(صفحه(12(صفحه(10(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14


یکشنبه 12 تیر 1390- شماره 19964

نقش مرغها در ابتلا به سرطان تخمدان
احتمال ابتلا به سندرم تونل مچ دستي در تايپيست ها
راه هاي درمان واريس
بازسازي دختر 2هزار و 600 ساله
30نوع عفونت دربالش هاي بيمارستاني!
عوارض خطرناك آفت كش ها روي ميوه و سبزي
فنچ ها هم دستور زبان دارند
چند توصيه بهداشتي براي مقابله با تشعشعات خورشيد
انسولين اميدي براي درمان آلزايمر
6 راه براي كمتر خوردن
رديابي مواد منفجره با سم زنبور



نقش مرغها در ابتلا به سرطان تخمدان

پرداختن به كودهاي شيميايي نبايد تنها محدود به باغچه هاي خانگي باشد. تحقيقات انجام شده در سالهاي اخير اثرات مخرب كودهاي شيميايي بر زندگي انسان را نشان مي دهد. مؤسسه تحقيقات پزشكي كوينزلند در بريسبن استراليا طي تحقيقي بيش از 800 زن مبتلا به سرطان تخمدان را با هم مقايسه كرد. نتيجه آزمايش بسيار شگفت انگيز بود.
پژوهشگران دريافتند آن دسته از زناني كه دو يا بيشتر از دو تخم مرغ در هفته مي خورند دو برابر بيشتر در معرض ابتلا به سرطان تخمدان قرار مي گيرند. آنان مصرف بيش از حد و مستمر كودهاي شيميايي در مرغداري ها را عامل اصلي دانسته اند.
دكتر ديويد پوردي يكي از پژوهشگران اين مؤسسه معتقد است مرغ ها هنگام جست وجوي غذا ممكن است مواد سمي موجود در تركيب كشاورزي مانند كودها يا آفت كش ها را به جاي غذا بخورد و آنها را به تخم ها انتقال دهد. مصرف كننده ها غافل از وجود چنين مواد شيميايي زيانباري آنها را مصرف مي كنند. اگر چه بسياري از اين مواد پس از شناسايي به عنوان عامل سرطان تخمدان ممنوع شده اند، اما مواد شيميايي براي مدت زمان طولاني گرايش به ماندن در محيط را دارند.
جالب توجه اينكه براساس اين تحقيق، زن هاي مبتلا به سرطان تخمدان در حقيقت 20 يا 30 سال قبل در اثر مصرف تخم مرغ هاي آلوده به مواد شيميايي در معرض چنين بيماري قرار گرفته اند. چون مواد شيميايي تدريجي در بدن انباشته مي شود و از بين نخواهند رفت و طي سالهاي بعد اثرات مخرب آنها به صورت سرطان و خصوصا سرطان تخمدان ظاهر مي شود.
خوشبختانه خطر ابتلا به سرطان در اثر مصرف تخم مرغ نسبت به دهه هاي گذشته پايين آمده است: زيرا مرغداري ها دريافته اند كه كودهاي شيميايي كه براي رشد مرغ ها استفاده مي شود، خطرناك است. از طرفي ديگر عده زيادي از دامداران در حال حاضر از كودهاي طبيعي استفاده مي كنند كه اين خود سلامتي مصرف كننده ها و توليد تخم مرغ هاي اورگانيك را كه سالم ترند تضمين مي كند.
خوشبختانه تنوع فرآورده هاي غذايي و وجود فروشگاه هاي مختلف قدرت انتخاب بالاتري را براي مشتريان ايجاد كرده است. دقت داشته باشيد كه سهل انگاري در خريد به تنهايي مي تواند خطر ابتلا به سرطان را بالا ببرد.

 



احتمال ابتلا به سندرم تونل مچ دستي در تايپيست ها

يك كارشناس فيزيوتراپي گفت: كساني كه كارهاي نوشتاري زيادي انجام مي دهند و از مچ دست خود كار مي كشند با فشار برروي رگها و عصب هاي عبوري دست مبتلا به سندرم تونل مچ دستي مي شوند.
به گزارش مهر، ذبيح الله برجسته افزود: افراد مبتلا به سندرم مچ دست هنگام شب يا موقع استراحت، درد انگشتان را بيشتر حس مي كنند. وي افزود: در فعاليت هايي كه مچ در يك وضعيت ثابت و طولاني قرار مي گيرد مانند تايپيست ها يا كساني كه كارهاي نوشتاري زيادي انجام مي دهند يا زنان كه براي شستن ظروف و لباس از مچ دست خود كار زيادي مي كشند، دست در يك وضعيت كاملاً غلط قرار مي گيرد و رگها و عصب هاي عبوري فشار زيادي را تحمل مي كنند.برجسته ادامه داد: در اين هنگام دست دچار گزگز يا مورمور شدن مي كند كه اين احساس در انگشتان شست، اشاره و مياني بيشتر احساس مي شود.
وي يادآور شد: در مواقعي كه فعاليت در وضعيت صحيح انجام مي شود ولي درد شديد است، استفاده از مچ بند يا اسپلينت ضرورت دارد.اين كارشناس فيزيوتراپي تصريح كرد: در مراحل اوليه درمان توسط فيزيوتراپي و با استفاده از امواج اولتراسوند يا ليزر انجام مي شود. در مراحل شديدتر و درصورتي كه درد با فيزيوتراپي بهبود نيابد، عمل جراحي به بهبودي بيمار كمك مي كند.

 



راه هاي درمان واريس

يكي از شايع ترين مشكلات در اشخاصي كه مجبورند بنابه مقتضيات شغلي خود به مدت طولاني ايستاده كار كنند، با آن مواجه شده يا مي شوند، نوعي اختلال در سياهرگ است كه به آن «واريس» گفته مي شود.
«واريس» از ريشه يوناني «واريكس» به معني پيچدار گرفته شده است. سياهرگ هاي واريسي، سياهرگ هاي پيچدار و متسعي هستند كه در نزديك سطح پوست تشكيل مي شوند. احتمال واريسي شدن در همه سياهرگ ها وجود دارد اما بيشترين مكان ابتلا اندام هاي پاييني و پاها هستند.
سياهرگ هاي واريسي، در نتيجه اختلال عملكرد دريچه هاي موجود در سياهرگ ها ايجاد مي شوند. در حالت طبيعي، اين دريچه ها از بازگشت خون در مسير عكس (به سمت پايين) جلوگيري مي كنند. ممكن است اين دريچه ها بر اثر عواملي مانند: بارداري، ترومبوفلبيت، ضعف مادرزادي، چاقي يا ايستادن طولاني مدت، تحت كشش قرار گيرند.
وقتي دريچه ها ضعيف شده و ديگر قادر به بسته شدن طبيعي نباشند، حوضچه هايي از خون در سياهرگ ها ايجاد مي شوند. در نتيجه سياهرگ ها متسع و واريسي مي شوند.
سياهرگ هاي عنكبوتي، نوع خفيفي از سياهرگ هاي واريسي هستد. آنها كوچكتر و به سطح پوست نزديك ترند و شبيه شبكه عنكبوت به نظر مي رسند. اينها چندان خطري ندارند، اما ممكن است از نظر باليني نگران كننده باشند.
تشخيص واريس:
عروق واريسي سطحي، به شكل متسع و پيچدار و به رنگ آبي تيره هستند. ممكن است هيچ دردي نداشته باشد يا درد خفيفي در اندام هاي پاييني خود حس كند. گاهي سياهرگ هاي عمقي واقع در اندام هاي پاييني درگير مي شوند و تورم قابل توجه و حتي زخم هاي پوستي را به وجود مي آورند. اين حالت تحت عنوان نارسايي سياهرگي شناخته مي شود.
پزشك، پاهاي شما رادر حالي كه ايستاده ايد معاينه مي كند و به دنبال تورم كه نشانه ديگري از اختلال عملكرد دريچه هاي سياهرگي است مي گردد.
زخمها توسط سياهرگ هاي واريسي يا اختلال عمل دريچه هاي سياهرگي كه معمولا نزديك مچ پا قرار گرفته اند، ايجاد مي شوند.
علت آن خيس خوردن طولاني مدت بافت مچ پا است، زيرا خروج جريان خون سياهرگي كاهش مي يابد. ايجاد رنگ دانه هاي قهوه اي، معمولا پيش درآمد ايجاد يك زخم هستند. سياهرگ هاي واريسي تهديد كننده حيات نيستند، اما با گذشت زمان تمايل به افزايش دارند.اگر شما نگران ظاهر سياهرگ ها هستيد يا شما را آزار مي دهند، با پزشك خود صحبت كنيد. در موارد شديد، ممكن است پوست مجاور سياهرگ واريسي، دچار خارش يا زخم يا تغيير رنگ شود. در صورت بروز زخم هاي پوستي نيز به پزشك مراجعه كنيد. زخم ها نياز به مراقبت طبي دارند. احتمال ابتلا به اين اختلال در زنان، دو برابر مردان است.
واريس و درمان آن
روش هاي درماني قادرند پيشرفت و احساس ناراحتي ناشي از سياهرگ هاي واريسي را كاهش دهند. در بعضي موارد براي اصلاح سياهرگ هاي واريسي شديد عمل جراحي ضروري است. برخي درمانهاي شايع عبارتند از:
¤ اسكلروتراپي: ماده محلولي كه سياهرگ ها را زخمي مي كند به داخل سياهرگ هاي واريسي كوچك با متوسط تزريق مي شود. فرآيند تشكيل بافت در محل زخم، سياهرگ هاي گشاد را مي بندد و خون آنها به سياهرگ هاي سالم جريان مي يابد.
¤ برداشت سرپايي سياهرگ ها: در اين روش سياهرگ هاي واريسي كوچك با ايجاد تعدادي سوراخ كوچك در پوست برداشته مي شوند. معمولا بي حسي موضعي كفايت مي كند و اثر باقيمانده از جراحي ناچيز است.
¤ جراحي آندوسكوپي سياهرگ: يك لوله انعطاف پذير (آندوسكوپ) كه دوربين ظريفي دارد وارد اندام پاييني بدن مي شود تا به جراح در مشاهده و بستن سياهرگ ها كمك كند. اين روش تنها به برش هاي كوچك نياز دارد. در صورت ابتلا به سياهرگ هاي واريسي شديد و همراه با زخم هاي واريسي، احتمالا از اين شيوه سود خواهيد برد.
¤ جراحي ليزري: سياهرگ هاي واريسي كوچك تر و سياهرگ هاي عنكبوتي با استفاده از ليزر بسته مي شوند. به هر حال انتخاب روش مناسب درمان به عهده پزشك است.
توصيه هايي براي پيشگيري:
اگر شما مبتلا به سياهرگ هاي واريسي يا اختلال عملكرد دريچه هاي واقع در سياهرگ هاي عمقي هستيد، يك بخش از درمان عبارت است از: پوشيدن لباس مناسب و استفاده از جوراب هاي واريسي كشي مناسب كه باعث تسكين سريع و طولاني مدت مي شود.
استفاده از اين جوراب ها حين بارداري نيز مطلوب است. آنها به طور يكنواخت اندام هاي پاييني را فشرده و به سياهرگ ها و عضلات پا در به حركت درآوردن موثرخون كمك كرده و از آنها حمايت مي كنند. جوراب هاي واريس را صبح پس از بيدارشدن بپوشيد، حتي قبل از خارج شدن از بستر. آنها را در تمام طول روز نيز به پا داشته باشيد. دقت كنيد جوراب هايي كه مي پوشيد در ناحيه بالايي ران يا ساق پا خيلي تنگ نباشند
مراقبت از اندام ها:
از نشستن يا ايستادن طولاني مدت بپرهيزيد. اگر نحوه كار شما به گونه اي ست كه مجبوريد در محلي بي حركت بمانيد، اندام هاي پاييني و مچ ها را مرتب خم كنيد. از جا برخيزيد و در اطراف قدم بزنيد.
همچنين بالاگذاشتن پاها حداقل 20 سانتيمتر بالاتر از سطح قلب در انتهاي روز، به برطرف شدن تورم كمك مي كند.
وضعيت تورم اندام هاي پاييني ناشي از بي كفايتي سياهرگي، اغلب با استفاده از جوراب هاي واريسي درمان مي شود. اين جوراب ها از خارج روي ساق پا فشار آورده و از تورم شديد كه مي تواند به ضخامت پوست و ايجاد زخم بستر منجر شود، پيشگيري مي كنند.ورزش منظم نيز اهميت دارد فعاليت هايي مانند: راه رفتن، دوچرخه سواري يا شنا به كاهش فشار در سياهرگ ها و تخفيف ناراحتي كمك مي كنند.

 



بازسازي دختر 2هزار و 600 ساله

محققان با استفاده از فناوري هاي بازسازي ديجيتال موفق شدند، چهره دختري از عصر آهن را كه از ميان مردابي در آلمان كشف شده بود، براساس جمجمه و استخوانهاي به جامانده از بدن وي بازسازي كنند.
جسد دوهزار و 600 ساله اين دختركه ابتدا پليس محلي آن را يك پرونده جنايي در رابطه با زن جواني كه درسال 1969 ناپديد شده، درنظر گرفت، درسال 2000 توسط معدنچيان منطقه «لوور ساكسوني» آلمان در ميان باتلاقي كشف شد. قدمت بقاياي به جامانده اين دختر كه براساس نام محلي كه در آن كشف شده «مورا» نام گرفته است، با كمك آزمايشهاي DNA تعيين شد.
يك سال بعد، كارگران در نزديكي همان منطقه يك دست پيدا كردند كه به نظر مي آمد گزينه مناسبي براي بدن مورا باشد. تاريخ نگاري راديواكتيو نشان مي دهد مورا درسال 650 قبل از ميلاد از دنيا رفته است.
با وجود آسيبهايي كه حين عمليات معدن كاوي به جمجمه مورا وارد آمده است، آسيبهاي ديگري نيز بر روي جمجمه اين دختر نوجوان ديده مي شود و در عين حال به نظر مي رسد وي از سوءتغذيه ناشي از كمبود غذا در دوره زمستان رنج مي كشيده است اما هيچ يك از اين نشانه ها، عامل اصلي مرگ وي نبوده و دليل اصلي مرگ همچنان ناشناخته باقي مانده است.
محققان گمان نمي برند مورا از روي عمد درميان اين باتلاق مدفون شده باشد، زيرا هيچ تزيينات و جواهرآلاتي به همراه ندارد و مهم تر از همه اينكه اقوام عصر آهن معمولا اجساد مردگان خود را مي سوزانده اند.
محققان با جمع آوري موادي كه به همراه مورا در باتلاق به جا مانده بود، توانسته اند تصويري از منطقه اي كه وي زماني در آن زندگي مي كرده را بازسازي كنند.
براي بازسازي جمجمه مورا، محققان ابتدا جمجمه را به صورت ديجيتالي اسكن كرده و مدل سه بعدي را از قطعات آن به وجود آورند. سپس قطعات سه بعدي دركنار يكديگر قرارگرفته و با استفاده از يك چاپگر سه بعدي مدل سه بعدي آن چاپ شد. درنهايت اين مدل پلاستيكي براي بررسي و تأييد بيشتر نزد پنج انسان شناس آلماني و اسكاتلندي كه در شناسايي چهره مهارت دارند، فرستاده شد.
اين پنج انسان شناس از نتيجه كار يكديگر خبر نداشتند و محققان با بررسي و مقايسه گزارش دريافتي از جانب آنها مدل نهايي چهره مورا را انتخاب كردند. بازسازي نهايي چهره مورا نيازمند تغييراتي در رنگ مو، رنگ چشم، مدل مو و رنگ پوست است. با اين همه محققان معتقدند 90 درصد از اين بازسازي براساس علم و 10 درصد آن براساس توانايي هاي هنري انجام گرفته است.

 



30نوع عفونت دربالش هاي بيمارستاني!

دانشمندان انگليسي با بررسي بالش هاي بيمارستاني با عمر دو سال درآنها حدود 30 نوع مختلف از عفونت ها را كشف كردند و نشان دادند كه اين عناصر آلودگي يك سوم وزن بالش را به خود اختصاص مي دهند.
محققان بيمارستان سنت برث و سرويس بهداشت ملي در انگليس بالش هاي صدها بيمارستان را دراين كشور بررسي كردند.نتايج اين تحقيقات نشان داد كه تنها دوسال پس از مصرف بالش ها در بهترين حالت، يك سوم وزن بالش هاي بيمارستاني از عناصر آلوده و خطرناكي چون پوست مرده، باكتريها، كرم هاي ريز پنبه و گرد وغبار تشكيل شده است.به گفته اين محققان، اغلب در بيمارستان ها، پرستاران به طور مرتب و با دقت دست هاي خود را با آب و صابون شست وشو مي دهند و ملحفه ها و روكش بالش ها و پتوها پس از هر بار مصرف ضد عفوني مي شوند اما به ندرت كسي به خطرات بهداشتي تشك ها و بالش هاي قديمي و آلوده فكر مي كند.براساس گزارش نيوزفود، اين تحقيقات نشان داد كه دراين بالش ها كه از بخش هاي مختلف بيمارستاني انتخاب و آزمايش شده بودند حداقل 30نوع مختلف آلودگي پيدا شد كه براي بيمارستان ها درصدي بسيار بالا و غيرقابل قبول است.به اعتقاد اين پژوهشگران،تنها راه جلوگيري از شيوع اين عفونت ها تعويض بالش ها حداقل يك بار درماه است.

 



عوارض خطرناك آفت كش ها روي ميوه و سبزي

رئيس اداره بهداشت كشاورزي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: باقيمانده آفت كش ها روي ميوه و سبزي منجر به سرطان مي شود.
رضا عزتيان افزود: باقيمانده آفت كش ها روي ميوه و سبزي، عوارض بسيار خطرناكي دارد. سموم اين آفت كش ها مي تواند جذب برخي از ارگان هاي بدن شود و سلامت افراد را درمعرض تهديد قراردهد.وي اظهارداشت: باقيمانده آفت كش ها روي ميوه ها، بر اعصاب بدن تأثير منفي گذاشته و مي تواند عوارضي مانند تولد كودكان ناقص الخلقه درمادران باردار ايجاد كند.
به گفته وي مدت ماندگاري تأثيرات مخرب سم روي ميوه هر آفت كشتي با آفت كش ديگر متفاوت است و اگر ميوه پيش از پايان اين دوره از باغات و مزارع چيده شود، مي تواند عوارض خطرناكي براي انسان داشته باشد.
از آنجا كه ايران يكي از بزرگترين كشورهاي توليدكننده محصولات باغي و جاليزي جهان است، لذا كشاورزان بايد در زمينه رعايت چيدن ميوه پس از سپري شدن اين دوره آموزش هاي لازم را فرابگيرند. متأسفانه برخي باغداران در مناطق مختلف كشور ممكن است به رعايت اين اصول متعهد نباشد و درست پيش يا پس از چيدن ميوه براي جلوگيري از فاسدشدن آنها از آفت كش ها استفاده كنند كه اين امر يك حركت غيربهداشتي است.
مردم بايد هنگام خريد ميوه به ظاهر آن توجه داشته باشند و پس از خريد نيز در شست وشوي آن دقت كنند.

 



فنچ ها هم دستور زبان دارند

محققان به تازگي دريافته اند فنچها از قدرت ذاتي پردازش «نحوي» ساختارهاي زباني خود برخوردارند و مي توانند خطاهاي دستوري را در آوازهاي خود تشخيص دهند.
شايد پرنده ها فعل، اسم يا اسم مفعول نداشته باشند اما به نظر مي آيد چالش ها و درگيريهايي كه انسانها براي توسعه قوانين دستوري زبان پشت سر گذاشته اند را تجربه كرده اند.
به گفته محققان ژاپني دانشگاه كيوتو، فنچهاي بنگالي قوانين دستوري ويژه خود را دارند، قوانيني كه به «نحو» شهرت دارند. به گفته اين محققان فنچها از توانايي بي اختيار پردازش ساختار نحوي آوازهاي خود برخوردارند.
ژاپني ها براي نشان دادن قدرت پردازش نحوي در اين پرنده ها، تركيبي از آوازهاي درهم و بدون قاعده فنچها را براي گروهي از اين پرندگان پخش كرده و واكنش آنها را در قالب آواز بررسي كردند. با وجود اينكه در حيواناتي مانند سگها، طوطي ها و ميمونها قابليت ترجمه و بازسازي جملات و شناسايي واژگان انساني و ارتباط دادن آنها با اجسام شناسايي شده است، محققان ژاپني اعلام كرده اند تنها فنچهاي بنگالي در زبان خود داراي نوعي دستور زبان هستند.
در طبيعت وحشي، فنچهاي بنگالي با شنيدن صداي ناآشنا به ويژه از جانب فنچهاي مزاحم به شدت شروع به صدا كردن و آواز خواندن مي كنند. محققان اعلام كردند آزمايشهاي آنها در راستاي اين بوده است تا دريابند آيا فنچهاي بنگالي توانايي تشخيص آوازهاي نادرست و بي قاعده را دارند.
از اين رو محققان در مرحله اول براي فنچها آوازهاي ناآشنايي را پخش كردند و تا اندازه اي به اين كار ادامه دادند كه آوازها براي فنچها عادي شد. سپس بخشهايي از آوازها را با يكديگر تركيب كرده و در قالب چهار بخش دوباره آنها را براي فنچها پخش كردند. نتايج اين آزمايش نشان داد فنچها تنها نسبت به يكي از بخشهاي موسيقي كه برخي از قوانين دستوري يا ترتيب عادي آواز در آن رعايت نشده بود از خود واكنش نشان دادند و اين مي تواند نشان دهنده وجود قوانيني خاص در توالي ترتيبي بخشهاي مختلف آواز فنچها باشد.
براساس گزارش نيوساينتيست، همچنين آزمايش هاي بيشتر نشان داد اين قوانين ذاتي نبوده و فنچها آنها را مي آموزند. محققان بخشي از مغز تعدادي از فنچها به نام «نيودوپاليوم» را دچار اختلال كردند تا بتوانند بخش مرتبط با درك دستور نادرست زباني را بيابند. اختلال در اين منطقه نشان داد نيودوپاليوم در مغز فنچها نقشي بسيار كليدي در ثبت خطاهاي دستوري دارد. محققان معتقدند مطالعه دقيق برروي اين بخش از مغز فنچها مي تواند اطلاعات جديدي را منشا دستور زبان در مغز انسان ارائه كند.

 



چند توصيه بهداشتي براي مقابله با تشعشعات خورشيد

كارشناس پرتو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: پوشيدن لباس مناسب، بهترين روش براي مقابله با تشعشعات نور خورشيد است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي؛ گوراني افزود: بهتر است افراد لباس هاي تيره بپوشند چون نور خورشيد را بيشتر جذب و از نفوذ آن به بدن جلوگيري مي كند.
وي اضافه كرد: پارچه هايي با جنس نخي، كتان و تركيبي از پوليستر و كتان كه مي توانند 95 درصد از نفوذ نور خورشيد را بگيرند بهترين نوع پارچه براي جلوگيري از تشعشعات خورشيدي است.
كارشناس اداره پرتوهاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي درباره كرم هاي ضدآفتاب نيز گفت: استفاده از اين كرم ها در مواجهه با تشعشعات خورشيد، الزامي است و بهتر است از كرم هاي ضدآفتاب با فاكتور حفاظتي حداقل 30 استفاده شود.وي تصريح كرد: كرم هاي ضدآفتاب، بايد حداقل 20 دقيقه قبل از بيرون رفتن روي پوست قرار بگيرد و طوري به پوست ماليده شود كه يك لايه از آن بر روي پوست باقي بماند.گوراني اضافه كرد: لايه ماليده شده بر روي پوست بايد به اندازه كافي ضخامت داشته باشد كه معمولا در اين مورد دقت كافي نمي شود.
وي گفت: ماليدن كرم ضدآفتاب به لب بسيار حائز اهميت است زيرا لب قسمتي از پوست بدن است كه سرطان در آن شيوع زيادي دارد.
كارشناس اداره پرتوهاي وزارت بهداشت و درماني تاكيد كرد: در مواقعي كه در معرض نور خورشيد قرارمي گيريد استفاده از كلاه براي پوشاندن صورت، گردن، گوش ها، بيني و چشم ها نيز ضروري است.
گوراني در خصوص ويژگي هاي كلاه مناسب گفت: كلاه مناسب بايد نقابي به اندازه حداقل 5/7 سانتيمتر باشد و اگر كلاه دوردار باشد بايد تاج آن عميق و لبه هاي آن حداقل 6 سانتيمتر پهنا داشته باشد.
وي با تاكيد بر اين كه در شرايط آفتابي، در سايه قرار گرفتن الزامي است، گفت: در مواقعي كه افراد در سايه قرار مي گيرند استفاده از ديگر وسايل حفاظتي مانند كلاه، عينك آفتابي، لباس و كرم هاي حفاظتي براي جلوگيري از بازتابش تشعشعات خورشيد لازم است و سايه، حداكثر تا 50 درصد پرتوگيري ها را كاهش مي دهد.

 



انسولين اميدي براي درمان آلزايمر

متخصصان غدد درون ريز در يك آزمايش جديد به اين نتيجه رسيده اند كه انسولين مي تواند اميدي براي درمان آلزايمر باشد.
اين متخصصان مي گويند مي توان از دوز پايين انسولين براي بهبود علائم آلزايمر استفاده كرد كه در حال حاضر هيچ درماني براي آن وجود ندارد. نتايج اين تحقيق جديد نشان داده است كه انسولين مي تواند فعاليت چهار پروتئين مرتبط با بيماري آلزايمر را سركوب كند.
به گزارش سايت اينترنتي هلت دي نيوز، مبتلايان به آلزايمر در مراحل ابتدايي اين اختلال علائمي چون تحريك پذيري، اضطراب و افسردگي را تجربه مي كنند.
بيماري آلزايمر يك اختلال مغزي است كه در آن ترشح ماده شيميايي سروتونين به شدت كاهش مي يابد. اما عامل اين وضعيت هميشه پير شدن سلول ها نيست. سكته مغزي كه باعث از دست رفتن بخشي از سلول هاي مغزي مي شود يا شوك عاطفي پس از دست دادن يك عزيز، مي تواند خطر ابتلا به آلزايمر را افزايش دهند.
در مطالعه جديد معلوم شده است كه يكي از اين چهار پروتئين با تركيب بتا آميلوئيد كه عامل اصلي بروز آلزايمر شناخته شده است، ارتباط دارد. بتا آميلوئيد تركيب اصلي موجود در پلاك هاي مولد آلزايمر است. آلزايمر با از دست دادن حافظه كوتاه مدت، فراموش كردن آدرس ها و اسم ها آغاز مي شود و كم كم تا جايي پيش مي رود كه فرد حتي راه بازگشت به خانه را نيز فراموش مي كند. بيماري آلزايمر متأسفانه درماني ندارد اما مي توان از پيشرفت آن جلوگيري كرد.
به گفته پزشكان، داشتن زندگي فعال، شركت در برنامه هاي گروهي و كارهاي فكري، گوش كردن به اخبار و از همه مهم تر يادگيري يك زبان جديد، مغز را فعال نگاه مي دارد و در نتيجه در پيشگيري از آلزايمر بسيار موثر است.
در آزمايش اخير پزشكان روي گروهي از بيماران چاق و مبتلا به ديابت نوع دوم مطالعه كرده و دريافتند كه دوز پايين انسولين مي تواند فعاليت پيش پروتئين آميلوئيد را سركوب كند. اين پيش پروتئين فاكتوري است كه آميلوئيد بتا از آن شكل مي گيرد.اين مطالعه در مجله غدد درون ريز و متابوليسم باليني به چاپ رسيده است.

 



6 راه براي كمتر خوردن

يكي از معضلات شهرنشيني، مصرف غذاهاي آماده غيرخانگي در فست فود فروشي ها و رستوران ها است كه به علل مختلف ممكن است سلامت انسان را با مخاطره مواجه سازد.
در صورت توجه كردن به برخي نكات مهم مي توان غذاي سالم تري انتخاب كرد.
روش پخت غذا: غذاهاي سرخ شده مانند سيب زميني سرخ كرده، همبرگر، مرغ سوخاري و... داراي مقدار زيادي روغن هستند و مصرف مكرر آنها سبب افزايش دريافت كالري و مستعد شدن براي اضافه وزن و چاقي مي شود. بنابراين توصيه مي شود مقدار و دفعات مصرف اين نوع غذاها را كاهش دهيد. در صورت مصرف غذاهاي سرخ شده، حتماً از سبزي ها نيز در كنار آنها استفاده كنيد. به جاي مواد سرخ شده از نوع تنوري يا گريل استفاده كنيد. سيب زميني تنوري نيز جانشين مناسبي براي سيب زميني سرخ كرده است.
- نوع نوشيدني: نوشابه هاي گازدار كولا علاوه بر ايجاد سيري كاذب و اختلال در هضم غذا، حاوي قند فراوان هستند. مصرف يك وعده نوشابه، مقدار زيادي كالري بدون تامين مواد مغذي ضروري به بدن وارد مي كند. آب، دوغ كم نمك بدون گاز و نوشيدني هاي كم شيرين و كم كالري سالم ترين نوشيدني ها هستند.
- طعم دهنده هاي غذا: روي سالاد يا داخل ساندويچ ها و پيتزا از سس (مايونز، كچاپ و...) استفاده نكنيد. اگر به طور معمول در غذاهاي آماده سس به سالاد يا ساندويچ ها اضافه مي شود از فروشنده يا تهيه كننده غذا بخواهيد بدون اضافه كردن سس آن را آماده كند. از سركه يا آب ليمو و روغن زيتون براي طعم دار كردن سالاد استفاده كنيد.
- حجم غذا: يك وعده غذاي فست فود به طور متوسط معادل هزار كيلو كالري يا بيشتر انرژي توليد مي كند، يعني حدود نيمي از كالري مورد نياز روزانه! براي كاهش حجم غذاي خود در رستوران هاي خارج از منزل يا فست فود فروشي ها مي توانيد از تهيه كننده يا فروشنده غذا بخواهيد غذا را با اندازه كوچك تري تهيه كند و يا محتويات داخل ساندويچ را كم كند. راه ديگر براي كم كردن حجم غذاي مصرفي، شريك كردن دوست يا همراه خود در غذاست. همچنين مي توانيد بخشي از غذاي خود را براي وعده بعد نگهداريد و با خود به منزل ببريد.
- ميزان نمك غذا: فست فودها ذاتاً داراي نمك زيادي هستند كه مصرف كننده را مستعد افزايش فشار خون مي كند. ميزان نمك اضافه شده در ساير غذاهاي تهيه شده در رستوران ها نيز خارج از كنترل ما است. بنابراين از اضافه كردن نمك به اين غذاها پرهيز كنيد.
- وجود سبزي در كنار غذا يا داخل ساندويچ: معمولا براي استفاده بيشتر از مبلغي كه براي خريد غذا پرداخت شده است، تمايل به بيشتر خوردن نيز وجود دارد، پس بهتر است از فروشنده بخواهيد به جاي محتويات ساندويچ مقدار سالاد سالم يا سبزيجات بخارپز يا آب پز بيشتري برايتان بگذارد.
- سرعت غذا خوردن: غذا را بايد با آرامش جويد و از سريع خوردن غذا پرهيز كرد. قبل از اين كه كاملا احساس سيري و پري كنيد دست از غذا خوردن بكشيد و به دستگاه گوارش فرصت بدهيد تا هضم و جذب مواد بهتر صورت بگيرد. در اين صورت پس از صرف غذا احساس بهتري خواهيد داشت.
چه نكاتي را در تهيه غذاي خانگي رعايت كنيم؟
- مقدار گوشت كمتر و سبزيجات بيشتري را در تهيه غذا به كار ببريد.
- ماكاروني و نان هاي سبوس دار را كه فيبر بيشتري دارند به ساير ماكاروني ها و نان ها ترجيح دهيد.
- همبرگر، شنيسل، كوكو، بادمجان و كتلت ها را پس از سرخ كردن با دستمال يا كاغذهاي تميز روغن گيري كنيد.
- به جاي قرص هاي فشرده سوپ يا پودر پياز يا سير آماده كه داراي مقدار زيادي نمك هستند از سوپ هاي تازه و كم نمك خانگي و پياز يا سير تازه در غذا استفاده كنيد.
- از پنير پيتزا كه چربي زيادي دارد كمتر استفاده كنيد.
- در رستوران هاي غذايي ميزان روغن مورد استفاده را به نصف تا يك سوم ميزان پيشنهاد شده كاهش دهيد.
- به جاي سرخ كردن مواد غذايي از روش بخارپز و آب پز كردن، پوره كردن (براي سيب زميني) يا تنوري كردن (براي سيب زميني و بادمجان) استفاده كنيد.
- مقدار قند يا شكري كه به همراه چاي مصرف مي كنيد را به نصف برسانيد.
مزاياي استفاده از غذاي خانگي
- تهيه غذاي خانگي امكان كنترل ميزان روغن مصرفي و چربي غذا را به ما و خانواده مي دهد.
- در مصرف غذاي خانگي ميزان و حجم غذاي مصرفي قابل كنترل و تنظيم است.
- تهيه غذا در منزل سبب صرفه جويي اقتصادي مي شود.
- صرف غذا در منزل زمينه را براي جمع شدن افراد خانواده به دور يك سفره و در يك محيط صميمي فراهم مي كند.
- امكان استفاده از انواع چاشني به جاي نمك را در غذاهاي خانگي ايجاد مي كند.
روش هاي ساده براي كمتر خوردن
- زمان آشپزي از چشيدن مكرر غذاها و ريزه خواري خودداري كنيد. در اين اوقات مي توانيد ليوان آب يخي در دست داشته باشيد و يا هويج گاز بزنيد يا آدامس بدون قند بجويد.
- زمان غذا خورد غذاهاي پركالري مانند پلو و نان را در فاصله دورتر و سبزي و سالاد را در دسترس خود قرار دهيد.
- سعي نكنيد تمامي محتويات بشقاب خود را صرف كنيد. اگر حين غذا خوردن احساس سيري كرديد، از ادامه مصرف غذا صرف نظر كنيد و بقيه غذا را براي وعده بعدي خود نگه داريد. در صورتي كه در خارج ازمنزل غذا صرف مي كنيد، اضافه غذاي خود را در ظروفي كه رستوران در اختيار شما قرار مي دهد برداريد.
- از بشقاب هاي كوچك تر براي صرف غذا و ليوان هاي بلند و باريك براي نوشيدن استفاده كنيد.
- هنگام صحبت كردن يا گوش دادن به صحبت هاي ديگران در زمان صرف غذا، خوردن را متوقف كنيد.
- اگر در خارج از منزل غذا مي خوريد، قبل از شروع به صرف غذا، بخشي از آن را كه احساس مي كنيد بيش از ظرفيت شماست داخل بشقاب ديگر جدا كنيد.

 



رديابي مواد منفجره با سم زنبور

زنبورها نه تنها به واسطه گرده افشاني خود در كشاورزي بر روي زمين نقش حياتي دارند، بلكه اكنون آشكار شده است كه اين حشرات باهوش مي توانند انسانها را از خظر انفجارهاي ناشناخته حفظ كنند.
محققان دريافته اند پروتئين «بامبوليتين» كه مقادير زيادي از آن را مي توان در سم زنبور يافت، از قابليت رديابي تك مولكول هاي انفجاري نيترو- آروماتيك معطري مانند TNT برخوردارند. درصورتي كه از اين مولكول ها در حسگرهايي به كار رفته در فرودگاه ها استفاده شود، مي توان اين حسگرها را نسبت به آنچه اكنون هستند، براي رديابي مواد منفجره حساس تر كرد.
محققان سطح داخلي نانوتيوبها را به اين پروتئين آغشته كردند و سپس آنها را در معرض جريان هوايي قرار دادند كه از مجاورت مواد منفجره عبور داده شده اند. نانو لوله ها به طور طبيعي از خود نور ساطع مي كنند و هنگامي كه رايحه مواد منفجره از مجاورت آنها عبور مي كند، شدت تابش اين نور در اثر تركيب پروتئين نيش زنبور و عوامل نيترو- آروماتيك تغيير مي كند.
با وجود اينكه امكان ديدن اين نور توسط چشم غيرمسلح وجود ندارد، اين تغيير در پرتو نوري نانو لوله ها را مي توان با استفاده از ميكروسكوپ هايي ويژه رديابي كرد. محققان با تركيب كردن انواع مختلفي از نانولوله هاي كربني و پروتئين بامبوليتين توانستند انواع مختلفي از مواد منفجره را شناسايي كنند. از چنين سيستمي مي توان براي رديابي مولكول هايي كه در هنگام تجزيه مواد منفجره اي مانند TNT به وجود مي آيند نيز استفاده كرد.
درحال حاضر حسگرهاي تجاري مواد منفجره ذرات باردار هوايي را با كمك طيف نگاري رديابي مي كنند و با وجود اينكه چنين سيستم هايي از مقاومت بالا و هزينه كمي برخوردارند، نمي توانند موادمنفجره را در سطح مولكولي رديابي كنند. درحاليكه حسگرهاي نيش زنبوري نه تنها مي توانند مواد منفجره را در مقياس مولكولي رديابي كنند، بلكه مي توانند در دماي اتاق يا فشار اتمسفر نيز به كار خود ادامه دهند.

 

(صفحه(12(صفحه(10(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14