(صفحه(12(صفحه(10(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14


چهارشنبه 2 شهریور 1390- شماره 20007

مبتلايان به فشارخون بالا بخوانند
پيش به سوي محصولات ارگانيك
يك فاكتور عجيب براي بلندي قد
بزرگ ترين بانك بذر جهان در قلب كوهستان
سريع ترين روبات دونده جهان
ردپاي زندگي سخت بر چهره افراد
بازگشت جواني مغز با دارو



مبتلايان به فشارخون بالا بخوانند

سرخرگ ها وظيفه رساندن خون از قلب به ديگر نقاط بدن را بر عهده دارند. خون براي جريان يافتن در عروق به نيرو نياز دارد كه اين نيرو در هر انقباض عضله قلب در اثر برخورد خون به ديواره سرخرگ ايجاد مي شود. اين نيرو «فشار خون» نام دارد.
به گزارش ايسنا ، هنگامي كه سرخرگ هاي بزرگ، قابليت ارتجاع و استحكام طبيعي خود را از دست بدهند و عروق كوچك نيز باريك تر شوند، فشار خون بالا مي رود. قلب مانند يك پمپ با انقباض و استراحت خود، خون را به داخل عروق مي فرستد. در زمان هاي مختلف مراحل اين پمپاژ، فشارخون در سرخرگ ها تغيير مي كند.
بالاترين ميزان فشار خون، فشار سيستوليك نام دارد. سيستوليك همان فشاري است كه هنگام انقباض ماهيچه قلب موجب مي شود تا خون از قلب به سرخرگ اصلي وارد شده و به ساير نقاط بدن برسد.
كمترين ميزان فشار خون نيز فشار دياستوليك است كه فشار بين ضربان هاي قلب محسوب مي شود و مربوط به زماني است كه قلب در حالت استراحت است. فشار خون بر حسب ميلي متر جيوه (mmhg) اندازه گيري مي شود. ميزان فشار خون برپايه دو عدد نشان داده مي شود. اولين عدد مربوط به فشار سيستوليك يا ماكزيمم و دومي مربوط به فشار دياستوليك يا مينيمم است.
بيماري فشار خون بالا
فشار خون بالا عبارت است از افزايش فشار وارده از جريان خون به ديواره رگ هاي خوني. فشار خون بالا گاهي «قاتل بي صدا» ناميده مي شود؛ چرا كه تا مراحل انتهايي اغلب هيچ علامتي ندارد.
بايد توجه داشت كه فشار خون به طور طبيعي در اثر استرس و فعاليت بدني بالا مي رود. اما فردي كه دچار بيماري فشار خون بالا است هنگام استراحت نيز فشار خونش بالاتر از حد طبيعي است. رژيم هاي نادرست غذايي، مصرف زياد غذاهاي چرب و پرنمك، بي تحركي و زندگي ماشيني از جمله عوامل مستعدكننده براي ابتلا به بيماري فشارخون بالاست.
علايم شايع فشار خون بالا
براساس اعلام مركز مديريت بيماري هاي غيرواگير وزارت بهداشت، بسياري از افراد كه به فشار خون بالا مبتلا هستند، علامتي نداشته و احساس بيماري ندارند. 15درصد افراد مسن داراي فشار خون هستند و خودشان خبر ندارند مگر آن كه فشار خون به طور ناگهاني خيلي بالا برود. به اين ترتيب تنها راه تشخيص فشار خون بالا، اندازه گيري ميزان آن است.
علل فشار خون بالا
از هر 10 نفر مبتلا به فشارخون بالا، در 9 نفر از آنها، يعني در 90 درصد آنها علت دقيق براي فشارخون شناخته نشده است. اين نوع فشارخون، نوع اوليه فشار خون بالا ناميده مي شود. در تعداد كمي از افراد مبتلا به فشارخون بالا (نوع ثانويه فشار خون بالا) عواملي همچون تنگ شدن سرخرگ كليوي يا اختلال در توليد هورمون هاي مترشحه از عدد فوق كليوي و بيماري هاي بافت كليه در ايجاد بيماري نقش دارند.
عوامل تشديدكننده
چاقي و اضافه وزن، سيگار كشيدن، رژيم غذايي حاوي نمك يا چربي اشباع شده زياد، مصرف نكردن ميوه و سبزي، كم تحركي و نداشتن فعاليت بدني كافي، استرس و عوامل ژنتيكي از علل مستعدكننده بيماري فشار خون هستند. اگر يكي از والدين يا هر دو دچار فشار خون بالا باشند،خطر ابتلاي فرد به فشار خون بيشتر است. سابقه خانوادگي فشار خون بالا، سكته مغزي و حمله قلبي نيز احتمال ابتلا را افزايش مي دهد.
چگونه از ابتلا به بيماري فشارخون بالا پيشگيري كنيم؟
براي پيشگيري از ابتلا به فشارخون، وزنتان را كنترل كنيد. اگر اضافه وزن داريد، رژيم بگيريد. كم كردن حتي يك كيلوگرم از وزن در اين زمينه مفيد است. مرتب ورزش كنيد. 30 دقيقه ورزش در هر روز بهترين راه مبارزه با پرفشاري خون است. مصرف روزانه نمك را كم كنيد (حداكثر يك قاشق چايخوري). سديم علاوه بر نمك در بسياري از غذاهاي بسته بندي شده، وجود دارد. براي اطلاع يافتن از مقدار سديم به كار رفته در مواد غذايي برچسب آنها را قبل از مصرف به دقت مطالعه كنيد. اگر مي خواهيد از مواد جايگزين سديم استفاده كنيد حتماً با پزشك مشورت كنيد؛ چرا كه برخي از اين مواد براي همه افراد مناسب نيستند.
از رژيم غذايي حاوي ميوه و سبزيجات فراوان و غذاهاي حاوي پتاسيم مانند دانه هاي سبوس دار و خشكبار استفاده كنيد. پتاسيم از فشار خون بالا جلوگيري مي كند. لوبيا، عدس، نخود، آب ميوه، ميوه جات تازه به ويژه زردآلو، موز، گيلاس، طالبي، كيوي، انبه، شليل، پرتغال، هلو، تمشك و نارنگي حاوي پتاسيم بالايي هستند. دانه كنجد و سبزي هاي برگ سبز، منابع كم سديم و تامين كننده كلسيم هستند. سير نيز به كاهش فشارخون كمك مي كند.
در نظر داشته باشيد كه اندازه گيري فشارخون را در برنامه بررسي سلامت خود قرار دهيد. زيرا اگر فشارخون بالا زود تشخيص داده شود و درمان به موقع انجام گيرد از عوارض آن پيشگيري مي شود.
اگر سابقه خانوادگي فشارخون بالا وجود داشته باشد، فشار خون بايد حداقل سالي يك بار كنترل شود. اگر باردار هستيد، مرتب براي انجام مراقبت هاي دوره بارداري به مراكز درماني مراجعه كنيدتا ضمن انجام ساير مراقبت ها فشارخون شما نيز به موقع كنترل شود. اگر از قرص هاي ضدبارداري حاوي استروژن استفاده مي كنيد يا تحت هورمون درماني هستيد، فشار خون تان را به طور منظم كنترل كنيد.
عوارض فشار خون بالا
سكته مغزي، حمله قلبي، نارسايي احتقاني قلب، نارسايي كليه و آسيب چشمي و مشكل بينايي از عوارض اصلي فشار خون بالا هستند. هرچه فشار خون بالاتر باشد، طول عمر افراد پايين تر خواهد بود. اگر فشار خون بالا به مدت طولاني بدون درمان باقي بماند ممكن است نارسايي كليوي رخ دهد يا حتي به بينايي آسيب وارد شود. در ضمن امكان دارد كه قلب به طور غيرطبيعي بزرگ شده و كارايي آن كم شود كه چنين وضعيتي مي تواند منجر به نارسايي قلبي و اختلال در پمپاژ خون شود.
اگر فشار خون بالا درمان شود، از خطر ابتلا به حملات قلبي كاسته خواهد شد. فشار خون بالا از ابتدايي ترين عوامل بروز بيماري هاي قلبي و سكته است. طبق آمار هاي جهاني از هر 5 مورد نارسايي قلبي در زنان، 3 مورد به دليل كنترل نكردن فشار خون بالا ايجاد مي شود. فشار خون بالا به كليه ها آسيب مي رساند و موجب نارسايي كليوي، سكته مغزي، حمله قلبي و بيماري هاي مرگبار ديگري مي شود. همچنين، افرادي كه علاوه بر فشار خون بالا به بيماري ديابت مبتلا هستند به مراتب بيشتر از سايرين به نارسايي كليوي و سكته مغزي دچار مي شوند.
درمان فشار خون بالا
علاوه بر اندازه گيري فشار خون، ممكن است بنا به تشخيص پزشك، برخي بررسي هاي تشخيصي ديگر براي تعيين علت ابتلا به فشار خون بالا يا بررسي عوارض و آسيب هاي احتمالي آن لازم باشد. اقدامات درماني با توجه به ويژگي هاي هر فرد تعيين خواهند شد و ممكن است شامل كم كردن وزن، ترك دخانيات، برنامه ورزش مناسب و تغيير شيوه زندگي براي كاهش استرس باشند.
در صورتي كه اقدامات غيردارويي اثر نداشته باشند. با استفاده از داروهاي ضد فشار خون مي توان فشار خون را پايين آورد. اين داروها بايد به طور مستمر و تحت نظر پزشك مورد استفاده قرار گيرند.
اگر فرد علاوه بر فشار خون بالا به بيماري ديگري نيز مبتلا باشد، به عنوان مثال به ديابت نيز مبتلا باشد درمان دارويي فشار خون بالا از همان ابتداي تشخيص شروع خواهد شد.
پيگيري افراد مبتلا به فشار خون بالا
افراد مبتلا به فشار خون بالا بايد براي بررسي پيشرفت بيماري يا تعيين ابتلا به عوارض احتمالي از طريق بررسي هاي زير با فواصل زماني خاص مراجعه كنند:
- اندازه گيري فشار خون، معاينه قفسه سينه، معاينه چشم ها كه با دستگاه مخصوصي انجام و وضعيت عروق شبكه چشم نيز بررسي مي شود. فشار خون بالا مي تواند موجب آسيب عروق شبكيه شود. فعاليت الكتريكي و ريتم قلب توسط الكتروكارديوگرام (ECG) يا نوار قلب بررسي مي شود. آزمايش خون جهت اندازه گيري ميزان كلسترول و قند خون نيز حائز اهميت است. ميزان بالاي كلسترول و قندخون، خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي را افزايش مي دهد. آزمايش ادرار نيز براي بررسي وضعيت كليه ها اهميت دارد. راديوگرافي قفسه سينه در بررسي عوارض قلبي بيماري مورد استفاده قرار مي گيرد.
انواع فشارسنج
در سال هاي اخير كنترل خانگي فشار خون در خانواده هاي ايراني صورت مي گيرد. شناخت انواع فشارسنج هاي موجود و طريقه صحيح اندازه گيري فشارخون مي تواند به انجام درست اين امر كمك كند.
فشارسنج پزشكي وسيله اي است كه از آن براي اندازه گيري فشار سيستولي و فشار دياستولي خون استفاده مي شود. فشارسنج پزشكي انواع و اقسام بسياري دارد اما دو نوع فشارسنج جيوه اي و فشارسنج عقربه اي آن در ايران بيشتر كاربرد دارند.
اخيراً فشارسنج ديجيتالي و فشارسنج پزشكي اتوماتيك نيز به بازار ايران عرضه شده اند كه به دليل عدم آگاهي از نحوه استفاده صحيح از اين دستگاه ها و برخي اشكالات فني استفاده از آنها توصيه نمي شود.


 



پيش به سوي محصولات ارگانيك

اهميت حفظ محيط زيست و توجه جهاني به اين مسئله موجب شده تا در رشد و گسترش محصولات كشاورزي هم دگرگوني هاي اساسي ايجاد شود. توليد محصولات ارگانيك و جلوگيري از گسترش محصولات غير ارگانيك به همين منظور است. اما دقيقاً اين دو محصول چه تفاوت هايي با هم دارند؟ آيا محصولات غير ارگانيك فوايد بيشتري دارند؟
در توليد محصولات ارگانيك از مواد سنتز شده مانند كودهاي شيميايي، آفت كش ها، داروهاي دامپزشكي، گياهان اصلاح شده ژنتيكي و نژادي و مواد نگهدارنده، مواد افزودني و تابش اشعه ها استفاده نمي شود.
به گزارش ديلي ميل، كشاورزي به روش ارگانيك در واقع مديريت توليد مناسبي است كه باعث تقويت و توسعه سلامت اكوسيستم هاي محيط زيستي، چرخه هاي زيستي و فعاليت بيولوژيكي خاك مي شود. در اين روش بايد از مواد طبيعي داخل مزرعه استفاده شود و براي اين منظور احتياج به سيستم هاي تطابق پذيري در هر منطقه داريم. اين كار باعث استفاده از روش هاي كشاورزي زيستي و مكانيكي و بدون استفاده از مواد غير طبيعي سنتز شده صورت مي گيرد.
فايده اين روش اين است كه چون مطابق اكوسيستم رفتار مي شود، اثر مخربي براي محيط زيست ندارد. در مورد خاك نيز در كشاورزي ارگانيك از كمترين شخم، كودهاي بيولوژيكي، تناوب كشت مناسب، گياهان پوششي و... استفاده مي شود...
همچنين با بهبود جانوران مفيد خاك و تخمير مواد آلي، بافت خاك بهبود يافته و باروري خاك افزايش مي يابد و ميزان مواد مغذي بيشتري به خاك داده مي شود. به همين دليل فرسايش خاك كم شده و تنوع زيستي آن افزايش مي يابد.
در بسياري از مناطق كشاورزي، آب به دليل مصرف بي رويه كود و سموم آلوده شده است و به دليل اينكه در كشاورزي ارگانيك از اين مواد كمتر استفاده مي شود به همين دليل آب نيز آلوده نمي شود.
براي توليد كودهاي شيميايي بايد از منابع تجديد نشدني مانند نفت استفاده كرد و چون در كشاورزي ارگانيك از اين مواد استفاده نمي شود پس آلودگي هوا نيز كمتر است.
همچنين كشاورزي ارگانيك از اثرات گلخانه اي مي كاهد. زيرا خيلي از فعاليتهاي انجام شده در كشاورزي ارگانيك مانند حداقل شخم، استفاده از گياهان تثبيت كننده نيتروژن، بازگرداندن ضايعات كشاورزي به خاك، استفاده از گياهان پوششي باعث افزايش بازگشت كربن به خاك شده و حفظ و ذخيره سازي كربن را باعث مي شوند.
چرا ارگانيك؟
به طور كلي استفاده از فرآورده هاي اصلاح شده ژنتيكي در كشاورزي ارگانيك جايز نيست. زيرا اثرات فرآورده هاي اصلاح شده ژنتيكي هنوز بخوبي شناخته نشده اند.
كشاورزي ارگانيك هدفش تشويق و توسعه تنوع زيستي است و گواهي هاي تأييد ارگانيك اين موضوع را نيز در نظر دارند. كشاورزي ارگانيك با اكولوژي هماهنگ است و باعث تثبيت بافت خاك، حفظ چرخه آب، چرخه كربن، چرخه مواد غذايي و آلودگي كمتر زمين مي شود.
آمارها نشان مي دهد تنوع زيستي كشاورزي جهان در حال حاضر در حد بحراني است. در حال حاضر فقط كمتر از 65 گونه گياه در بيش از 12500 ميليون هكتار در جهان كشت مي گردد و فقط گونه هاي كمي از انواع گياهان مورد پرورش هستند. در آمريكا 70 تا 60 درصد لوبياهاي كاشته شده فقط از 3 گونه مختلف هستند.
اداره خوار و بار جهاني سازمان ملل متحد تخمين زده كه 70 درصد تنوع ژنتيكي محصولات كشاورزي در خيلي از گياهان بومي از مناطق اصلي خود از بين رفته اند.
همگام با طبيعت
پروژه هاي تحقيقاتي نشان داده است كه كشاورزي ارگانيك باعث افزايش تعداد و گونه هاي وحشي در مزرعه مي گردد. تحقيقات 76 محقق كشورهاي مختلف نشان داد كه كشاورزي ارگانيك باعث بهبود چرخه غذايي از باكتريها تا پستانداران مي شود. زيرا كشاورزي ارگانيك با حيات وحش دوستانه برخورد مي كند و از مواد شيميايي و سموم كمتر بهره مي برد.
براي مثال گياهاني مانند كاكائو و قهوه گياهان سايه دوست هستند اما رشد سريع آنها باعث حساسيت آنها در برابر بيماريها و آفات مي شود و پرورش قهوه و كاكائو در زير سايه بان باعث افزايش قدرت زنده ماندن و افزايش عملكرد آنان مي شود از اينرو استفاده از سموم كاهش مي يابد.
بنابراين پرورش كاكائو بصورت زيستي باعث كمك به كشاورزان و تنوع زيستي مي گردد.
با توليد ميزان وسيعي از غذاها با كشاورزي ارگانيك مي توان در جوامع محلي توليد ايجاد كرد. افزايش جمعيت باعث استفاده بيشتر از زمين ها براي استفاده از كشاورزي شود و اين زمين ها مخصوصاً در جاهاي پرآب بيشتر در معرض خطر هستند و همين امر باعث شده كه خسارات سيل آسيب هاي فراواني به جوامع وارد آورد.
زراعت ارگانيك چه فوايدي دارد؟
در كشاورزي ارگانيك آب توسط مواد شيميايي آلاينده مانند كودهاي مصنوعي، آلوده نمي شود. در كشاورزي ارگانيك تعادل اكوسيستم و حاصلخيزي خاك حفظ مي شود. فرسايش خاك نيز تا 50 درصد كاهش مي يابد. تنوع زيستي در زمين هاي زراعي ارگانيك 57 درصد بيشتر است. به علت عدم استفاده از سموم آفت كش و علف كش كشاورزان در معرض سموم و آلاينده هاي كمتري قرار مي گيرند.
مزاياي مصرف مواد غذايي ارگانيك
تحقيقات انجام شده در مزارع پژوهشي دانشگاه پنسيلوانيا نشان مي دهد مواد ارگانيكي ارزش غذايي بالاتري دارند. ميزان ويتامين دي، كلسيم، منيزيوم، آهن و فسفر در مواد غذايي ارگانيك بيشتر است.
مواد غذايي ارگانيك حاوي آنتي اكسيدان بيشتري هستند. چرا كه آفت كش هاي مصنوعي توليد اين مواد را در گياهان كاهش داده اما كودهاي حيواني و آلي به كار رفته در كشاورزي ارگانيك توليد آنها را افزايش مي دهد.
محصولات ارگانيك سالم تر بوده و به بقاياي آفت كش هاي آلي كمتر آلوده مي باشند. همچنين اين محصولات فاقد افزودني هاي غذايي بوده و طبعاً سالم تر هستند.
محصولات ارگانيكي خوشمزه و خوش طعم ترند. يكي از دلايل آن اين است كه محصولات ارگانيك پس از برداشت در مدت زمان كمتري بدست مصرف كننده مي رسند و تازه تر مصرف مي شوند و همچنين در محصولات تهيه شده به روش سنتي، با فرآوري ها و دست كاري هايي كه بر روي آنها صورت مي گيرد تنها به ظاهر، رنگ، بالا بردن ماندگاري، افزايش توليد و مقاوم كردن آنها در برابر صدمات ناشي از حمل و انبارداري توجه مي شود و نه كيفيت و ارزش تغذيه اي آن.
توليد كنندگان محصولات ارگانيك از استانداردها و دستورالعمل هاي بسيار سخت گيرانه اي تبعيت مي كنند كه احتمال آلوده شده اينگونه محصولات به هر گونه مواد شيميايي و سمي منتفي است.
معايب
محصولات ارگانيك تنها داراي دو عيب عمده هستند. اين محصولات: گرانقيمت هستند و توليد و عرضه آنها بسيار محدود است.
پژوهش هاي انجام شده در مركز پزشكي لستر انگليس نشان مي دهد ميوه ها و سبزيجات ارگانيك در مقايسه با انواعي كه به روش هاي رايج رشد داده مي شوند براي سلامت قلب بهترند.
بر اين اساس، نتايج يك مطالعه چهار ساله با مقايسه گوجه فرنگي ارگانيك با محصول استاندارد نشان داده است سطوح فلاونوئيدها كه نوعي آنتي اكسيدان هستند در فرآورده ارگانيك تقريباً دوبرابر است.
فلاونوئيدها تركيباتي هستند كه فشار خون را كاهش مي دهند و لذا از خطر بيماري هاي قلبي و سكته مغزي نيز مي كاهند.
محققان مي گويند علت اين تفاوت به نيتروژن موجود در خاك مربوط مي شود. آنان حتي پس از اندازه گيري در گوجه فرنگي هاي خشك دريافتند به طور متوسط ميزان نمونه دو فلاونوئيد به نام هاي استاكن وستو در گوجه فرنگي هاي ارگانيك به ترتيب 65 و 90 درصد بيشتر است.
سطوح متفاوت فلاونوئيدها در گوجه فرنگي احتمالاً به عدم حضور كود در كشاورزي ارگانيك مربوط مي شود. اين تركيبات به طور يك مكانيسم دفاعي تحريك شده در اثر كمبود ماده مغذي مانند كمبود نيتروژن در خاك توليد مي شوند.
نيتروژن غيرآلي موجود در كودهاي رايج به راحتي در دسترس گياه قرار مي گيرند و بنابراين كوددهي زياد احتمالاً باعث كاهش سطوح فلاونوئيدها مي شود.
اين تحقيقات نشان مي دهد مادراني كه حين بارداري و در هنگام شير دادن كودك از موارد ارگانيك استفاده مي كنند باعث كاهش بيماري اگزما و آسم و در نهايت باعث كاهش آلرژي در كودك مي شوند.
در تحقيقاتي كه تمام مادران از محصولات ارگانيك استفاده كردند مشخص شد كودكان كمتر دچار آلرژي مي شوند. اين در حالي است كه نتايج تحقيقات نشان داده كه يك سوم كودكان در كشورهاي غربي دچار آلرژي هستند.
گروه تحقيقاتي با توجه به رشد سريع مصرف محصولات ارگانيك اين تحقيق را پايه ريزي كردند. اين محققان مي گويند كه استفاده از شير ارگانيك براي مادران باعث افزايش سطح ايمني و در نهايت باعث كاهش آلرژي مي گردد. آنها اثر مصرف شير ارگانيك را از دو سالگي بر روي كودكان آزمايش كردند و بيشتر بر روي اگزما متمركز شدند. در اين تحقيق كودكاني كه مادرانشان از شير ارگانيك مصرف مي كردند كمتر به بيماري هاي آلرژيكي مبتلا شدند و دوره شير خوردن آنها نيز بيشتر بود.
از مزاياي اين محصولات مي توانيم به ايجاد خاك سالم اشاره كنيم. همچنين به دليل به كار نبردن سموم شيميايي در توليد، اين محصولات براي سلامتي بسيار مفيدند و به اين ترتيب باعث كاهش هزينه هاي درمان مي شوند. طعم بهتر اين توليدات نيز از ويژگي هاي مفيد ديگر آن است.
اين نوع كشاورزي هم اكنون در آمريكا و اروپا در حال توسعه است چون آنها به اين مرحله رسيده اند كه مصرف اين نوع محصولات به نفع سلامتي خودشان و محيط زيست است. مثلاً در آمريكا و كانادا فروشگاه هاي بزرگي وجود دارد كه فقط محصولات ارگانيكي توليد مي كنند.
در كنار اين مزايا بايد به قيمت بالاي اين محصولات نيز توجه داشت كه البته اگر مصرف كنندگان به استفاده از محصولات و اين كه براي سلامتي آن ها بهتر است، آگاه شوند از قيمت بالاي اين توليدات استقبال مي كنند.
كارشناسان مشكل اساسي در زمينه هاي توليد محصولات ارگانيك را بالا بودن قيمت اين نوع توليدات نسبت به محصولات غير ارگانيك مي دانند مثلاً در كشورهاي آمريكاي شمالي قيمت محصولات ارگانيك 50 تا 100 درصد بيشتر از توليدات غير ارگانيك است.
در حالي كه اين موضوع هنوز به درستي جا نيفتاده است. با توجه به اين كه توليدات ارگانيك كمتر از توليد محصولات غيرارگانيك است، اگر كشاورز نتواند اين محصولات را گران تر بفروشد، هيچ رغبتي براي توليد اين نوع محصولات ايجاد نخواهد شد.
گرچه قيمت بالاي اين محصولات مي تواند عاملي بازدارنده باشد ولي اگر مصرف كنندگان به مزاياي اين محصولات آگاه شوند و تقاضا بالا رود و در نتيجه توليد زياد شود، مي توان انتظار داشت كه قيمت اين محصولات با محصولات غير ارگانيك تفاوت چنداني نداشته باشد.با توجه به اين كه در توليد محصولات ارگانيك از كودهاي گياهي و آلي كه در اثر بازيافت زباله ها به دست مي آيد، استفاده مي شود و كودها و سموم شيميايي به كار نمي رود و اين براي حفظ سلامتي و همچنين حفظ محيط زيست بسيار مفيد است.
خطر كجاست؟
تحقيقات نشان داده اند كه نيترات موجود در كودها موجب انواع سرطان هاي گوارشي مي شود. از طرفي سرطان معده هم اكنون شايع ترين نوع سرطان است كه متأسفانه همچنان در حال افزايش است و يكي از دلايل اين امر مي تواند استفاده از كودهاي نيترات دار باشد.
استفاده از اين كودها موجب بزرگ و سنگين شدن سبزي هاي غده اي مانند سيب زميني مي شود و سود بيشتري را براي باغدار به دنبال دارد و بيشتر اين باغداران نيز نمي دانند كه اين كودها به عنوان يك عامل سرطان زا شناخته شده اند و در حالي مردم را به خوردن سبزي و صيفي جات به منظور مقابله با سرطان ترغيب مي كنيم كه به دليل استفاده از كود ازته، اين سبزي ها منشأ انواع سرطان ها هستند. از طرفي، گياهان غده اي مانند سيب زميني بيشتر كودهاي اوره و فسفر را جذب مي كنند و دليل تيره و سياه شدن سيب زميني پس از برش دادن و در معرض هوا قرار گرفتن به وجود نيترات برمي گردد كه ماده اي سرطان زا است.
بايد حتي الامكان از ميوه ها و سبزي هاي ارگانيك (بدون استفاده از كود شييمايي) استفاده كنيم. از طرفي به دليل آنكه بيشتر سموم محلول در چربي هستند، روي پوست ميوه قرار گرفته و هنگام شست وشو با آب از بين نمي روند. بنابراين توصيه مي شود براي پاك كردن سموم از روي ميوه ها و سبزي ها آنها را با كمي مواد ضدعفوني كننده يا نمك شسته و سبزي ها را كاملاً آب كشي كنيد تا سم شان از بين برود.
چه بايد كرد؟
تفاوت قيمت بين محصولات ارگانيك و غيرارگانيك كاهش محصولات به دليل مصرف نكردن كودها و سموم شيميايي استقبال نكردن كشاورزان مشكلات مربوط به توليدكنندگان محصولات ارگانيك است.
همچنين ناآشنائي مصرف كنندگان با محصولات ارگانيك، عدم اطمينان مصرف كنندگان از ارگانيك بودن محصولات و نداشتن شناسنامه محصول، عدم آگاهي مصرف كنندگان محصولات كشاورزي از خطرات ناشي از مصرف محصولات نيمه ارگانيك از ديگر مشكلات است.
ترجمه عليرضا سزاوار


 



يك فاكتور عجيب براي بلندي قد

متخصصان لهستاني در يك مطالعه جديد دريافته اند اگر والديني هر دو متولد يك شهر باشند كودكان آنها معمولا كوتاه قد مي شوند اما متوسط قد كودكاني كه والدين آنها در دو شهر مجزا به دنيا آمده اند اغلب بلندتر هستند.
به گزارش ايسنا، اين متخصصان تصور مي كنند كه اين تفاوت ريشه در ژنتيك دارد بدين معني كه اگر والدين در شهرهاي مختلف و دور از هم متولد شده باشند تفاوت هاي ژني آنها بسيار متنوع تر از والديني خواهد بود كه زادگاهشان يكي است.
«داريوس دانل » از متخصصان انستيتو مردم شناسي آكادمي علوم لهستان در اين باره تشريح كرد: هرچه تنوع ژنتيكي بيشتر باشد باعث مي شود كه بدن كودكان خيلي بهتر و كارآمدتر فعاليت كند. سپس اين فعاليت مناسب و موثر باعث ذخيره بهتر انرژي در بدن شده و منجر به بهبود رشد مي شود.
به گزارش مجله آنلاين لايوسانيس، دانل و دستياران وي با مطالعه روي 2675 پسر و 2603 دختر در لهستان در دوران مدرسه به اين نتايج دست يافته اند.
جزئيات اين مطالعه در مجله آمريكايي مردم شناسي فيزيكي به چاپ رسيده است.

 



بزرگ ترين بانك بذر جهان در قلب كوهستان

بزرگ ترين فريزر جهان را تا به حال ديده ايد حفره اي در قلب كوهستاني منجمد كه حدود هزار و 130 كيلومتر از قطب شمال فاصله دارد، غاري كه در مجمع الجزاير «والبارد» نروژ حفر شده تا تمامي انواع دانه هاي غذايي موجود در جهان را در خود حفظ كند.
به گزارش مهر، در ميان پيچ و خم هاي اين غار منجمد بزرگ بنياد غذاي بشر، انبار شده است. اين بذرها به گونه اي بسته بندي و منجمد شده اند تا بتوانند صدها سال ذخيره شده و در برابر هر نوع نيروي مخرب انساني دوام بياورند، اين بذرها نسخه اي از تمامي انواع بذرها و دانه هايي هستند كه از سرتاسر جهان جمع آوري شده اند.
تاريخ ساخت انبار بزرگ جهاني بذر «والبارد» از اوايل سال 1983 آغاز مي شود، اجراي اين پروژه نيز مانند بسياري از پروژه هاي بزرگ بسيار طولاني مدت و دشوار بوده است. حفظ بذرها و دانه ها از گياهان خوراكي يكي از اصلي ترين فعاليت ها در محافظت از تنوع گونه هاي زيستي در جهان، منطبق شدن با تغييرات اقليمي و گرماي جهاني و اطمينان از تأمين بودن غذاي مردم جهان در آينده به شمار مي رود.
اولين طرح براي ساخت مكاني امن براي ذخيره سازي بذرها توسط مركز منابع ژنتيكي اروپاي شمالي در اوايل دهه 80 ارائه شد. والبارد، گرينلند و كوهستان «ژوتنهايم» به عنوان موقعيت هاي احتمالي اين انبار بزرگ انتخاب شدند اما درنهايت معدني از كار افتاده در والبارد در سال 1983 به عنوان مكان نهايي انتخاب شد.
قرار بر اين شد كه مخازن انبار بذرها در دل كوه حفر شوند، اين مخازن بايد با استانداردهاي بانك جهاني ژن مطابقت داشتند و در دماي منفي 18 درجه از بذرها نگه داري مي شد. نروژ اولين كشوري بود كه تأمين هزينه ساخت اين انبار بزرگ را آغاز كرد و ساخت بزرگترين مخزن نگه داري از بذرهاي جهان از سال 2007 آغاز شد. در اين انبار سه اتاق با گنجايش ذخيره سازي 5/1 ميليون نمونه بذر ساخته شده است. اين بانك بذر به طور رسمي از 26 فوريه سال 2006 آغاز به كار كرد.
اين پايگاه به شكلي طراحي و ساخته شده است كه مي تواند تقريبا براي هميشه پايدار باقي بماند، موقعيت آن با توجه به تمامي سناريوهاي موجود درباره بالا رفتن سطح آب درياها به واسطه تغييرات دمايي هوا تعيين شده و اتاقك هاي ذخيره در عمقي از دل كوه قرار دارند كه هر نوع تغيير دمايي نمي تواند بر روي بذرهاي انبار شده تأثيري بگذارد.
اين پايگاه براي تأمين انرژي خود از نيروگاه برق ويژه اي برخوردار است و به اين شكل مي تواند با به كار گرفتن سيستم الكتريكي خاصي كه در اختيار دارد دماي داخلي خود را همواره ثابت نگه دارد. اتاقك هاي ذخيره از ميان تونل هايي 100 متري قابل دسترسي هستند اما در ورودي در ديواره بيروني كوه بنا شده است، درواقع در ورودي تنها بخش قابل مشاهده اين سازه است، ساختار فلزي اين دروازه باعث بازتاب دادن نورهاي شفق هاي شمالي مي شود و منظره اي زيبا را خلق مي كند.
از زمان آغاز به كار اين بانك بزرگ در سال 2008 تاكنون بيش از 430 هزار نوع دانه و بذر بي همتا از سرتاسر جهان ارسال شده و در اين مخزن ايمن جمع آوري شده اند و جمع آوري دانه هاي ديگر از ديگر نقاط جهان همچنان ادامه دارد.

 



سريع ترين روبات دونده جهان

يك روبات ساخت محققان آزمايشگاه دانشگاه ميشيگان در دستاوردي بزرگ كه نشان دهنده حد بالاي مهارت و كارايي يك دستگاه دوپا است، مي تواند مانند يك انسان بدود.
به گزارش ايسنا اين روبات كه «ميبل» نام دارد، با حداكثر سرعت 10 كيلومتر بر ساعت سريع ترين روبات دوپاي جهان محسوب مي شود كه از زانو برخوردار است.
الگوريتم هاي بازخوردي به ميبل كه يك روبات بدون سر با پاهاي جالب توجه است، در حفظ تعادل آن حين دويدن كمك مي كند.
روبات هاي كمكي مي توانند به طور دوره اي بدوند و به گفته محققان، تنها ميبل مي تواند با كيفيت انساني بدود.
وزن اين روبات مانند انسان توزيع شده و از يك نيم تنه سنگين و پاهاي سبك و انعطاف پذير برخوردار است. فنرهاي داخل پاي اين روبات مانند تاندون عمل كرده و به ميبل اجازه مي دهد تا مانند يك دونده واقعي خيز بردارد.
ميبل 40 درصد گام هاي خود را در هوا برمي دارد، در حالي كه ساير روبات ها بيشتر مانند كساني كه سريع راه مي روند، تنها 10 درصد از هر گام خود را از روي زمين برمي دارند. اين روبات در حال حاضر به يك ميله فلزي متصل است.

 



ردپاي زندگي سخت بر چهره افراد

مطالعه جديد دانشمندان ثابت مي كند داستان زندگي هر فردي واقعا بر روي چهره اش نوشته شده است.
پوست هاي آفتاب سوخته يا خطوط عميقي كه بر چهره بعضي افراد ديده مي شود، مي تواند نشانه هاي آشكاري از زندگي سخت گذشته آنها باشند اما اكنون دانشمندان دريافته اند همين نشانه ها مي توانند داستان دوران كودكي افراد را نيز بازگو كنند.
دانشمندان دانشگاه ادينبرگ دريافته اند مي توان با توجه كردن به ميزان قرينه بودن صورت افراد، اطلاعات زيادي را درباره دوران كودكي آنها به دست آورد. محققان با استفاده از 15 ويژگي متفاوت در صورت دريافتند، افرادي كه از صورت هاي نامتقارن برخوردارند از دوران كودكي دشوارتري برخوردار بوده اند و دوران رشد و بزرگ شدن آنها به اندازه اي سخت بوده كه منجر به نامتقارن شدن شكل صورت آنها شده است.
به گفته دانشمندان تجربيات تلخ كودكي ا ز قبيل تغذيه بد، بيماري، قرار گرفتن در معرض دود سيگار، آلودگي و ديگر مواردي كه مي تواند دوران رشد كودك را دشوارتر سازند بر روي ويژگي هاي صورت آنها تأثير مي گذارند. نكته شگفت انگيز اينجاست كه ويژگي هاي صورت اين افراد تحت تأثير شرايط اجتماعي اقتصادي كه در بزرگسالي را تجربه مي كنند قرار نمي گيرد و اين به آن معني است كه تعدادي از اين افراد كه در آينده به افرادي ثروتمند تبديل مي شوند نيز نمي توانند از آنچه درباره كودكي شان بر چهره دارند را پاك كنند.
به گفته محققان در ابتدا تقارن در صورت نشانگر پايداري رشد در بدن بود، توانايي بدن در تحمل عوامل استرس زاهاي محيطي در طول روند رشد انسان، اما اكنون به نظر مي آيد اين تقارن مي تواند تحت تأثير عوامل استرس زايي كه در اوايل زندگي فرد در زندگي اش به وجود مي آيند نيز قرار گيرد.
محققان با بررسي ويژگي هاي صورت 292 فرد بالاي 83 سال سن به اين نتيجه رسيدند كه ردپاي زندگي سخت در دوران كودكي بر چهره افراد باقي مي ماند. آنها تقارن چهره داوطلبان را با اطلاعات دقيقي درباره جايگاه اجتماعي در دوران كودكي آنها به مقايسه گذاشتند و 15 نشانه مختلف در چهره اين افراد از قبيل موقعيت چشم ها، بيني، دهان و گوش ها را مورد آزمايش قرار دادند.
براساس گزارش تلگراف، نتايج اين بررسي ها نشان داد ميان طبقه اجتماعي مردها و تقارن صورت آنها ارتباط قدرتمندي وجود دارد و همچنين افرادي كه از صورت هاي متقارن تري برخوردارند از دوران كودكي راحت تر و خوشايندتري برخوردار بوده اند. اين نشانه ها و اختلاف در تقارن صورت در ميان زن ها از قطعيت بالايي برخوردار نبود ه است .

 



بازگشت جواني مغز با دارو

دانشمندان در پي دستيابي به درماني براي كاهش از دست دادن حافظه در ميانسالي و سالمندي، با كشف دارويي كه مغز را به دوران جواني اش بازگرداند، هستند.
حافظه كاري يا همان حافظه كوتاه مدت كه به ما كمك مي كند تا شماره تلفن هاي جديد، يا محل گذاشتن دسته كليد را به ياد بياوريم، در دوران سالمندي ضعيف مي شود، زيرا پيوندهاي عصبي كه اين اطلاعات را در مغز ما نگهداري مي كنند، ضعيف تر مي شوند.
مطالعه تازه اي بر روي ميمون هاي رسوس نشان داد كه بستن مسيرهاي خاصي در مغز تا اندازه اي اين روند را معكوس كرده و سلول هاي مغزي را به مرحله جوان تري از فعاليتشان بازمي گرداند. پژوهشگران دانشگاه ييل در آمريكا هم اكنون در حال به كار گرفتن آزمودني هاي انساني هستند تا در يك آزمايش باليني تعيين كنند كه آيا guanfacine، دارويي كه هم اكنون براي درمان بيش فعالي در بزرگسالان استفاده مي شود، مي تواند حافظه كاري را در سالمندان بهبود بخشد يا خير.
مطالعه تازه انتشار يافته در مجله علمي «نيچر»، براي اولين بار به بررسي اين موضوع پرداخت كه چگونه با بالا رفتن سن، كنش هاي سلول هاي عصبي در قشر پيشاني كه عهده دار انديشه و عمل است، دچار تغيير مي شود.
آزمايش ها بر روي حافظه كاري 6 ميمون جوان، ميانسال و پير نشان داد كه شبكه هايي از سلول هاي عصبي در مغز كه به صورت تمام وقت در حال شليك كردن هستند تا اطلاعات را در ذهن نگهداري كنند، با گذشت سال ها كندتر مي شوند.

 

(صفحه(12(صفحه(10(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14