(صفحه(12(صفحه(10(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14


پنج شنبه 4  آبان  1391 - شماره 20341

پوست شما تشنه است
سبزي ها را موقع پختن زياد خرد نكنيد
مراقب سرماخوردگي باشيد
زندگي در گنار سلامتي-3
غذاها بيشتر از شمشيرها آدم كشته اند!
تأثيرگذارترين محيط براي جامعه پذيري
انرژي ات را از دست نده


پوست شما تشنه است

مرطوب كننده هاي زيادي در بازار فروخته مي شوند كه هر كدام هم خاصيت هاي ويژه اي دارند؛ انتخاب يك مرطوب كننده خوب به پوست شما كمك مي كند تا هميشه نرم و تازه باشد.
بدون شك پوست شما احتياج دارد كه به طور مرتب آبرساني شود و كرم هاي مرطوب كننده مي توانند به بهترين صورت آب پوست شما را تأمين كنند، اما با مراجعه به يك داروخانه آن قدر تنوع اين كرم ها زياد است كه حسابي گيج مي شويد و نمي دانيد كدام يك مي توانند براي پوست شما مناسب تر باشند به خصوص اگر پوستي حساس يا مستعد آكنه داشته باشيد نگراني بيشتري خواهيد داشت.
چگونه مرطوب كننده پوست خود را بشناسيد؟
هنگام خريد كرم مرطوب كننده بايد چند نكته را در نظر بگيريد؛ يكي اينكه آيا پوست شما فقط خشك است يا اين خشكي پوست همراه با قرمزي و التهاب است. اگر پوست شما فقط خشك است و اين خشكي خيلي شديد نيست، مي توانيد از كرم هاي رطوبت رساني استفاده كنيد كه چربي زيادي نداشته باشند، اگر پوست شما خيلي خشك است بايد از مرطوب كننده هاي قوي تر با چربي بيشتر استفاده كنيد؛ اين نوع مرطوب كننده ها سريع جذب پوست نمي شوند بنابراين ماندگاري آن ها روي پوست بيشتر است و در نتيجه مي تواند آبرساني بيشتري را روي سطح پوست داشته باشند ولي ايراد آن ها اين است كه روي پوست سنگين هستند.
هر چقدر كرمي چربي بيشتري داشته باشد، قدرت مرطوب كنندگي بيشتري دارد ولي بهتر است براي صورت از مرطوب كننده خيلي چرب استفاده نكنيد؛ اگر پوست شما اگزما نيز دارد بايد علاوه بر استفاده از مرطوب كننده از كرم هاي مخصوص اگزما نيز استفاده كنيد، اگر پوست تان چرب است بهتر است از مرطوب كننده بدون چربي استفاده كنيد تا چربي پوست تان افزايش نيايد.
آب رساني پوست
پوست در لايه هاي مختلف نيازمند آب است؛ وقتي آب به طور مستقيم روي پوست قرار مي گيرد مثل حمام كردن، بلافاصله تبخير مي شود و بنابراين آبي در پوست نمي ماند كه رطوبت پوست را تأمين كند، بنابراين مرطوب كننده ها علاوه بر اين كه فاكتورهاي آبرسان دارند داراي مقداري چربي نيز هستند.
اين چربي درون آن ها مثل يك لايه محافظ آب مرطوب كننده را روي سطح پوست نگه مي دارد، همان كاري كه پوست خود ما مي كند؛ پوست ما نيز آب درون خودش را با يك لايه چربي حفظ مي كند، بنابراين همه مرطوب كننده ها چه كرم، چه امولسيون به صورت آب در چربي يا چربي در آب هستند كه اين ميزان در مرطوب كننده هاي مختلف، متفاوت است.
اول تست كنيد
شما مي توانيد قبل از خريد مرطوب كننده كمي از آن را روي انگشتانتان تست كنيد و ميزان چربي آن را بسنجيد در صورتي كه سبك است و چربي كمي دارد آن را خريداري كنيد؛ بوي كرم را نيز حتما در نظر بگيريد چون وقتي كرم به صورت ماليده مي شود، بوي آن مدام اطراف بيني شماست و مي تواند به راحتي شما را آزار دهد تا حدي كه بهتر است از مرطوب كننده هاي بدون عطر استفاده كنيد.
پوست هايي كه حساسيت هاي خاص دارند، تا جايي كه مي توانند بايد از مرطوب كننده هايي استفاده كنند كه بدون عطر، بدون انواع افزودني ها و نگهدارنده ها بوده و فقط شامل آب و چربي باشند، همچنين بهتر است ابتدا روي گوشه اي از پوست تست شده و اگر حساسيت نشان نداد و پوست قرمز نشد خريداري شوند، حتما دقت كنيد كه روي كرم نوشته باشد مناسب پوست هاي حساس.
¤ مرطوب كننده هاي ضدچروك
يك كرم مرطوب كننده مناسب مجموعه اي از مواد مختلف است كه مهم ترين اين مواد همان آب و چربي هستند، شما نمي توانيد تنها با ديدن يك يا چند ماده موجود در مرطوب كننده به اين نتيجه برسيد كه مرطوب كننده مناسب است و به همين علت بهتر است مرطوب كننده نيز مثل كرم هاي ضدلك و ساير محصولات زيبايي با مشورت پزشك مشاور خريداري شود.
در كل هر كرمي كه چند كار را انجام مي دهد نمي تواند يك كرم تخصصي باشد، اين نوع كرم ها بيشتر براي پيشگيري مناسب هستند تا درمان، مثلا گاهي به يك كرم مرطوب كننده فاكتورهاي آنتي اكسيدان و ويتامين ها يا ساير فاكتورهاي ضدچروك را اضافه مي كنند تا اثرات ضدچروك نيز داشته باشد؛ اين نوع كرم ها بيشتر براي افرادي مناسب است كه كم حوصله هستند و ترجيح مي دهند به جاي استفاده از چند كرم از يك كرم استفاده كنند، يعني اگر پوست شما مشكل خاصي نداشته باشد با استفاده از اين كرم ها همچنان سالم مي ماند.
¤ چرا همه بايد از مرطوب كننده استفاده كنند؟
ما هميشه در حال استفاده از شوينده ها هستيم و اين شوينده ها چه ضعيف باشند و چه قوي مقداري از چربي پوست ما را از بين مي برند و چون چربي همچون لايه اي است كه آب پوست را حفظ مي كند در نتيجه پوست در اثر از دست دادن چربي، آب خود را از دست مي دهد، بنابراين هر كس احتياج دارد كه با استفاده از كرم هاي مرطوب كننده آب پوستش را تأمين كند، چون در هر صورت هر فردي اين روند شست وشو را دارد، به خصوص در فصل زمستان و پاييز كه پوست بيشتر به اين آبرساني احتياج پيدا مي كند؛ البته بهتر است سعي كنيد از شوينده هايي استفاده كنيد كه پوست را خيلي خشك نكنند.
¤ بهترين زمان استفاده
اگر مي خواهيد مرطوب كننده اثر بيشتري روي پوست داشته باشد، بهتر است زماني از آن استفاده كنيد كه پوست تان را تازه شسته ايد و هنوز كمي خيس است و آب به طور كامل از روي آن تبخير نشده است، چون در اين حالت ديگر آب روي پوست است و چربي كرم كمك مي كند كه لايه اي محافظ روي پوست كشيده شود و در نتيجه اين آب در پوست باقي بماند و ديگر نياز نيست كه كرم اين آب را تأمين كند و در نتيجه كرم مرطوب كننده اثردهي بيشتري خواهد داشت.
¤ پيش از خريد مرطوب كننده بايد بدانيد
با توجه به نوع پوست تان كرمي را انتخاب كنيد كه ميزان چربي مورد نياز پوست شما را تأمين كند، يعني دقت كنيد كه مرطوب كننده چقدر چربي دارد و توجه كنيد كه يك مرطوب كننده براي هر نوع پوستي كارايي ندارد.مرطوب كننده اي را انتخاب كنيد كه ضمن اينكه به پوست شما رطوبت مي دهد، روي پوست سنگين نباشد، چون ما مي خواهيم به پوست رطوبت دهيم نه اين كه پوست را زيادي چرب كنيم.مرطوب كننده اي را انتخاب كنيد كه عطر و بوي آن با شما سازگار باشد، بعضي ها ترجيح مي دهند مرطوب كننده شان بي بو باشد و بعضي ترجيح مي دهند كرم آنها يك عطر ملايم داشته باشد.
كرم هاي صورت با كرم هاي دست و بدن متفاوت است، شما بايد با توجه به نياز خود كرم را بخريد، كرم صورت شما بايد هميشه متفاوت باشد چون معمولا كرم هاي بدن چرب تر هستند؛ ميزان دوام كرم مرطوب كننده نيز مهم است، بعضي كرم ها دوام بيشتري نسبت به بقيه دارند.ميزان شست و شوي شما به طور مستقيم روي قدرت مرطوب كننده شما تأثير دارد اگر به هر دليل عادت داريد كه پوست تان را زياد بشوييد بهتر است از يك مرطوب كننده قوي استفاده كنيد، چون با هر بار شست وشو رطوبت و چربي پوست كم مي شود.
اگر پوست شما نرمال است، مي توانيد از مرطوب كننده هاي رايج استفاده كنيد و اگر پوستي حساس داريد بهتر است با مشاوره پزشك مرطوب كننده بخريد؛ اگر حساسيت پوستي داريد مرطوب كننده مناسب پوست هاي حساس را با توجه به فاكتورهاي گفته شده بخريد.
 


سبزي ها را موقع پختن زياد خرد نكنيد

كارشناس مواد آشاميدني و بهداشتي مي گويد: هر اندازه مواد غذايي در هنگام پخت بيشتر خرد شوند مقدار كاهش مواد مغذي در آن بيشتر خواهدبود. لذا توصيه مي شود تا جايي كه امكان دارد سبزي ها را موقع پختن زياد خرد نكنيد.
روش جوشاندن
آب به علت اين كه داراي گرماي ويژه بالايي است، محيط مناسبي براي انتقال حرارت به ماده غذايي است. همچنين دسترسي به آن آسان است به همين دليل از روش جوشاندن براي پخت بسياري از مواد غذايي استفاده مي شود.
يكي از معايب آب براي پختن موادغذايي اين است كه حلال خوبي است و ممكن است ماده غذايي در آب مقدار قابل توجهي از موادمغذي خود را از دست بدهد به عنوان مثال سبزي ها را معمولا براي پخت مي جوشانند كه اين امر موجب كاهش برخي از عناصر مغذي و ويتامين ها به خصوص ويتامينC مي شود.
معايب روش جوشاندن: كاهش كاروتن سبزي ها در اثر جوشاندن ناچيز است اما ميزان قابل توجهي ويتامينB1 و C از بين مي رود. همچنين كاهش عناصر معدني و ويتامين هاي محلول در آب با افزايش مقدار آب مصرفي زياد مي شود.
با انجام يك سري آزمايش ها ثابت شد هنگامي كه كلم با مقدار كمي آب پخته مي شود، 60 درصد ويتامين C خود را از دست مي دهد در حالي كه اگر در مقدار بيشتري آب طبخ شود، 70 درصد آن از بين مي رود.
همچنين در مورد برنج، اگر در آب كم پخته شود، 30 درصد از ويتامين خود را از دست مي دهد در حالي كه پختن آن در مقدار بيشتري از آب موجب از دست رفتن حدود 50 درصد از ويتامين آن مي شود.
همچنين مدت زمان جوشاندن ماده غذايي در كاهش مواد مغذي مؤثر است به عنوان مثال هنگامي كه زمان پخت طولاني است، مقدار بسيار زيادي ويتامين C از دست مي رود.
نكته مهم ديگر اين است كه هرچه سطح ماده غذايي بزرگ تر باشد، كاهش مواد مغذي محلول در آب از طريق ورود به آب پخت بيشتر است. خرد و له كردن، بريدن و ريز كردن ماده غذايي نه تنها سطح آن را افزايش مي دهد، بلكه آنزيم ها را نيز آزاد مي كند و مقدار بيشتري مواد مغذي از دست مي رود.هرچقدر اندازه ماده غذايي در هنگام پخت كوچك تر باشد يعني بيشتر خرد شود يا برش داده شود، مقدار كاهش مواد مغذي در آن بيشتر خواهد بود بنابراين تا جايي كه امكان دارد سبزي ها را موقع پختن خيلي خرد نكنيد حتي سبزي هايي مثل كدو سبز، گوجه فرنگي، سيب زميني و... را درسته بپزيد و پوست آنها را جدا نكنيد.

 


مراقب سرماخوردگي باشيد

فرارسيدن فصل سرما و پوشيدن لباسهاي گرم علاوه بر بسياري از موارد يك معناي اضافي هم دارد و آن سرما خوردگي است. در بسياري از فروشگاه ها كرمهاي ضد آفتاب جاي خود را به آب نباتهاي سرما خوردگي، دستمال كاغذي و ويتامين C مي دهند .
همواره توصيه شده است كه يك رژيم سالم مي تواند به سيستم ايمني بدن ما كمك كند و آن را ارتقا دهد، اما با توجه به اين كه موضوعات بسياري در رابطه با اين رژيم غذايي مورد بحث و نقد است، اطلاع از اين كه از كجا آغاز كنيم كار دشواري است . كليد داشتن يك سيستم ايمني قوي در ريز مغذي ها است كه به وفور در برخي سبزيجات و ميوه ها وجود دارند
متخصصان تغذيه به يك رژيم دو هفته اي قطعي براي افزايش سيستم ايمني بدن رسيده اند كه مي تواند از دفاع طبيعي بدن حمايت كند . اين رژيم علاه بر اينكه موجب مي شود احساس خوبي داشته باشيد به سادگي مي توانيد آن را در زندگي روزمره خود قرار دهيد . اين رژيم غذايي نه تنها موجب مي شود كه به سرما خوردگي مبتلا نشويد، بلكه مي تواند دفاع بدن را درباره شرايط سلامتي وخيم تر و حتي سرطان افزايش دهد و به كاهش وزن كمك كند .
كليد اين رژيم در ريزمغذيهايي است كه به وفور در برخي ميوه ها و سبزي ها وجود دارند . وقتي اين ريز مغذي ها (عبارت جامع براي تمام ويتامينها، مواد معدني كه براي بدن لازم هستند اما نياز آن در مقادير بسيار اندكي است) در تركيبهاي خاصي مصرف مي شوند نقش مهمي در تقويت و حمايت از سيستم ايمني بدن ما دارند .
سهم قارچ در رژيم افزايش سيستم ايمني بدن
نارسايي مواد مغذي در رژيم مدرن موجب شده كه بدن ما براي مبارزه با بيماريها و ويروسها سخت در تلاش باشد كه اين امر موجب مي شود كه به سرماخوردگيهاي متعددي دچار شويم و حتي خطر ابتلا به بيماريهاي ديگري چون سرطان نيز در بدن افزايش مي يابد .
اگر سيستم ايمني بدنتان خوب كار نكند، يك عفونت ساده هفته ها در آن باقي مي ماند و حتي مي تواند به برنشيت و ورم سينوسها منتهي شود، اما دكتر فوهرمان تأكيد دارد كه با داشتن يك سيستم ايمني قوي كاملا در مقابل سرماخوردگي، آنفلوآنزا مقاوم مي شويد و بدنتان با ويروس مقابله مي كند. حتي اگر نشانه هاي خفيفي مشاهده كنيد ظرف 24 ساعت به حالت عادي باز خواهيد گشت .
اگر نيمي از سبزي هايي كه روزانه مصرف مي كنيد را به طور خام مصرف كنيد مي توانيد تأثير ريز مغذيها را به حداكثر برسانيد، چرا كه برخي از اين ريزمغذيها در فرآيند پخت و پز از بين مي روند
پزشكان با انتقاد از غذاهاي فرآوري شده كه از نظر چربي، شكر و كربوهيدارت تصفيه شده غني است، مي گويند: تنها 12 درصد از ما ميزان توصيه شده از سبزي ها و ميوه ها را مصرف مي كنيم. رژيم غذايي مدرن به طور عمده فاقد صدها مواد تشكيل دهنده موثر در ارتقا در سيستم ايمني بدن است، مسئله اي كه موجب مي شود بدن ما در مقابل ويروسها، عفونتها و بيماريها آسيب پذير باشد .
ريز مغذيها در برخي غذاها تأثيرات ژرفي روي سيستم ايمني بدن دارند، تأثيراتي كه بدن ما به آن نياز دارد. تركيب اين مواد بسيار موثر تر از هرعامل ديگري است .
به عبارت ديگر، اگرچه فلفل دلمه قرمز تازه كه سرشار از ويتامين C است ، اما همراه شدن آن با مواد ديگري موجب افزايش خواص سلامت آن مي شود. به همين دليل ميوه ها و سبزي هاي تازه بسيار موثرتر از استفاده از يك قرص ويتامين C با دوز بالا است .
مصرف كردن اين ريزمغذي ها انتخابي نيستند، نمي توان عمري را به طور سالم بدون مصرف آنها سپري كرد .
سيستم ايمني بدن مي تواند قدرت را افزايش مي دهد تا از بدن ما درمقابل بيماريها حمايت كد، اين امر به طور قابل توجهي خطر عفونتهاي آزار دهنده خفيف ، عفونتهاي قابل توجه و حتي سرطان را كاهش مي دهد .
كليد اين امر در تركيب مغذي ترين غذاها به نوعي است كه بتوان تأثير آنها را به حداكثر برساند .
 


زندگي در گنار سلامتي

غذاها بيشتر از شمشيرها آدم كشته اند!

با وجود پيشرفت هاي پزشكي در قرن بيستم و تلاش كشورها براي پيشگيري از بيماري ها بيماري هاي زيادي آدميان را رنجور ساخته است. يكي از مهم ترين اين رنج ها نحوه تغذيه غلط زندگي متمدن امروز است.
در قرن حاضر انسان ها بيش از زمان هاي ديگر از امكانات غذايي بهره مند هستند، اما غالبا به عوارض ناشي از تغذيه غلط دچارند كه اهم آن چاقي است.
بر اثر پيشرفت هاي صنعتي هر روزه به موارد خوراكي جلوه ظاهري داده مي شوند. با اين وجود از خاصيت آن كاسته مي گردد و به علت اين زرق و برق كاذب مصرف غدا مخصوصا در بيشترشهرها زيادتر شده است كه چاقي نيز در اين زمينه بيشتر مي باشد.
در اين مسير بيماري هاي متابوليكي و عروقي و عصبي از همه بيشتر مشاهده شده است. روماتيسم و دردهاي مفصلي، تراكم چربي در عروق، زياد شدن املاح در مفاصل (نقرس) فشار خون و عوارضي چون سكته قلبي، سكته مغزي و ناتواني حركت مفصلي مخصوصا در ناحيه كمر و زانوها و از همه مهمتر:
به وجود آمدن «آرتديواسكلروز» يا سفت شدن جدار عروقي است كه به علت زياد شدن چربي به صورت پلاك هايي در زير لايه داخلي عروق بزرگ، رسوب مي كند.(تغييرات دژانراتيو يا تخريبي غالبا در اين عروق به وجود مي آيد كه فيبروپلاست هاي خون در مراحل بعدي وارد اين مرحله خواب شده، مي شوند. باعث اسكلروز و سخت شدن تدريجي ديواره عروق مي گردند.)
به علاوه كلسيم موجود در خون نيز غالبا همراه چربي در اين جا نفوذ كرده و پلاك هاي آهكي ايجاد مي كند كه اين دو واكنش كه باعث سفت شدن شرايين مي شود آرتريواسكلروز نام دارد.
اين جاست كه شرايين خاصيت ارتجاعي خود را از دست داده و به آساني ناحيه دژنره يا تخريب شده و پاره مي شود. اين آتروم ها كه معمولا برجستگي در سطح داخل عروق ايجاد مي كنند، غالبا با برخورد خون لخته اي ايجاد كرده اين لخته ها گاهي به نام ترمبوس كنده شده به درون شريان هاي باريك رفته و باعث انسداد آنها مي گردد كه متأسفانه بيشتر افراد بر اثر اين عارضه مي ميرند.
ناراحتي هاي ديگر مثل بيماري قند، آزردگي هاي معده اي، روده اي، آسيب هاي كبدي، سنگ هاي كيسه صفرا، سنگ هاي كليوي بيشتر از زمان گذشته به ارمغان آمده است.
گرد آمدن روستاييان در شهرها، دگرگون شدن شيوه هاي زندگي به علت صنعتي شدن كه عواملي چون بي تحركي، ماشين نشيني باعث چاقي بي تناسب و كم شدن عمرها شده است. در صورتي كه آمارها نشان مي دهد كه عمر ساكنان روستاها بيشتر و شادماني آنها فزون تر، تحرك و قدرت طبيعي آنان بيشتر از شهرنشينان است.
بعضي ها تغذيه خوب را با زياد خوردن برابر مي دانند حال اينكه مصرف زياد مواد خوراكي حتي سالم و طبيعي سلامتي انسان را مختل مي سازد. مثلا مقدار انرژي كه صرف تهيه، هضم و جذب غذاهاي زياد مصرف شده، مي گردد بيشتر از مقدار انرژي حاصل از غذاها است. زيرا غذاي مصرف شده بيش از نياز بدن انبار شده و به انرژي تبديل نمي شود. در اين جا اين حديث معنا پيدا مي كند.
نبي اكرم اسلام(ص) مي فرمايند: آسان زيستن در كم خوردن است.
حضرت علي ابن موسي الرضا(ع) مي فرمايد: كم خوري استقامت بدن را بيشتر خواهد كرد.
مي دانيم كه در بافت غذد يك پديده عصبي است كه به وسيله مراكز خاصي از مغز تنظيم مي شود، بدين طريق كه وقتي ذخاير غذايي بدن كم شده احساس گرسنگي و زماني كه ذخاير پر شده احساس سيري به آدمي دست مي دهد. اما متاسفانه برنامه غذايي بيشتر ما انسان ها مربوط به عادت است نه احساس؛ يعني عادت كرده ايم صبح و ظهر و شب غذا بخوريم، چه سير باشيم چه گرسنه، كاري به احساس مغزي نداريم، از اين رو است كه بيشتر چاقي ها بي قواره اي به وجود آمده است. به طور مثال اگر ظهر ناهار چرب و پرحجمي خورده باشيم؛ چون شب فرا رسيده باز هم مي خواهيم بخوريم. زيرا عادت كرده ايم نه احساس.
نبي اكرم اسلام(ص) در اين رابطه حديثي دارند كه مي فرمايند: بخوريد هنگامي كه احساس گرسنگي مي كنيد و نخوريد هنگامي كه هنوز اشتها داريد. توضيحا اين گفتار آسماني رسول گرامي(ص) قبل از پيدايش فيزيولوژي و پيدا كردن مراكزي در مغز براي تنظيم و احساس غذا، وارد شده است.
با وجود اينكه بيشتر چاقي ها بر اثر زياد خوردن است، معهذا گاهي چاقي به علت بيماري هاي مخصوص هيپوفيز، چاقي مربوط به اختلالات دستگاه تناسلي، چاقي در اثر اختلال لوزالمعده و چاقي به علت اختلال كار غده فوق كليوي نيز ديده مي شود.
اگر بيشتر از احتياج بدن غذا خورده شود هر چه مي خواهد باشد، چه گلوسيد چه ليپيد و چه پروتيد(مواد قندي- نشاسته اي- چربي و گوشتي) چاقي مي آورد كه به صورت چربي زياد در سرين(كفل)- شكم- ران ها- شانه ها- پهلوها و غيره جمع مي شوند.
بعضي ها فكر مي كنند كه خوردن چربي آدمي را چاق مي كند در صورتي كه چنين نيست، بيش از نياز خوردن چاقي مي آورد.
به طور مثال: خوردن پنج گرم شيريني 20 كالري حرارت ايجاد مي كند و خوردن پنج گرم چربي، 45 كالري حرارت و خوردن پنج گرم گوشت آن هم 20 كالري حرارت ايجاد مي كند. حال بايد توجه داشت كه كدام از لقمه هاي غذايي كم تر از پنج گرم است؟
با هر لقمه غذا حداقل 20 كالري حرارت وارد بدن مي شود با خوردن يك بشقاب پلو، يك نان، مقداري خورشت يك ليوان دوغ و يك عدد پرتقال در يك وعده غذايي چقدر كالري در بدن ايجاد مي كند؟
در اين جا بي مناسبت نيست كه بگوييم: (من تنها پزشكي نيستم كه نگران بيماري هاي ناگوار آينده پرخوري ها هستم بلكه جامعه پزشكي نيز نگران است.)
متذكر شديم كه چربي اضافه در بدن ذخيره مي شود كه مثلا با هر 9 كالري اضافه يك گرم چربي به وزن بدن اضافه مي گردد. يعني هر لقمه چرب 25 گرمي، بيست و پنج گرم اضافه وزن مي دهد. اگر 150 گرم برنج، 75 گرم گوشت، 50 گرم لپه، 50 گرم پياز، 50 گرم سيب زميني و 50 گرم روغن كه يك غذاي معمولي است مصرف شود حدودا دو هزار كالري وارد بدن شده است.
اضافه تر از اين مقدار براي يك انسان از چهل سال به بالا چاقي مي آورد(كه براي زنان حدود 1900 كالري لازم است) با توجه به مطالب فوق، مصرف بيش از حد موادغذايي چاقي و عوارض ناشي از آن را به ارمغان خواهد آورد. پس درد و درمان از خود آدمي است و كليد دردها و رنج ها در دست خود است.
چنان چه حضرت اميرمؤمنان علي(ع) مي فرمايد: داوري درد در تو است نمي انديشي و درد از تو است نمي بينيد. براي حسن ختام مي توان گفت كه: غذاهايي كه بيش از نياز واقعي خورده شوند مانند يك زهر در سرتاسر بدن تاثير سوء مي گذارند.
حضرت عيسي ابن مريم(ع) فرموده است: اي بني اسرائيل تا گرسنه نشده ايد، غذا نخوريد، موقعي كه احساس گرسنگي كرديد، بخوريد وليكن سير نخوريد(زياده روي نكنيد) بدرستي كه پرخوري باعث بزرگ شدن غبغب و چاقي مفرط در پهلوها مي شود( جمع شدن چربي) در اين حال خدا را فراموش مي كنيد.
 


تأثيرگذارترين محيط براي جامعه پذيري

در حال حاضر با پررنگ تر شدن نقش مادران در خارج از محيط خانه ساير محيط هاي تربيتي در انتقال رفتارهاي صحيح هنجارها و الگودهي مناسب به فرزندان، بسيار تأثيرگذار شده اند. به طور كلي در حال حاضر، كاركرد و نقش مراكز تربيتي كودكان نسبت به گذشته، پررنگ تر شده تا جايي كه به گفته روانشناسان، اينگونه محيط هاي اجتماعي، نه فقط صرفاً مكاني براي نگهداري كودكان نيستند بلكه تأثيرگذارترين محيط براي جامعه پذيري و تعليم و تربيت بچه ها هستند.
از آنجايي كه انسان ذاتاً موجودي اجتماعي است از همان لحظه تولد تا پايان زندگي نيازمند ديگران است، اما در حال حاضر گذر از زندگي سنتي و حركت به سوي زندگي شهري، باعث محصور شدن كودكان در خانه و دور شدن آنها از گروه همسالان و همبازي هاي خود شده، همين تغييرپذيري موجب شده تا نهادهايي نظير مهدكودك در آموزش هنجارها و ارزش ها به فرزندان دخالت كرده و حتي در مواردي بيش از نظام خانواده در ارائه الگوهاي رفتاري و اخلاقي به كودكان نقش آفريني كنند.
به عقيده محققان بيشتر خانواده ها بين مهدكودك با پيش دبستاني تفاوت قائل هستند و تصور مي كنند پيش دبستاني، صرفاً يك دوره يكساله قبل از ورود به دبستان است كه با مهدكودك متفاوت است در حالي كه منظور از مهدكودك، مجموعه دوره هاي آموزشي مطابق با سن كودك در ميان مجموعه اي از گروه هاي همسال، قبل از دوره مدرسه است.
اين مراكز اجتماعي در نحوه تربيت كودكان و اجتماع پذيري آنها تأثير بسياري دارند و اصولا، جذابيت و تأثيرپذيري كودكان در مكان هايي مانند مهدكودك و آمادگي بيش از خانه و خانواده است از طرفي، سريع ترين دوران رشد و يادگيري كودك، سال هاي اوليه كودكي و سنين پيش از دبستان است بنابراين والدين بايد در مناسب ترين زمان، فرزندان خود را در اين گونه مكان ها آموزش دهند تا ضمن آشنايي و يادگيري مهارت هاي اجتماعي همچون همياري، مساعدت و همكاري زمينه بروز استعدادهاي نهفته آنها شكوفا شده و كودك براي ورود به مرحله بالاتر زندگي اجتماعي آماده شود.
جلوگيري از ايجاد مشكلات عاطفي
برخي اوقات پدر و مادرها، در اين كه چه سني براي ورود فرزندشان به مهدكودك مناسب تر است دچار ترديد مي شوند، برخي هم ناچارند علي رغم ميل باطني خود فرزندشان را از 6 ماهگي به مهدكودك ها بسپارند، برخي خانواده ها نيز اساساً با فرستادن فرزندشان به مهدكودك و آمادگي مخالف هستند.
به عقيده كارشناسان از نظر علمي و روانشناسي بهتر است كودكان تا پايان دو سالگي در محيط خانواده و نزد والدين خود باشند، زيرا احساس امنيت رواني اوليه و وابستگي هاي عاطفي بايد به صورت صحيح و طبيعي در خانواده شكل بگيرد، در واقع كودك در اين سن بشدت دلبسته والدين خود بوده و اگر قبل از پايان دو سالگي روانه اين مراكز شود، سبك دلبستگي او غيرايمن شده و ناخواسته، زمينه ايجاد مشكلات عاطفي براي او ايجاد مي شود.
از آنجايي كه كودك از سن دو سالگي به بعد نيازمند تجربه هاي اجتماعي است، ورود به مهدكودك و آموزش هاي پيش از دبستان آن هم در كنار گروه همسالان، ضمن تقويت زمينه هاي حسي- حركتي و يادگيري مهارت هاي اجتماعي همچون خودياري به طور چشمگيري منجر به رشد اجتماعي كودك مي شود تا جايي كه در فاصله سني بين 4 تا 6 سالگي، با آموزش بازي هاي اجتماعي، كودك به طور رسمي مهارت هايي همچون نحوه ارتباط با همنوعان، قدرت تفكر، درك كردن، تفهيم، همياري، مساعدت، همكاري
و... را آموخته و نهايتا به راحتي وارد زندگي اجتماعي خواهدشد.
آموزش مهارت ها و انتقال آن به كودكان دركنار همسالان رخ مي دهد، به عبارتي كودكان در اجتماع و ازطريق بازي با گروه همسالان خود با آموزه هايي همچون يادگيري زبان، درك مفاهيم كلامي و غيركلامي، نحوه ارتباط با ديگران، كمك كردن به همنوعان خود و... به صورت هدفمند و گروهي آشناشده و نهايتا به رشد اجتماعي مي رسند.
توجه به دانش و تجربه مربي، ضروري ترين استاندارد در انتخاب مهدكودك معمولا نخستين چيزي كه خانواده ها در انتخاب مهدكودك به آن توجه مي كنند، شكل ظاهري ساختمان، فضاي داخلي اتاق ها، رنگارنگ بودن در و ديوار و خلاصه از اين جور چيزهاست كه البته توجه به اين معيارها به نوبه خود مهم است. اما مهم تر از اين ها، توجه به تجربه و دانش مربيان و شيوه هاي آموزشي است.
از آنجايي كه مهد براي كودكان به منزله يك محيط كاملا صميمي و دوستانه است لذا تأثيرپذيري كودكان در اينگونه مكان ها از مربيان و همسالان خود به مراتب بيش از محيط خانواده است بنابراين لازم است مربيان مهد طبق معيارهاي خاصي انتخاب شوند.
خطر بي تجربگي و نداشتن دانش كافي
اگر مربيان، افرادي آموزش ديده، كارآمد و متخصص در زمينه تربيت كودكان نباشند، بدون ترديد، در انجام رسالت خود كه همانا جامعه پذيري كودكان است، ناكام مي مانند و مهم تر اين كه با بي تجربگي و نداشتن دانش كافي، لطمات جبران ناپذيري به كودكان وارد مي كنند، لذا به همه والدين توصيه مي شود در انتخاب مهد كودك، بيش از هر چيز، نسبت به دانش و تجربه مربيان و همچنين نحوه آموزش آنها اطمينان كامل حاصل كنند.
در كشورهاي اسكانديناوي، داشتن مدارك تحصيلي فوق ليسانس يا دكتراي مرتبط، آشنايي با دانش روانشناسي و كودكياري براي استخدام مربيان كاملا الزامي است، و با توجه به تأثير علم و دانش مربيان در زمينه تعليم و تربيت كودكان، مربيان، از نظام روانشناسي، مجوز آموزش كودكان دريافت مي كنند تا ضمن آشنايي با اصول روانشناسي كودكان و شيوه هاي نوين تربيتي، بتوانند بيش از پيش در راستاي ارتقاي سطح تربيتي و آموزشي كودكان گام بردارند، ضمن اينكه رسيدگي به مشكلات مربيان و كاهش مشغوليت هاي ذهني آنها از سوي مديران و مسئولان مهد كودك ها، در موفقيت مربيان بي تأثير نيست.
درصورتي كه بچه ها دائما درحال حفظ كردن شعر و داستان باشند، به جاي درك، تفهيم و تفكر، تنها حفظ كردن غيرارادي را آموزش مي بينند كه ادامه اين روند بعدها منجر به بروز مشكلات يادگيري خواهدشد، درحالي كه تجربه و علم ثابت كرده بازي با كودك و انتقال هر آموزشي از طريق بازي هاي خاص، تأثير قابل ملاحظه اي بر قوه يادگيري كودك دارد.
هم اكنون برخي از مادران، به دليل اشتغال در بيرون از خانه، تربيت و پرورش كودكشان را كاملا برعهده اين مراكز گذاشته اند و حتي كمتر با مربيان كودك خود در تماس هستند، درحالي كه لازم است خانواده ها و مربيان با برقراري ارتباط دوسويه، نه فقط از وضعيت رفتاري كودك مطلع شوند بلكه در ارائه الگوهاي رفتاري نيز همسو حركت كنند تا كودك در يك برزخ محيطي بين درست و نادرست قرار نگيرد.


 


انرژي ات را از دست نده

بازگشتن به محل كار پس از چند روز تعطيلي يكي از سخت ترين كارها حتي براي فعال ترين كارمندهاست.
به بيان ديگر معضل دلزدگي از كار پس از تعطيلات تنها در هر جامعه اي و هر فردي وجود دارد.
بررسي هاي انجام شده بر بيش از 2500كارمند در يك سال در شهر ليدز نشان مي دهد عوامل متعددي نظير ديدگاه افراد به كار و زندگي، چگونگي سپري كردن تعطيلات، زمان دور بودن از محيط كار، ميزان رضايت شغلي افراد و... در ميزان احتمال ابتلا به دلزدگي از كار پس از تعطيلات مؤثر است، اما اين مسئله تنها نخستين روزهاي سال جديد كاري افراد را درگير كرده و در اكثر مواقع پس از آن زندگي عادي دوباره به جريان مي افتد.
جامعه شناسان با اشاره به شيوع اين پديده مي گويد: درصد زيادي از افراد، بويژه دانش آموزان پس از گذراندن يك دوره مرخصي كوتاه مدت، تمايلي براي بازگشت به جريان عادي زندگي و به عهده گرفتن دوباره مسئوليت هاي پيشين را نداشته و ممكن است نخستين روزهاي پس از تعطيلات با بي حوصلگي و قصور كاري همراه شود.
در اين ايام تغييراتي در ساعات استراحت، صرف غذا و به طور كلي به هم خوردن ساعت بدن باعث ايجاد ناهماهنگي ميان زندگي كاري و دوران استراحت مي شود.
علائمي مانند احساس خستگي، كاهش اشتها، اضطراب و دردهاي عضلاني در افراد مبتلا به سندرم دلزدگي پس از تعطيلات مشاهده مي شود كه درصد زيادي از آن به علت بهره مند نبودن از برنامه ريزي صحيح در دوران تعطيلات و نگرش غلط به اين دوره است.
وي با تأكيد بر اين مسئله كه ديدگاه غلط افراد نسبت به تعطيلات و بي توجهي به اهداف كوتاه مدت و هماهنگ نكردن آن با اهداف بلندمدت فرد پس از اين ايام مي گويد: به طور كلي دلزدگي و تمايل نداشتن به بازگشت به كار پس از تعطيلاتي به وجود مي آيد كه مدت زمان آن بيش از 4روز بوده و كمتر از 10روز باشد.
ديدگاه غلط افراد نسبت به تعطيلات
برخلاف تعطيلات كوتاه مدت كه دانش آموزان و كارمندان و ديگر شاغلين با روحيه اي شاداب و انرژي فراوان به كار و تحصيل بازمي گردند، پس از پايان تعطيلات طولاني درصد زيادي از افراد تمايل به بازگشتن به زندگي كاري را نداشته و در روزهاي نخست سال كاري احساس رخوت و خستگي و گاهي اوقات نيز افسردگي مي كنند.
در حالي كه اين تعطيلات، فرصت مناسبي براي رهايي فكر و جسم از زندگي پردغدغه و صنعتي امروز است و بايد از اين روزها براي بازيابي انرژي به منظور افزايش بازده كاري در سال جديد استفاده كرد.
كارشناسان علوم اجتماعي آخرين روز تعطيلات را پايان خوش روزهاي با هم بودن و احياي انرژي از دست رفته در سال كهنه و آغاز تلاشي پرثمر براي دستيابي به موفقيت مي دانند.اين در حالي است كه اكثر افراد، اين نكته مهم را فراموش مي كنند كه تعطيلات نقش مهمي در به دست آوردن انگيزه و نشاط براي شروع روزكاري بوده و در واقع ميانبري است تا افراد را به اهداف والايي كه درنظر دارند، نزديك كند.
در واقع بسياري از افرادي كه تمايل بازگشت به كار را نداشته و احساس خستگي و افسردگي مي كنند، در ايام تعطيلات از نقش مهم روزهاي استراحت در بازيابي و تجديد نيروي كار براي ادامه فعاليت ها غافل شده و با غرق شدن در شيوه جديدي از زندگي از واقعيت ها دور شده اند.
بررسي ها نشان داده كه نداشتن رضايت شغلي و علاقه مند نبودن به محيط كار را يكي ديگر از دلايل ايجاد خستگي و دلزدگي و كار پس از تعطيلات است و از آنجايي كه اشتغال و فعاليت در حرفه اي مشخص بخش مهم از قابل توجهي از زندگي روزانه افراد را تشكيل مي دهد و افراد شاغل زمان زيادي از روز را به فعاليت از خارج منزل مي پردازند، يكي از دلايل بي انگيزگي افراد پس از گذراندن روزهاي تعطيل، نارضايتي شغل افراد است.
به اميد يك هواي تازه تر
به طور كلي افرادي كه به حرفه و فعاليتشان علاقه مند هستند، با برنامه ريزي براي دوران پس از تعطيلات و به ياد آوردن خاطرات كاري، مشتاقانه منتظر شروع دوباره فصل جديدي از فعاليت هستند و شروع مجدد فعاليت ها آنها را با مشكل مواجه نمي سازد، اما افرادي كه در محيط كاري خود احساس امنيت نمي كنند از فكر بازگشت به اين فضا آزرده خاطر شده و در ايام تعطيل سعي مي كنند، به اين مسئله فكر نكنند.
از اين رو با پايان تعطيلات و مواجه شدن با واقعيت آغاز تلاش دوباره و بازگشت به محيط كاري، تا هماهنگ شدن فكر و جسم با محيط و عادت كردن به فضاي كاري، احساس خستگي و بي حالي در آنها وجود خواهد داشت.
به عقيده متخصصان، با انجام برخي دستورالعمل هاي ساده در تعطيلات احساس خستگي و دلزدگي از كار پس از پايان تعطيلات كاهش پيدا مي كند.
نداشتن آمادگي كافي براي آغاز كار يكي از عوامل تمايل نداشتن افراد به بازگشتن به آن محيط است. درصد زيادي از افراد جامعه، به اميد رهايي از دلمشغولي ها و روزمرگي ها خداحافظي كرده و فراموش مي كنند در مدت زماني كه در آن ذهن آرامش مي گيرد بايد فرصتي نيز براي برنامه ريزي و ارتقاي بازده كاري در آينده فراهم كرد.
بايد توجه داشت در صورتي كه زماني در روزهاي تعطيل به بررسي نقاط ضعف و مشكلات در كارنامه كاري گذشته اختصاص داده شود و با برنامه ريزي و ايده پردازي هاي نو و خلاقانه درصدد بهبود و رفع مشكلات اقدام شود، شوق بازگشت به كار با انرژي بيشتر پديدار خواهد شد.
در صورتي كه آخرين روز تعطيلات به فراهم كردن محيطي آرام و وسايل مورد نياز براي شروعي دوباره اختصاص داده شود، علائم ناشي از ابتلا به دلزدگي از بازگشت به كار كاهش خواهد يافت.
در آغاز هفته هاي نخست كاري با پيروي از الگوهاي غذايي سالم و انجام حركات ورزشي به كاهش علائم كسالت از كار پس از پايان تعطيلات كمك مي كند.
برخي تحقيقات نشان مي دهد، نوشيدن شير در كاهش خستگي و افزايش انرژي موثر است.
براي تنظيم ساعات بدن و كمك به رفع خستگي در اولين روزهاي جديد كاري انجام حركات ورزشي در ساعات چهار تا پنج بعدازظهر، دوش گرفتن با آب گرم قبل از خواب شبانه، آغاز روز با انجام ورزش هايي مانند شنا، و پياده روي در بازيابي انرژي لازم به منظور انجام كارهاي روزانه مهم محسوب مي شود.
 


(صفحه(12(صفحه(10(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14