عنوان كرد و گفت: براساس برنامه ريزي صورت گرفته پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ با تخلفات حادثه ساز در سال جاري بدون اغماض برخورد مي كند.
راه اندازي دوربين هاي عبور از چراغ قرمز
وي از انجام تست دوربين هاي عبور از چراغ قرمز و تجاوز به گذرگاه عابر پياده در روزهاي پاياني سال 89 خبر داد و گفت: بر اين اساس اين دوربين ها از سال جاري مورد بهره برداري قرار مي گيرند كه به اين ترتيب رانندگاني كه حريم گذرگاه عابر پياده را رعايت نكرده و يا نسبت به عبور از چراغ قرمز اقدام كنند، از طريق اين دوربين ها تخلفشان ثبت شده و اعمال قانون مي شوند.
رحيمي در ادامه به عملكرد پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ در طرح نوروزي اشاره كرد و گفت: از 26 اسفندماه سال گذشته تاكنون تصادفات خسارتي 59درصد، جرحي 21درصد و فوتي 27درصد در تهران كاهش داشته است.
وي گفت: همچنين آمارها نشان مي دهد تعداد متوفيان تصادفات در نوروز امسال نسبت به سال گذشته 31درصد و مجروحان نيز 20درصد كاهش يافته است.
رئيس پليس راهور تهران خاطر نشان كرد: بر اين اساس مجموعاً تصادفات و تلفات نوروزي در پايتخت نسبت به سال گذشته 53درصد كاهش داشته است كه علت اصلي آن اجراي طرح هاي پيشگيرانه توسط پليس بوده است.
توقيف و ضبط 4400 خودروي متخلف و 6600 گواهينامه رانندگان متخلف در نوروز
وي مهم ترين علل تصادفات نوروز را سرعت و سبقت غيرمجاز و انجام حركات مخاطره آميز توسط رانندگان به دليل خلوتي پايتخت عنوان كرد و گفت: امسال برخورد با اين تخلفات به طور جد در دستور كار پليس قرار گرفته است، به شكلي كه توقيف خودروهاي متخلف با 132درصد افزايش به حدود 4400 دستگاه رسيده است كه اكثر اين خودروها به دليل سرعت و سبقت غيرمجاز، انجام حركات مخاطره آميز، لايي كشي و... توقيف شده است.
رحيمي با اشاره به اينكه اقدام پليس براي توقيف خودروها؛ تلنگري به رانندگان آن ها بوده است، گفت: در عين حال ستادهاي ترخيص در پايتخت در تمامي روزها حتي روزهاي جمعه به جز روز 13 فروردين ماه باز بوده و خودروهايي كه تخلفات حادثه ساز نداشته اند، با اخذ يك تعهد ترخيص شده اند.
وي از افزايش 98 درصدي ضبط گواهينامه رانندگان متخلف در نوروز امسال در پايتخت خبر داد و گفت: بر اين اساس گواهينامه بيش از شش هزار و 600 راننده متخلف در اين مدت ضبط شده است، همچنين برخورد با تخلفات رانندگي در پايتخت نسبت به نوروز سال گذشته نيز 39درصد افزايش داشته است.
رئيس پليس راهور تهران با اشاره به اين كه متأسفانه در نوروز امسال خودروهايي داشتيم كه با سرعت هاي حتي بعضاً 180 كيلومتر بر ساعت در بزرگراه ها تاخت و تاز مي كردند گفت: خوشبختانه با كمك دوربين هاي سرعت سنج 9 بزرگراه پايتخت و به كارگيري 24 دستگاه دوربين سيار كنترل سرعت با اين دسته از متخلفان بدون اغماض در ايام نوروز برخورد شده است.
رئيس پليس راهور تهران در پايان از رانندگان تهراني كه در نوروز امسال قوانين و مقررات رانندگي را رعايت كرده و با پليس همكاري داشته اند، تقدير كرد و گفت: اميدواريم در سال جاري رانندگان پايتخت قوانين و مقررات رانندگي را بيشتر رعايت كنند تا با برخوردهاي پليس روبرو نشوند.

 



استفاده بي رويه از كولرهاي گازي و قبض هاي نجومي

سازمان بهره وري انرژي ايران در اطلاعيه اي خاطرنشان ساخت كه استفاده بي رويه و نامتناسب با نياز واقعي و شرايط محيطي، باعث افزايش چندبرابري هزينه هاي برق مصرفي مشتركين مي گردد.
در اين اطلاعيه به برخي از پرسشهاي متداول هموطنان عزيز در زمينه كولرهاي گازي به شرح زير پاسخ داده شده است.
تأثير استفاده از كولرهاي گازي، در هزينه هاي برق مصرفي
توان مصرف كولرهاي گازي استاندارد، حدود 4 برابر كولرهاي آبي است، لذا در صورتي كه يك مشترك خانگي تهراني كه در سال گذشته به طور متوسط در ماههاي مرداد-شهريور، حدود 670 كيلووات ساعت برق مصرف نموده است، يك كولر گازي ديگر را به مدت 5 ساعت در روز و براي 30 روز در هر ماه روشن نمايد، بهاي برق مصرفي قابل پرداخت آن تا 3 برابر افزايش مي يابد.
روشي بهينه براي كاهش هزينه هاي برق مصرفي، در تابستان
اصولاً طراحي سيستمهاي سرمايش براي هر منطقه، تابع شرايط فني و اقتصادي است و در اين دسته بندي، كولرهاي گازي در مناطق گرمسير و مرطوب شديد كاربرد دارند كه وزارت نيرو نيز نرخ برق مصرفي اين مناطق را براي رفاه حال مشتركين به صورت مخفف محاسبه مي نمايد.
بديهي است براي مناطق ديگر كشور بايد از سيستمهاي متناسب با شرايط جغرافيايي و اقليمي و با توجه به هزينه هاي برق مصرفي، استفاده نمود و استفاده از كولرهاي گازي در مناطقي كه داراي تعرفه مخفف گرمسيري نيستند، به نوعي قبول هزينه هاي بيشتر برق مصرفي است.
ويژگي هاي يك كولر گازي خوب
ضمن تاكيد مجدد بر ساده بودن امكان مديريت بر هزينه هاي برق مصرفي، توصيه هاي زير براي خريد كولر گازي ارائه مي گردد:
الف: كولرهاي گازي را از مبادي و فروشگاه هاي معتبر تهيه نماييد و حتماً كولرهاي داراي برچسب A خريداري شود. كاربرد اين توصيه باعث مي شود تا 40 درصد در هزينه هاي برق مصرفي سرمايشي تان صرفه جويي گردد و كولر منصوبه دچار مشكلات و نقص نگردد.
ب: ظرفيت كولر گازي را متناسب با مساحت فضايي كه نياز به برودت دارد، انتخاب كنيد. يعني براي مساحت 32 تا 37 متر مربع از كولر گازي با ظرفيت 9000Btu/n
مساحت 38 تا 41 متر مربع از كولر گازي با ظرفيت 10000Btu/n
مساحت 42-50 متر مربع از كولر گازي با ظرفيت 12000Btu/n
مساحت 51-64 متر مربع از كولر گازي با ظرفيت 14000Btu/n
مساحت 65-91 متر مربع از كولر گازي با ظرفيت 18000Btu/n
مساحت 92-117 متر مربع از كولرگازي با ظرفيت 24000Btu/n استفاده گردد.
ج: كولرهاي گازي در سه كلاس منطقه اي گرمسيري، معتدله و سردسير تقسيم مي شوند، موقع خريد متناسب با آب و هواي محل زندگي خود كولر را انتخاب كنيد.
نحوه بهره برداري صحيح از كولرهاي گازي همراه با كاهش هزينه هاي برق مصرفي
- نصب اينورتر در كولر گازي پنجره اي باعث افزايش راندمان آنها مي شود.
- تميز بودن كندانسور كولر به لحاظ عبور جريان هوا تا ميزان زيادي از جريان برق مصرفي كولر مي كاهد.
- نصب كندانسور كولرهاي گازي در سايه باعث جلوگيري از اتلاف ميزان قابل توجهي از انرژي مصرفي آنها خواهد شد.
- در صورت امكان كولر گازي را در مسير باد نصب كنيد. زيرا اين كار باعث انتقال حرارت بهتر در كندانسور شده و در نتيجه افزايش بازده و كاهش مصرف انرژي حاصل خواهد شد.
- سعي شود محوطه پشت كولر داراي فضاي مناسبي جهت گردش هوا باشد.
- درزگيري مناسب اطراف كولر، قرار نداشتن در معرض تابش مستقيم خورشيد، سرويس به موقع و تميز نمودن فيلترهاي هوا و رادياتور، تاثير به سزايي در كاهش مصرف انرژي الكتريكي دارند.
- در شهرهاي جنوبي كشور كه داراي آب و هواي بسيار گرم و مرطوب هستند، كاشتن يك اصله درخت در نزديكي كولر گازي، حدود 10 تا 15 درصد كاهش مصرف انرژي الكتريكي را به همراه خواهد داشت. علاوه بر اينكه كاشتن درخت در مجاورت ساختمانها باعث زيبايي و عايق سرما و گرماي ساختمان نيز مي گردد.
- برق مصرفي كولرهاي گازي همزمان با استفاده از لامپهاي كم مصرف (به دليل تشعشع حرارتي كمتر اين لامپها) به ميزان قابل توجهي كاهش مي يابد.
- تمامي كولرهاي گازي داراي درجه تنظيم دما (ترموستات) هستند. لذا با توجه به اينكه بهترين درجه برودت منزل در فصل تابستان بين 20 تا 25 درجه سانتي گراد است، مي بايست از سردكردن بيش از حد محل سكونت خودداري كرد.
- استفاده بي مورد و يا همزمان از وسايل خانگي گرمازا مانند اجاق، سماور، لامپ رشته اي و... باعث افزايش بارگرمايي محيط مي شود، كه اين امر زمان كار كولرگازي را جهت رسيدن به برودت مطلوب، افزايش داده در نتيجه منجر به مصرف بيش از اندازه انرژي الكتريكي در كولر گازي خواهد شد. بنابراين كارهايي نظير پخت و پز، اتوكشي و... را در ساعاتي انجام دهيد كه گرماي هوا كمتر است.
- در تابستان معمولاً سه منبع عمده گرماي ناخواسته در منزل وجود دارد، گرماي هواي خارج كه از طريق سقف و ديوار هدايت مي شود، گرمايي كه از لامپ ها و لوازم خانگي انتشار مي يابد و نور خورشيد كه از راه پنجره ها به داخل مي تابد، با استفاده از سايبان، پرده كركره و يا پرده پارچه اي با رنگ روشن، مي توان نورخورشيد را به سمت بيرون منعكس نمود.
كولرهاي خورشيدي گازي
استفاده از كولرهاي خورشيدي استاندارد و داراي برچسب انرژي مناسب، 100 درصد مورد تأييد بوده باعث كاهش تا 30 درصدي هزينه هاي برق مصرفي مي گردد.
استفاده از كولرهايي كه از مبادي غيررسمي و به طور قاچاق در بازار وجود دارد، به علت غيراستاندارد بودن باعث افزايش شديد هزينه هاي برق مصرفي مي شود گاهي نيز به علت مشخصات فني نامشخص، ممكن است كاربرد آنها بسيار ناايمن و خطرناك باشد.

 



به بهانه اعزام كاروان راهيان نور به مناطق عملياتي ؛ سفري از جنس شور و شعور

منيره غلامي توكلي
قريب به دو دهه است كه با نزديك شدن به فصل بهار، صداي حركت كاروان راهيان نور به سمت مشهد شهداي هشت سال دفاع مقدس شنيده مي شود. پايگاه هاي بسيج در مساجد، سازمان شهرداري و بسيج ادارات و دستگاه هاي مختلف دولتي و... با ثبت نام از علاقه مندان به زيارت سرزمين دلدادگان، جايي كه در هر لحظه اش به خدا نزديك تر مي شوي، خيل عظيمي از مردان و زنان و نوجوانان را علاوه بر آشنايي با مناطق عملياتي با قهرمانان و مدافعان ناموس وطن آشنا مي كنند.
من نيز امسال در كنار گروه خبري ناحيه شهيدبهشتي تهران نايب الزياره همه دوستان بودم و در آخرين لحظات تحويل سال در معراج شهدا يا همان پايگاه شهيد محمودوند بهترين حال ها را براي كشور و بيشترين اقتدار را براي نظام اسلامي از خدا خواستم. در اين سفر معنوي كه به نام راهيان نور در اذهان شناخته شده است؛ ايراني كوچك در استان خوزستان، مهمان مردم مهربان انديمشك، اهواز، اروند كنار و خرمشهر و آبادان و شوش دانيال هستند. ضيافتي كه دعوت نامه اش به دست شهدا امضا شده است.
كاروانيان كه از اقشار مختلف مردم هستند به مدت سه روز از مناطق عملياتي جنوب كشور بازديد مي كنند. در اين سه روز كه بيشتر اوقات آن در اتوبوس و جاده ها مي گذرد خانواده ها در كنار هم، تجربه جديدي از دوستي ها، رفاقت ها و تحمل سختي ها را كسب مي كنند. تجربه اي كه شايد كسب كردن آن در سفرهاي ديگر امكان پذير نباشد.
كاروان را دانشجوياني تشكيل داده اند كه هر كدام در رشته هاي مختلف درس مي خوانند، كارواني متشكل از اهالي كوچه پس كوچه محله هاي شهر است، كارواني ديگر اساتيد حوزه و دانشگاه را به جنوب كشور آورده است، كاركنان صدا و سيما، شركت نفت و بالاخره كارواني از اهالي قلم و مطبوعات نيز آمده اند تا با شهدا و قهرمانان وطن، كساني كه مردانه زيستند و شجاعانه به پيشواز مرگ رفتند، آشنا شوند. اينان به سياحت و زيارتي قدم گذاشته اند كه اگر يك بار به آن نائل شوي هر سال آرزويش را در دل خواهي داشت.
سفر راهيان نور محكي براي سنجش قدرت ايمان
روز دومي كه در اهواز بوديم قرار شد كاروان به سمت خرمشهر حركت كند. در طول مسير خورشيد مستقيم به پنجره ما مي تابيد و باعث بسته شدن ناخواسته چشمانم شد. اين لحظات كوتاه، فرصتي براي فكر كردن به من داد. به راستي در اين سفر، جز درك واقعيت هاي جنگ، آشنايي با مناطق عملياتي، زيارت يادمان هاي شهدا، سياحتي در جنوب كشور چه چيز ديگري نصيب همراهان ما خواهد شد؟
اين سؤال را با يكي از همراهانم كه كارشناس مسائل اجتماعي است در ميان مي گذارم؛ او معتقد بود كه در دين اسلام به مسافرت، اهميت بسياري داده شده است. بزرگان ما براي كسب علم و دانش مهاجرت هاي بسياري داشته اند. سعدي شيرازي، ابن سينا، ناصرخسرو، فلاسفه مانند غزالي و حتي بسياري از مراجع عظام و... در سفر راهيان نور كه همسفران با هدف و ارزش هايي متعالي بار سفر مي بندند، علاوه بر ديدن طبيعت مي توانند؛ با نگاه ها و برداشت هاي مختلف از ارزش هاي مشتركشان آشنا شوند. ارزش هايي مانند: شهادت، ايثار، مقاومت، وطن دوستي، ولايت پذيري، آرمان طلبي، دشمن ستيزي و بصيرت و شناخت دشمن.
زهرا نمازي ادامه مي دهد: در اين گونه سفرها، خواه ناخواه روابط اجتماعي ما قدرت مي گيرد و ما از حصار تنهايي ناشي از عصر جديد دور مي شويم. دادن يك ليوان چاي به همسفرت يا تعارف مقداري شيريني مي تواند درهاي جديدي را براي هم صحبتي و هم دردي باز كند. گاهي پيش مي آيد كه انسان از جانب دوست راه حلي ساده تري براي رفع مشكلش پيدا مي كند.
اين كارشناس مسائل اجتماعي ادامه مي دهد: از آنجاكه خانواده ها در اين سفر با محدوديت ها و سختي هاي خاصي آشنا مي شوند و رنج راهي با بيش از هزار كيلومتر را با كمترين امكانات رفاهي به جان مي خرند؛ به قدرت انسان براي رسيدن به اهدافش پي مي برند و آموزش مي بينند كه در روزهاي سخت چگونه بايد عمل كنند. علاوه بر اين جوانان و نوجواناني كه وقايع هشت سال دفاع مقدس برايشان اسطوره شده و مردان آن زمان را قهرمانان و پهلواناني اسطوره اي مي دانند؛ متوجه مي شوند كه خودشان هم در مقياسي بسيار كوچك تر توانسته اند راهي را كه قهرمانان رفتند، بپيمايند و با انگيزه اي مضاعف به حفظ دستاوردهاي شهدا بپردازند.
وي ادامه مي دهد : از ديدگاهي ديگر، كساني كه راه شهدا و بزرگي عملشان را به خوبي درك نكرده اند؛ مي توانند با ديدن مناطق جنگي، خستگي ها ، تشنگي ها و دلتنگي ها با عظمت كار شهدا و مدافعان خاك وطن آشنا شوند و از منظري معنوي براي اين عزيزان احترامي مضاعف قائل شوند. اين انگيزه و احترام كه از نوع آگاهانه و با بصيرت انجام مي شود راهي مؤثر براي مبارزه با جنگ نرم دشمن است.
ديگر به خرمشهر رسيده ايم، شهر خون و قيام، شهري كه جوانان يك كشور از زبان ها و قوميت هاي مختلف براي آزادسازي و حفظش خون ها دادند و هنوز مسافران بعد از گذشت سي سال در دل خود غصه مي خورند و بر زبان آه جاري مي كنند كه در لحظه پيروزي چرا «محمد» نبود. نماز ظهر را كه در مسجد خرمشهر مي خوانيم و به سمت شلمچه حركت مي كنيم.
فرصتي براي فاصله گرفتن از منيت
هنگام بازگشت از شلمچه تعدادي از همسفران ما دير كرده اند. اين مسئله كمي بزرگان كاروان را ناراحت كرده است. اما جوان ترها با تحمل بيشتري منتظر «گروه بدقول» هستند. با مجتبي خرسندي كه يدي طولا در سفرهاي زيارتي دارد هم صحبت مي شويم او كه قصد دارد ساير همسفران را به آرامش دعوت كند مي گويد: بار سومي است كه به زيارت مشهد شلمچه مي آيم. هر بار هم تجربه جديدي كسب مي كنم. بعد با اشاره به ديركردن برخي از همسفران ادامه مي دهد: هزاران كيلومتر راه مي تواند در دل خود حوادث تلخ و شيرين بسياري را داشته باشد. اتفاقاتي كه هر كدام تجربه اي گران بها براي مسافران است.
وي سپس با اشاره به اينكه كسب تجربه جزء لاينفك سفر است، تاكيد مي كند تجربه در سفر راهيان نور، بعد ديگري پيدا مي كند. ما رنج سفر را بر خود خريده ايم و به زيارت يادمان هاي شهدا آمده ايم تا وادي ايثار و جوانان ايثارگر را بشناسيم و بفهميم كه براي اينكه لايق واژه بزرگي و پرمعني مثل ايثارگر باشيم نياز به چه صفت هايي داريم كه مهم ترين آنها بخشش، اعتماد به هم، احترام به اعتماد ديگران و صبر است. صبري كه بايد از روي محبت و بصيرت و به خاطر خدا باشد.
مجتبي خرسندي در حالي كه با حرفهايش آرامش را به كاروانيان برگردانده به برخي از بي نظمي ها و كاستي هاي رفاهي سفر راهيان نور نيز اشاره مي كند و مي گويد: اگر قرار بر اين بود كه سفري راحت و بدون كاستي داشته باشيم چرا مناطق عملياتي و خاكريزهاي دوران دفاع مقدس را انتخاب كرده ايم؟ چرا در گرماي زياد با پاهاي پياده و بدون كفش در رمل ها و خاك هاي منطقه مرزي ايران و عراق قدم مي زنيم؟ جوابش ساده است مي خواهيم نفس را به زنجير بكشيم و به راهش بياوريم. بدن را با سختي ها آبديده كنيم و فكر را در سال جديد از من بودن جدا كرده به ما نزديكش كنيم. مثل كاري كه در اعتكاف انجام مي دهيم. كاري كه فرزندان ما در هشت سال دفاع مقدس كردند.
بعد ادامه مي دهد، با يك بطري آب هم وضو مي گيريم هم خود را سيراب مي كنيم. همراه گروه مي شويم در كنار يك راوي به وقايع مستند جنگ تحميلي گوش مي دهيم تا با يك ديگر بفهميم؛ دانستن و متحول شدن گروهي مفيد به فايده تر است. در اين ميان مطمئن هستيم هركجا از دوستان جا بمانيم كسي منتظرمان ايستاده است. اين اعتماد خود بزرگ ترين نعمت براي اجتماعي زيستن است. اگر كمي كه دقت مي كنيم متوجه مي شويم كه ياد غذا و پوشاك هم نبوده ايم يعني از دنيا فاصله گرفته و خدايي شده ايم، از خود فاصله گرفته ايم مانند شهدا ... و اين رمز پيشرفت و موفقيت است.
بازديد از مناطق عملياتي، حركت عليه جنگ نرم
صبح زود است در مسير شهر اروند هستيم. اروند رودخانه خروشان و مرز بين ايران و عراق است. آن طرف آب شهر فاو عراق قرار دارد. اينجا كمي حال و هوايش با شلمچه و هويزه فرق مي كند. زمين خشك خشك نيست و خنكي هوا دلپذير است. در كناره اروند صداي خانمي توجه ام را جلب مي كند كه به حضور زنان و دختران بدحجاب معترض است. وقتي متوجه مي شود كه روزنامه نگارم مي گويد: براي دختران جوان بنويس كه شهدا جان خود را تقديم اسلام نكردند كه تا نامشان را مي شنويد متأثر شويد و يا براي شادي آنها به ذكر صلواتي قناعت كنيد. آنها رفتند تا شما در جامعه امنيت و آسايش داشته باشيد. آنها رفتند تا كسي جرأت نكند حتي با نگاهي شما را بيازارد. پدر من و پدران ديگر فرزندان شهدا، در راه وطن و اسلام جان باختند تا جامعه اي در انحطاط جوانانش نبازد. آنها به خاطر نماز و حجاب و ناموس وطن و به خاطر حفظ عفت دختران و زنان ديروز و امروز فداكاري كردند.
الهه شيرزادي كه از شهرستان بهبهان به اروند آمده در ادامه صحبت هايش مي گويد: در شلمچه سنگري به نام «سنگر حجاب» درست كرده اند كه خانم ها به احترام شهدا حجاب خود را كامل مي كنند كاش در اروند و ساير مناطق جنگي نيز چنين مي شد. يكي از دوستان ما سال گذشته با آمدن به مناطق جنگي حجاب خود را با چادر كامل كرد و ديگر چادرش را از سرش برنداشت اين يعني احترام به اسلام و نظام اسلامي كه بزرگ ترين دستاورد سفر راهيان نور مي تواند باشد.
وي ادامه مي دهد كه ما الان در جنگ نرم به سر مي بريم و مقتضيات مبارزه با جنگ نرم يا همان تهاجم فرهنگي، تغذيه فكري جوانان است. نرم افزارهايي كه در اين سفر به كاروانيان مي دهند و همين بازديدها از مناطق عملياتي و صحبت هاي راويان فتح مي تواند قدرتمندانه ترين حركات را عليه جنگ نرم داشته باشد.
دانشگاهي از جنس شعور
نمازظهر را در كانالي معروف به كانال «كميل» مي خوانيم. جايي كه گردان «حنظله» با گرما و تشنگي دست و پنجه نرم كردند و سيراب از شربت شهادت و هر سال ما را تشنه زيارتشان به منطقه اي نزديك به فكه مي رسانند. فكه هم داستان عجيبي دارد. خاكش نرم است و پوشيده از تپه ماهور كه با وزش بادي مي تواند جابجا شود. راستي فكه محل شهادت سيد اهل قلم شهيد آويني هم است. در فكه همه با پاهاي برهنه بر زمين قدم برمي دارند. دختر بچه اي هفت ساله توجه ام را جلب مي كند او با نگاه جمعيت بدون اين كه كلامي بگويد كفش هايش را درمي آورد و به دنبال مادرش به سمت يادمان شهيد آويني مي رود. در طول راه حواسم به سؤالات و دستش كه خالي از دستان مادر است و پر از دو لنگه كفش، جمع است. با نگاهي غمبار به يادمان شهيد آويني نگاه مي كند و فاتحه اي مي خواند.
كمي آن طرف تر نيز گروهي كه به زبان آذري نوحه خواني مي كنند به يادمان نزديك مي شوند. آنجا هم بيشتر سينه زني نوجوانان توجه ام را جلب مي كند.
روحاني كه با گروهي از دانش آموزان از هويزه تا فكه با ما هم مسير بوده اند؛ باز دانش آموزانش را در گوشه اي دور هم جمع كرده و برايشان سخنراني مي كند با كسب اجازه كنارشان مي نشينم. معززي براي دانش آموزانش كه گاهي شيطنت هم مي كنند داستان سربازان تشنه لب فكه را مي گويد و استقامت پنج روزه آنها در برابر تشنگي...
بچه ها سر تا پا گوش هستند. برخي گريه مي كنند و يكي از آنها مي پرسد: چه كار كنيم تا ما هم شبيه شهدا باشيم؟ كه دوستش پيش دستي مي كند كه نماز اول وقت... و بعد مي پرسد: درست گفتم آقا؟ معززي با نگاهي به جمع مي گويد: كم است.
ديگري صحبت همكلاسش را با اين جمله تكميل مي كند: قرآن زياد بخوانيم و به آن عمل كنيم. بازهم معلمشان مي گويد: كم است و راهنمايي مي كند كه اينها خوب است اما در كنار عبادت بايد به والدين هم... پسر بچه اي كه پرچم سرخ رنگي به دست داشت با عجله مي گويد: احترام به والدين و بزرگ تر و بعد با نگاهي سرشار از پيروزي به دوستانش مي گويد: در درس آمادگي دفاعي خوانديم كه بايد از سرپرست و فرمانده گروه اطاعت كرد اطاعت از رهبري هم مهم است آقا... و بالاخره معززي با صلواتي براي سلامتي همه زائران حرف هاي شاگردانش را تأييد مي كند. بچه ها در يك گفت وگوي ساده آموزه هايي را كه بايد در طول زمان و در تعامل هاي اجتماعي ياد بگيرند به بركت شهدا فراگرفتند. در اولين حركت هيچ كدام در راه رفتن از معلمشان پيشي نگرفتند. هيچ گاه اولين گام، آخرين گام نبوده است.
وقتي از اين گروه جدا مي شوم با خودم مي گويم: جنوب كشور دانشگاهي است كه هر منطقه عملياتي كلاس آن محسوب مي شود. اين دانشگاه سن و جنسيت نمي شناسد. استادانش روح بزرگي دارند و در غياب خود حضوري مؤثرتر از وجود ما دارند. شاگردانش نه به اجبار گرفتن مدرك و كسب موقعيت اجتماعي كه به خواست دل در آن ثبت نام كرده اند. ثبت نامي كه گاهي خانوادگي و گاهي فردي صورت گرفته است. در اين دانشگاه كودكان، زنان و مردان بزرگي مي شوند كه دنياي شاد و پاك كودكانه را با رشادت و شهامت و ايثار پيوند مي زنند و بزرگسالانش، تواضع و خشوع را در برابر فرزندان شهيد ديروز و حافظان آرمان هاي امروز، تجربه مي كنند. اين گروه از خرد و كلان وقتي به شهرها مي رسند و كركره مغازه ها را بالا مي برند يا پشت ميزهاي ادارات و مدارس خود قرار مي گيرند يا پاي تابلوي كلاس مي روند ديگر، كاسب و كارمند و كودك بي تجربه و معلم تكراري پارسال نخواهند بود و اين يعني حركتي در مسير ترقي و پيشرفت جامعه؛ كه آرمان ملي و ديني ماست.
از فكه برمي گرديم در جاده اهواز- انديمشك مسير برگشت به دو كوهه را مي پيماييم. در پايان سفرم به اين سؤال كه چه ره آوردي كسب كرده ام؟ اين گونه پاسخ مي دهم كه چه ره آورد اجتماعي و فرهنگي بالاتر از اين كه بدانيم چه بوده ايم و چه كرده ايم و به كجا مي خواهيم برسيم و از چه راهي بايد برويم.

 

(صفحه(12(صفحه(10(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14