(صفحه(12(صفحه(10(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14


چهارشنبه 15 شهریور 1391 - شماره 20299

نگاهي به تدابير مسئولان و اشتياق مردم براي دور دوم سفرهاي تابستاني (بخش نخست) موج دوم سفرهاي تابستاني در پيچ و خم جاده ها




نگاهي به تدابير مسئولان و اشتياق مردم براي دور دوم سفرهاي تابستاني (بخش نخست) موج دوم سفرهاي تابستاني در پيچ و خم جاده ها

پريسا جلالي
مصوبات بين المللي تفريح، گردش و سفر را يكي از حقوق طبيعي انسان ها در جامعه صنعتي امروز قلمداد كرده است. چرا كه مسافرت و تفريح در شرايط پراسترس جوامع امروزي مي تواند نقش مهمي در پيشگيري از تاثيرات نامطلوب فشار زمان مثل اضطراب، هيجان زدگي و استرس داشته باشد. تفريح و سفر به عنوان يكي از شاخص هاي بهداشت رواني نقش مهمي در توسعه جامعه ايفا مي كند بنابراين تدارك فرصتي براي سفر آن هم از سوي مسئولان نوعي ايجاد بستر براي آرامش روحي و رواني افراد در جهت پيشرفت و توسعه است. همان امكاني كه در هفته دوم شهريور ماه نصيب شهروندان برخي از شهرها شد و اين عده توانستند مسافرتي به ياد ماندني را رقم بزنند چرا كه شرايط اوليه سفر مهيا بود و تدابير مخصوصي براي اين دوره از سفرها اتخاذ شد.
سفر به انسان اين امكان را مي دهد كه كمي فشارهاي روحي و جسمي را دور كرده و به كاهش فشار و استرس روحي كمك مي كند تا سلامت و آرامش دوباره به زندگي انسان بازگردد.
ضمن اين كه مسافرت از هر نوعي كه باشد باعث مي شود براي مدتي از زندگي عادي دور شده و همين مسئله به تنهايي انرژي زيادي به شما مي دهد.
سفر آدمي را از چهار ديواري منزل يا محل كار دور مي كند و ديد و احساس تازه اي نسبت به فرهنگ ها و آداب و رسوم مختلف به شما مي دهد و كمك مي كند كه از زندگي بيشتر لذت ببريد؛ افراد مختلفي را ملاقات كنيد و اجتماعي بودن و معاشرت كردن نوعي درمان به حساب مي آيد و باعث مي شود با فرهنگ ها و آداب و رسوم مختلف آشنا شويد.
سفر به شرط وجود امكانات
علاوه بر همه آن چه گفته شد، دور شدن از محيط خانه و كار، باعث تجديد قوا و آرامش مي شود و براي سلامتي روحي خانواده نيز مفيد است اما به شرطي كه امكانات سفر مهيا باشد.
دور دوم تعطيلات تابستاني همان امكاني است كه اين روزها فراهم شده و با تدابير ويژه اي كه مسئولان ترتيب دادند و بسياري از همشهريان تهراني و حتي شهروندان ديگر استان ها را راهي جاده ها كرده اند تا از تعطيلات تابستاني دور دوم بهره ببرند.
اتفاقي كه دل خيلي از شهروندان را به دست آورد تا چنانچه فرصتي براي مسافرت و گشت و گذار امسال تابستان شان نيافته اند، حتماً اين روزها دست به كار شوند و زماني براي راهي شدن به شهرهاي ديگر و بازديد از جاذبه هاي تاريخي و مذهبي اختصاص دهند.
دور دوم سفرهاي تابستاني كه همزمان با پنجم شهريور ماه آغاز شد علاوه بر تدابير خاصي كه همه ساله و همراه با فصل تابستان و تعطيلي مدارس و ادارات اجرا مي شود، امسال نيز با امكانات ويژه اي از سوي سازمان هاي مربوطه همراه بود.
تلاش بي وقفه ماموران نيروي انتظامي و پليس راه در جاده ها، ارايه 30 ليتر سوخت اضافه و مختص سفر، كوشش سازمان گردشگري براي اسكان و تسهيل در اقامت مسافران تابستاني به ويژه تهراني ها و شهروندان كرجي كه تعطيلات بيشتري را در تابستان امسال داشته اند تنها بخشي از اين اقدامات و ارائه امكانات به صورت شبانه روزي است.
مثلا علي رضا ضيغمي معاون وزير نفت از آمادگي كامل شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي براي تامين سوخت و به ويژه بنزين مورد نياز مردم همزمان با آغاز دور جديد سفرهاي تابستاني خبر داد و گفت كه تمامي تدابير براي تامين پايدار و مطمئن سوخت مردم انديشيده شده است.
محمد رويانيان رئيس ستاد مديريت حمل و نقل و سوخت هم با اشاره به آمادگي دولت براي تامين سوخت مسافران تابستاني، تاكيد كرد كه اختصاص 30 ليتر سهميه بنزين اضافي ارتباطي با برگزاري اجلاس سران كشورهاي عدم تعهد در تهران ندارد.
و اين هماهنگي ها موجب شد بيش از دو هزار و 750 جايگاه بنزين و گازوئيل و يك هزار و 920 جايگاه سي.ان.جي به طور همزمان به مردم سوخت رساني كنند و شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي حتي به منظور عدم توقف عرضه بنزين و گازوئيل، برخي از نفتكش هاي جاده پيما را در نزديكي جايگاه هاي شلوغ بين شهري مستقر كرد.
مردم راضي بودند
اين اقدامات كه به نوبه خود موثر و كارآمد بود نويد بخش اين امكان نيز هست كه اسباب فراغت از كار و مشغله يك ساله فراهم است و اگرچه تا حدودي گراني و نرخ بالاي هتل ها و اماكن اقامتي آزاردهنده است اما مي توان به شيوه هاي ارزان تري از ايام فراغت در مسافرت استفاده كرد.
طبق روال گزارش هاي گذشته قرار گرفتن در جمع مردمي كه اين روزها به تازگي از مسافرت تابستاني بازگشته اند و نشستن پاي حرف هاي آنهايي كه هنوز در سفر به سر مي برند بهترين روشي است تا كمي از ايام به كام اين مسافران با خبر شويم.
سلمان تركاشوند كارمند يكي از شعب بانك سپه است كه به خاطر مشغله هاي شغلي تا پيش از ماه مبارك رمضان قادر نبوده خانواده اش را به مسافرت ببرد.
وي كه سفر به استان لرستان را امسال براي نخستين بار تجربه كرده است، به خبرنگار سرويس گزارش كيهان مي گويد: با شنيدن خبر تعطيلات پنج روزه تابستاني تصميم گرفتم خانواده ام را به لرستان ببرم تا در آنجا هم آب و هوايي بخورند و هم براي آغاز سال تحصيلي جديد انرژي بگيرند چون اصلا فرصتي نداشتم و خيلي از اين بابت ناراحت بودم.
او معتقد است كه با شروع دور دوم تعطيلات بهترين فرصت براي مسافرت و به دست آوردن دل خانواده اش فراهم شده و از اين بابت خيلي خوشحال است.
علاوه بر بعضي از مسافراني كه از بابت تعطيلات پنج روزه اي كه دولت براي مردم تدارك ديد، خرسندند عده اي هم افزايش سوخت 30 ليتري اضافه بر سازمان را مزيد بر خوشحالي شان مي دانند و مي گويند همين بهانه اي شد تا حتما به مسافرت برويم و نگران بنزين آزاد نباشيم.
رضا وجودي جوان 20 ساله، او هم مانند ديگر اعضاي خانواده اش اختصاص بنزين 30 ليتري به مسافرت تابستاني را امكان صددرصدي براي مهيا شدن سفر مي داند.
وي در گفت وگو با گزارشگر كيهان مي گويد: با اين كه خودروي پرهزينه اي داريم و تمام بنزين سهميه اي را مجبوريم در طول سال استفاده كنيم ديگر سوختي براي مسافرت باقي نمي ماند اما وقتي شنيديم چند روزي امكانات فراهم شده و نگراني از بابت بنزين آزاد نداريم، ترجيح داديم به سفر برويم.
از اسكان مسافران تا سالم سازي دريا
اما آيا به غير از سوخت، ديگر امكانات سفر هم مهيا بود؟ و اين كه آيا نظارتي وجود داشت؟
منوچهر جهانيان رئيس ستاد سفرهاي كشور كه در ابتداي سفرها تلاش مي كرد مسيرهاي پرتردد در موج دوم سفرهاي تابستاني را اعلام كند، امروز برپايي شوراي ترافيك و گردشگري و برگزاري جشنواره هاي فرهنگي در تعطيلات را از جمله شاخص ها و اقدامات تسهيلات سفرهاي استان هاي پرتردد مي خواند.
معاون گردشگري در گفت وگو با گزارشگر كيهان مي گويد: ستاد سفرهاي استاني از نهايت ظرفيت خود به منظور خدمت رساني به مسافران استفاده كرد و رويكرد تمامي ارگان هاي ستاد اعم از بهداشت و درمان، امداد و نجات، حمل ونقل، پليس و راهداري، استانداري و شهرداري و ساير مراكز مرتبط در خدمت گردشگران بودند.
البته مسافران تابستاني هم اذعان مي كنند كه تسهيلات مورد اشاره در كنار برنامه ها و جشنواره هاي فرهنگي و تورهاي گردشگري و نظارت مستمر بر تاسيسات گردشگري، آماده سازي مراكز اقامتي كمپ هاي موقت و ساير الزامات رفاهي، امكان غني سازي اوقات فراغت فراهم بود.
وي مي گويد: نسبت به سال هاي گذشته از رشد 3/42 درصد در بحث ورود مسافران به استان ها برخوردار بوديم و در مورد اقامت در شهرها هم با رشد 6/41 در اقامت گاه هاي تدارك ديده شده مواجه بوديم.
جهانيان امكانات تدارك ديده شده در استان ها را شامل ايجاد امكانات بهداشتي و درماني در مسيرهاي پرتردد جاده اي و هم داخل شهرها، ايجاد پست هاي امدادي ثابت و سيار و كمپينگ هاي موقت خدمات بهداشتي از جمله كشيك هاي شبانه روزي درماني و داروخانه ها همچنين ايجاد مكان هاي موقت براي ايجاد چادر و كمپينگ هاي اسكان علاوه بر ساماندهي هتل ها و مسافرخانه ها عنوان مي كند كه در كنار اين ها مدارس هم با ظرفيت اسكان بين 3 تا 5 ميليون نفر در هر شب از ديگر امكانات ارائه شده بوده است.
وي اضافه مي كند: سالم سازي دريا در استان هاي شمالي امسال اتفاق افتاد و 11 ميليارد تومان بابت سالم سازي و ايجاد مكان هاي دائمي و موقت و نجات غريق همچنين ساماندهي مجموعه هاي فرهنگي و گردشگري تدارك ديده شده بود. راه اندازي جشنواره هاي فرهنگي و گردشگري كه محيطي شاد و پرطراوت فراهم كنند به همراه توزيع بيش از 50ميليون اقلام تبليغاتي اعم از كتابچه هاي راهنما و بروشور و سي دي براي معرفي توانمندي ها و شخصيت هاي گردشگري استان ها را بايد اشاره كنم.
استقرار نمايشگاه هاي سوغات و صنايع دستي و جاذبه هاي گردشگري به صورت متمركز در مسيرهاي پرتردد گردشگران و مسافران، هماهنگي در محل اسكان كمپينگ ها و جلوگيري از پراكندگي آنها در سطح شهر تا به لحاظ امنيت آرامش و آسايش گردشگران تامين شود و ايجاد نمايشگاه هاي اقلام و مايحتاج ضروري مسافران به صورت شبانه روزي و تحت نظارت سازمان تعزيرات و اصناف، سازمان بازرگاني و اداره بازرسي سازمان ميراث فرهنگي اقدامات ديگري است كه جهانيان بدان اشاره دارد.
ترافيك به آژانس هاي مسافرتي رسيد
شهناز سوادكوهي كه تازه از سفر بندرقشم برگشته با لبخندي بر لب مي گويد: تعطيلات پنج روزه پايتخت فرصت مناسبي براي رفتن به مسافرت بود.
وي در توضيح بيشتر مي گويد: از وقتي مدارس تعطيل شد بچه هايم دائم به مسافرت فكر مي كردند و بايد بهانه اي براي شان جور مي كردم كه تابستان امسال با افزايش گراني و مخارج از رفتن به سفر منصرف شوند اما با تعطيلات يك باره برنامه ها تغيير كرد و مجبور شديم چند روزي به مسافرت برويم كه همسرم قشم را براي سفر انتخاب كرد و راهي شديم.
سوادكوهي ادامه مي دهد: براي بازگشت و تهيه بليط كمي با مشكل مواجه شديم چون آن قدر درخواست زياد شده بود كه يك روز از تعطيلات را براي تهيه بليط بازگشت وقت گذاشتيم كه اين اتفاق خوبي نبود و به هر آژانسي سر مي زديم احساس مي كرديم آمادگي لازم را براي اين تعطيلات نداشته اند.
هاشم خسروجردي صاحب يك آژانس مسافرتي در تهران مي گويد: افزايش سفرها به نفع آژانس هاي مسافرتي است اما اين كه فقط ما را در حد فروشنده بليط در نظر بگيرند چندان سودي ندارد. ايجاد تورهاي مسافرتي به شهرهاي مختلف بهترين فرصتي است كه هم مشتريان سود مي كنند و هم آژانس ها.
وي در مورد دور دوم سفرهاي تابستاني هم به گزارشگر كيهان مي گويد: همه آژانس هاي مسافرتي خود را براي سفرهاي تابستاني آماده مي كنند اما اين كه به يك باره تعطيلات افزايش يابد و جابه جايي مسافران و افزايش سفر پيش بيايد نياز به آمادگي قبلي دارد كه نبايد خيلي هم از آژانس ها ناراحت بود.
اعظم السادات خدابنده يكي از كارمندان آژانس مسافرتي است كه او هم حرف هاي منطقي دارد و مي گويد: فقط نبايد از دولت و شركت هاي خدمات دهنده انتظار و توقع داشت بلكه مردم هم مي توانند با برنامه ريزي دقيق تر مسافرت را براي خود تسهيل كنند.
وي در گفت وگو با خبرنگار كيهان مي گويد: در اين ايام مخصوصا به شهرهاي توريستي و مذهبي كه سري بزنيد حتما با تعداد زيادي مسافر مواجه مي شويد كه همگي نياز به امكانات دارند البته حق با آنهاست چون چند روزي را آمده اند با فراغ بال به تفريح يا زيارت بپردازند اما اين حق را هم بايد به مسئولان و يا ارايه كننده خدمات بدهند كه راضي نگه داشتن اين همه مسافركار سختي است.
او اضافه مي كند: مثلا ترافيك سفر در هفته دوم شهريور ماه به راستي خيلي ها را غافلگير كرد و البته اتفاقات غيرمترقبه كه هيجان خيلي از آنها را برانگيخت. طبيعي است همين اتفاق كه دو پرواز را به تاخير بيندازد و يا مسير را مه آلود كند و خودروها قادر به تردد نباشند. در اين شرايط مسئوليت پاسخ گويي در مورد تاخيرها به دوش آژانس ها مي افتد.
گزارش روز
 

(صفحه(12(صفحه(10(صفحه(6(صفحه(9(صفحه(7(صفحه(8(صفحه(15(صفحه(11(صفحه(5(صفحه(16(صفحه(13(صفحه(4(صفحه (2.3.14